Racefiets schoenen: dit zijn de beste wielrenschoenen (dames & heren)

Laatst bijgewerkt door Simon op mei 7, 2023

Racefiets schoenen moeten lekker zitten. Daar zijn alle wielrenners het wel over eens. Maar wat zijn de beste wielrenschoenen voor dames en heren?

Wij hebben een uitgebreide test uitgevoerd en presenteren de beste racefiets schoenen!

De beste racefiets schoenen voor wielrennen (SPD)

1. Wielrenschoenen voor heren: Sidi Genius 10

sidi_genius_10

Voor de heren bestaan er uiteraard wielrenschoenen met een herenspecifieke leest. Ben je klaar voor een fraai stukje Italiaans vakmanschap?

Zo ja, dan presenteren we je de Sidi Genius 10. Dit is een prachtige wielrenschoen voor de heren. Kwaliteit en stijl komen hier samen.

Deze schoen zit vol slimmigheden. Zo zorgt het Tecno-3 systeem voor een ergonomische sluiting over de volledige lengte van de voet.

Daarnaast ‘onthoudt’ de Comfort Fit inlegzool jouw ideale pasvorm. Hierdoor heb je geen vervelende drukpunten en ervaar je veel comfort.

De Carbon Composite 20 zool is met carbon versterkt, wat resulteert in een optimale krachtoverbrenging. Een zool volledig van carbon zou nog stijver zijn, maar dan verlies je weer comfort.

De Sidi Genius 10 combineert dus comfort met snelheid. De prijs: zo’n 200 euro.




2. Wielrenschoenen voor dames: Shimano RC300 W

shimano_schoenen_race_rc300_dames

Voor de vrouwen bestaan er wielrenschoenen met een zogenaamde damesspecifieke leest. Het zorgt voor een comfortabele pasvorm voor vrouwen.

Onze favoriet is de Shimano RC300 W, beschikbaar in de kleuren wit, zwart en blauw.

Deze wielrenschoen kost zo’n 80 euro en heeft geperforeerd synthetisch leer. Dat zorgt voor een lekkere pasvorm en ademend vermogen.

Hierdoor is de kans op oververhitte voeten een stuk kleiner gemaakt. Met een draaisluiting zijn de schoenen perfect af te stellen.

De zolen van deze wielrenschoen voor dames zijn ook van hoogwaardige kwaliteit. De nylonzool is met glasvezel versterkt voor een betere krachtoverdracht.

Tegelijkertijd zorgt de geïntegreerde, naadloze tussenzool voor een betere stabiliteit. Dit is dus een mooie keuze voor de dames, ook geschikt voor in de winter.




3. Goedkope racefiets schoenen (aanbieding): Shimano Race RC100

shimano_race_rc100_heren

Als je op zoek bent naar een aanbieding en houdt van hoge korting, dan komen we uit bij de Shimano Race RC100. Bij Bol.com neem je deze schoenen al mee voor zo’n 65 euro. Dat is echt goedkoop voor racefiets schoenen.

De Shimano Race RC100 heeft geen draaisluiting, maar drie slijtvaste klittenbandsluitingen. Dat werkt wat ons betreft bijna net zo goed.

De schoen is gemaakt van synthetisch leer met een ademende gaastextuur.

Deze schoenen zijn lekker licht, maar wel stevig. De nylonzool is namelijk verstevigd met glasvezel voor een betere krachtoverdracht.

Slijtvaste, brede hielkussens bieden ook nog eens stabiliteit bij het lopen. Wij vinden dit een topper voor een lage prijs.




4. Klikschoenen racefiets voor brede voeten: Lake CX238

lake_wielrenschoenen_cx238

We horen geregeld van fietsers dat ze de wielrenschoenen wat te krap vinden zitten. Dat is natuurlijk niet prettig en het kan ook nog eens leiden tot blessures. Gelukkig zijn er klikschoenen voor brede voeten op de markt.

Onze aanrader is de Lake CX238. Lake heeft schoenen met een iets breder voetbed en de Lake CX238 is daar een goed voorbeeld van.

Je kan kiezen voor een ‘standard’ of een ‘wide’ qua breedte. Zo voorkom je dat krampachtige gevoel op de fiets, dankzij brede wielrenschoenen.

Verder kan deze wielrenschoen van Lake zeker ook de concurrentie aan met de betere racefiets schoenen van Shimano en Sidi.

Ze hebben draaisluitingen, een zool van carbon en zijn gemaakt van soepel synthetisch leer. De prijs van deze fraaie fietsschoenen voor een brede voet bedraagt zo’n 270 euro.




5. Beste Shimano racefietsschoenen: Shimano S-PHYRE RC902

schoenen_race_s-phyre_rc902

Heb je behoefte aan schoenen van topkwaliteit? Dan is de Shimano S-PHYRE RC902 een voortreffelijke keuze.

Het is de ultieme wedstrijdschoen met een superieure pasvorm en een optimale krachtoverdracht. Deze Shimano racefietsschoenen zijn zeer geschikt voor wielrenners.

Deze wielrenschoenen hebben een heerlijke pasvorm, veel ademend vermogen en stijfheid en flexibiliteit op de juiste plekken. De full carbon zool zorgt daarbij voor een maximale krachtoverbrenging op de pedalen.

Met draaisluitingen kun je de schoenen perfect afstellen en ze zijn ook geschikt voor in de winter. Voor wedstrijdfietsers is dit de allerbeste keuze.

De prijs van deze heerlijke schoenen bedraagt zo’n 350 euro. Dat is echt niet duur voor zo’n hoogwaardig staaltje vakmanschap.




Waar moet ik op letten bij wielrenschoenen?

Het materiaal van wielrenschoenen

De meeste wielrenschoenen zijn gemaakt van kunststoffen. Je hebt bijvoorbeeld synthetisch leer en microvezel materiaal.

Je zult merken dat goedkope schoenen vaak een zachtere zool en juist een hardere schoen hebben. Terwijl dit bij duurdere schoenen omgekeerd is. Die hebben een hardere zool en een zachtere schoen.

Een zachtere schoen met een comfortabele zool vormt zich meer naar je voet. Dat is het beste materiaal. Vaak is het materiaal ook geperforeerd, oftewel er zijn kleine gaatjes in gemaakt. Dat laat je schoen ademen en voorkomt oververhitting.

Als je er ook in de winter mee wil fietsen, dan is het aan te raden om niet een te luchtige schoen te kiezen. Er zijn zelfs speciale wielrenschoenen voor in de winter, met extra voering en ook stof om de enkel.

Een voorbeeld is de Northwave Celsius R Arctic GTX. Daarmee heb je nooit meer koude voeten!

De sluiting van wielrenschoenen

wielrenschoenen

Er zijn verschillende sluitingen op de markt van wielrenschoenen. Bij goedkopere schoenen tref je vaak klittenbandsluitingen aan.

Dit heeft een aantal voordelen: het is licht, het is flexibel en het is makkelijk te gebruiken. Helaas heeft het ook een aantal nadelen: er komt vuil in de klittenband en na een aantal jaar plakt het minder goed.

Bij schoenen in het middensegment zie je vaak verstelbare straps met klapsluitingen. Dat noem je ook wel een buckle. Het is vergelijkbaar met de sluitingen van veel skischoenen.

De voordelen: de buckle gaat nooit los en het zit lekker strak. Het nadeel: je kan ‘m tijdens het fietsen niet makkelijk losser maken.

Bij luxe schoenen zie je vaak draaisluitingen, ook wel bekend als het BOA-systeem. Hierbij heb je één of twee knoppen aan de zijkant van je schoen, waar kabels doorheen lopen.

Door aan de knoppen te draaien, kun je precies de fixatie van de schoen bepalen. Het is ook makkelijk om tijdens het fietsen de schoen strakker of losser te draaien.

Zool van wielrenschoenen

zool-van-wielrenschoen

Qua zolen zit er ook verschil in wielrenschoenen. Dat geldt zowel voor de binnenzool, die je voet comfort moet geven, als voor de buitenzool, die de schoen stijfheid moet geven voor een goede krachtoverdracht in het pedaal.

Zolen van carbon zijn het sterkst. Dit lichte en stijve materiaal maakt de schoen aan de onderkant heel stevig. Je kunt de wielrenschoen hierdoor niet in elkaar vouwen.

Een zool van carbon is vooral geschikt voor fanatieke fietsers, die een optimale krachtoverdracht willen om zo snel mogelijk te gaan. Voor andere fietsers is carbon misschien wat te duur en zorgt het mogelijk ook voor iets minder comfort.

Een nylonzool, eventueel versterkt met glasvezel, biedt een iets mindere krachtoverdracht, maar zit vaak wel lekkerder.

Als je een toerfietser bent die niet al te veel geeft om snelheid, is dit een verstandige keuze. Meestal is het ook een goedkopere keuze.

Maat van wielrenschoenen

Uiteraard is de maat van je wielrenschoen ook van groot belang. Een te strakke schoen is niet goed voor je bloedsomloop en in een te losse schoen ga je schuiven.

Dat kan zorgen voor blaren en een matige krachtoverdracht. Daarom gaan we nu wat dieper in op het kiezen van de juiste maat.

Welke maat heb ik nodig?

Net als bij normale schoenen moet je altijd even goed letten op de maat. De meeste webwinkels hebben tegenwoordig een handige maattabel erbij.

Als je die niet kan vinden in een webshop, zoek dan even op de website van het merk. Daar vind je gegarandeerd een goede maattabel.

In elke maattabel koppelen ze de lengte van je voet aan de juiste schoenmaat. Je moet dus zelf even de lengte van je voeten opmeten, van de achterkant van je hiel tot het puntje van je langste teen.

Doe dit zowel voor je linkervoet als voor je rechtervoet. Bij veel mensen kan er namelijk een klein verschil in de lengte van de voeten zitten.

Sommige merken hebben ook verschillende opties voor de breedte van je voet. Een voorbeeld is het merk Lake. Meet het breedste punt van je beide voeten op en vergelijk het met de maattabel.

Kies vervolgens de ‘standard’, ‘wide’ of  eventueel ‘extra wide’ versie van je gewenste schoen.

Wat zijn de beste merken voor racefiets schoenen?

Er zijn verschillende sterke merken actief in de wereld van de racefiets schoenen. Bijna allemaal maken ze wielrenschoenen in verschillende prijscategorieën.

In Nederland zie je vooral veel Shimano schoenen, maar is er veel meer keuze. Dit zijn de merken die wij aanraden:

  • Shimano
  • Sidi
  • Lake
  • Bont
  • Bontrager
  • Northwave
  • Specialized
  • Diadora
  • Spiuk
  • Mavic
  • Fizik
  • Cube

Verschil tussen dames en heren fietsschoenen

Net als bij normale schoenen is er een verschil tussen fietsschoenen voor dames een fietsschoenen voor heren.

Over het algemeen hebben dames iets smallere voeten en daardoor behoefte aan een iets andere pasvorm.

Toch blijkt het verschil in de praktijk vaak ook wel mee te vallen. Een vrouw kan best een herenschoen proberen en een man kan ook zeker een damesschoen proberen.

Wij kennen in ieder geval dames die al jaren met veel succes op herenschoenen fietsen.

Bestaan er fietsschoenen zonder kliksysteem?

Onder je racefiets schoenen bevestig je schoenplaatjes, die je vervolgens in het pedaal klikt. Daarom noem je het ook wel klikschoenen.

Van Shimano heb je rode, gele en blauwe schoenplaatjes. De blauwe plaatjes hebben veel speling, de gele plaatjes hebben weinig speling en de rode plaatjes zetten je voet extra vast op het pedaal.

Fanatieke wielrenners houden ervan om stevig vast te zitten in het pedaal. Zij kiezen daarom vaak voor rode schoenplaatjes.

Minder ervaren fietsers kunnen beter kiezen voor gele of blauwe plaatjes. Dan heb je iets meer speling en kom je iets makkelijk uit het pedaal.

We krijgen ook geregeld de vraag of er fietsschoenen zonder kliksysteem bestaan. Sommige mensen hebben een hekel aan het gevoel om vast te zitten aan het pedaal.

Maar helaas zijn racefietsschoenen zonder kliksystemen niet verkrijgbaar. Dan kun je beter een paar sportieve sneakers aandoen.

Mountainbike schoenen zijn wel verkrijgbaar zonder kliksysteem.

Outlet aanbiedingen in de sale

Veel mensen zijn vaak op zoek naar outlet aanbiedingen in de sale voor racefiets schoenen. Soms tref je hier oude modellen aan voor een scherpe prijs.

Hoewel dit bij racefietsen wel vaak het geval is, valt het bij de zoektocht naar wielrenschoenen behoorlijk tegen.

Wij hebben dan ook geen goede outlet gevonden om je slag te slaan. Je kunt beter een bekende webwinkel bezoeken en kijken of ze daar nog een aantrekkelijke aanbieding hebben. Bekijk hier de huidige deals.

Conclusie

Er zijn heel wat wielerschoenen verkrijgbaar, maar het is wel degelijk mogelijk om de beste modellen eruit te halen.

Voor de dames zijn wij fan van de Shimano RC300W en voor de heren kunnen wij de Sidi Genius 10 van harte aanbevelen.

Met een groot budget is de Shimano S-PHYRE RC902 een fantastische keuze. Bij een klein budget is de Shimano Race RC100 een fijne schoen met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Als je brede voeten hebt, dan is de Lake CX238 onze winnaar.

Let bij je aankoop vooral op het materiaal, de sluitingen, de zolen en de maat. Bij de maat houd je rekening met zowel de lengte als de breedte van je voet.

Kies vervolgens de klikplaatjes uit die voor jou het beste voelen qua speling op het pedaal.

We wensen je veel succes met het kopen van je nieuwe racefiets schoenen. We weten zeker dat het nu je gaat lukken.

Veel fijne fietskilometers gewenst op je nieuwe wielrenschoenen!






Meer voor wielrenners:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *