Racefiets pedalen kopen? De 5 beste pedalen voor je racefiets

Laatst bijgewerkt door Kaz op december 6, 2022

Vind je het heerlijk om jezelf in het zweet te werken op je racefiets? Dan stel je ongetwijfeld de nodige eisen aan jezelf en je fiets.

Heb je bijvoorbeeld al in de beste racefiets en het beste racefiets stuur geïnvesteerd? Dan mag eigenlijk één ding niet langer ontbreken: de beste racefiets pedalen.

In dit artikel vertellen we je graag alles over pedalen voor een racefiets. We bespreken wat het verschil tussen SPD pedalen voor een racefiets en klikpedalen voor een racefiets zijn.

En we laten je kennismaken met de vijf beste soorten racefiets pedalen van dit moment. Met deze racefiets trappers ben je in staat om de best mogelijke prestaties te leveren.

De top 5 beste racefiets pedalen

Heb je oren naar de aanschaf van goede racefiets pedalen? Verstandig! Door de beste pedalen op je racefiets te schroeven, ben je in staat om de beste prestaties te leveren.

Dit is zeker het geval als je voor racefiets pedalen met klikkende wielrenschoenen kiest. Door deze klikpedalen + schoenen kun je de optimale kracht op je pedalen overbrengen. En daarmee op de ketting en wielen van je fiets.

Spreekt dat je aan? Ons advies is om voor één onderstaande racefiets pedalen te kiezen. Uit onze test is gebleken dat dit de beste racefiets pedalen van dit moment zijn.

1. Shimano PD-R550

De Shimano PD-R550 zijn de beste SPD-SL pedalen van dit moment. Deze pedalen zijn erg licht en hierdoor op meerdere soorten racefietsen geschikt. Je kunt hierbij denken aan een normale fiets, maar ook voor een tijdritfiets of triathlon fiets.

Met deze pedalen kun je de optimale kracht op je fiets overbrengen. Dit komt onder meer door de lichtgewicht aluminium body van de pedalen. Dankzij deze body breng je vanuit je voeten veel kracht over op de pedalen.

En daarmee breng je veel kracht over op de ketting van je fietst. Bij aanschaf krijg je SM-SH11 schoenplaatjes meegeleverd.
2. Shimano Ultegra R8000

Heb je het liefste nóg lichtere pedalen? Dan kom je al snel bij de Shimano Ultegra R8000 uit. Deze pedalen zijn van carbon vervaardigd, waardoor deze pedalen onwijs licht van gewicht zijn. En door deze materiaalkeuze is de krachtoverbrenging uniek en ongeëvenaard te noemen.

Dit zie je overigens wel aan het prijskaartje terug. Dit is één van de duurdere varianten van dit moment, maar dus ook één van de beste.

Met deze pedalen breng je de prestaties op je racefiets naar een hoger niveau. Daarbij is het goed om te weten dat je schoenplaatjes meegeleverd krijgt bij aanschaf.
3. Rockrider SPD Hybride 500

Geef je het liefste zo min mogelijk geld aan je nieuwe racefiets pedalen uit? Check dan deze Rockrider SPD Hybride 500 pedalen. Deze pedalen kosten een fractie van bovenstaande varianten, maar zijn wel van een prima kwaliteit.

Bovendien zijn dit pedalen waarmee je van de gewenste veiligheid geniet. Aan de voor- en achterzijde zijn bijvoorbeeld reflectoren aangebracht.

Wel is het zo dat deze pedalen relatief zwaar zijn. Als je een lichtgewicht carbon fiets hebt, zijn dit hierdoor niet de meest geschikte pedalen. 
4. Shimano Dura Ace PD-R9100E1

De Shimano Dura Ace PD-R9100E1 zijn geweldige pedalen voor op een racefiets. Deze pedalen zijn licht van gewicht, zijn van een sublieme kwaliteit en bieden een magnifieke krachtoverbrenging.

De kracht die je met je benen op deze pedalen zet, wordt perfect overgebracht op de ketting. Met deze racefiets pedalen behaal je hierdoor een hoge snelheid.

Deze pedalen behoren echt tot de top van het aanbod. Met dank aan het merk Shimano en de gebruikte materialen. Dat dit één van de betere varianten is, blijkt wel uit het relatief forse prijskaartje.
5. Look Keo 2 Max Carbon

Hoef je niet zozeer racefiets pedalen van Shimano? Dan kun je eens kijken naar de Look Keo 2 Max Carbon pedalen.

Deze pedalen zijn van een top kwaliteit, worden met schoenplaatjes geleverd en zijn grotendeels van carbon vervaardigd. Dit houdt in dat deze pedalen licht van gewicht zijn. Ideaal voor op een racefiets dus.

Wat bij deze pedalen opvalt, is het grotere contact oppervlakte. Doordat dit oppervlakte groter is, kun je nog meer kracht overbrengen met de pedalen.

Dit komt je prestaties op je racefiets alleen maar ten goede. Deze pedalen zijn ook nog een fractie goedkoper dan de pedalen van Shimano.
Wat zijn de beste pedalen voor op een racefiets?

racefiets pedalen

Ben je niet tevreden met de huidige pedalen van je racefiets? Of wil je je racefiets graag van een upgrade voorzien? Of heb je mogelijk recent geïnvesteerd in een nieuwe racefiets? In al deze gevallen kies je, volgens ons, het beste voor één van bovenstaande pedalen.

Maar, wat zijn nou voor jóu de beste racefiets pedalen? Om dat te achterhalen, raden wij je aan om op onderstaande punten te letten. Met deze punten vind je relatief snel de perfecte racefiets pedalen.

Soort pedalen

Ten eerste moet je goed kijken naar het soort pedaal. Als je een racefiets hebt, kies je het beste voor klikpedalen.

Dankzij de klikpedalen kun je op twee manieren kracht overbrengen:

  • Tijdens het naar beneden duwen van de trappers
  • Tijdens het naar boven trekken van de trappers

Maar, je hebt de keuze uit twee soorten klikpedalen. Deze twee pedalen hebben de termen ‘SPD’ en ‘SPD-SL’. De eerstgenoemde soort beschikt over een tweepuntsbevestiging, terwijl de SPD-SL pedalen over een driepuntsbevestiging beschikken.

Ga je graag voor het beste van het beste? Dan is de keuze voor SPD-SL pedalen de logische keuze. Wel is het zo dat deze pedalen duurder zijn dan de SPD pedalen.

Gewicht

Wil je de beste prestaties op je racefiets leveren? Dan komt het veelal op details aan. Zo moet je investeren in een goede racefiets, maar ook in goede racefietskleding.

Verder zou je moeten investeren in lichtgewicht pedalen. Des te lichter de pedalen zijn, des te beter deze pedalen bij een lichtgewicht fiets passen. Maar, voor de duurdere pedalen moet je wel meer geld betalen. Maak voor jezelf op dit gebied daarom de juiste afweging.

Materiaal

De lichtere pedalen zijn eigenlijk allemaal van carbon.

Naar dit materiaal gaat onze voorkeur ook, vanwege twee redenen:

  • Carbon brengt een laag gewicht met zich mee. Doordat de carbon pedalen zo licht zijn, voegen ze nauwelijks iets toe aan het totaalgewicht van je fiets. Tijdens het rijden in Nederland is dit van belang, maar tijdens het beklimmen van een berg geniet je al helemaal van dit lichtere gewicht.
  • Carbon brengt de kracht perfect over. Als je voor carbon pedalen kiest, ben je van een super krachtoverbrenging verzekerd. En daardoor fiets je alleen maar sneller op je racefiets.

Schoenplaatjes

Heb je interessante pedalen voor je racefiets gevonden? Voordat je deze pedalen daadwerkelijk bestelt, moet je even goed naar de schoenplaatjes kijken. Gaat het namelijk om SPD pedalen of om SPD-SL pedalen?

En krijg je deze schoenplaatjes standaard meegeleverd? Van dat laatste is bij de meeste racefiets pedalen inderdaad sprake.

Draagvlak/oppervlakte

Bij racefiets pedalen moet je goed naar de oppervlakte kijken. Des te groter het oppervlakte is, des te meer kracht je met één beweging over kunt brengen.

Maar, een groter oppervlakte gaat gepaard met een hoger gewicht. Je moet op dit gebied daarom de juiste balans voor jezelf zien te vinden.

Merk

Ons advies is om te kiezen voor racefiets pedalen van Shimano.

Dit merk biedt namelijk meerdere voordelen:

  • De kwaliteit van de Shimano pedalen is subliem. Dit blijkt uit de kwaliteit in het dagelijkse gebruik, maar ook uit de levensduur. Je geniet jarenlang van de nieuwe Shimano pedalen.
  • De krachtoverbrenging is subliem. Shimano heeft onwijs veel kennis in huis, waardoor continu de beste technologieën bedacht worden. En dat zorgt ervoor dat de krachtoverbrenging van de pedalen ongeëvenaard is.
  • Shimano biedt veel soorten pedalen aan. In het aanbod van Shimano vind je veel soorten pedalen. Doordat het aanbod zo divers is, kun je altijd de juiste keuze voor jezelf maken. Een keuze die ook nog eens binnen je budget past.

Algehele kwaliteit

Wij raden je aan om voor kwaliteit te gaan. Dit doe je sowieso door voor Shimano pedalen te kiezen. Dit merk levert kwaliteit en is daardoor ideaal voor de serieuzere wielrenners.

In het verlengde van de kwaliteit moet je ook goed naar het prijskaartje kijken. De betere pedalen voor op een racefiets zijn over het algemeen vrij prijzig. Maar, je krijgt voor deze investering wel een hoop terug.
Veelgestelde vragen

Hoe hebben wij de beste racefiets pedalen geselecteerd?

Voor het selecteren van de beste racefiets pedalen hebben wij naar het totaalplaatje gekeken. De pedalen die we geselecteerd hebben, zijn bijvoorbeeld allemaal licht van gewicht. De pedalen hebben een goede krachtoverbrenging, zijn van de juiste materialen en zijn van de beste kwaliteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Shimano een prominente rol speelt in onze top 5.

Hoe kun je de beste racefiets pedalen monteren?

Dit is eigenlijk per racefiets pedaal verschillend. Wij adviseren je daarom om de meegeleverde handleiding goed door te nemen. Of om de racefiets pedalen door een specialist te laten monteren. Dat kost je mogelijk wat geld, maar je bent dan wel van een perfecte montage verzekerd.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *