Beste elektrische fiets uit de test? Top 7 E-bikes! (2024)

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 31, 2024

Op zoek naar een goede elektrische fiets? Dan ben je hier op het juiste adres. We hebben de best geteste elektrische fietsen voor je op een rijtje gezet.

Lees snel door om er meer over te weten te komen!

De best geteste e-bikes van 2023

1. Beste elektrische omafiets – Elops 900 E

De Elops 900 is een betaalbare e-bike van hoge kwaliteit. Het heeft een geweldig ontwerp om mee door de stad te fietsen. Door het hoge stuur zit je namelijk lekker rechtop.

De verende voorvork absorbeert de schokken van hobbelige wegen. De motor zit in het achterwiel. Daardoor krijg je een lekker steuntje in de rug tijdens het fietsen.

Op het Lcd-scherm kun je een keuze maken tussen 3 rijstanden. Ook heb je een ‘walk’ optie, voor wanneer je naast je e-bike loopt. Het scherm kan ook gebruikt worden om de verlichting aan te zetten. De Elops heeft een actieradius van 70 km.

👍 Voordelen:

 • Vertrouwde omafiets model
 • Inclusief Lcd-scherm
 • 3 rijstanden + walk optie
2. Beste opvouwbare elektrische fiets – Hitway 14F005

Een opvouwbare fiets heeft ontzettend veel voordelen. Deze is makkelijk mee te nemen in de trein of bus. Ook is het compact op te bergen.

De opvouwbare e-bike van Hitway heeft nog meer voordelen. Met een krachtige motor en goede accu kom je er snel mee vooruit. Het heeft een actieradius van 45 km.

De Hitway heeft een ontzettend stevig frame. De draagcapaciteit is dan ook 120 kg. Op het Lcd-scherm kun je zien welke afstand je afgelegd hebt, en hoe snel je fietst. Ook zie je hoeveel batterij je over hebt.

👍 Voordelen:

 • Compact en opvouwbaar
 • Inclusief Lcd-scherm
 • Draagcapaciteit van 120 kg
3. Beste e-bike met middenmotor – Stella Livorno Superior MDS

Een middenmotor heeft enkele voordelen vergeleken met de motor in het voor- of achterwiel. Bij een middenmotor blijft het zwaartepunt van een fiets bijvoorbeeld in het midden van het frame.

Hierdoor heb je meer stabiliteit. Ook voelt de trapondersteuning natuurlijk aan, en is de motor lekker stil. Deze e-bike van Stella rijdt dan ook heerlijk soepel.

De Stella Livorno is ideaal voor woon-werkverkeer. Deze kan echter ook ingezet worden voor lange tochten. Met een actieradius van 100 km en 7 versnellingen kun je namelijk flinke afstanden afleggen. De dubbele vering zorgt voor extra comfort onderweg.

👍 Voordelen:

 • Stille en comfortabele trapondersteuning
 • Dubbele vering
 • Ook geschikt voor lange afstanden
4. Beste elektrische fiets met lage instap – EcoBike Stadsfiets Lage Instap

Voor fietsers die iets minder mobiel zijn is deze EcoBike een uitkomst. De lage instap maakt het op- en afstappen stukken makkelijker. Omdat de wielen iets kleiner zijn (26 inch), heb je goede controle over de fiets.

De verende voorvork zorgt voor een comfortabel gevoel op de e-bike. Al deze kenmerken maakt dit model een goede keus voor ouderen.

Bij de Ecobike Stadsfiets kun je kiezen uit 3 accu’s. De sterkste heeft een actieradius van wel 160 km. Hierdoor hoef je de e-bike maar één keer per week op te laden bij matig gebruik.

Op het display zie je precies hoeveel batterij je over hebt. Ook je snelheid en afstand is hierop te zien.

👍 Voordelen:

 • 26 inch wielen
 • Geschikt voor ouderen
 • Optionele actieradius van 160 km
5. Beste elektrische transportfiets – Cortina E-Common

De Cortina E-Common heeft een strak en simplistisch ontwerp. Daarnaast is het ook nog eens een ontzettend functionele e-bike.

Zowel op de voor- als achterdrager is ruimte voor een fietstas of mand. Dat maakt het geweldig om boodschappen mee te doen. Ook voor werk- of schoolspullen is deze e-bike ideaal.

Door de dubbele standaard kun je de fiets makkelijk parkeren. Deze zal niet omvallen. Met het stuurslot kan je stuur bovendien niet kantelen.

Ook als je veel spullen bij je hebt, blijft de e-bike dus stabiel. Met de krachtige middenmotor kun je gebruikmaken van soepele trapondersteuning.

👍 Voordelen:

 • Voor- en achterdrager
 • Stuurslot en dubbele standaard voor stabiliteit
 • Middenmotor van hoge kwaliteit
6. Beste e-bike met vering – Vogue Basic

De Vogue Basic is alles wat je kunt vragen van een betrouwbare e-bike. Het heeft een krachtige motor, waardoor je een actieradius van wel 120 km hebt.

Door de handremmen én achteruittrapremmen kun je snel reageren op het verkeer. Ons favoriete detail? Deze e-bike heeft een verende voorvork en een verende zadelpen. Daardoor zit je ontzettend comfortabel op de fiets.

De verstelbare stuurpen maakt het mogelijk een andere fietshouding aan te nemen. Voor lange afstanden kan dit prettig zijn voor je rug en zitvlees. De Vogue Basic heeft 3 versnellingen en 5 ondersteuningsstanden.

👍 Voordelen:

 • Verende voorvork en zadelpen
 • Verstelbare stuurpen
 • 5 rijmodi
7. Beste hybride e-bike – Cube Export Town Hybrid Pro 500

Een hybride e-bike kun je doordeweeks gebruiken om naar werk te fietsen. Vervolgens kun je in het weekend heerlijke fietstochten maken.

De krachtige motor en accu van Bosch kunnen het namelijk allemaal aan. Door de verende voorvork kun je zelfs op onverharde wegen terecht. Dit alles op een comfortabele e-bike.

Door de hydraulische schijfremmen kun je altijd snel tot stilstand komen. Ook in de regen is dit het geval. De accu is op het frame bevestigd, in plaats van in de bagagedrager. Hierdoor kun je grote fietstassen op de bagagedrager plaatsen. Ideaal voor fietsvakanties!

👍 Voordelen:

 • Geschikt voor lange fietstochten
 • Hydraulische schijfremmen
 • Bosch motor en accu
Waar hebben wij de elektrische fietsen op getest?

Motor

De motor is uiteraard een belangrijk onderdeel in je e-bike. Deze kan in het frame bevestigd worden, of in de naaf in een van de wielen. Welke e-bike motor het beste is, ligt af van je eigen voorkeur.

Een middenmotor is in het frame bevestigd. Hierdoor kan precies gemeten worden hoeveel kracht je zet bij het trappen. De trapondersteuning zorgt vervolgens voor minder weerstand.

Hierdoor kom je sneller vooruit. Het nadeel van een middenmotor is dat ze meer onderhoud nodig hebben. Dit komt doordat er meer directe druk op uitgeoefend wordt.

Een motor in het achterwiel of voorwiel werkt met sensoren. Het wiel wordt door de motor gedraaid om de weerstand bij het fietsen te verlagen. Bij het achterwiel zal dit voelen als een steuntje in de rug.

Bij het voorwiel kan het voelen alsof je getrokken wordt. Dit is een iets minder natuurlijke fietservaring dan bij de middenmotor. Naafmotoren zijn over het algemeen goedkoper en subtieler.

Accu

De grootte van je accu is grotendeels afhankelijk van het type e-bike. Bij sportieve e-bikes, zoals elektrische MTB’s of racefietsen, wordt de accu vaak in het frame verwerkt. Deze accu’s zijn klein en licht voor betere sportprestaties.

De elektrische stadsfietsen worden echter gekenmerkt door een accu onder de bagagedrager. Hierdoor zijn ze groter en functioneler. Kies bij deze e-bikes voor een model waarbij je de accu kunt verwijderen. Dit maakt het opladen makkelijker.

De capaciteit en oplaadsnelheid van de accu zijn de belangrijkste zaken om op te letten. Leg je regelmatig grote afstanden af, waarbij je trapondersteuning gebruikt?

Dan is een sterke accu belangrijk. De capaciteit wordt gemeten in ampères. Hoe hoger het getal, hoe sterker de accu.

Rijmodus

De meeste e-bikes komen met meerdere rijmodi. Hiermee kun je het gehalte van trapondersteuning aangeven.

Sommige e-bikes hebben 2 of 3 rijmodi, terwijl anderen er meer dan 5 kunnen hebben. Ook kun je een ‘walk’ modus tegenkomen. Hiermee kun je met de fiets in je hand lopen zonder weerstand.

Het aantal modi is niet het belangrijkst. Houd in gedachten dat je langzaam en snel wilt kunnen fietsen. Daarom is het essentieel dat je snel kunt schakelen tussen de modi. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een knop op het Lcd-display.

Actieradius

De actieradius is de afstand die je kunt afleggen met een volle accu. Fabrikanten testen de actieradius vaak in de meest gunstige omstandigheden: in een lage rijmodus, op een vlakke weg en met weinig gewicht.

In de werkelijkheid zal de actieradius waarschijnlijk lager zijn. Je lichaamsgewicht en bagage, de weersomstandigheden, de route en de rijmodus zullen invloed hebben op de accu.

Al deze zaken zorgen namelijk voor extra weerstand. De motor zal dus harder moeten werken, waardoor er meer batterij verbruikt wordt.

Neem de actieradius dus altijd met een korreltje zout. Ga altijd uit van een lagere actieradius, zodat je nooit onverwachts zonder accu komt te zitten.

Gewicht

Een nadeel van e-bikes is dat ze relatief zwaar kunnen zijn. Dit komt uiteraard door de motor, batterij en andere elektrische onderdelen. Fietsen zonder trapondersteuning is dus zwaarder dan op een normale fiets.

Er is nog steeds veel variatie in gewicht bij e-bikes. Een elektrische racefiets zal bijvoorbeeld rond de 17 kg wegen. Elektrische stadsfietsen wegen al snel rond de 27 kg.

Het gewicht kan het vervoeren van e-bikes lastig maken. In veel gevallen heb je bijvoorbeeld een e-bike fietsendrager nodig. Deze is specifiek ontworpen voor elektrische fietsen.

Wil je toch liever iets lichters? Ga dan voor een elektrische vouwfiets. Deze modellen zijn lekker compact, en makkelijk te dragen. Een elektrische vouwfiets weegt vaak rond de 15 kg, en til je zonder moeite de trein of auto in.

Budget

E-bikes zijn uiteraard een stuk duurder dan de gewone fiets. De kosten zitten in de motor en andere elektronische onderdelen. Hoe krachtiger deze onderdelen, hoe duurder de elektrische fiets.

Denk bijvoorbeeld aan de specificaties van de motor, de batterijcapaciteit en het materiaal van het frame. Ook de bekendheid van het merk kan bijdragen aan de aankoopprijs.

Houd in gedachten dat je met een elektrische fiets bespaart op benzine en andere reiskosten. Het is mogelijk dat je sneller geneigd bent de e-bike te pakken, omdat het een minder grote fysieke inspanning is.

Voor wie is een elektrische fiets geschikt?

Elektrische fietsen werden 10 jaar geleden nog gezien als transportmiddel voor ouderen. Dat is tegenwoordig allesbehalve het geval. Voor elke fietser is er namelijk wel een geschikte e-bike te vinden.

De elektrische stadsfiets is nog steeds het meest populaire model. Of je nou op de fiets naar werk of school gaat, we hebben allemaal wel eens tegenwind. Om niet uitgeput op je bestemming aan te komen, is een e-bike een enorme uitkomst.

Ook sportieve fietsers kunnen een e-bike overwegen. Je hebt de keuze uit elektrische racefietsen, mountainbikes, gravelbikes en meer. Met een motor op je fiets kun je nog meer uit je fietsavontuur halen!

Ook is de e-bike zeer geschikt voor mensen die minder mobiel zijn. Een elektrische fiets geeft je de mogelijkheid om nog steeds de fiets op te stappen. Dit leidt tot een toename aan vrijheid en onafhankelijkheid.

De verschillende soorten elektrische fietsen

Speed pedelecs

Speed pedelecs zijn e-bikes die sneller gaan dan de gebruikelijke 25 km per uur. Deze fietsen bieden trapondersteuning tot wel 45 km per uur. Je gaat dus net zo snel als een brommer. Het grootste verschil? Je blijft nog steeds in beweging!

Elektrische vouwfietsen

Een elektrische vouwfiets is overal makkelijk mee naartoe te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer onderweg naar werk. Of je kunt hem in de auto laden om naar die prachtige fietslocatie te gaan. Ontzettend handig dus!

Elektrische racefietsen

Op een elektrische racefiets kun je prachtige routes fietsen zonder uitgeput te raken. Zet waar nodig de trapondersteuning aan, en je kunt urenlang op de fiets zitten! Deze e-bikes zijn lekker licht en ontzettend duurzaam.

Elektrische mountainbikes

Ook op ruig terrein kun je je e-bike inzetten. Een elektrische mountainbike is namelijk je beste vriend als je dol bent op een fietsavontuur. Deze zijn ontworpen om makkelijk mee te kunnen manoeuvreren.

Elektrische gravelfietsen

Een gravelfiets is een combinatie van een racefiets en een vrijetijdsfiets. Op een elektrische gravelfiets kun je dus lange fietstochten maken. Vervolgens rijd je zonder problemen onverharde wegen op voor een offroad avontuur.

Elektrische fiets met riemaandrijving

Een e-bike met riemaandrijving heeft geen onderhoud nodig, en is ontzettend duurzaam. In tegenstelling tot een kettingaandrijving hoef je deze niet te oliën of aan te spannen. Hierdoor kun je elke dag met een gerust hart op je elektrische fiets stappen.

Elektrische hybride fietsen

Hybride e-bikes zijn multi-inzetbaar. Het zijn geweldige fietsen voor het woon-werkverkeer. Ook kun je er prima lange afstanden mee fietsen, bijvoorbeeld op fietsvakantie. Op zoek bent naar 1 fiets die het allemaal kan? Dan is de elektrische hybride fiets iets voor jou.

Elektrische kinderfietsen

Ook kinderen kunnen plezier halen uit de e-bike. Hiermee kunnen ze mee op fietsvakanties, of lekker snel op school komen.

Uiteraard hebben elektrische kinderfietsen veel veiligheidsmaatregelen. De modellen die wij hebben geselecteerd zijn dan ook zeer betrouwbaar.

Elektrische bakfietsen

Je ziet steeds vaker elektrische bakfietsen op straat. En niet zonder reden. Ouders van jonge kinderen en hondeneigenaren zijn er bijvoorbeeld dol op. Door de trapondersteuning is het extra gewicht geen enkel probleem.

Beste e-bike uit de test volgens Consumentenbond, ANWB & AD

Uit de test van de Consumentenbond kwam de Cube Touring Hybrid Exc 625 als beste uit de verf. Deze hybride e-bike is geschikt voor lange en korte fietstochten.

Het is dus een geweldige keuze als je op zoek bent naar een alleskunner. Met 12 versnellingen kun je alle wegen aan. Zelfs heuvels zijn geen enkel probleem.

Ook bij de ANWB is een Cube model de winnaar. Deze keer is het de Cube Supreme Hybrid Pro 500. Deze e-bike scoort vooral hoog door de krachtige motor.

Hierdoor krijg je geweldige trapondersteuning op vlakke en heuvelachtige wegen. Ook de veiligheidskenmerken, zoals verlichting en remmen, zijn uitmuntend.

Bij het AD is de Decatt Iessie de winnaar. Deze elektrische stadsfiets rijdt heerlijk, en is zeer geschikt voor woon-werkverkeer.

Fietsers die een liefhebber zijn van de klassieke omafiets zullen dol zijn op dit model. De dubbele standaard en stuurslot maken het bovendien een goede transportfiets.

Gratis E-bike Keuzehulp

Wij weten als geen ander dat het lastig kan zijn om dé ideale e-bike te vinden. Daarom bieden we jou een gratis keuzehulp aan. Hierin ontdek je waar je op moet letten, zodat je een miskoop voorkomt.

Download hem direct hieronder:

Download Gratis: E-bike Keuzehulp

Ontdek de belangrijkste aandachtspunten en voorkom een miskoop:

e-bike-keuzehulp-cover
Veelgestelde vragen

Wat is het beste e-bike merk?

Elektrische fietsen stijgen enorm in populariteit. Er lijken steeds meer merken bij te komen die e-bikes produceren. Om je te helpen hebben we een gids voor je opgesteld met de beste e-bike merken. Hier vind je de 15 beste merken van het moment. 

Is elektrisch fietsen gezond?

Een elektrische fiets is geen bromfiets. Je zult nog steeds moeten trappen om vooruit te komen. Daarom ben je constant in beweging op een e-bike, ook als je de trapondersteuning aan hebt staan. Fietsen op een e-bike is daarom nog steeds gezond. Ook is het ideaal voor mensen die niet meer zo mobiel zijn, maar toch in beweging willen blijven. Op een elektrische fiets hoef je namelijk niet veel kracht te zetten als je dat niet wilt.

Wat zijn de beste e-bike winkels?

Naast dat we op zoek zijn gegaan naar de beste elektrische fietsen, hebben we ook voor je uitgezocht bij welke winkel je het beste jouw nieuwe aanwinst kunt kopen. We hebben de winkels geselecteerd op o.a. aanbod, prijs-kwaliteitverhouding en garantievoorwaarden. Bekijk hier de beste e-bike winkels.


Meer e-bikes:


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *