Elektrische fiets met riemaandrijving | Tips en Top 3
Steeds vaker zie je elektrische fietsen met riemaandrijving. Denk bijvoorbeeld aan een snelle e-bike met riemaandrijving of een speed pedelec met riemaandrijving.
Hier is een goede reden voor: als je er eenmaal mee hebt gefietst, wil je namelijk niet meer terug!
Ben je benieuwd waarom deze nieuwe vorm van aandrijving langzaam maar zeker de ouderwetse fietsketting vervangt? Of ben je zelf op zoek naar een elektrische fiets met riemaandrijving?
Dan ben je op de juiste plek. Want we gaan je er alles over vertellen en stellen je voor aan onze favoriete fietsen met riemaandrijving.
De voordelen van een riemaandrijving
Laten we beginnen bij de basis. Een riemaandrijving is een alternatief voor de fietsketting.
Het is een getande riem van carbon, die in combinatie met bijbehorende tandwielen je fiets in gang zet als jij begint te trappen. Het wordt ook wel een belt drive genoemd.
Riemaandrijving bestaat al best lang, maar het was voor consumenten nog niet betaalbaar.
Door technische innovaties wordt het echter steeds een beetje minder duur en dankzij de vele voordelen van riemaandrijving kan je er nu op de lange termijn zelfs geld mee besparen.
Laten we eens naar die voordelen kijken.
Geen onderhoud
Het grootste voordeel is dat onderhoud verleden tijd is bij een riemaandrijving. Een ketting moet je regelmatig schoonmaken en insmeren, terwijl dat niet hoeft bij een riem.
Omdat er geen olie op de riem zit, blijft er ook niks aan kleven. Zo blijft het dus allemaal schoon.
Uiteraard kan het geen kwaad om soms even de riem af te spoelen of af te vegen. Maar een noodzaak is dit niet.
Extra voordeel: van vet aan je broek heb je bij een belt drive dus ook geen last meer.
Veel stiller
Een elektrische fiets met belt drive is ook veel stiller dan een fietsketting.
Een fietsketting maakt altijd wel wat geluid, omdat metalen onderdelen langs andere metalen onderdelen gaan. Dat maakt nou eenmaal lawaai, zeker als je ketting en je fiets niet in de beste conditie zijn.
Bij een aandrijfriem komen er geen metalen delen tegen elkaar. Het is allemaal van carbon en dat maakt geen geluid.
Veel duurzamer
Een riemaandrijving gaat ook veel langer mee dan een fietsketting. In de regel gaat een belt drive 4 tot 5 keer zo lang mee als een traditionele fietsketting.
Hoewel een riem dus een stukje duurder in de aanschaf is, heb je die investering er uiteindelijk wel weer uit.
Een beetje sneller
Een belt drive is gemaakt van carbonvezels. Dat is veel lichter, sterker en strakker dan een fietsketting.
Vanwege het materiaal en de constructie van een belt drive heb je dan ook minder energieverlies. Er gaat geen kracht meer verloren en dat betekent meer snelheid.
Met dezelfde inspanning ga je dus iets sneller fietsen met een belt drive, vanwege de efficiënte overdracht van kracht. Dat vertaalt zich in een soepele fietservaring.
De nadelen van een riemaandrijving
Iedere innovatie gaat natuurlijk gepaard met nadelen. Bij de riemaandrijving vallen die behoorlijk mee, maar we vinden het belangrijk om ze wel even te noemen.
Beperkte keuze
Niet iedere fiets is geschikt voor riemaandrijving. Je hebt er een specifiek frame voor nodig en het kan alleen gebruikt worden in combinatie met naafversnelling.
Dit zorgt voor een beperkte versnellingskeuze in vergelijking met een fietsketting in combinatie met een derailleur.
Reparatie is niet van toepassing
De kans is zeer klein, maar het is een mogelijkheid dat je aandrijfriem op de een of andere manier schade oploopt. Dan kun je het helaas niet zelf even repareren.
Een belt drive bestaat namelijk uit één geheel en je kan dus niet even een schakel vervangen, zoals bij een fietsketting. Bij schade is het dus noodzakelijk om de hele riem te vervangen.
De aanschafprijs is hoger
De prijs van een aandrijfriem in combinatie met bijbehorende tandbladen is gemiddeld hoger dan die van een kettingaandrijving.
Je zult er dus een investering voor moeten doen. Om deze reden zie je ook weinig fietsen met een aandrijfriem onder de 2500 euro.
Elektrische fiets met belt drive kopen
1. Elektrische fiets met middenmotor en riemaandrijving: iWeech
Onze eerste aanrader voor een elektrische fiets met riemaandrijving is de iWeech. Dit is werkelijk een superslimme fiets.
Je hebt geen knoppen, versnellingen of schermen nodig. Je gaat gewoon trappen en de fiets regelt alles op basis van kunstmatige intelligentie.
Met trapondersteuning ga je 25 kilometer per uur met de iWeech.
Bij gemiddeld gebruik van de ondersteuning kun je een tocht van maken van zo’n 70 kilometer. Bij licht gebruik van de ondersteuning is zelfs meer dan 150 kilometer mogelijk.
De iWeech weegt zo’n 18,5 kilo, wat behoorlijk licht is voor een e-bike. Over het vermogen hoef je je ook geen zorgen te maken, dankzij de krachtige 500W verwisselbare accu.
Verder krijg je hydraulische schijfremmen en zitten er goede lampen geïntegreerd in de fiets.
Deze slimme e-bike heeft zelfs een elektronisch antidiefstalsysteem. Als je het systeem aan zet, dan is er sprake van bewegingsdetectie.
Je kan de vitale functies van de fiets blokkeren en er gaat een luid alarm af als iemand de fiets ongewenst probeert mee te nemen.
Mocht de fiets wel zoek raken, dan zit er een GPS-tracker in om ‘m terug te vinden.
Uiteraard heeft deze fiets ook een carbonriem. Je profiteert dus van alle voordelen van riemaandrijving.
De prijs van een nieuwe iWeech is 3559 euro. Dat vinden wij een schappelijke prijs voor zo’n moderne fiets.
2. E-bike met belt drive voor dames: Venturelli B-Ultra Lady
Veel e-bikes met belt drives zijn bedoeld voor heren. Gelukkig zijn er ook mooie elektrische fietsen met riemaandrijving voor dames op de markt.
Onze favoriet is de B-Ultra Lady van het merk Venturelli uit België.
Deze fraaie fiets heeft een frame van aluminium, banden van Schwalbe en hydraulische velgremmen van Magura.
Er zit een sterke accu in van 625W en daar kun je met gemiddelde trapondersteuning zo’n 100 tot 150 kilometer mee fietsen. De maximale snelheid voor de ondersteuning is 25 kilometer per uur.
Je kan zelf de mate van trapondersteuning bepalen. Hierbij heb je de keuze uit 4 standen.
Daarnaast heb je 5 versnellingen tot je beschikking. Er zit een versnellingsnaaf van het bekende merk Shimano op de fiets en dat schakelt heel soepel.
De fiets is met bijna 28 kilo een goed voorbeeld van een wat zwaardere e-bike. Dankzij de voorvorkvering ligt deze e-bike wel heel prettig op de weg.
Aan de veiligheid is trouwens ook gedacht, getuige van het geïntegreerde voorlicht en achterlicht.
Je koopt een nieuwe Venturelli B-Ultra Lady voor een bedrag van 3349 euro. Dat is een zeer aantrekkelijke prijs voor een moderne e-bike met riemaandrijving.
Deze elektrische fiets is wat ons betreft dus een aanrader voor de dames.
3. Elektrische fiets met riem: Qivelo TK 28
Ben je op zoek naar een elektrische fiets met riem die eruit ziet als een retro stadsfiets? Dan is de Qivelo TK 28 de beste optie.
Op het eerste gezicht zie je de accu en de riem bijna niet. Maar wie goed kijkt, zal opmerken dat het hier om een zeer moderne herenfiets gaat.
Inclusief accu weegt deze fiets slechts 18 kilo. De Quvelo TK 28 e-bike heeft een krachtige 250W achterwielmotor en een grote 500Wh accu verwerkt in het frame.
Hiermee heb je trapondersteuning tot 25 kilometer per uur en bij gemiddeld gebruik een actieradius van zo’n 100 kilometer.
Voor de veiligheid krijg je ook een goed achterlicht, een goed voorlicht en schijfremmen van het bekende merk Tektro. Het zadel biedt een prettige vering en is gemaakt van soepel leer.
Je hebt al een nieuwe Qivelo TK 28 voor een bedrag van 2599 euro. Dat is natuurlijk even een investering, maar voor een e-bike met belt drive is het eigenlijk een koopje.
Als moderne stadsfiets is het dus zeker een aanrader.
Conclusie
Een elektrische fiets met riemaandrijving heeft de toekomst. Je zult steeds meer mensen zien met een snelle e-bike met riemaandrijving of een speed pedelec met een belt drive.
Wil jij ook bij die groep horen? Dat kan!
Voor de echte liefhebbers van technologische innovaties raden wij de iWeech aan. Deze e-bike heeft een belt drive en regelt alles op basis van kunstmatige intelligentie. Dat is een unieke beleving.
Voor de dames is de Venturelli B-Ultra Lady een goede keuze.
Voor de heren raden wij de Qivelo TK28 aan.
In beide gevallen gaat het om een moderne stadsfiets met een mooie uitstraling en superieure techniek.
Wij wensen je veel succes met de aankoop van je nieuwe elektrische fiets met riemaandrijving. We weten zeker dat je er vele vlekkeloze kilometers mee gaat maken!
Misschien ook interessant:
0 reacties