Sportieve elektrische fiets kopen? De beste sport e-bikes!

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 31, 2024

Gebruik je de fiets voor woon-werkverkeer, maar maak je in het weekend ook vaak tochtjes? Dan is een sportieve elektrische fiets precies wat je nodig hebt.

Deze e-bikes zijn namelijk multi-inzetbaar – zowel in de stad als op onverharde wegen kun je deze inzetten. Waarom twee fietsen kopen, als je het allemaal op één sportieve e-bike kunt doen?

Sportieve elektrische fietsen worden steeds populairder in Nederland. Door het grote aanbod kan het lastig zijn het juiste model te vinden.

In ons toplijstje hebben wij onze favorieten voor je genoteerd. Lees dus snel door om meer te leren over sportieve e-bikes!

Top 5 beste elektrische sportfietsen

1. Meest comfortabele elektrische sportfiets – Cube Kathmandu Hybrid EXC 750

Deze sportieve e-bike heeft alles wat je kunt vragen van een tweewieler. Met de motor van 250W en accu van 750Wh kom je snel en comfortabel op je bestemming aan.

De vering voorkomt dat je lichaam schokken opvangt. Ook voor onverharde wegen is dit model dus geschikt. Het frame is gemaakt van stevig en licht aluminium.

Je kunt kiezen uit een diamantframe, een mixed frame of een lage instap. Je kunt zelf bepalen welk soort frame het best bij jou past. De 12 versnellingen laten je toe met veel verschillende snelheden te fietsen. De maximumsnelheid is 25 km per uur.

👍 Voordelen:

 • Sterke vering
 • Zelf bepalen wat voor frame je wilt
 • 12 versnellingen
2. Beste sport e-bike voor heren – Trenergy Active 2022

Deze elegante fiets is ideaal voor woon-werkverkeer én recreatieve fietstochtjes. Met het strakke ontwerp wil je er overal mee gezien worden.

De voorvork zorgt er ook nog eens voor dat je er comfortabel bij zit. Het frame (met hoge bovenbuis) is gemaakt van stevig en licht aluminium.

De Trenergy Active heeft 5 versnellingen. Ook kun je de walk assist inschakelen. Hiermee loop je comfortabel naast je fiets. Op het LCD-scherm kun je dit gemakkelijk instellen.

De accu heeft een indrukwekkende actieradius van 125 km. Deze sportieve elektrische fiets heeft een maximumsnelheid van 25 km per uur.

👍 Voordelen:

 • Strak ontwerp
 • 5 versnellingen en walk assist
 • Actieradius van 125 km
3. Beste sport e-bike voor dames – QWIC Premium

QWIC-Premium-sportieve-elektrische-fiets-dames

De QWIC Premium is een luxe e-bike die ook voor sportieve doeleinden ingezet kan worden. Deze heeft namelijk een verende voorvork en zadelpen.

Ook op ruw terrein kun je dus deze fiets gebruiken. Voor woon-werkverkeer is het echter ook een ideaal model. Het strakke uiterlijk zorgt ervoor dat je een indruk achterlaat.

De accu van 400Wh geeft je een actieradius van wel 70 km. Met de 7 versnellingen heb je controle over je snelheid. De maximumsnelheid is 25 km per uur.

Door de hydraulische schijfremmen kun je altijd snel reageren in het verkeer. Dit model heeft weinig onderhoud nodig.

👍 Voordelen:

 • Luxe ontwerp
 • 7 versnellingen
 • Verende voorvork en zadelpen
4. Beste sportieve e-bike met grote actieradius – Urban Biker Viena

Voor zowel lange als korte fietstochten ben je hier op het juiste adres. De indrukwekkende actieradius van 160 km zorgt voor lang fietsplezier.

Dit betekent bovendien dat je de fiets niet elke nacht aan het stroom hoeft te leggen. De lage instap maakt het makkelijk om op- en af te stappen. De Urban Biker Viena is een unisex model.

Deze sportieve e-bike heeft een motor van 250W en een accu van 840Wh. Dit maakt het een zeer betrouwbaar en duurzaam model. Met trapondersteuning kun je een maximumsnelheid van 25 km per uur behalen.

👍 Voordelen:

 • Actieradius van 160 km
 • Unisex model met lage instap
 • Duurzame motor en accu
5. Beste budget sportieve elektrische fiets – Riverside Original 920 E

Elektrische fietsen zijn niet goedkoop. Sportieve modellen kunnen door hun extra functies nog meer kosten.

De Riverside Original is echter een relatief betaalbare en betrouwbare e-bike. Door de vering zit je ook nog eens heel comfortabel op dit model. Onverharde wegen zijn dus geen enkel probleem.

De Riverside Original heeft een motor van 250W. De batterij is lithium-ion van 418Wh. Het wordt aangeraden om deze elke keer na gebruik op te laden.

De actieradius is 90 km. Met de 7 versnellingen kun je zelf de trapondersteuning instellen. De maximumsnelheid is 25 km per uur.

👍 Voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Voor- en achtervering
 • 7 versnellingen
Wat maakt een e-bike sportief?

Een sportieve elektrische fiets kun je zowel in de stad als voor lange tochten gebruiken. Deze wordt daarom ook wel een elektrische hybride fiets genoemd.

Dit is dus anders dan e-bikes met specifieke sportieve doeleinden. Het is dus niet hetzelfde als een elektrische gravelbike, een elektrische mountainbike of een elektrische racefiets.

Wat deze e-bikes sportief maakt, zijn de specifieke kenmerken voor het fietsen van lange afstanden. Deze kenmerken zullen we hier kort met je doornemen.

Recht stuur

Een recht stuur is een goede keuze voor lange afstanden. Je kunt hiermee je houding iets meer naar voren aanpassen. Hierdoor ontlast je de onderrug.

Ook houdt het je bovenlichaam actief. Dit betekent dat je betere controle hebt over het stuur. Wel zo handig op onverharde wegen!

Tegelijkertijd geeft het je nog steeds de mogelijkheid om rechtop te zitten op de fiets. Dit is comfortabel bij het fietsen in de stad. Ook zorgt een rechte houding voor makkelijker manoeuvreren. In het verkeer is dat erg handig.

Schijfremmen

Schijfremmen worden steeds populairder. Dit komt doordat ze onder elke omstandigheid betrouwbaar blijven. Ook sportieve elektrische fietsen maken er daarom gebruik van.

Dit betekent dat je er ook in de regen op kunt rekenen. Bij modderige wegen geldt hetzelfde. Je hebt dus meer vrijheid om op verschillende soorten terreinen te fietsen.

Brede banden

Sportieve elektrische fietsen hebben banden die voor elk soort weg geschikt zijn. Denk aan een grindpad, een zandweggetje of hobbelige straatstenen. Het bredere profiel zorgt dat je op elk soort terrein comfortabel kunt fietsen.

De banden zijn breder dan die van normale elektrische fietsen. Toch zijn ze iets smaller dan de banden van een mountainbike. Sportieve e-bikes gebruiken banden die zowel in de stad als op kleine wegen gebruikt kunnen worden.

Het grotere profiel zorgt ervoor dat meer schokken kunnen worden geabsorbeerd tijdens het fietsen. Ook hebben de banden extra grip.

Spatborden en bagagedrager

Je sportieve elektrische fiets is nog steeds in te zetten voor woon-werkverkeer. Dat wordt aangetoond door de spatborden en de bagagedrager. Op deze manier worden je kleren beschermd tegen eventuele nattigheid.

Ook kun je een tas op de bagagedrager bevestigen. Dit bevestigt opnieuw dat je sportieve e-bike makkelijk voor kleine afstanden ingezet kan worden.

Voor wie is een elektrische sportieve fiets geschikt?

Een sportieve e-bike is geweldig voor mensen die nieuw zijn met lange afstand fietsen. Het is namelijk makkelijk te wennen aan het frame.

Deze komt zeer overeen met de traditionele stadsfiets. De trapondersteuning helpt je bovendien een stukje vooruit. Recreatief fietsen is nog nooit zo leuk geweest!

Sportieve elektrische fietsen hebben naast een motor meer hulpmiddelen. De brede banden, goede remmen en het rechte stuur zijn hier voorbeelden van.

Hiermee wen je snel aan het fietsen op onverharde wegen. Een fietsweekend hoeft daarom niet meer zo lichamelijk uitputtend te zijn.

Het beste van deze modellen is dat je ze tegelijkertijd voor woon-werkverkeer kunt gebruiken. Deze elektrische fietsen zijn namelijk multi-inzetbaar.

Heb je bij de fietstocht naar werk een steuntje in de rug nodig? Dan zet je simpelweg de trapondersteuning aan. Onderweg naar huis haal je de boodschappen. Deze kun je in de fietstas op de bagagedrager bewaren.

Een e-bike met een sportief karakter is multi-inzetbaar. Dit maakt het geschikt voor vrijwel iedereen die de fiets als vervoermiddel gebruikt, maar ook graag een recreatief tochtje maakt.

Precies om die reden zijn deze modellen zo populair. E-bikes zijn niet alleen meer voor senioren die trapondersteuning hebben. Iedereen kan ervan profiteren!

Waar op letten bij een sportieve e-bike kopen?

Motor en accu

Een sportieve elektrische fiets zal meer kracht moeten hebben dan een elektrische stadsfiets. Hierdoor kun je je e-bike gebruiken voor langere afstanden.

Ook voor het beklimmen van heuvels is dit essentieel. Neem je de sportieve e-bike mee op fietsvakantie? Dan zijn de motor en accu extra belangrijk.

Hoe groter je accu is, hoe langer je met trapondersteuning zult kunnen fietsen. Een grote accu kan echter veel gewicht toevoegen aan je e-bike. Als je je sportieve e-bike inzet voor korte afstanden, is een kleine accu een betere keuze.

De motor heeft ook een grote invloed op het gebruik van de accu. Hoe krachtiger de motor, hoe makkelijker het je gewicht kan dragen. Hierdoor zal het minder batterij verbruiken.

De kracht van de motor en accu kunnen je een inschatting geven van de actieradius. Dit is de afstand die je op sportieve e-bikes kunt afleggen met een volle accu.

De fabrikant geeft hier meestal een indicatie voor. Neem dit getal echter met een korreltje zout. De actieradius wordt door de fabrikant getest onder perfecte omstandigheden.

In het echte leven zullen de omstandigheden wisselen. Het weer, het gewicht en de kwaliteit van de wegen hebben invloed op de accu. Dit kan de actieradius inkorten. Zorg daarom dat de aangegeven actieradius ruim boven je dagelijkse fietsafstand ligt.

Frame

Er zijn 2 soorten frames bij sportieve elektrische stangen: Met een hoge bovenbuis of een lage bovenbuis. Een lage bovenbuis is een kenmerk voor een sportieve elektrische damesfiets.

Er zijn echter ook unisex modellen met een lage instap. Deze zijn ideaal voor mensen die iets minder mobiel zijn. Een lage instap maakt het makkelijk om op- en af te stappen. Dit maakt het praktisch voor gebruik in de bebouwde kom.

Ook sportieve e-bikes met een hoge bovenbuis hoeft niet alleen voor heren te zijn. Deze constructie is steviger dan met een lage bovenbuis. Mountainbikes hebben om deze reden ook een hoge bovenbuis.

Ben je van plan veel hobbelige wegen tegen te komen onderweg? Dan kan een hogere bovenbuis voordelig zijn.

Vering

Een verende voorvork kan de schokken tijdens het rijden absorberen. Hierdoor zit je comfortabeler op je fiets. Ook kan de schokdemping zadelpijn en pijn in de onderrug voorkomen.

Vering speelt een grote rol bij sportieve elektrische fietsen. Dit is omdat je deze kunt gebruiken op verschillende soorten terreinen. Op hobbelige wegen kun je extra schokken ervaren.

Een goede verende voorvork kan je fietstocht een stuk prettiger maken. Let dus op de mate van schokabsorptie die een elektrische sportfiets biedt.

Verlichting

Ingebouwde verlichting is gebruikelijk bij elektrische fietsen. Ook voor de sportieve modellen is dit een verstandige keuze. Idealiter kun je deze ook nog aan- en uitzetten met je e-bike display. Bij sommige e-bikes is de verlichting automatisch. Dit verbruikt echter meer batterij.

De voordelen van ingebouwde verlichting zijn overduidelijk. Je hoeft nooit meer de batterijen van je fietslampjes te vervangen. Ook zit je nooit per ongeluk ‘s avonds zonder licht op de fiets. Je bent dus altijd goed zichtbaar in het verkeer.

Ketting of riemaandrijving

Met wat geluk kun je een sportieve e-bike met een riemaandrijving vinden. Dit is een alternatief voor de klassieke fietsketting. Een riemaandrijving is makkelijker te onderhouden dan een fietsketting.

Het hoeft niet aangespannen of geolied te worden. Ook is het lichter en sterker. Met een riemaandrijving kun je daarom een grotere snelheid behalen.

Het nadeel is dat een riemaandrijving veel duurder is dan een fietsketting. Ook reparatie of vervanging heeft een flink prijskaartje.

Om deze redenen is het nog niet heel aantrekkelijk voor fabrikanten om veel van deze e-bikes te produceren. Daarom zijn ze nog niet in grote getallen verkrijgbaar. Veel mensen kiezen om al deze redenen toch voor de fietsketting.
Misschien ook interessant:


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *