Fiets in de auto vervoeren: Mag dit? Bekijk je opties

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 8, 2024

Natuurlijk kan je met je fiets overal naartoe, maar soms wil je deze meenemen op reis of naar een mooi fietsgebied.

Door je fiets in je auto te vervoeren kan je overal waar je wilt opstappen. Dat kan een ander land zijn, maar ook een mountainbike track of een (race)fietswedstrijd.

Wil jij je fiets veilig en gemakkelijk in je auto kunnen vervoeren? Dit artikel vertelt je exact of dat mag en wat je opties zijn.

Lees verder voor tips en adviezen over hoe je je fietsen het gemakkelijkst in je auto meeneemt.

Makkelijkste weg: De fiets vervoeren in de kofferbak

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om je fietsen in de auto te vervoeren is door ze in de kofferbak te doen. Als je de achterbank inklapt, dan kan je er meestal 1 fiets voor volwassenen in kwijt.

Bij kleine auto’s kan je het voorwiel verwijderen om de fiets beter passend te maken.

Deze situatie heeft zo zijn voordelen. Je hebt geen extra kosten voor een fietsendrager en je fietsen zijn beschermd tegen alle weersomstandigheden. Ze kunnen ook niet of nauwelijks worden gestolen en ze vormen geen obstakel tijdens het parkeren.

Het grote nadeel van deze optie is dat je op deze manier vaak maar 1 fiets kunt vervoeren. Daarbij heb je minder ruimte in de auto zelf, omdat je de achterbank hebt opgeklapt.

En is je fiets vuil en heb je geen deken bij je om hem op te leggen, dan wordt je auto ook vies van binnen.

En wil je op deze manier een elektrische fiets in de auto vervoeren, bescherm deze dan goed. Houd er ook rekening mee dat elektrische fietsen erg zwaar zijn en dat dat dus flink tillen kan betekenen.

Je fiets in de kofferbak, mag dat wel?

fiets vervoeren auto

Er zijn enkele regels verbonden aan het vervoeren van je fiets (en andere spullen) in je kofferbak. Het antwoord op de vraag – Je fiets in de kofferbak, mag dat? – is dus niet altijd een volmondig ‘Ja!’.

Dit zijn de regels om in acht te nemen:

1. Regels met betrekking tot de achterklep

Kan de achterklep dan niet dicht met de fiets in de auto, zet deze dan altijd vast met een touw of spanband. Je moet er zelf zorg voor dragen dat je achterklep niet open kan waaien, want dat is gevaarlijk en strafbaar.

De kans is klein dat dit gebeurt als je fietsen in de auto vervoert, maar zorg ervoor dat je lading niet meer dan 1 meter uitsteekt. Is dat wel zo, dan krijg je een boete van minimaal €160.

2. Fiets in auto vervoeren zonder de bank in te klappen

Is jouw kofferbak groot genoeg voor de fiets? Kan de achterklep gewoon dicht en hoef je de bank niet in te klappen? Dan kan je je fiets op die manier veilig meenemen.

Hij ligt vast tussen de achterbank en de achterklep en als je hard remt kan er weinig gebeuren.

3. Fiets in kofferbak vervoeren met ingeklapte bank

Moet je de achterbank van je auto inklappen om ruimte te maken voor de fiets? Zorg er dan voor dat je de fiets goed vastzet.

Het is niet toegestaan om losse fietsen op die manier in de auto te vervoeren, omdat ze de inzittenden kunnen verwonden.

Veranker je fiets aan een vast onderdeel in de auto, zodat deze bij scherpe bochten en plotseling remmen niet de hele auto door kan gaan.

De fiets mag de inzittenden ook niet belemmeren, dus let ook daar even goed op. Hou je aan deze regels, en je mag je fiets probleemloos in de kofferbak vervoeren.

Een vouwfiets past gemakkelijk in de kofferbak

fiets in kofferbak vervoeren

Ben je van plan regelmatig met de fiets in de auto op pad te gaan? Investeer dan in een goede vouwfiets. Deze fietsen passen gewoon in de kofferbak en in sommige auto’s kan je zelfs meerdere vouwfietsen kwijt.

Enkele tips

Je fiets in de kofferbak van je auto vervoeren is dus gemakkelijk en goedkoop. Houd je aan de regels en je kunt dit ook veilig en boetevrij doen.

De volgende tips zijn handig voor iedereen die de fiets in de kofferbak wil vervoeren.

  1. Maak de fiets eerst schoon en houd er rekening mee dat de ketting en tandwielen vettig kunnen zijn.
  2. Gebruik een deken om de fiets op te leggen als je hem in de kofferbak vervoert. Zo bescherm je zowel de fiets als de auto terwijl je rijdt.
  3. Controleer of de fiets goed vastzit en dat deze niet kan verschuiven of wegglijden. Dat is gevaarlijk tijdens het rijden.

Mijn kofferbak is te klein: Wat nu?

fiets vervoeren in auto

Heb je een te kleine kofferbak? Wil je meerdere fietsen in je auto kunnen vervoeren? Is er geen reden voor jou om te investeren in een kleine vouwfiets? Het is altijd mogelijk dat je je fietsen niet in de auto wilt vervoeren.

Gelukkig zijn er dan verschillende alternatieven.

1. Fietsen vervoeren op het dak van je auto

Met een dakdrager kan je je fietsen ook op het dak van je auto bevestigen. Zo vervoer je je fiets niet in de auto, maar er op.

Er zijn hele goede dakdragers te koop maar let op: je elektrische fiets op deze manier in je auto vervoeren is geen goed idee. Deze zijn zwaar en til je niet zomaar op het dak.

Dit is dus een uitstekende keuze voor als je meerdere lichte (race)fietsen wilt vervoeren.

Het voordeel van dakdragers is dat je er geen trekhaak voor nodig hebt. Het nadeel is dat ze veel wind vangen en je dus een hoger brandstofverbruik kunt verwachten.

Ook is je auto een stuk hoger, dus houd daar rekening mee bij tunnels, garages en boomtakken.

2. Fietsen vervoeren op je achterklep

Net als dat er dakdragers zijn, kan je ook een fietsendrager kopen voor op je achterklep. Zo vervoer je je fiets niet in de kofferbak en houd je deze vrij. Ook bij deze optie heb je geen trekhaak nodig.

Het nadeel van achterklep fietsendragers is dat ze vaak wat minder gewicht kunnen dragen. Je moet je fietsen ook hoger optillen, dus opzetten is lastiger. De oplossing daarvoor is een oprijgoot.

3. Fietsen vervoeren met een fietsendrager op je trekhaak

Je trekhaak kan flink wat gewicht dragen. Daardoor kan je fietsendragers voor wel 4 fietsen kopen die je op de trekhaak zet. Dit is ook een uitstekende fietsendrager voor elektrische fietsen, omdat deze zwaarder zijn.

Kan je je fietsen niet in de auto vervoeren en heb je een trekhaak, dan is dit een uitstekend alternatief.

Heb je geen trekhaak, dan moet je deze of laten installeren, of voor 1 van de alternatieve opties kiezen.

Van alle fietsendragers is dit de optie die je het minste extra brandstofverbruik oplevert. Zorg er wel voor dat je fietsendrager voor op de trekhaak de juiste stekker heeft, zodat deze je lichten die achter hij achter blokkeert kan vervangen.

Belangrijk: Houd je aan de regels

fiets vervoeren in kofferbak

Zo lang je je aan de regels houdt en veiligheid vooropstelt, kan je je fiets dus probleemloos in de kofferbak vervoeren. Je fiets in de auto vervoeren is goedkoop, je fietsen zijn veilig en je hebt geen last van uitstekende delen.

Is je fiets in de auto vervoeren geen optie, dan heb je alternatieven en is investeren in een goede fietsendrager een slim idee. Met wat je nu weet, is je fiets in (of aan) je auto vervoeren geen probleem meer.

Maar ook met deze laatstgenoemde optie; bedenk dat er verschillende regels zijn waar je je aan moet houden. Bijvoorbeeld de snelheidsregels met een fietsendrager achterop de auto, de regels in het buitenland, kentekenplaten enzovoorts.




Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn elektrische fiets het beste in de auto vervoeren?

Ga je je elektrische fiets in je auto vervoeren, zorg dan dat er voldoende ruimte is. Je kunt de achterbank neerklappen. Leg een deken neer om de fiets en de auto te beschermen. De elektrische fiets is zwaar, dus til hem voorzichtig op. Het beste doe je dit met zijn tweeën. Zorg dat je hem vastzet en dat de elektrische fiets tijdens het vervoeren in de auto niet kan glijden of bewegen. Een elektrische fiets in de auto vervoeren is niet altijd het beste idee. Soms is het veiliger en beter voor je e-bike om deze op een fietsendrager mee te nemen.

Mag je je fiets in de auto vervoeren met de kofferbak open?

Steekt je fiets enigszins uit je kofferbak, dan is dat toegestaan als je de kofferbak dichtbindt met een touw of spanband. Deze mag niet open kunnen gaan. Het is ook belangrijk dat je fiets niet meer dan 1 meter uitsteekt, want dat is strafbaar.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *