Hoe hard mag je rijden met een fietsendrager op je voertuig?

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 7, 2024

De vraag – hoe hard mag je rijden met een fietsendrager op je voertuig? – verschilt per situatie. Daarom is het goed om te begrijpen wat de regels precies zijn voor jou.

Hier lees je alles over welke snelheid is toegestaan als je met fietsendrager rijdt.

Hoe hard mag je in Nederland rijden met een fietsendrager?

maximum snelheid met fietsendrager

Of je nu een fietsendrager voor 1 fiets gebruikt, of een fietsendrager voor 4 fietsen, in Nederland zijn de regels voor elk type fietsendrager hetzelfde.

  • Auto’s houden zich aan dezelfde maximale snelheid als anders. Elke goede fietsendrager kan deze snelheden aan.
  • Rijd je in een auto met een caravan en fietsendrager? Weegt je caravan minder dan 3500 kilo? Dan is je maximum snelheid met een fietsendrager 90 kilometer per uur.
  • Weegt je caravan meer dan 3500 kilo? Dan is je maximum snelheid 80 kilometer per uur.

Let op: met een fietsendrager achter je auto verbruik je meer brandstof bij deze maximale snelheid dan wanneer je geen fietsendrager op je auto zou hebben. Ga ook langzamer dan normaal over drempels en verkeersheuvels.

De maximale snelheid met de auto en fietsendrager in het buitenland

snelheid met fietsendrager

Hoe hard mag je met een fietsendrager in het buitenland? In andere landen, zoals Duitsland en België, gelden andere regels dan in Nederland.

Het is daarom altijd goed om van tevoren te controleren hoe hard je met je fietsendrager mag rijden in de landen die je tegenkomt op reis.

Kan je niet wachten om met de fietsendrager door Europa te reizen?

Het onderstaande lijstje vertelt je hoe hard je met je auto met een fietsendrager mag rijden op de autosnelweg in verschillende landen in Europa:

  • Duitsland, Frankrijk, Italië en Denemarken: maximaal 130 kilometer per uur.
  • België, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Zweden en Finland: maximaal 120 kilometer per uur.
  • Groot-Brittannië: maximaal 112 kilometer per uur.
  • Polen: maximaal 140 kilometer per uur.

Let op: in landen zoals Frankrijk en Italië is het verplicht om langzamer te rijden als het regent. In dat geval is je maximale snelheid 100 of 110 kilometer per uur.
Veelgestelde vragen

Waar kom ik meer te weten over hoe hard ik mag met een fietsendrager in andere landen?

Deze informatie vind je bij officiële instanties, zoals de ANWB bij ons en soortgelijke verenigingen in het land van je bestemming. Kies voor een officiële website als je zeker wilt zijn dat je de juiste informatie over de maximale snelheid met fietsendrager vindt.

Hoe hard mag ik met mijn caravan of aanhanger als ik een fietsendrager meeneem?

Als de caravan of aanhanger minder wegen dan 3500 kilo is dat 90 kilometer per uur. Weegt deze meer dan 3500 kilo dan is je maximale toegestane snelheid 80 kilometer per uur. In Nederland zijn de regels voor aanhangers en caravans altijd hetzelfde, of je nu wel of niet een goede fietsendrager gebruikt. Ga je naar het buitenland? Zorg dan dat je bekend bent met de regels daar.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *