NL sticker voor de fietsendrager: Regels & verplichtingen

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 6, 2024

Moet je in Nederland een NL sticker op je fietsendrager plaatsen? En hoe zit dat als je met de auto naar het buitenland gaat?

Lees verder zodat je goed voorbereid op reis gaat met de juiste aanduiding op je auto.

Regels NL sticker voor de fietsendrager binnen Nederland

nl sticker voor de fietsendrager

In Nederland moet aan iedere auto die in ons land geregistreerd staat duidelijk te zien zijn dat dit een Nederlands voertuig betreft.

Het voordeel van Nederlandse kentekenplaten is dat deze al een NL sticker bevatten. Je ziet de letters aan de linkerkant van de plaat, samen met het EU symbool, in een blauw vakje.

Heeft jouw auto deze nummerplaat en is deze goed zichtbaar als je fietsen meeneemt, dan is een NL sticker op je fietsendrager in Nederland niet meer nodig.

Vaak plaats je je kentekenplaat achterop je fietsendrager, of neem je daar een extra kentekenplaat voor.

Wat ook de situatie, als je geen NL teken hebt of deze is om welke reden dan ook niet zichtbaar, da ben je verplicht een NL sticker voor je fietsendrager te plaatsen.

Let op: Je nummerplaat moet ook goed zichtbaar zijn

Wordt het NL teken op je nummerplaat bedekt door fietsen, dan is het mogelijk dat je gehele kentekenplaat niet goed leesbaar is. Ook dit is verboden.

Je kentekenplaat voor de fietsendrager moet altijd zichtbaar en leesbaar zijn. Zo niet, kies dan voor een fietsendrager met een nummerplaathouder. Hier plaats je een extra kentekenplaat in.

Tip: dit is een goed aandachtspunt om mee te nemen als je een nieuwe fietsendrager koopt. Dit helpt je problemen met je NL teken en nummerplaat direct al te voorkomen.

Regels NL sticker voor de fietsendrager in het buitenland

nl sticker verplicht op fietsendrager

In sommige landen in Europa is het verplicht om ook een NL sticker op je fietsendrager of auto te plakken, ongeacht of je kentekenplaat zichtbaar is of niet.

Voor meer informatie kan je de ANWB raadplegen. Zij hebben verschillende artikelen waarin alle regels die gelden in Europese landen worden toegelicht.

Voordat je op vakantie gaat, doe je hier dus onderzoek naar. Vergeet niet ook de regels in de landen waar je doorheen reist door te nemen.

Je wilt niet worden aangehouden omdat je geen NL sticker op je fietsendrager hebt geplaatst. Bij twijfel kan je de ANWB ook altijd even bellen.

Hetzelfde geldt uiteraard voor landen buiten Europa.

Let op: je mag niet zelf een NL sticker maken en deze op je fietsendrager plakken. Het is belangrijk dat je een officiële sticker gebruikt.

Handige tip: Een NL sticker op je fietsendrager is nergens verboden

Wil je zeker weten dat je altijd goed zit? Koop dan een NL sticker en plaats deze op je fietsendrager. Niemand zal je een boete geven omdat je dit hebt gedaan, maar doe je het niet, dan loop je dat risico wel.

Door een NL sticker op je fietsendrager te plakken zit je altijd goed. Dit is vooral een slim idee als je van plan bent door een groot aantal landen te reizen.

Stappenplan

Het plaatsen van een NL sticker op je fietsendrager is gemakkelijk, maar er zijn een aantal punten om rekening mee te houden. Volg daarom dit stappenplan en je NL sticker zit altijd goed op je fietsendrager.

  1. Kies de beste plaats op je fietsendrager voor je NL sticker. Plaats hem niet op de auto, maar op de fietsendrager zelf, op een plek die altijd zichtbaar is. Als je NL sticker op je fietsendrager bedekt is met fietsen, dan houd je je niet aan de regels.
  2. Maak het oppervlak goed schoon en ontvet het.
  3. Wacht tot het oppervlak volledig droog is.
  4. Zorg ervoor dat het oppervlak niet warm is en ook niet warm kan worden tijdens het rijden, bijvoorbeeld door de uitlaat.
  5. Plaats de sticker, druk hem goed aan en je bent klaar.

Waar te koop?

Neem je het zekere voor het onzekere en ga je jouw fietsendrager voorzien van een mooie NL sticker? Dan is het belangrijk dat je een officiële NL sticker koopt. Dat doe je bij autoshops en webwinkels.

De ANWB heeft ze ook in het assortiment.
Veelgestelde vragen

Kan ik een NL sticker voor mijn fietsendrager in het buitenland kopen?

Je kan je deze NL stickers voor je fietsendrager ook in het buitenland kopen, bij een autowinkel. Zorg er wel voor dat dit de officiële NL sticker is.

Is een NL sticker verplicht op je fietsendrager?

Een NL sticker is verplicht op je fietsendrager in Nederland als je geen NL teken op je nummerplaat hebt of als deze niet goed zichtbaar is. In het buitenland gelden andere regels en moet je soms hoe dan ook een NL sticker op je fietsendrager plaatsen. Bij twijfel raadpleeg je de ANWB.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *