Fietsendrager onderdelen: Wat heb ik nodig?

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 7, 2024

Wil je een fietsendrager kopen? Dan is het geen slecht idee om direct ook even te bekijken welke fietsendrager accessoires je erbij nodig hebt.

Of misschien heb je al een fietsendrager, maar wil je deze uitbreiden met bepaalde fietsendrager onderdelen.

Er worden allerlei accessoires voor de fietsendrager aangeboden, van spanbandjes tot adapters en van koppelstukken tot oprijgoten.

Hier bespreken we de verschillende fietsendrager onderdelen die te koop staan, wat je ermee kunt doen en waarom ze zo handig zijn.

Fietsendrager onderdelen voor veiligheid en regelgeving

fietsendrager accessoires

Allereerst zijn er een aantal fietsendrager accessoires die je veiligheid vergroten. Vaak zijn deze verplicht, omdat je anders de veiligheid van andere weggebruikers op het spel zet.

De meest gangbare accessoires zijn fietsendrager verlichting, fietsendrager markeringsborden en stickers en kentekenplaathouders.

1. Fietsendrager verlichting

Als je fietsendrager de verlichting van je auto bedekt, dan moet je ervoor zorgen dat je op een andere manier zichtbaar bent. Veel fietsendragers worden geleverd met verlichting, maar dat is niet altijd het geval.

Ga op zoek tussen de fietsendrager onderdelen voor een lichtbalk voor de fietsendrager of voor losse lampen die je met een magneet bevestigt. Zo voldoe je aan de regels op de weg en ben je goed zichtbaar voor andere weggebruikers.

2. Fietsendrager markeringsborden en stickers

In Spanje en Italië is het verplicht om een officieel markeringsbord op je fietsendrager te bevestigen. Deze zijn niet hetzelfde, dus voor elk land heb je een ander markeringsbord nodig.

Gelukkig worden er tweezijdige markeringsborden verkocht, voor het geval je van plan bent door beide landen te reizen.

Ook moet het duidelijk zichtbaar zijn waar je auto is geregistreerd.

Je NL teken staat op je nummerplaat, maar als deze niet zichtbaar is of jouw nummerplaat heeft geen NL teken, dan moet je investeren in een officiële NL sticker. Deze moet goed zichtbaar op je fietsendrager worden geplakt.

3. Kentekenplaathouders

Je bent verplicht om met een duidelijk zichtbaar nummerbord rond te rijden over openbare wegen. Bedekt jouw fietsendrager je nummerbord? Dan kan je investeren in een paar kentekenplaathouders.

Hiermee bevestig je je kentekenplaat op je fietsendrager en is deze weer duidelijk zichtbaar.

Tip: veel fietsendrager lichtbalken hebben al een kentekenplaathouder. Heb je verlichting en een kentekenplaathouder nodig, dan heb je dus aan 1 fietsendrager onderdeel genoeg.

Fietsendrager accessoires voor bevestiging

fietsendrager onderdelen kopen

Er zijn een groot aantal fietsendrager onderdelen waarmee je je fietsen beter of anders vastzet. Heb je bijvoorbeeld een carbon fiets op je fietsendrager, dan is een klem met padding een goede investering.

Er zijn ook andere fietsendrager onderdelen voor bevestiging, zoals:

 • Spanriemen
 • Wielriempjes
 • Frameklemmen
 • Kabelclips
 • Wielhouders

Adapters

Een ander handig fietsendrager onderdeel is een adapter. Er zijn adapters te koop voor verschillende omstandigheden.

Met die adapters maak je een aansluiting of ander onderdeel van je fietsendrager passend bij jouw auto of fiets.

Er zijn 3 soorten adapters om over na te denken:

 • Een frameadapter is handig fietsendrager onderdeel voor fietsen met een afwijkende framegeometrie. Deze kunnen dan toch op je fietsendrager worden gemonteerd.
 • Er zijn ook trekhaakadapters. Deze helpen je de fietsendrager te monteren als dat met je huidige trekhaak niet lukt. Let op: het koppelstuk moet je er soms nog apart bijbestellen.

Oprijgoten

onderdelen fietsendrager

Je moet je fietsen optillen om ze op de fietsendrager te zetten. Gewone fietsen zijn al vrij zwaar, maar elektrische fietsen zijn nog zwaarder. Je maakt dit veel gemakkelijker met een fietsendrager oprijgoot.

Met deze oprijgoot rijd je de fiets de fietsendrager op in plaats van dat je hem erop moet tillen.

Tip: heb je een dakdrager? Dan kan je investeren in een lift waarmee je je fietsen het dak op hijst. Dat is veel gemakkelijker dan zelf tillen. Er zijn zelfs dakdragers met een ingebouwde lift.

Fietsendrager onderdelen voor berging

Wil je je fietsendrager netjes aan de muur kunnen hangen in de schuur? Heb je een plek op of in de kast waar je je opvouwbare fietsendrager wilt opbergen als je deze niet gebruikt?

Er zijn een aantal handige fietsendrager onderdelen waarmee je deze netjes en uit het zicht opbergt.

 • Investeer in fietsendrager muurbeugels of een trekhaak wandhouder en je kunt je fietsendrager ophangen aan de muur.
 • Schaf een tas aan speciaal voor jouw (opvouwbare) fietsendrager. Als je je fietsendrager niet gebruikt leg je hem veilig en beschermd in de opbergtas weg.

Overige fietsendrager accessoires

Behalve deze gangbare accessoires, zijn er ook een aantal andere fietsendrager onderdelen. Hier vind je een lijstje met de andere fietsendrager accessoires die handig van pas kunnen komen.

 • Carbon frame protectors voor je kwetsbare carbon fiets.
 • Een fietsdrager koffer waarmee je legaal spullen mag vervoeren.
 • Caravan hulpstuk waarmee je de fietsendrager op de caravan bevestigt.
 • Een extra opzetstuk waarmee je van een fietsendrager voor 2 fietsen een fietsendrager voor 3 fietsen maakt.
 • Een fietsslot voor gebruik bij je fietsendrager zodat je fietsen niet gestolen kunnen worden. Wees uiteraard ook alert op het feit dat je de fietsendrager zelf goed monteert, want ook een fietsendrager kan gestolen worden.

Waar koop ik goede onderdelen voor mijn fietsendrager?

onderdeel fietsendrager

De winkel waar je je fietsendrager hebt gekocht zal ongetwijfeld ook de nodige fietsendrager accessoires aanbieden. Je kunt ook naar een autowinkel.

Het internet staat vol met fietsendrager onderdelen, alleen moet je dan wel zeker zijn dat ze op jouw specifieke fietsendrager passen voordat je bestelt.

Neem een kijkje bij de onderstaande webshops en je hebt een ruime keuze aan fietsendrager onderdelen:
Veelgestelde vragen

Hoe vind ik een fietsendrager onderdeel dat op mijn fietsendrager past?

De beste manier om te garanderen dat je fietsendrager accessoire past, is door te zoeken naar onderdelen van hetzelfde merk als jouw fietsendrager. Gelukkig zijn er ook voldoende fietsendrager onderdelen die universeel zijn. Je controleert de compatibiliteit door de specificaties van het onderdeel goed door te nemen.

Welke fietsendrager accessoires zijn verplicht?

Als je een fietsendrager gebruikt, dan moeten je verlichting en nummerbord goed zichtbaar zijn. Ook moet je in Italië en Spanje een markeerbord aan je fietsendrager bevestigen. Het is tevens belangrijk dat duidelijk is waar je auto is geregistreerd. Fietsendrager onderdelen, zoals een lichtbalk, kentekenplaathouders en een NL-sticker, zijn alleen verplicht als je fietsendrager deze op je auto bedekt.

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *