Stekker fietsendrager aansluiten: Een handig stappenplan

Laatst bijgewerkt door Kaz op oktober 31, 2023

De stekker van je fietsendrager aansluiten, hoe doe je dat precies? En wat is het verschil tussen een 7-polige en een 13-polige stekker?

Hier geven we antwoord op deze vragen en krijg je een handig stappenplan waarmee de stekker van je fietsendrager aansluiten kinderspel wordt.

Het stappenplan

Kom jij er niet helemaal uit of wil je toch even wat extra bevestiging om te checken of je fietsendrager wel goed aangesloten zit? Dit begrijpen wij. Bekijk onderstaand stappenplan en

Stap 1: Zorg dat je de juiste stekker hebt

aansluitschema 13 polige stekker fietsendrager

Het eerste wat je doet is controleren of jij een 7-polige of een 13-polige ingang hebt. Vervolgens kijk je naar welke stekker je hebt. Dat zie je gemakkelijk aan het aantal pinnetjes in de stekker en het aantal gaatjes in de aansluiting op je auto.

Tip: de aansluiting voor de stekker van je fietsendrager bevindt zich aan de achterkant van je auto, vak in de buurt van de trekhaak of ergens onder je bumper.

Heeft jouw fietsendrager een stekker die niet past bij de aansluiting van jouw auto? Dan hoef je de stekker van je fietsendrager niet te vervangen, want er zijn adapters te koop. Daarmee maak je van een 7-polige stekker een 13-polige stekker en andersom.

Tip: heb jij nog geen goede fietsendrager? Zorg er dan voor dat je bij het kopen van je fietsendrager al weet welke ingang je auto heeft. Je koopt dan een goede fietsendrager met een stekker die je kunt aansluiten of je bestelt er een adapter bij.

Het verschil tussen een 7-polige en een 13-polige stekker

Je vindt 7-polige ingangen op oudere auto’s. De nieuwe auto’s hebben eigenlijk allemaal een 13-polige ingang. Beide voldoen aan de Nederlandse norm, maar het verschil tussen de 2 zit hem in wat ze aansturen.

De 7-polige stekkers bedienen de richtingaanwijzers, je achterlichten, voorlichten, remlichten en kentekenplaatverlichting op je fietsendrager.

De beste fietsendragers met 13-polige stekkers hebben ook achteruitrijlampen en extra’s zoals laadstroom voor de accu en massa voor de contacten 1 tot en met 10.

Let op: tegenwoordig zijn er ook 13-polige Multicon West aansluitingen. De 7-polige stekkers passen daar ook op, maar heb je een 13-polige standaard stekker, dan heb je een adapter nodig.

Stap 2: Controleer de kabel

aansluiting fietsendrager

Het is geen slecht idee om de kabel van je fietsendrager even te controleren. Is deze beschadigd? Dan is het beter om de kabel en de stekker van de fietsendrager vervangen.

Stap 3: Plaats de fietsendrager op je auto

Ziet alles er goed uit, dan neem je de gebruiksaanwijzing van je fietsendrager erbij en plaats deze op je auto. Meestal is dit vrij gemakkelijk en doe je dat op de trekhaak.

Deze kan een hoger gewicht dragen en zelfs een fietsendrager met 4 fietsen of een fietsendrager voor elektrische fietsen tillen.

Het voordeel van fietsendragers die je op de trekhaak bevestigt is dat je deze achteruit kunt kantelen en zo toegang hebt naar je achterbak.

Stap 4: De stekker van de fietsendrager aansluiten

Pak de stekker van je fietsendrager en plaats deze in de aansluiting van je auto. Je weet dat je het goed hebt gedaan als je een klik hoort.

Controleer daarna nog even of er geen speling is en trek licht aan de stekker om te zien dat deze niet los kan raken tijdens het rijden.

Stap 5: Test of de lichten van de fietsendrager werken

aansluiting fietsendrager 7 polig

Je hebt de stekker van de fietsendrager aangesloten en de fietsendrager zit veilig op je auto. Nu vraag je iemand om de lichten te bedienen en kijk jij of deze werken. Zo niet, vervang dan de lampjes of laat dat doen door iemand in de garage.

Stap 6: Plaats de fietsen op je fietsendrager

Controleer het maximale draaggewicht van je fietsendrager en het gewicht van je fietsen. Op een fietsendrager voor 3 fietsen of meer mag je vaak wel 60 kilo meenemen.

Dit lijkt veel, maar een elektrische fiets weegt snel meer dan 20 kilo, ook zonder accu. Doe een laatste controle om zeker te zijn dat de fietsen goed zijn bevestigd en je kunt op weg.

Let op: zorg ervoor dat je het maximale draagvermogen van je fietsendrager niet overschrijdt.

Stap 7: Je fietsendrager verwijderen

Het is altijd goed om de stekker van je fietsendrager voorzichtig los te trekken bij aankomst en deze uit de aansluiting te verwijderen. Zo voorkom je beschadiging.

Verwijder de fietsendrager van je trekhaak, als je een opvouwbare fietsendrager hebt klap je deze in, en berg hem op tot het volgende gebruik.

Extra tip bij het kopen van een fietsendrager

aansluiting 7 polige stekker fietsendrager thule

Als je zeker wilt weten dat je de stekker van de fietsendrager kunt aansluiten op jouw auto, koop dan een fietsendrager inclusief adapter.

Bij veel fietsendragers krijg je deze er standaard bij en hoef jij je geen zorgen te maken over het aansluiten van de stekker van je nieuwe fietsendrager.




Veelgestelde vragen

Kan ik de stekker van mijn fietsendrager vervangen?

Ja dat kan, als deze beschadigd is bijvoorbeeld. Soms is het voldoende om alleen een onderdeel van de stekker van je fietsendrager te vervangen, maar andere keren moet je ook de draad vernieuwen. Dit is een vrij lastige klus. Wil je zeker weten dat dit goed gebeurt, dan besteed je het uit.

Is een 13-polige stekker verplicht?

Zowel 7-polige stekkers als 13-polige stekkers voldoen aan de norm. Het is vooral belangrijk dat je de juiste stekker hebt om je fietsendrager mee aan te sluiten op je auto.

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *