Carbon fiets op de fietsendrager: Dit moet je weten

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 8, 2024

Heb jij een racefiets, gravelbike, fatbike of MTB met een carbon frame? Dan weet je waarschijnlijk dat carbon sterk, stijf en lichtgewicht is.

Maar de frames zijn niet specifiek ontworpen voor een andere belasting, bijvoorbeeld van een fietsendrager.

Carbon is kwetsbaar en het kan scheuren. Daarom is het belangrijk dat je je carbon fiets correct op de fietsendrager bindt en dat je een fietsendrager gebruikt die daar geschikt voor is.

Dit is belangrijk, want de meeste fabrikanten geven geen garantie op een beschadiging of breuk in het carbon frame.

De kenmerken van carbon

Carbon wordt verwerkt in fietsframes, omdat het een stijf materiaal is. Het geeft je meer gevoel tijdens het fietsen, meer controle in de bochten en je verliest minder energie.

Dat is waarom een racefiets van carbon als de beste wordt gezien.

Carbon en fietsendragers

fietsendrager racefiets carbon

Carbon is sterk, lichtgewicht en stijf. Je vliegt over de weg. Als carbon wordt verwerkt in een frame, dan zijn deze zowel in de lengte als in zijwaartse buiging sterk.

Dat is ideaal tijdens het fietsen, maar niet als je de carbon fiets op de fietsendrager wil zetten. Dan komt er druk op plekken waar geen rekening mee gehouden is. Op die plekken is het frame dan gevoelig voor scheuren.

Wil je je carbon racefiets op de fietsendrager vervoeren, dan is het belangrijk dat je dat correct doet. En gelukkig zijn daar een aantal manieren voor.

1. Gebruik een dakdrager

Grote fabrikanten raden meestal aan om een carbon fiets op een dakdrager te vervoeren. Je verwijdert het voorwiel en zet je fiets rechtop op je dak neer. De klem zit op het achterwiel en op de drop-out van de voorvork.

Let op: een aluminium drop-out is sterker dan een carbon drop-out. Heeft jouw fiets een carbon drop-out, dan kan je een carbon frame beschermer bestellen voor jouw type dakdrager.

2. Je carbon racefiets op de trekhaak

Heb je al een goede fietsendrager op je trekhaak? Dan is het belangrijk om de klem niet te strak aan te trekken. De wielgoten en de bijbehorende riemen houden de fiets al op zijn plek.

De klem is bedoeld zodat je fiets niet gaat glijden. Trek hem niet te vast, want dat geeft extra druk op de verkeerde plekken.

Ben je niet zeker, dan zijn er fabrikanten die speciale oplossingen aanbieden voor als je je carbon fiets op de fietsendrager mee wilt nemen.

  • Met een fietsframe adapter kan je onder andere een full-suspension mountainbike met carbon frame beter plaatsen.
  • Er zijn ook speciale klemmen met padding, die het frame van je carbon fiets op de fietsendrager niet beschadigen.
  • Thule verkoopt een AcuTight knop, die je nooit te vast kunt aantrekken.

3. Tip: Investeer in de Seasucker Talon

Seasucker Talon zuignappen zijn ideaal voor het vervoeren van carbon fietsen. Deze worden gebruikt door Team Jumbo-Visma voor hun eigen racefietsen. Het is een fietsendrager voor de racefiets en dus geen fietsendrager voor elektrische fietsen.

De Seasucker carbon racefiets fietsendrager werkt met zuignappen. Deze kan je op het dak bevestigen, op de achterruit of op je kofferbak. Dit hangt af van het type dat je aanschaft.

Je verwijdert het voorwiel, en de racefiets wordt geklemd bij de drop-out van het voorwiel en om het achterwiel.

Er zijn Seasuckers voor 1 fiets of voor meerdere fietsen. Heb je nog geen fietsendrager voor jouw carbon fiets, dan is dit zeker een merk om te overwegen.

De kenmerken van een goede fietsendrager voor je carbon fiets

fietsendrager carbon racefiets

In het kort samengevat kan je je carbon fiets op een fietsendrager vervoeren met de volgende kenmerken:

  • Dakdragers worden aangeraden voor fietsen met een carbon frame.
  • Zorg ervoor dat je carbon racefiets fietsendrager zachte klemmen heeft, eventueel met beschermend rubber aan de binnenkant.
  • Deze klemmen mogen niet te strak worden aangetrokken. Met de Thule AcuTight knop voorkom je dat.
  • Investeer in accessoires, zoals fietsframe adapters, klemmen met padding of de AcuTight knop van Thule voor extra bescherming.
  • Doe als de professionals het doen en plaats je carbon racefiets op een Seasucker Talon fietsendrager.Veelgestelde vragen

Kan een carbon fiets op de fietsendrager?

Ja dat kan. Zorg ervoor dat de fietsendrager klemmen met padding heeft en dat je deze niet te strak om het frame aantrekt. Over het algemeen wordt aangeraden om je carbon fiets op een fietsendrager op het dak van je auto te vervoeren.

Hoe kwetsbaar is een carbon fietsframe?

Carbon is sterk en lichtgewicht maar zeer kwetsbaar als het druk ervaart op de verkeerde plekken. Als je valt kan het scheuren, maar ook als je carbon fiets verkeerd op de fietsendrager wordt geplaatst. Het is daarom slim om te investeren in fietsdrager accessoires specifiek voor een carbon frame of om voor een geschikte carbon fiets dakdrager te kiezen. Kies je ervoor om je fiets in de auto te vervoeren, pas dan ook erg goed op de manier hoe je de fiets neerlegt en wat je er omheen doet.


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

2 reacties

Lennart · december 25, 2023 op 11:58 am

Het eerste punt is liever niet op het dak.
Het laatste punt geeft de voorkeur voor een dakdrager.
Enige verdere uitleg zou hier op zijn plaats zijn.

Lennart · december 25, 2023 op 11:59 am

Niet goed gelezen, te snel gereageerd.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *