Bosch fietscomputer kopen? Alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 18, 2023

Fiets je regelmatig? Dan kan het wel eens superhandig (en vooral ook leuk) zijn als je een klein computertje hebt die alles voor je vastlegt.

Denk aan de afstand die je fietst, de snelheid die jij fietst en de calorieën die jij verbrandt.

De kans is groot dat jij de Bosch fietscomputer tegen bent gekomen.

fiets-display-bosch

Maar wat is dat kleine dingetje eigenlijk en waarom zit hij wel op de ene fiets, maar nog niet op de jouwe? Maar vooral, wat kan hij allemaal en waar is hij goed voor?

Dat en nog veel meer lees jij in dit artikel. Na het lezen van dit artikel ben jij een echte Bosch fietscomputer expert!

Welke Bosch e-bike computers zijn er?

Bosch biedt verschillende fietscomputers en displays aan. Deze displays zijn al populair sinds de opkomst van de elektrische fiets.

Er zitten een aantal oudere modellen tussen, maar Bosch blijft innoveren. Er verschijnt dan ook regelmatig een nieuwe variant op de markt.

Er zijn zowel draadloze displays, als displays met kabel. De prijzen variëren niet heel erg. De meeste displays en computers van Bosch kosten iets meer dan 100 euro. Daarvoor krijg je een compleet toestel terug.

De Bosch Intuvia is momenteel het populairste model. Dit is een klein handig computertje met alle handige functies en informatie voor tijdens je fietsrit.

Ook de Kiox display is erg populair. Dit is een fietscomputer met GPS. Het heeft een helder display, een hartslagfunctie en trainingsfunctie.

Wat is een Bosch fietscomputer?

bosch-fietscomputer

Zoals ik al een beetje verklapt heb, en zoals de naam zegt, is een Bosch fietscomputer een klein beeldschermpje die jij kan bevestigen op jouw fiets.

Dit is geen echt beeldscherm maar meer een tracker die bepaalde informatie laat zien. Je kan het zien als een zuurstofmeter die je aan jouw vinger bevestigd of een hartslag meter die je ook aan jouw vinger kan doen. Alleen dan voor de fiets!

Door zijn kleine formaat valt hij bijna niet op, houdt hij geen wind tegen en raak jij niet te snel afgeleid. Maar wel alle informatie is duidelijk af te lezen als je op de fiets zit.

Dit is vooral handig als je een computertje koopt omdat jij traint voor een specifiek doel. Er zijn veel fietscomputers op de markt die te groot zijn, niet goed werken, te weinig informatie laten zien of te groot zijn waardoor ze juist jouw prestaties kunnen afbouwen.

Daarnaast zit hij stevig vast aan het midden van jouw stuur waardoor je er ook geen last van hebt bij het sturen, remmen of bellen.

En kan je snel en gemakkelijk de informatie zien die de computer vastlegt. Het is namelijk ook vaak zo dat een fietscomputer loslaat, stuk gaat en dan is het weg gegooid geld.

Zelf heb ik dit al vaak meegemaakt en dat is niet prettig. Een Bosch fietscomputer zit daarentegen goed vast waardoor hij lang mee gaat en jij dus waar voor je geld krijgt. Dat is een fijn gevoel als je een computer aanschaft, hoe groot deze ook is.


Kenmerken van een Bosch fietscomputer

Nu jij weet wat een Bosch fietscomputer is, zou het wel fijn zijn om te weten wat dit kleine beeldschermpje laat zien en kan doen. Ook dat heb ik voor jou uitgezocht. Dit kleine beeldschermpje kan namelijk meer dan je zou denken.

Ten eerste is deze computer uitgerust met een kilometerteller. Zo weet jij precies hoeveel kilometer jij achter de rug hebt.

Dat kan ervoor zorgen dat je gemotiveerder bent als je naar huis of werk fietst, maar kan ook gewoon heel leuk zijn om bij te houden. Vooral als je veel fietst is het leuk om bij te houden.

Daarnaast zit er een tracker op waardoor alle informatie vast wordt gelegd op de computer. Fiets jij bijvoorbeeld 1 dag heel veel? Dan kan je dit terug vinden op de computer.

Je kan zelf terugkijken om te zien hoeveel kilometer jij hebt gefietst de afgelopen weken of dagen. Dat is handig als je een trainingsschema volgt of traint voor een bepaald doel.

Ook zit er een vaak een hartslagmeter op. Dit is vooral handig voor mensen die topsport doen of heel fanatiek sporten. Zo kan je namelijk in 1 opslag zien hoe snel jouw hart klopt en weet jij elk moment of je te ver gaat of nog een tandje bij kan zetten.

Zoals je ziet is het geen groot ding, maar kan hij wel erg veel. Daarom is het ook aan te raden om er 1 te bevestigen op jouw fiets als je veel fietst, professioneel een fietssport beoefend of traint voor een specifiek doel.

Zo kan jij echt goed bijhouden hoe jij het doet als het gaat om hartslag en kilometers.

Daarnaast is dit computertje geschikt voor sportfietsen en normale standaard fietsen. Hierdoor kan iedereen gebruik maken van deze handige gadget!

Verschillende types

Toch is er 1 ding waar je op moet letten voor je deze handige computer aan jouw fiets bevestigd. Er zijn namelijk wel verschillende types. Het gaat dan om uitgebreidere types en types speciaal voor e-bikes. Die hebben natuurlijk al veel software en bedrading waardoor er wel een speciale computer aan vast moet worden gemaakt omdat het anders niet werkt.

Voor de e-bike heb je grotere computers die een groter beeldschermpje hebben, maar ook de standaard kleinere modellen zodat ze nog minder opvallen.

Het verschil tussen de normale en e-bike types zijn de aansluitingen. Voor een e-bike moet je een andere bedrading en aansluiting bevestigen aan de fiets.

Dit komt door de samenstelling en vormen, maar ook de interne bedrading van een e-bike. Als je zomaar een extra apparaat aan jouw e-bike bevestigd, kan het wel eens mis gaan of kan het zijn dat het externe apparaatje niet werkt.

De standaard types zijn vaak wat kleiner en kunnen vastgemaakt worden aan het achterwiel. Ook hiervoor heb je wel grotere apparaten maar de meest voorkomende computer is wat kleiner.

Echter zijn ze groot genoeg om het duidelijk af te lezen. Op een normale fiets of racefiets kan geen e-bike computertje bevestigd worden zoals je misschien al had verwacht. Let daarom goed op welke jij koopt!Waarop letten bij de aanschaf?

Als jij zo’n computertje wil aanschaffen is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Denk bijvoorbeeld aan wat de computer laat zien.

Er zijn computers die geen hartslag meten of calorieën tellen. Als je dit graag wil dan moet je dus goed opletten dat dit erop zit.

Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar de grootte van de computer. Een te grote computer kan in de weg zitten en te kleine computer is niet duidelijk in het laten zien van de info.

Let hier dus goed op en kies welke grootte geschikt is voor jouw stuur en doelen die jij wil bereiken. Voor een racefiets geldt, zo klein maar duidelijk en uitgebreid mogelijk!

Naast dit alles is het type belangrijk. Kies de juiste computer voor de juiste tekst en kies de juiste aansluiting voor jouw fiets. Koop nooit een computer met te lang draad.

Dit kan in de weg gaan zitten, om de pedalen gaan en uiteindelijk gaat de computer sneller kapot. Zeker een punt waar je dus goed op moet letten als jij van duurzaam houdt en graag waar voor je geld wil!

Conclusie

Nu jij weet wat een Bosch fietscomputer is weet ik zeker dat jij veel fietsplezier kan beleven met deze minicomputer.

Als jij een echte fiets fan bent of gewoon een recreatie fietser bent, een Bosch fietscomputer kan jou veel informatie geven over jouw kilometers en hartslag.

Dit zorgt ervoor dat jij een beter inzicht krijgt over jouw gezondheid, maar ook kan je zien hoe ver jij eigenlijk fietst. En ondanks dat niet iedereen fietsen heel leuk vindt, is het wel leuk om het toch bij te houden.

Of jij nou een racefiets hebt, e-bike hebt of een standaard fiets hebt, voor elke fiets is er een Bosch fietscomputer en voor iedereen is er dus een Bosch fietscomputer op de markt. Kijk naar de recensies en de specificaties en schaf jouw computertje aan. Geniet van het fietsen!
Veelgestelde vragen

Wat te doen bij proberen met mijn Bosch fietscomputer?

Bij problemen met je fietscomputer is het zaak om de foutcode te achterhalen. Zodra je de foutcode weet, kun je het probleem en de oplossing terugvinden in de handleiding. Indien je geen foutcode vindt, of het oplossen niet lukt, neem dan contact op met de klantenservice van Bosch of de aanbieder.

Waar vind ik aanbiedingen?

Bosch hanteert normaal gesproken standaardprijzen voor hun fietscomputers en displays. Normaliter is er dan ook niet vaak een aanbieding.


💡 Misschien ook interessant voor jou:


Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat het even weten in een reactie hieronder!

Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *