Fietsendrager voor caravan of (bus)camper kopen? De Top 5!

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 23, 2023

Het is heerlijk om je fiets mee te nemen op vakantie. Want zo kun je de mooie omgeving nog beter verkennen.

Maar dan heb je natuurlijk een goede fietsendrager nodig voor op je camper of caravan.

Hier kom je te weten hoe je de beste fietsendrager voor je caravan of (bus)camper vindt. Zo wordt jouw zoektocht heel wat makkelijker!

De meest geschikte caravan / camper fietsendragers

Er zijn ontzettend veel fietsendragers voor op een camper of caravan. Daardoor is het niet eenvoudig om een keuze te maken. Maar wij hebben de zoektocht voor jou vergemakkelijkt met onze top 5.

De fietsendragers die je hieronder ziet, voldoen aan een aantal strenge eisen. Zo hebben ze allemaal een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en zijn ze gebruiksvriendelijk.

Daarnaast kozen wij enkele modellen uit voor de camper, enkele voor de caravan én een aantal voor beiden. Zoek niet langer naar de beste caravan fietsendrager. Het volstaat om onze top 5 te bekijken!

1. Beste fietsendrager voor op je caravan dissel: Thule Superb

De Thule Superb is een van de meest verkochte fietsendragers. Dat heeft alles te maken met de uitstekende kwaliteit. Daarnaast is deze fietsendrager makkelijk te monteren.

Hij is tevens kantelbaar. Er kunnen twee fietsen op, maar je hebt de mogelijkheid om hem uit te breiden naar 3 fietsen. Het vergrendelbaar platform voorkomt dat je fiets beweegt tijdens het rijden.

Het is tevens een goede optie als je op je dissel een elektrische fiets wilt monteren met behulp van een fietsendrager.
2. Beste fietsendrager voor op je camper met lift: Diamant Bike Lift

Pro-User-Diamant-Bike-elektrische-fietsendrager-met-lift

De Diamant Bike is een fietsendrager met lift voor op de trekhaak van je camper. Het systeem is erg gebruiksvriendelijk. Maar je hebt wel een constantstroom-kabel nodig die van je accu naar de contactdoos gaat. Dit kun je navragen aan je garage.

Deze fietsendrager is ook kantelbaar waardoor de kofferbak toegankelijk blijft. In totaal kun je er twee fietsen op plaatsen. Hij beschikt tevens over een Europese typegoedkeuring.
3. Beste goedkope fietsendrager voor op de caravan: Bike Eco

De Bike Eco is een goedkope fietsendrager voor op de caravan dissel of voor fietsen op de aanhanger. Het biedt plaats voor maximaal twee fietsen.

Hij is geschikt voor alle caravans met een standaard dissel. Maar ook voor een Hobby caravan dissel die meestal wat langer is. Het maximaal draagvermogen is 50 kg.

Je kunt de beugel naar voren klappen om zo makkelijker bij de disselbak te komen. Daarbovenop is het een lichtgewicht fietsendrager die je makkelijk opbergt.
4. Beste fietsendrager voor op de camper voor het hele gezin: Pro-User Amber 4

Pro-User Amber 4 fietsendrager

De Pro-user Amber onderscheidt zich van andere fietsendragers, omdat hij plaats biedt voor meer fietsen. In totaal kun je er vier op plaatsen. Daardoor is hij uiterst geschikt voor gezinnen.

Omdat het een model is dat je op de trekhaak moet bevestigen, is het een fietsendrager voor op de camper. Dan moet je natuurlijk wel zien of er op je buscamper een trekhaak is voorzien.
5. Beste fietsendrager voor op de caravan achterklep: Thule Sport G2

Wil jij een fietsendrager op de achterwand van je camper of caravan bevestigen? Dan is deze van Thule een echte aanrader. Het draagvermogen bedraagt 50 kg. Daarom kun je hem ook gebruiken voor het vervoeren van elektrische fietsen.

Op deze achterklepdrager kun je maximaal 2 fietsen plaatsen, maar het is uitbreidbaar tot 3 fietsen. Een ander grote troef is de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding!
Verschillende soorten fietsendragers voor op je camper of caravan

Als je een geschikte fietsendrager wilt vinden voor op je camper of caravan, is het eerst en vooral belangrijk om de verschillende soorten te kennen.

Niet iedere soort is namelijk geschikt voor elk type voertuig. Wij geven je een overzicht!

Fietsendrager voor achterop de trekhaak of dissel

Een van de populairste soorten is een fietsendrager voor op de trekhaak. Deze kun je op buscampers monteren met een trekhaak.

Het nadeel van dit systeem is dat de kofferbak moeilijker bereikbaar is. Maar sommige modellen zijn kantelbaar. Je moet er wel op letten dat je kentekenplaat zichtbaar blijft.

Hou altijd goed rekening met de regels voor een kentekenplaat voor de fietsendrager.

Bij een caravan is bevestiging op de trekhaak natuurlijk niet mogelijk. Een alternatief is dan een fietsendrager voor op de dissel. Dit is het metalen stuk tussen de trekhaak van de auto en de caravan.

Fietsendrager voor op de achterwand

Ook zonder trekhaak kun je een fietsendrager op een camper, caravan of bus plaatsen.

De fietsendrager wordt dan op de achterwand gemonteerd. Daardoor blijft het kenteken goed zichtbaar. Een fietsendrager voor je camper op de chassis bevestigen is een goed alternatief.

Als je voor een fietsendrager op de achterklep kiest, is het wel van belang om te weten dat deze dragers een lagere draagcapaciteit hebben. Kijk dus goed of zo’n fietsendrager jouw fietsen kan dragen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken of hij wel op je camper of caravan past. Ieder soort voertuig heeft namelijk een verschillende achterklep.

Waar let je op bij de aankoop van een fietsendrager voor de caravan / camper?

Om er zeker van te zijn dat je een goede fietsendrager voor je caravan of camper uitkiest, moet je enkele dingen letten. Wij sommen de belangrijkste aandachtspunten hieronder voor je op!

Kwaliteit

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een fietsendrager is de kwaliteit. Want kwaliteit staat in dit geval gelijk aan veiligheid.

Een fietsendrager moet sterk zijn, omdat deze heel wat te verduren krijgt. Hij hangt namelijk achterop en krijgt dus met schokken te maken.

De kwaliteit van een fietsendrager kun je beoordelen aan de hand van de materialen die gebruikt worden. De meeste zijn gemaakt van staal in combinatie met kunststof of aluminium.

Uiteraard is aluminium een betere optie. Soms verklapt het merk ook heel wat over de kwaliteit. Thule is bijvoorbeeld een merk dat enkel kwalitatieve fietsendragers maakt.

Gebruiksgemak

Kies het liefst voor een caravan of camper fietsendrager die gebruiksvriendelijk is. Als het lastig is om hem te bevestigen, erger je je er alleen maar aan. Bovendien verlies je zo tijd.

Terwijl je waarschijnlijk niet kunt wachten om op reis te vertrekken. Je komt veel te weten over de gebruiksvriendelijkheid van een camper of caravan fietsendrager door de klantenbeoordelingen door te nemen.

Er is nog iets dat wijst op gebruiksgemak: een voetpedaal waardoor je de drager kunt kantelen. De betere exemplaren zijn daarvan voorzien.

Daarnaast is een compacte fietsendrager voor op je caravan ook eenvoudiger in gebruik. Datzelfde geldt voor een fietsendrager die minder weegt.

Aantal fietsen

Niet iedere fietsendrager voor op een caravan kan evenveel fietsen dragen. Wil jij met het hele gezin fietsen op reis? Dan ben je waarschijnlijk niets met een fietsendrager voor 1 fiets.

In dat geval is een fietsendrager voor 4 fietsen veel interessanter. Maar je kunt ook een fietsendrager voor 2 fietsen of 3 fietsen kopen.

Type fietsen

Het is belangrijk om te weten dat niet iedere fietsendrager geschikt is voor elke soort fiets. Mountainbikes hebben bijvoorbeeld bredere banden en een dikker frame. En e-bikes zijn heel wat zwaarder.

Daarom zijn er bijvoorbeeld ook speciale MTB fietsendragers en e-bike fietsendragers.

Let er dus op of de fietsendrager voor de camper of caravan geschikt is voor jouw soort fiets.

Lengte dissel

Kies je voor een fietsendrager voor op de caravan dissel? Let dan op, want niet alle fietsendragers passen op elke caravan dissel.

Dit heeft te maken met de lengte van de dissel. Kijk dus na of de fietsendrager geschikt is voor op de dissel van jouw caravan.

Is een tweedehands fietsendrager voor je camper / caravan een goede keuze?

fietsendrager camper

Als je geld wilt besparen, kun je een tweedehands fietsendrager voor op je camper of caravan kopen. Of dat een goed idee is, is een andere kwestie.

Want je loopt dan het risico dat je binnen een korte periode toch een nieuwe fietsendrager moet kopen.

En dan komt het je duurder uit. In de meeste gevallen is het dus beter om een goedkope fietsendrager te kopen. Tenzij je het koopt van iemand die je vertrouwt.

Conclusie

Wil je graag een fietsendrager kopen voor op je camper, bus of caravan? Dan zijn er meerdere mogelijkheden. Niet iedere soort fietsendrager is echter geschikt voor op elk voertuig.

Voor op een camper kun je bijvoorbeeld kiezen voor een fietsendrager voor de achterwand. Of een exemplaar dat je monteert op de trekhaak.

Voor een caravan kies je het best voor een fietsendrager die je op de caravan dissel kunt bevestigen. In onze top 5 vind je al deze soorten terug. Als je een keuze wilt maken uit onze selectie, dien je wel op een aantal dingen te letten.

Kijk allereerst of de fietsendrager geschikt is voor je voertuig. Daarnaast is het belangrijk om er een te kopen die makkelijk is in gebruik. Uiteraard moet hij ook voldoende plaats bieden voor al de fietsen die je wilt vervoeren!


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *