Kentekenplaat fietsendrager: Regels, Eigenschappen & Kosten

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 6, 2024

Ga je graag op fietsvakantie en neem je dan het liefst je eigen fietsen mee? Dan doe je dit het makkelijkst met een fietsendrager op je auto.

Het kan zijn dat je dan verplicht bent om een kentekenplaat op je fietsendrager te bevestigen.

In dit artikel vind je alle belangrijke informatie over het voeren van kentekenplaten op fietsendragers.

We gaan dieper in op de regelgeving en vereiste eigenschappen. Maar ook hoe je aan een goedgekeurde kentekenplaat komt en wat de kosten zijn nemen we met je door.

Heb je voor een fietsendrager een aparte kentekenplaat nodig?

Laten we beginnen bij het begin. Is het verplicht om een aparte kentekenplaat te voeren als je een fietsendrager op je auto hebt? Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn.

Ja, in Nederland is het verplicht om een kentekenplaat op de fietsendrager te voeren.

Als de fietsendrager het zicht op de kentekenplaat van de auto blokkeert, heb je een aparte witte kentekenplaat nodig. Eigenlijk is dit altijd wel het geval bij het vervoeren van fietsen op een trekhaak fietsendrager.

De enige uitzondering hierop is als het kenteken goed zichtbaar blijft met de fietsen op de fietsendrager. Denk hierbij aan een dakdrager of fietsendragers op de achterklep van je auto.

Let echter goed op. Bij achterklepdragers kan het toch voorkomen dat het kenteken alsnog te veel geblokkeerd wordt. Dan zul je toch echt een witte kentekenplaat moeten voeren.

Welke kentekenplaat moet op een fietsendrager?

We hebben het net al benoemd: ga je in Nederland op pad met je fietsendrager? Dan heb je een witte kentekenplaat nodig voor op de fietsendrager. Hierop staat namelijk de cijfer-lettercombinatie die door de fietsendrager geblokkeerd wordt.

Ga je naar het buitenland? Dan moet je er ook voor zorgen dat je een NL-sticker op de fietsendrager hebt zitten. Deze mag echter niet op de witte kentekenplaat van de fietsendrager óf de auto zelf geplakt worden.

De NL-sticker moet in dit geval op de fietsendrager zelf geplakt worden. En dit is in sommige gevallen lastig, omdat er op veel fietsendragers geen plek voor is. Dit kun je bijvoorbeeld oplossen door de sticker op het fietsenrek of op de fiets zelf te plakken.

Ervaringen van andere gebruikers hebben ons geleerd dat je ook creatief kunt zijn. Sommige mensen plakken de NL-sticker bijvoorbeeld op een stukje karton. Deze kun je dan wat makkelijker aan het rek of de kettingkast van een fiets bevestigen.

Uiteindelijk is het van belang dat zowel de witte kentekenplaat als de NL-sticker goed zichtbaar zijn.

Aan welke regels moet een kentekenplaat voor op de fietsendrager voldoen?

kentekenplaat fietsendrager

De kentekenplaat die op je fietsendrager gevoerd wordt, moet aan een aantal eisen voldoen. Houd je je niet aan de gestelde eisen? Dan loop je het risico op een boete.

We sommen de belangrijkste eigenschappen hieronder voor je op:

  • De kentekenplaat is gemaakt van aluminium en heeft geperste cijfers en letters;
  • Hij moet gemaakt zijn door een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Het is verboden om zelf een witte kentekenplaat te maken, bijvoorbeeld van karton of iets dergelijks;
  • De kentekenplaat is wit van kleur en heeft zwarte letters;
  • De witte kentekenplaat zelf is niet voorzien van een EU-symbool of NL-teken;
  • Hij moet aan de volgende afmetingen voldoen: 52 x 11 centimeter of 34 x 21 centimeter;
  • Er moet een stempel van de kentekenplaatfabrikant op de kentekenplaat staan. Om precies te zijn boven het tweede streepje. Zonder deze stempel mag je niet op de openbare weg rijden met de witte kentekenplaat;
  • De kentekenplaat moet voorzien zijn van een geldig kentekenbewijs. Ook moeten de gegevens op de kentekenplaat overeenkomen met de gegevens op het kentekenbewijs;
  • Het is verboden om een NL-sticker op de witte kentekenplaat te plakken;
  • De kentekenplaat moet aan de achterzijde van de fietsendrager geplaatst worden. Hij moet namelijk goed leesbaar zijn en mag niet afgedekt of verduisterd worden;
  • Ook mag er geen reflecterende folie op de kentekenplaat zitten. Dit kan in combinatie met de witte kleur namelijk leiden tot verblinding van andere weggebruikers.

Hoe kom ik aan een kentekenplaat voor de fietsendrager?

Het verkrijgen van een witte kentekenplaat is niet moeilijk. Op vertoon van je kentekenbewijs kun je ze bestellen bij een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant.

Fabrikanten met een RDW-erkenning kun je eenvoudig herkennen. Zij hebben namelijk een RDW-muurschild of bevoegdheidssticker. Deze vind je vaak aan de buitenkant van het bedrijf op de muur of op het raam.

Tip. Via de RDW-locatiewijzer kun je op basis van postcode of plaats een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant vinden.

Wat kost een kentekenplaat voor op een fietsendrager?

Wat je precies betaalt voor een witte kentekenplaat hangt af van de RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Gemiddeld ben je ergens tussen de 10 en 20 euro kwijt voor een witte kentekenplaat fietsendrager.

Hoe maak ik een kentekenplaat aan mijn fietsendrager vast?

Hoe je de witte kentekenplaat vastmaakt is afhankelijk van de fietsendrager zelf. De meeste goedkope modellen zijn niet voorzien van een kentekenplaathouder of dwarsbalk.

De best geteste fietsendragers zijn wel gewoon voorzien van kentekenplaathouders. Deze schuif je in de meeste gevallen eenvoudig in de houder die je vervolgens vast kunt zetten.

Dit doe je met sluitpennetjes, die je met een schroevendraaier aandraait. Zo zit het kenteken veilig en schuifvrij in de houder.

Heeft jouw fietsendrager geen kentekenplaathouder? Dan is deze waarschijnlijk ook niet voorzien van verlichting. In dit geval ben je verplicht om een losse kentekenplaathouder met lichtbalk te kopen.

Deze moet je op een duidelijk zichtbare plek monteren, vaak op de dwarsbalk van de fietsendrager. Ontbreekt deze? Dan moet je de kentekenplaathouder met lichtbalk op een duidelijk zichtbare plek ophangen.

Kentekenplaat voor je fietsendrager: hier moet je op letten

Voor het voeren van een kentekenplaat op je fietsendrager moet je op een aantal punten letten. We nemen de belangrijkste aandachtspunten plus voordelen van een witte kentekenplaat met je door.

Zicht op de kentekenplaat

Heb je een fietsendrager op je trekhaak en wordt het zicht van het kenteken op je auto geblokkeerd? Dan ben je verplicht om een witte kentekenplaat te voeren.

Dit hoeft bijvoorbeeld niet altijd bij een dak- of achterklepdrager. Maar wel weer als het kenteken door de achterklepdrager deels geblokkeerd wordt. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de RDW of je verzekeraar.

Eisen witte kentekenplaat

Zorg ervoor dat de kentekenplaat voldoet aan de gestelde eisen. Deze kun je in dit artikel terugvinden. Als je een kentekenplaat voert die niet aan de regels en eisen voldoet, riskeer je een boete.

RDW-erkende kentekenplaatfabrikant

Zorg ervoor dat je te allen tijde een witte kentekenplaat koopt bij een RDW-erkend bedrijf. Zo verzeker je jezelf ervan dat het kenteken aan de juiste regels en eisen voldoet.

Compatibiliteit fietsendrager

Niet alle fietsendragers hebben een kentekenplaathouder. Check dus eerst of jouw fietsendrager hiervan voorzien is. Anders moet je een losse kentekenplaathouder met verlichting aanschaffen.

Naar het buitenland?

Op witte kentekenplaten wordt de landcode NL niet gevoerd. Hierdoor moet je een NL-sticker aanschaffen als je naar het buitenland gaat. Het is echter niet toegestaan om een NL-sticker op witte kentekenplaten te plakken.

Op veel fietsendragers is er ook geen plek om een NL-sticker te plakken. Je zult dus creatief moeten zijn met het aanbrengen van deze sticker als je naar het buitenland gaat.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel is het verplicht om een kentekenplaat op de fietsendrager te bevestigen.

Hieronder sommen we de belangrijkste highlights nog een keer voor je op:

  • Ben je in het bezit van een witte kentekenplaat? Dan mag je deze ook voeren op een aanhanger of caravan. Deze moeten dan wel lichter dan 751 kilogram zijn;
  • Het is eenvoudig om een witte kentekenplaat te verkrijgen. Je hebt hier enkel je kentekenbewijs van je auto voor nodig;
  • Witte kentekenplaten zijn niet duur. Je kunt ze al verkrijgen vanaf 20 euro.






Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *