Wahoo ELEMNT Bolt (v2) Fietscomputer – Test en Review | Aanbieding

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 21, 2023

Zoek je een elegante en krachtige fietscomputer? Dan is de Wahoo ELEMNT Bolt wat voor jou.

Deze fietscomputer van Wahoo heeft een mooie update gehad en wordt ook wel de Wahoo ELEMNT Bolt v2 of 2.0 genoemd.

Wij hebben de nieuwe Bolt uitvoerig voor je getest. In deze Wahoo ELEMNT Bolt Review bespreken we alle pluspunten en minpunten van deze topper. Daarnaast houden we aanbiedingen voor deze fietscomputer in de gaten!

De Wahoo ELEMNT Bolt in het kort

Lieveling van stijlvolle fietsers

wahoo_elemnt_bolt_review

Fanatieke fietsers die houden van een beetje stijl rijden opvallend vaak niet met een Garmin, maar met een fietscomputer van Wahoo op hun stuur. Ze vergelijken Garmin wel eens met Samsung en Wahoo met Apple.

Wahoo maakt fraaie, futuristische en overzichtelijke fietscomputers voor ook nog eens een betaalbare prijs. De Wahoo ELEMNT Bolt is hier een goed voorbeeld van.

Het is een stijlvol model met veel overtuigende functies.


Hoe gebruik je de Wahoo ELEMNT Bolt?

Ontwerp, formaat en gewicht

wahoo_elemnt_bolt_20_design

Het ontwerp van de Bolt ziet er snel, solide en stevig uit. De breedte is 4,7 centimeter, de hoogte is 2,1 centimeter en de diepte is 7,7 centimeter.

Het is een compacte fietscomputer met een display van 2,2 inch.

Het scherm is gemaakt van krasbestendig Gorilla Glass en de Bolt v2 weegt 70 gram. Dat is niet al te zwaar voor een fietscomputer en een acceptabel gewicht voor de bergbeklimmers onder ons.

Interface en bediening

Fietscomputers van Wahoo staan bekend om hun overzichtelijke presentatie van informatie. Dat hebben ze ook bij de Bolt netjes doorgevoerd. Dankzij het 64-kleurenscherm is het zelfs duidelijker dan ooit.

Het scherm heeft ook een Ambient Light Sensor, waardoor het scherm zich automatisch aanpast aan het omgevingslicht.

Of het nou donker is of je juist in de felle zon fietst, het scherm is altijd goed af te lezen.

Onder het scherm zitten drie fysieke knoppen, die je gebruikt voor de bediening. Ze zijn net iets groter en boller dan bij de Bolt v1, waardoor het nog gemakkelijker is geworden om ze in te drukken.

Wij denken dat iedereen met deze fietscomputer uit de voeten kan.

Voordelen van de ELEMNT Bolt

Koppelen en verbinden is eenvoudig

wahoo_elemnt_bolt_v2_verbinden_met_horloge

Het verbinden van deze fietscomputer met je smartphone, tablet of computer gaat gemakkelijk via Wifi, Bluetooth of ANT+.

Wahoo heeft dit proces tot in de puntjes verzorgd en staat bekend om de vlotte en eenvoudige koppelingen. Ook met Strava uiteraard!

Verbinding maken met andere Bluetooth-apparaten, zoals een hartslagmeter, snelheidssensor, cadanssensor en vermogensmeter gaat ook snel en probleemloos via de app van Wahoo.

Let wel op: je krijgt geen van deze sensoren bijgeleverd. Die zul je dus los moeten kopen.

Uitgebreide en heldere navigatie

wahoo_elemnt_bolt_v2

De Wahoo ELEMNT Bolt zal je altijd de goede kant op sturen. Dankzij de Turn By Turn-navigatie krijg je heldere instructies bij iedere bocht.

Als je even van je route afwijkt, zal de navigatie je helpen om weer op het juiste pad te komen. Verder heb je ook nog een Back To Start-functie, om weer terug te keren naar je startpunt.

Direct vanuit de fietscomputer is het mogelijk om naar een punt op de kaart te navigeren. Als je wil navigeren naar een specifiek adres, dan zul je die route moeten aanmaken via de app van Wahoo op je smartphone.

De mooie kleuren van de Bolt geven je altijd een goed overzicht. Zo zijn rivieren blauw gekleurd en hebben bossen een groene kleur gekregen. Hierdoor is het een stuk makkelijker om je te oriënteren tijdens je fietsrit.

LED-lichtjes geven informatie

Aan de bovenkant van je scherm heeft de Bolt een aantal LED-lichtjes. Ze noemen dit Bolt Quick View LED’S. Deze handige lampjes geven je extra informatie tijdens je fietsrit.

Via de app van Wahoo kun je zelf aangeven waar je de LED-lampjes voor wil gebruiken. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het navigeren, door aan te geven hoe ver je nog moet fietsen tot een afslag.

Ook kunnen ze je aangeven in welke trainingszone je zit, als je de Bolt gebruikt in combinatie met een hartslagmeter of powermeter.

In combinatie met je Strava-account kunnen de LED’s ook nog aangeven wanneer er een Strava Live Segment begint. Zo kun je met behulp van duidelijke lichtsignalen de snelste tijd pakken.

Bijna helemaal waterdicht

Bij elektronische apparaten druk je de waterdichtheid uit volgens het IPX-systeem. IPX0 is totaal niet waterdicht, IPX8 is volledig waterdicht.

De Wahoo ELEMNT Bolt heeft een score van IPX7 en is dus bijna helemaal waterdicht. Officieel noem je dit spatwaterdicht.

Deze beoordeling betekent dat de fietscomputer prima tegen regen kan. Ook een flinke plensbui zal hij overleven en hij is ook niet bang voor een beetje modder of opspattend vuil.

Wat je niet moet doen, is de fietscomputer langere tijd onder water houden. 😉

Veel meer geheugen

De Bolt v1 had niet zo veel geheugen: slechts 4 GB. Veel gebruikers vonden dit een behoorlijk minpunt, omdat je dan niet al te veel routes op je fietscomputer kan hebben.

Gelukkig heeft Wahoo naar de kritiek geluisterd en de opslagruimte vergroot op de Bolt v2. Nu kun je er 16 GB op kwijt. 

Dankzij de extra opslagruimte staan de kaarten van heel Europa, Noord-Amerika en Australië nu standaard op de Bolt.

Andere kaarten zijn eenvoudig in te laden via de app van Wahoo. Zo kun je letterlijk de hele wereld over.

Nadelen van de ELEMNT Bolt

Geen Surprise Me-functie

De meeste moderne fietscomputers hebben een leuke Surprise Me-functie. Vooral de fietscomputers van de merken Mio en Garmin blinken hier in uit.

De Wahoo ELEMNT Bolt heeft het echter niet.

Bij een Surprise Me-functie kun je een aantal factoren invoeren en vervolgens krijg je 3 verrassende op maat gemaakte routes gepresenteerd.

Daarna kun je een keuze maken en de navigatie starten voor je gewenste route. Dit heb je dus niet bij de Bolt.

Accuduur kan beter

De accu van de ELEMNT Bolt gaat, als je voortdurend de navigatie gebruikt, zo’n 15 uur mee.

Bij concurrerende fietscomputers is dat soms 20 uur en soms zelf 25 uur. Wat dat betreft gaat de accu van de Bolt dus niet zo lang mee.

Toch vinden we dit geen al te groot nadeel. De meeste fietsers zullen niet gauw een tocht van meer dan 15 uur maken.

Het opladen van de Bolt doe je met een bijgeleverde USB-C kabel. Hierdoor gaat het opladen wel lekker snel.

Past deze fietscomputer bij jou?

Ervaringen met de ELEMNT Bolt

wahoo_elemnt_bolt_ervaring

Veel gebruikers van de Wahoo ELEMNT Bolt zijn enorm tevreden. Op de websites van bekende verkopers zijn de recensies en de beoordelingen heel goed te noemen.

De gebruikers zijn lovend over het mooie ontwerp, de goede trainingsfuncties, de heldere navigatie en de vlotte koppelingen met andere apparaten.

Ook zaken die je misschien eerst als minpunt beschouwt, blijken veel gebruikers juist als een pluspunt te ervaren. Een goed voorbeeld is de afwezigheid van een touchscreen.

De gebruikers van de ELEMNT Bolt blijken het juist heel fijn te vinden dat hun fietscomputer gewone knoppen heeft. Zo hoeven ze in de winter hun handschoenen niet uit te trekken om de fietscomputer te bedienen!

Prijs van de ELEMNT Bolt

De Wahoo ELEMNT Bolt kost zo’n 279 euro. Alle bekende webshops zitten rond die prijs.

Wat ons betreft is het een mooie prijs. Het is een flink stuk goedkoper dat de Wahoo ELEMNT Roam, die ongeveer 349 euro kost.

Aanbieding Wahoo ELEMNT Bolt

Als echte Hollanders zijn we natuurlijk altijd op zoek naar een knaller van een aanbieding. We willen allemaal een goede deal scoren voor onze fietscomputer.

Helaas hebben we op dit moment geen flinke korting kunnen vinden voor de Wahoo ELEMNT Bolt.

Alternatieven voor de Wahoo ELEMNT Bolt

Wahoo ELEMNT Bolt vs Bolt Stealth

De Wahoo ELEMNT Bolt Stealth is bijna hetzelfde als de normale Bolt. Wat de Stealth-versie bijzonder maakt, is het compleet zwarte uiterlijk.

Dat maakt ‘m volgens de liefhebbers net wat strakker.

Hier staat tegenover dat de Bolt Stealth geen kleurenscherm heeft. Dat was ook zo bij de oude Wahoo ELEMNT Bolt v1, die inmiddels niet meer verkrijgbaar is.

De nieuwe Wahoo ELEMNT Bolt v2 heeft wel een kleurenscherm en is dus een betere keus.

Wahoo ELEMNT Bolt vs Roam

Sommige fietsliefhebbers weten het zeker: ze willen een fietscomputer van Wahoo. Maar welke moet je dan kiezen?

De ELEMNT Bolt en ELEMNT Roam zijn allebei super, maar er zijn ook zeker verschillen.

De Bolt is kleiner, lichter en heeft meer kleuren. Dat zijn wat ons betreft voordelen van de Bolt.

Maar de Roam heeft dan weer een betere accu (17 uur tegen 15 uur) en sterker glas.

Verder hebben beide fietscomputers geen touchscreen en leveren ze dezelfde prestaties bij de navigatie.

Volgens kenners is de Bolt de kleinere en goedkopere versie van de Roam. Daar zijn wij het helemaal mee eens.

Het is dus maar net waar je behoefte aan hebt.

Wahoo ELEMNT Bolt vs Garmin Edge 530

Wahoo is een geduchte concurrent van het grote merk Garmin. Je kan de Wahoo ELEMNT Bolt het beste vergelijken met de Garmin Edge 530. Allebei hebben ze geen touchscreen, maar wel een kleurenscherm met uitstekende navigatie.

De Edge 530 heeft een iets groter scherm en heeft een sterkere accu die 20 uur mee gaat. Toch zijn er ook verschillen in het voordeel van de Bolt.

Wij vinden de fietscomputer van Wahoo iets eenvoudiger in gebruik. Zo koppel je de Bolt een stuk makkelijker aan je smartphone.

De Bolt is ook iets goedkoper dan de Edge 530. Volgens ons het een uitstekend plan om de fietscomputer van Wahoo boven die van Garmin te verkiezen.

Conclusie over de Wahoo ELEMNT Bolt

Al met al is de Wahoo ELEMNT Bolt een krachtige en elegante fietscomputer. Die combinatie kom je niet vaak tegen.

Recreatieve fietsers zullen blij zijn met de makkelijke bediening en fanatieke fietsers kunnen zich uitleven met de uitgebreide trainingsfuncties.

Als je eens wat anders wil proberen dan een modelletje van Garmin en niet de hoofdprijs wil betalen voor een Wahoo ELEMNT Roam, dan kunnen we je de ELEMNT Bolt van harte aanbevelen.

Eén ding is zeker: hij staat prachtig op je fiets en brengt je altijd op je bestemming. Wij wensen je veel succes met het maken van je aankoop!

Interesse in deze fietscomputer? Je betaald de beste prijzen bij de onderstaande winkels:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *