Vermogensmeter fiets kopen? Beste powermeters voor racefiets

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 13, 2023

Met een vermogensmeter kun je meten hoeveel kracht je zet tijdens het fietsen. Voor wielrenners is dit belangrijke informatie.

Zo kun je namelijk precies zien hoe je presteert op de racefiets. Wil jij ook graag meer inzicht in je prestaties op de racefiets? Bekijk dan eens onze toplijst van vermogensmeters.

Beste powermeter / vermogensmeter voor je fiets

1. Meest betrouwbare wattagemeter fiets – Garmin Rally RS Powermeter Pedalen

Deze Garmin power meter is ideaal voor wielrenners die op zoek zijn naar betrouwbare metingen. Het pedaal heeft namelijk een nauwkeurigheid van +/- 1%.

Het pedaal monteer je net als elk ander pedaal. Dit gebeurt makkelijk en snel. Je kunt de krachtmeter dus ook van de een op de andere racefiets zetten.

De Garmin Rally heeft een batterijduur van wel 120 uur. Met zowel ANT+ als Bluetooth kun je je data gemakkelijk inzien. Wil je liever een dubbelzijdige powermeter?

Dan kun je uitbreiden naar een duale set. Schoenplaatjes zijn eventueel te bevestigen. Het pedaal weegt slechts 320 gram.

👍 Voordelen

  • Nauwkeurigheid van +/- 1%
  • Batterijduur van 120 uur
  • Te verbinden met ANT+ en Bluetooth




2. Beste dubbelzijdige wattage meter racefiets – Magene P325CS Crankstel

Wil je graag weten hoe elk been individueel presteert? Dan is dit crankstel een goede keuze. De cranks meten precies hoeveel kracht je aan elke zijde zet.

Deze krachtmeter is ook nog eens verkrijgbaar in meerdere maten. Daarom is de kans groot dat dit model compatibel is met je racefiets.

De Magene heeft een nauwkeurigheid van +/- 1,5%. De cranks en het kettingblad zijn beide van hoge kwaliteit. Door de slimme structuur zijn de metingen zeer stabiel.

Het materiaal is slijtvast en waterdicht. Zowel ANT+ als Bluetooth zijn te gebruiken om de metingen af te lezen. Het crankstel weegt 750 gram.

👍 Voordelen

  • Dubbelzijdige krachtmeter
  • Hoge compatibiliteit
  • Te verbinden met ANT+ en Bluetooth




3. Beste enkelzijdige vermogensmeter racefiets – Inpeak Powercrank

De vermogensmeter van Inpeak bestaat uit een enkele crank. Deze monteer je aan de linkerkant van de fiets. De installatie is zo gedaan.

Ook is het makkelijk om de crank op een andere racefiets te plaatsen. De batterij kan tot wel 200 uur mee gaan. De powercrank is verkrijgbaar in 2 maten.

De Inpeak Powercrank heeft een nauwkeurigheid van +/- 2%. De meter wordt door het stevige materiaal beschermd tegen alle weersomstandigheden.

Je kunt verbinding maken met ANT+ en met Bluetooth. Hierdoor kun je je data inzien op een fietscomputer of activity tracker. De krachtmeter zelf weegt slechts 10 gram.

👍 Voordelen

  • Batterijduur van 200 uur
  • Verkrijgbaar in 2 maten
  • Te verbinden met ANT+ en Bluetooth




4. Beste power meter fiets voor trapas – Rotor INspider DM 110×4 BCD Powermeter

Deze vermogensmeter van Rotor is geschikt voor veel soorten fietsen. Ook voor racefietsen is deze zeer geschikt. De Rotor INspider combineert de kracht van zowel je linker- als rechterbeen.

De batterij gaat tot wel 200 uur mee. Vervolgens kun je de accu opladen met de meegeleverde oplader.

De montage van de trapas gaat makkelijk en snel. De vermogensmeter weegt slechts 149 gram. Zowel ANT+ als Bluetooth zijn te gebruiken voor het lezen van de data.

De trapas is gecoat. Hierdoor is het water- en weerbestendig. De Rotor INspider heeft een nauwkeurigheid van +/- 1,5%.

👍 Voordelen

  • Oplaadbare batterij
  • Gewicht van 149 gram
  • Te verbinden met ANT+ en Bluetooth




5. Beste vermogensmeter met lange batterijduur – Shimano Dura-Ace FC-R9100-P Crankset

Deze crankset meet de kracht aan de linkerkant van je racefiets. De sterke lithium batterij van de Shimano hebben een duur van maar liefst 300 uur.

Vervolgens kun je hem gemakkelijk opladen. Deze vermogensmeter heeft een nauwkeurigheid van +/- 2%. De crankset is gemaakt van versterkt aluminium. Hierdoor is het betrouwbaar en licht. De Shimano crankset is compatibel met racefietsen die 11 versnellingen hebben.

Hij is te verbinden via ANT+ en Bluetooth. De crankset heeft een gewicht van 695 gram (inclusief kettingblad). De vermogensmeter is waterbestendig, en te gebruiken in alle weersomstandigheden.

👍 Voordelen

  • Batterijduur van 300 uur
  • Oplaadbare batterij
  • Te verbinden met ANT+ en Bluetooth




Waar op letten bij een vermogensmeter kopen?

Compatibiliteit

Niet elke vermogensmeter past op elke racefiets. Een crank krachtmeter moet bijvoorbeeld wel passen op je frame en trapas.

Pedalen moeten weer op je huidige crankset passen. Het is een enorme teleurstelling als je nieuwe vermogensmeter niet compatibel blijkt te zijn met je fiets.

Gelukkig zijn er veel opties voor racefietsen. Vermogensmeters zijn oorspronkelijk namelijk voor wielrenners ontworpen. Let toch altijd goed op voordat je een aankoop maakt. Een powermeter voor mountainbikes is bovendien in de meeste gevallen niet compatibel.

Accurate meting

Een accurate meting is hoogstwaarschijnlijk de reden waarom je een vermogensmeter wilt aanschaffen. Bij een nauwkeurigheid van ongeveer 1,5% kun je echter tevreden zijn. Het is namelijk nooit mogelijk om het precieze wattage te meten.

Duurdere modellen kunnen met een accuraatheid van zo’n 0,5% meten. Voor veel fietsers zijn deze kleine percentageverschillen echter niet het meest belangrijk. Andere aspecten, zoals prijs en gewicht, worden belangrijker gevonden.

Let er op dat je je vermogensmeter correct installeert. Hierdoor is de meting betrouwbaarder.

Enkel, dubbel of gecombineerd

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen enkele en dubbele vermogensmeters. Een enkelzijdige modellen meten slechts het vermogen aan één kant van de fiets. Een dubbelzijdige meter legt de kracht van beide benen vast.

Enkelzijdige vermogensmeters kunnen iets minder accuraat zijn. Ze meten namelijk één kant (meestal de linkerkant) en verdubbelen dit. Dit gebeurt voornamelijk in de cranks of de pedalen.

Het is echter niet ongebruikelijk dat je benen niet even sterk zijn. Je rechterbeen kan bijvoorbeeld 52% zijn, en je linker 48%.

Een dubbelzijdige vermogensmeter vind je ook terug in de cranks of pedalen. Elke kant wordt hier gemeten. Hierdoor kun je inzien of er een groot verschil is tussen je linker- en rechterbeen.

Gecombineerde powermeters worden in de trapas of het kettingblad geïnstalleerd. De kracht van beide benen wordt hier als één getal gemeten. Je kunt dus niet het verschil tussen je linker- of rechterbeen meten.

ANT+ en Bluetooth

ANT+ is een draadloze manier om verbinding te maken tussen 2 apparaten. Hier gaat het om de verbinding tussen de vermogensmeter en de fietscomputer. De sensorgegevens worden doorgestuurd. Hierdoor kun je de data op het scherm bekijken.

Powermeters kunnen ook via Bluetooth de gegevens doorsturen. Hierdoor kun je de data ook op je telefoon lezen. Ook de meeste fietscomputers hebben Bluetooth verbinding. Het bekende merk Wahoo werkt met beide draadloze verbindingen.

Gewicht

Op een racefiets is het essentieel dat je niet teveel gewicht meedraagt. Dit voorkomt dat je meer weerstand op de weg voelt. Hoe minder weerstand, hoe meer snelheid je kunt behalen.

De meeste moderne vermogensmeter wegen niet veel. Houd ook in gedachten dat een meter in een fietsonderdeel wordt verwerkt. Als een crankstel 750 gram weegt, is de vermogensmeter zelf een stuk lichter. Dit hoeft bijvoorbeeld maar 20 gram te zijn.

Batterijduur

De batterijduur is afhankelijk van de batterij die gebruikt wordt. Een oplaadbare batterij zal over het algemeen een kortere duur hebben. Toch kunnen deze vaak meer dan 100 uur meegaan.

Wil je toch een langere batterijduur? Dan kun je voor een model gaan met CR2032 batterijen. Hiermee kun je tot wel 230 uur op stap gaan.

Houd in gedachten dat het lastig kan zijn om een batterij te vervangen of opladen. In de meeste gevallen is een kleine demontage nodig. Het is echter niet zo dat je de hele vermogensmeter hoeft te de-installeren.

Waar kun je een powermeter bevestigen?

wattage-meter-fiets

Over het algemeen zijn er 4 plekken op de fiets waar je een powermeter kunt bevestigen. Hoe een powermeter werkt, hang dan ook af van zijn locatie. Elke locatie heeft zijn voor- en nadelen. Hier lopen we ze kort langs.

Powermeter pedalen

Vermogensmeter in de pedalen passen op vrijwel elke fiets. Ook zijn ze makkelijk te verplaatsen van de ene naar de andere fiets. De vermogensmeter kan in één van de pedalen zitten of in beide.

Helaas kan een vermogensmeter in de pedalen iets minder precies zijn. Dit komt doordat het op deze plek moeilijk is om complexe metingen te doen. Daarnaast is de meter zeer blootgesteld in de pedalen. Hierdoor kunnen ze makkelijker beschadigd raken.

Powermeter trapas

Een powermeter in de trapas is vrij accuraat. Ook heeft het weinig onderhoud nodig. Het heeft namelijk voldoende bescherming op deze locatie. Niet elke fiets is compatibel met een powermeter in de trapas. Kijk ook of je ketting goed aansluit op de meter.

Een powermeter in de trapas is redelijk moeilijk te installeren. Deze kan dus ook niet zomaar verwijderd worden, en op een andere fiets worden geplaatst. Bovendien is dubbele meting niet mogelijk

Powermeter kettingblad

Een power meter in het kettingblad kan zeer accurate metingen maken. Deze zit ingebouwd in de naaf. Het nadeel van deze vermogensmeter is dat er geen mogelijkheid is om links en rechts individueel te meten.

Net als bij een trapas meter is de installatie redelijk ingewikkeld. Ook is het mogelijk dat je fiets niet compatibel is met deze vermogensmeters.

Powermeter crank

Een vermogensmeter in de crank (of zwendel) van je fiets kan enkele of dubbele metingen maken. Net als bij de racefiets pedalen zijn deze makkelijk te installeren. Ook kun je ze snel en eenvoudig op een andere fiets plaatsen.

Crank vermogensmeters zijn relatief accuraat. Wel hebben ze iets meer onderhoud nodig dan een meter in het kettingblad of de trapas.

De verschillende meetmethoden van vermogensmeters

Wattagemeter

Een vermogensmeter laat het wattage zien. Dit is de energie die nodig is om een massa te bewegen. Dit wordt gemeten met een bepaalde afstand en periode van tijd.

Bij een vermogensmeter ziet dat er zo uit: Jij en je fiets vormen de massa, en de afstand is de meters die je aflegt. De periode is de tijd dat je gefietst hebt.

Jij bent dus de energiebron op de fiets. De wattagemeter laat zien hoeveel energie je levert om de fiets vooruit te laten bewegen.

Er speelt echter meer bij het fietsen. Je fietst namelijk niet op een consistent tempo. Ook andere elementen, zoals wind, spelen een rol bij het wattage. Daarom worden de kracht die je zet, samen met de snelheid, in een formule gezet. Hieruit komt de kracht die je zet.

Spanningsmeter

Een spanningsmeter is een klein elektrisch apparaatje. De spanning is gebaseerd op de weerstand die gemeten wordt. Dit wordt omgezet tot elektriciteit. Het is deze elektrische weerstand die door de vermogensmeter omgezet wordt in wattage.

Hoe deze spanning wordt gemeten, hangt af van de plaatsing van de meter. Bij cranks veroorzaakt de draaiing van de zwendel de energie. Bij pedalen is het de kracht die je met je voeten zet. Het kettingblad en de trapas werken aan de hand van draaiende schijven.

Hoe accuraat je vermogensmeter is, hangt af van deze spanningsmeter.






Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *