Lichtbalk fietsendrager: Wat is het en is het nodig?

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 7, 2024

Een lichtbalk voor op je fietsendrager is een uitkomst als jouw fietsendrager de verlichting van je auto minder goed zichtbaar maakt.

Lang niet alle fietsendragers hebben zelf lampen en bij deze moet je dat zelf voor elkaar maken.

Een lichtbalk voor op de fietsendrager is dan een simpele en snelle oplossing. Lees hier meer over deze lichtbalken en kom erachter of jij extra verlichting op je fietsendrager nodig hebt.

Heeft jouw fietsendrager een lichtbalk nodig?

Allereerst is het goed om je af te vragen of jij een lichtbalk voor je fietsendrager nodig hebt. Voor fietsendragers die je op de trekhaak bevestigt, is dit voornamelijk belangrijk.

Heeft jouw fietsendrager geen eigen verlichting en bedekt deze je achterlichten en nummerplaat? Dan moet je voor je eigen verlichting zorgen.

Verlichting voor je fietsendrager kopen is dan een goed idee. Deze vervangt de achterlichten van je auto en heeft vaak ook plek voor een nummerbord.

Lichtbalken zijn gemakkelijk te bevestigen en zo geplaatst. Daarna weet je zeker dat je je aan de regels houdt als je de weg op gaat.

Welke verschillende soorten lichtbalken voor fietsendragers zijn er?

lichtbalk voor fietsendrager

Er zijn verschillende soorten lichtbalken voor fietsendragers te koop. Je kunt kiezen om te investeren in een complete lichtbalk, of in een uitbreiding van je huidige verlichting. Dat kan handig zijn als je fietsdrager een 7-polige stekker heeft, bijvoorbeeld.

We bespreken de meest gangbare lichtbalken voor fietsendragers hier.

1. Een complete lichtbalk

Dit type lichtbalk is langwerpig en vervangt al je noodzakelijke achterlichten. Hij is groot genoeg dat er ruimte voor een kentekenplaat is aangebracht.

Je bevestigt hem op je fietsendrager en steekt de stekker in het voertuig. Controleer wel of je een 7-polige of een 13-polige stekker nodig hebt.

Tip: als je een lichtbalk voor je fietsendrager gaat kopen en de stekker past niet in jouw voertuig, dan zijn er adapters beschikbaar waarmee je deze wel passend maakt.

2. Losse verlichting

Een andere optie die je hebt zijn losse lichten voor op je fietsendrager. Deze kan je eventueel ook op je aanhanger gebruiken. Je bevestigt ze met een magneet en steekt ook de stekker in het stopcontact van je auto.

Deze optie is handig als je gedeeltelijk de verlichting van je fietsendrager wilt vervangen, en als je geen kentekenplaat op je fietsendrager nodig hebt.

Waar koop ik een goede lichtbalk voor mijn fietsendrager?

losse lichtbalk fietsendrager

Voor verlichting en andere fietsendrager onderdelen kan je terecht bij een auto winkel of de ANWB. Ook online is er een groot aanbod.

Controleer dan goed of de lichtbalk voor de fietsendrager de juiste stekker heeft voor de aansluiting op jouw auto.
Veelgestelde vragen

Is verlichting op een fietsendrager verplicht?

Het is niet verplicht om verlichting op je fietsendrager te hebben, maar het is wel verplicht om ervoor te zorgen dat je lichten goed zichtbaar zijn. Bedekt je fietsendrager je lampen geheel of gedeeltelijk, dan moet je dus voor goede alternatieve verlichting zorgen.

Hebben fietsendragers al verlichting?

Veel moderne fietsendragers hebben al verlichting, vooral als dit fietsendragers zijn die je op je trekhaak bevestigt.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *