Fiets Kilometerteller – Alles wat je moet weten voor de aanschaf

Laatst bijgewerkt door Simon op januari 30, 2023

Misschien vraag jij je wel eens af wat die rare dingetjes op sommige fietsen eigenlijk zijn. Je ziet een getal maar echt heel duidelijk is het niet.

Dat zijn nou kilometertellers voor de fiets. Net zoals auto’s hebben sommige fietsen deze meter al standaard aan de fiets vast zitten.

Maar als dit niet het geval is bij jouw fiets, kan je hier wel wat tegen doen.  

Sta jij op het punt om een kilometerteller voor de fiets te kopen? Of fiets jij veel en wil je dit graag bijhouden?

Dan is een fiets kilometerteller echt een apparaatje voor jou!

In dit artikel lees jij alles over fiets kilometertellers en waar je op moet letten bij het aanschaffen. Lees snel verder om de beste kilometerteller voor jou te kopen! 

Wat zijn kilometertellers voor de fiets?

fiets-kilometerteller

Een kilometerteller ken je misschien wel. Of je hem nou in de auto hebt zitten, aan jouw fiets of op jouw telefoon. Tegenwoordig zijn er bijna overal wel kilometertellers.  

De naam zegt al wat het doet. Het telt de kilometers die jij rijdt, fietst of loopt. Voor mensen die veel en lange afstanden afleggen, is het niet alleen handig maar ook leuk om een kilometerteller aan te schaffen.

Je kan dan namelijk zien hoeveel kilometer jij uiteindelijk gefietst, gelopen of gereden hebt.

Als je een rondje fietst kan je de juiste kilometers niet altijd terugvinden op Maps. Dus dan komt een kilometerteller goed van pas! 

Voor wie zijn er kilometertellers voor de fiets? 

Er zijn heel veel verschillende kilometertellers. Denk aan kilometertellers met hartslagmeter, kilometertellers met bloeddrukmeter en fietshorloges met kilometertellers.

Veel verschillende soorten dus. Maar je hebt ook verschillende tellers voor verschillende fietsen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale kilometertellers voor de mountainbike.

fietscomputer-met-kilometerteller

Zo heb je fiets kilometertellers voor kinderen. Deze kilometertellers zijn vaak kleiner en hebben grotere letters. Daarnaast is de bevestiging anders waardoor ze niet geschikt zijn voor elektrische fietsen en normale volwassenen fietsen. 

Voor elektrische fietsen heb je aparte meters. Deze kilometertellers voor elektrische fietsen zijn speciaal ontwikkeld voor elektrische fietsen en zorgen ervoor dat de andere bedrading en elektra in de fiets niet beschadigd wordt, kapotgaat of in de war maakt.

Je moet dus echt goed op letten als je een meter koopt voor de elektrische fiets. De bedrading is ook anders waardoor ook deze echt niet geschikt zijn voor normale fietsen. 

De kilometertellers voor normale fietsen zijn de meters die je het vaakst ziet. Deze tellers zitten al voor gemonteerd op veel fietsen als je een nieuwe fiets koopt.

Dus misschien heb je helemaal geen nieuwe meter nodig. Toch zijn dit vaak standaard meters en werken die na een tijdje niet meer goed, nauwkeurig genoeg of doen ze het helemaal niet.

Na een tijdje zal je dus een andere moeten kopen. Je wil natuurlijk niet rondfietsen met een onnauwkeurige kilometerteller.


Draadloos

Naast deze verschillende soorten heb je ook draadloze kilometertellers. Deze tellers kunnen op bijna elke fiets en sommigen kunnen zelfs op elektrische fietsen.

Een grote groep mensen zal dus echt wat aan deze mooie metertjes hebben. Je moet ze wel opladen op een gegeven moment.

Kilometertellers voor de fiets ontwikkelen steeds verder waardoor je vaak heel lang kan fietsen met de teller voor je deze moet opladen. Dat is natuurlijk superhandig!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kilometerteller

kilometerteller-fiets

Als je een kilometerteller voor de fiets gaat kopen moet je natuurlijk wel op een aantal aspecten letten. Dat geldt eigenlijk voor elk apparaat of product dat je koopt, maar zeker voor kilometertellers.

Ik heb voor jou op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aanschaf van een kilometerteller. 

Kijk goed naar het type kilometerteller. Zoals ik net al zei zijn er veel verschillende soorten fiets kilometertellers. Let dus goed op of de teller die je koopt wel geschikt is voor je fiets.

Dit komt omdat de aansluiting van elke teller anders is en misschien niet lang genoeg is voor jouw fiets. Even goed kijken dus! 

Bepaal ook de grootte van het schermpje. Vaak is een kilometerteller erg klein. Dit is natuurlijk goed als je de meter op een sportfiets wil monteren, alleen kan het lastig zijn als jij slechtere ogen hebt.

waterdichte-kilometerteller

Het aflezen wordt dan erg moeilijk en dan je zou moeten afstappen om echt naar de kilometers te kunnen kijken. Bepaal dus welke grootte de meter moet hebben voor jou om het echt goed te kunnen lezen.

Ben je een sporter? Kies dan voor een kleine en/of misschien zelfs draadloze. Deze houden minder wind tegen waardoor je uiteindelijk sneller kan. 

Ook is het niet al te onbelangrijk om te kijken naar de extra’s die de meter heeft. Je hebt meters die alleen de kilometers tellen, maar je hebt ook meters met extra’s zoals bloeddrukmeter en hartslagmeter.

Hier betaal je meestal wel wat meer voor. Heb je deze extra’s niet nodig? Dan kan je dus geld en plek besparen. Kilometertellers met extra’s zijn vaker ook wat groter namelijk! 

Je budget komt ook aan bod. Je kan namelijk veel kilometertellers kopen voor veel verschillende prijzen. Bepaal dus welk budget jij hebt maar wees wel realistisch.

Voor 10 euro krijg jij geen goede en vooral nieuwe kilometerteller voor de fiets. Maar meer dan 100 euro is ook niet nodig.

De prijs van een meter ligt vaak tussen de 20 en 80 euro, afhankelijk van de grootte en mogelijkheden.

Daarnaast betaal je voor een draadloze meer dan voor een bedraden meter omdat hier meer technologie in zit. Zeker wel een puntje van aandacht.


Voor – en nadelen van een kilometerteller 

Elk apparaat kent voor- en nadelen. Ondanks dat een kilometerteller niet veel nadelen kent, kent hij wel veel voordelen.

Ik heb voor jou op een rijtje gezet waarom het wel, of juist niet handig, is om een kilometerteller te kopen.

Lees snel verder om voor jezelf te kunnen bepalen of een kilometerteller voor de fiets handig is voor jou of juist niet. 

Ik begin bij de voordelen. Een kilometerteller kan namelijk heel handig zijn. Het houdt de gefietste kilometers bij, waardoor je een beter trainingsschema kan maken.

Ook kan je gericht trainen voor sportdoelen, ten opzichte van wanneer je geen meter aan de fiets hebt. 

Daarnaast kan een kilometerteller veel meer. Het kan veel extra’s hebben waardoor het een goede bijdrage kan leveren aan jouw gezondheid.

Als je te ver gaat kan het namelijk ongezond zijn, maar te weinig doen is ook niet goed. Met een meter kan je een gezonde balans vinden in je sportbezigheden.

Maar een meter kan het fietsen ook leuker maken. Als je weet hoeveel je al achter de rug hebt, wordt het uiteindelijk leuker, want je wil steeds verder gaan, maar is het ook een stuk makkelijker omdat je weet dat je nog maar een klein stukje hoeft.   

Je hoort misschien wel eens mensen die een bepaald doel hebben voor hun kilometerteller.

Voor het eind van het jaar 100 kilometer gefietst hebben, of het aantal kilometers aanvullen tot 15000 kilometer.

Fietsen is dan niet alleen gezond, maar je maakt er ook een doel bij waardoor je eerder voor de fiets zal kiezen en minder met de auto zou willen.

Fietsen is natuurlijk goed voor het gewicht en jouw lichaam, dus het is zeker een aanrader om vaker de fiets te pakken. 

Een nadeel kan wel gelden voor sporters. Het is namelijk wel extra gewicht wat je op de fiets plaatst en het houdt altijd wat wind tegen.

Je merkt er misschien weinig van, maar het zal toch enkele honderdsten seconden van je prestatie kosten. Houdt hier dus goed rekening mee. 

Over het algemeen is het een grote aanrader om dus wél een kilometerteller voor de fiets aan te schaffen. Het helpt bij je gezondheid en het zorgt ervoor dat fietsen leuker wordt. Zet je doel en gaan!


💡 Misschien ook interessant voor jou:

Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat even een reactie achter hieronder!

Categorieën: Accessoires

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *