Een markeringsbord voor je fietsendrager: Wanneer is dit nodig?

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 7, 2024

Het gebruiken van een markeringsbord op je fietsendrager is slechts één van de regels die je in sommige landen moet volgen als je met de auto naar het buitenland gaat.

Een markeringsbord is een bord met rode en witte strepen die je aan je fietsendrager bevestigt voor betere zichtbaarheid.

Vraag jij je af of je zo’n rood wit bord op je fietsendrager moet plaatsen? Dit artikel geeft antwoord.

Wanneer is een markeringsbord voor je fietsendrager verplicht?

markeringsbord fietsendrager verplicht

Er is een regel die geldt in de meeste Europese landen en dat is dat je een markeringsbord op je fietsendrager, scooterdrager of bagagerek meer dan 1 meter uitsteekt.

Bij veel standaard fietsendragers is dat niet het geval en heb je dus in de meeste landen in Europa geen markeringsbord nodig.

Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen.

1. Spanje

Een markeringsbord is verplicht in Spanje als je met een bagagerek rijdt die beladen is. Fietsendragers vallen daar ook onder.

Het is belangrijk dat je daar een Spaans markeringsbord voor gebruikt. Deze heeft 3 rode en 3 witte diagonale strepen. Hij is gemaakt van aluminium of staal.

Let op: een andere regel die geldt als je met een fietsendrager in Spanje rijdt, is dat deze niet meer dan 10 procent van de lengte van je voertuig mag uitsteken. Een fietsendrager met 3 fietsen of meer kan dan dus te lang zijn.

2. Italië

In Italië moet je altijd een markeringsbord op je fietsendrager bevestigen. Het maakt niet uit of er fietsen op staan of niet en of deze is opgeklapt of niet.

Ook hier heb je een officieel Italiaans markeringsbord nodig en deze is anders dan het Spaanse rood en witte bord voor je fietsendrager.

Het Italiaanse markeringsbord op je fietsendrager heeft 5 rode en 4 witte diagonale strepen. Deze zijn reflecterend. Het bord moet gemaakt zijn van aluminium of staal en heeft een verplichte afmeting van 50 x 50 centimeter.

Let op: in Italië mag je lading 30 procent uitsteken, berekend met de lengte van je voertuig. Je kunt probleemloos met een fietsendrager voor 4 fietsen rondrijden.

Tip: Koop een tweezijdig markeringsbord

fietsendrager markeringsbord

In de ANWB winkel en mogelijk ook in andere winkels kan je een tweezijdig markeringsbord voor de fietsendrager kopen.

Ga op zoek bij fietsendrager onderdelen en je vindt hem vast. Deze is zowel goedgekeurd voor Spanje als voor Italië en reflecterend aan beide zijden.

Ga jij reizen door Zuid-Europa, dan is dit een slimme en geld besparende oplossing waarmee je overal op bent voorbereid.
Veelgestelde vragen

Moet ik in andere landen dan Spanje en Italië een markeringsbord op mijn fietsendrager bevestigen?

Nee, dat hoeft niet tenzij de lading meer dan 1 meter uitsteekt achter je auto. Het kan geen kwaad om dit even extra na te lopen voor de landen die jij gaat bezoeken.

Hoe bevestig ik een markeringsbord aan mijn fietsendrager?

Bij de meeste rood witte borden voor je fietsendrager krijg je geen bevestigingsmateriaal. Dit moet je dus zelf regelen. Er zijn gaten aangebracht in de hoeken die je gebruikt voor de bevestiging. Gebruik hier tie-wraps voor, bijvoorbeeld, spanbanden of een spin van je fiets.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *