Display elektrische fiets: Functies, Voordelen & Aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Kaz op juni 27, 2023

Een onmisbaar onderdeel van je elektrische fiets: het display.

Via het display van je e-bike kun je de fiets aan- en uitzetten en de trapondersteuning regelen. Maar ook belangrijke informatie zoals het aantal gereden kilometers of de accustatus lees je erop af.

Maar wat kun je nu eigenlijk precies met een e-bike display? En welke functies hebben ze allemaal? In dit artikel kom je achter het antwoord van deze vragen.

We zetten de voordelen van een elektrische fiets display en de verschillen met een fietscomputer op een rij.

Verderop in het artikel vind je de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf ervan. Maar we beantwoorden ook de meest gestelde vragen over e-bike displays.

Functies van een display voor de elektrische fiets

Leuk zo’n elektrische fiets display, maar wat kun je er nu eigenlijk mee? Welke functies heeft een e-bike display en hoe werkt het? In dit artikel kom je erachter!

Verschillende soorten displays en hun functies

Laten we beginnen met de verschillende soorten: er zijn namelijk ontzettend veel verschillende displays voor je e-bike. Niet ieder display ziet er hetzelfde uit of heeft dezelfde functies. Dit is dan ook de reden waarom je een handleiding bij je e-bike ontvangt.

De meeste elektrische fietsen hebben een display met lcd-scherm of led-indicatoren:

 • Displays met led-indicatoren hebben geen scherm, zijn ontworpen voor eenvoudige bediening en het aflezen van basisinformatie. Vaak zijn dit de batterijstatus en het niveau van de trapondersteuning. Dit type display kun je bijna nooit van je elektrische fiets afnemen.
 • Op een display met led-scherm kan meer informatie afgelezen worden. Denk hierbij aan de snelheid, fietsafstand en resterende radius. Deze elektrische fiets displays kun je vaak wel van je e-bike afnemen om diefstal te voorkomen.

Standaard functies van een elektrische fiets display

Er zijn echter een aantal functies die bijna iedere display van een elektrische fiets standaard heeft. We sommen ze hieronder voor je op en lichten ze verderop uitgebreider toe.

Dit zijn de meest voorkomende functies van een elektrische fiets display:

 • Kilometerteller: totaal aantal gereden kilometers, tripafstand
 • Snelheidsmeter: huidige snelheid, gemiddeld gereden snelheid, hardst gereden snelheid
 • Triptijd: tijd van de huidige rit, totaal gereden tijd
 • Accustatus: huidige status van de batterij, resterende tijd, resterende bereik in kilometers
 • Trapondersteuning: aantal standen, huidig niveau trapondersteuning
 • Verlichting: koplamp(en) en achterlicht(en) aan- en uitzetten

Kilometerteller

De teller op de display van je e-bike geeft aan hoeveel kilometer je gereden hebt. Sommige schermen bieden de optie om extra informatie af te lezen. Het totaal aantal afgelegde kilometers over een bepaalde periode bijvoorbeeld.

Snelheidsmeter

Op de snelheidsmeter kun je de huidige snelheid die je rijdt aflezen, eigenlijk net als in een auto. Deze functie is voornamelijk belangrijk voor je veiligheid. Je kunt op een e-bike namelijk snelheden tot wel 25 km/h behalen.

Elektrische fietsen zijn door de batterij, motor en extra bedradingen zwaarder dan normale fietsen. Dit betekent: hoe sneller je rijdt, hoe langer je remafstand. Door het bewust zijn van je huidige snelheid kan je dus inspelen op eventuele plotselinge remacties.

Buiten veiligheid zijn er vaak ook snelheidslimieten waar je je op de openbare weg aan moet houden. Een woonerf bijvoorbeeld heeft een maximumsnelheid van 15 km/h. Dan is het wel zo fijn om te weten hoe hard je precies fietst.

Tijdsaanduiding via chronometer

Buiten de snelheid en het aantal gereden kilometers is een teller die de tijd bijhoudt super handig. Vooral als je prestatiegericht wilt gaan fietsen is het belangrijk om deze gegevens te hebben. Vaak wordt zowel de tijd van de huidige rit als de totale tijd bijgehouden.

Accustatus

Zonder batterij kun je niet rijden op je elektrische fiets. Het is dan ook belangrijk om te weten wat de huidige status van de batterij is. Zo kun je een goede inschatting maken hoe lang je nog op je e-bike kunt rijden.

Soms wordt er naast de accustatus ook een actieradius op basis van de huidige batterijstand aangegeven. Dit is een makkelijker manier om te zien hoeveel kilometer je nog kunt afleggen.

Houd er hierbij wel rekening mee dat dit altijd een schatting betreft – dit is namelijk afhankelijk van de rijomstandigheden.

Trapondersteuning regelen

Met het display op je elektrische fiets kun je ook de trapondersteuning regelen. Deze kun je in- en uitschakelen op basis van je eigen behoeften. Vaak zijn er tussen de 1 en 5 trapondersteuning niveaus waaruit je kunt kiezen.

Verlichting

Niet alle, maar een hoop elektrische fietsen hebben ingebouwde verlichting. De koplamp en het achterlicht haalt in de meeste gevallen stroom van dezelfde batterij als de motor.

Zodoende kun je het aan- en uitzetten van de fietslampen bedienen via het display op je e-bike.

Overige functies

Andere functies die je kunt vinden – maar niet op iedere display – zijn loopondersteuning, de buitentemperatuur of power boost. Maar ook de kloktijd of een USB-aansluiting voor het opladen van je telefoon bijvoorbeeld.

Loopondersteuning, ook wel walk assist genoemd, biedt lichte ondersteuning wanneer je naast je e-bike loopt. Hierdoor is het voortduwen van je fiets minder zwaar, handig als je een heuvel of helling op moet.

Power boost is een functie die tijdelijke maximale trap ondersteuning biedt.

Er bestaan ook duurdere elektrische fiets displays met scherm die tevens functioneren als fietscomputer met navigatiesysteem.

Deze hebben veel meer handige functies, zoals het bepalen van de route en het ontvangen van filemeldingen. Maar ook het aantal calorieën die je verbrandt of het meten van je hartslag zijn voorbeelden.

Zitten displays standaard op e-bikes?

display elektrische fiets

Ja, alle elektrische fietsen zijn standaard uitgerust met een display om je fiets mee te bedienen. Zonder display kun je namelijk de fiets niet aanzetten en dus geen gebruik maken van je e-bike.

Vrijwel altijd kun je het display vinden bij het handvat. Hierdoor kun je hem makkelijk bedienen zonder het stuur los te hoeven laten.

Voordelen van een display op de elektrische fiets

Het display is een onmisbaar onderdeel van je e-bike. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen ervan? We zetten de grootste voordelen hieronder voor je op een rij.

👍 Voordelen:

 • Er zijn veel verschillende soorten elektrische fiets displays, hierdoor kun je er altijd wel één vinden die perfect bij je past;
 • Het kopen van een nieuwe of vervangende display hoeft geen grote uitgave te zijn. Goedkope displays voor je e-bike kun je al aanschaffen vanaf 100 euro;
 • Zowel op een display met led-indicatoren als een lcd-scherm is de bediening simpel en eenvoudig;
 • Je kunt er veel handige informatie op aflezen. De meest voorkomende zijn kilometers, snelheid, tijd en de batterijstatus;
 • Met de knoppen stel je makkelijk de trapondersteuning in en bedien je de verlichting;
 • Duurdere displays zijn uitgerust met een hoop extra handige functies. Denk hierbij aan de temperatuur, navigatie, routebepaling, hartslagmeter of filemeldingen.

Losse fietscomputer en e-bike display: dit zijn de verschillen

Benieuwd naar het verschil tussen een elektrische fiets display en een los aanschafte fietscomputer? Dan kunnen we kort zijn: een e-bike functioneert niet zonder een display. Wel zonder een fietscomputer.

Een fietscomputer is namelijk een apart apparaatje wat je op het stuur van een fiets bevestigt. Je kunt de beste fietscomputers op alle soorten fietsen gebruiken, niet enkel op een e-bike.

Het display op je elektrische fiets vervangt eigenlijk de functies van een fietscomputer.

Fietscomputer elektrische fiets

Op de vraag of er speciale e-bike fietscomputers bestaan is voor veel mensen onduidelijk.

We hebben dit voor je uitgezocht en geconstateerd dat er wel degelijk fietscomputers voor elektrische fietsen bestaan. Echter zijn deze vaak wel ontworpen voor een specifiek soort e-bike.

De reden waarom mensen een fietscomputer voor hun e-bike kopen is de extra functionaliteiten. Zeker als je op het display van de elektrische fiets zelf enkel basisinformatie kunt aflezen.

Vaak kopen mensen dan toch ‘gewone’ fietscomputers op een elektrische fiets. Dit zijn universele exemplaren die je dus ook kunt gebruiken als racefietscomputer of fietscomputer voor je MTB.

Fietscomputers met navigatie

Naast displays voor je elektrische fiets en fietscomputers, zijn er ook fietscomputers met fietsnavigatie.

Fietscomputers met GPS geven je de mogelijkheid om fietsroutes te plannen en tijdens het rijden te navigeren. Zo weet je tijdens het fietsen eigenlijk altijd waar je bent!

Display voor je e-bike kopen? Hier moet je op letten!

Wil je een nieuwe display voor je elektrische fiets kopen? Of moet de oude vervangen worden? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. We lichten de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een nieuw display voor je toe.

Allereerst: check de compatibiliteit met je huidige e-bike. Buiten universele displays om passen niet alle displays op iedere elektrische fiets namelijk.

Welk type display je kunt kiezen is afhankelijk van het merk en het model van je elektrische fiets. Als je niet het juiste display hebt, kan het zijn dat deze niet goed werkt of past.

Ons advies: koop hetzelfde display als de kapotte, of een nieuwere versie die compatibel is.

Uiteraard is het belangrijk om te controleren of de nieuwe display over alle functies beschikt die je nodig hebt. Ook of de bediening hetzelfde werkt is een belangrijk aandachtspunt. In het geval van een andere soort bediening zul je namelijk flink moeten wennen.

Verder is het van belang te controleren of je het display kunt beveiligen tegen diefstal. Check of je hem van je e-bike kunt afhalen na gebruik. Of schaf er een aan met extra diefstalbeveiliging, waarbij het besturingssysteem gekoppeld is met je smartphone.
Veelgestelde vragen

Wat is een display voor de elektrische fiets?

Een display voor je elektrische fiets is een kleine computer waarmee je de e-bike kunt bedienen. Ook het aflezen van belangrijke informatie zoals de snelheid, de afstand, de actieradius en het batterijlevel doe je op een display.

Kan een e-bike rijden zonder display?

Nee, een elektrische fiets kan niet rijden zonder display. Dit is namelijk het besturingssysteem van je e-bike.

Zijn elektrische fiets displays universeel?

Nee, niet alle displays voor e-bikes zijn universeel. Er bestaan echter wel universele displays voor elektrische fietsen. Deze zijn compatibel met meerdere merken of modellen.

Wat zijn de beste e-bike display merken?

Een populair merk voor elektrische fiets displays is Bosch. Deze kenmerken zich door de eenvoudige bediening en vele functionaliteiten. Het is dan ook niet gek dat fietsmerken zoals Gazelle, Sparta en Batavus veel gebruik maken van Bosch displays voor hun elektrische fietsen.

Waarom doet het display van mijn elektrische fiets het niet?

Voor niemand een leuke ontdekking: het display van de elektrische fiets doet het niet meer. Er zijn verschillende redenen waarom het display van je e-bike niet meer aangaat of naar behoren werkt. Denk hierbij aan een lege accu, een lage accutoevoer of een storing in de controller. Maar ook doorgebrande draden of een zekering kan hiervan de oorzaak zijn.

Wat moet ik doen als het e-bike display een foutmelding geeft?

Eigenlijk is het allereerste wat je moet doen de handleiding van je e-bike erbij pakken. Hierin staat namelijk een overzicht van alle mogelijke foutmeldingen van je display met bijbehorende codes. Check of de foutmelding ertussen staat en of je het probleem eenvoudig zelf kunt oplossen. Anders raden we je aan om de foutmelding te laten controleren door de dealer waar je de fiets gekocht hebt.

Wanneer moet ik het display van mijn elektrische fiets vervangen?

Soms is het mogelijk een kapotte display van je e-bike te repareren. Maar niet altijd is het mogelijk om een reparatie uit te voeren. Een valpartij, slijtage of een storing kunnen oorzaken zijn om het elektrische fiets display te moeten vervangen.

Kan ik het display van mijn e-bike zelf vervangen?

Ja, in sommige gevallen kun je het display van je elektrische fiets zelf eenvoudig vervangen. Dit geldt overigens alleen maar als je handig bent met het repareren van fietsonderdelen. Vaak hoef je na het verwijderen van de oude display de nieuwe display in de houder te plaatsen en de kabels aan te sluiten. Soms is het nodig om de software van je nieuwe display te updaten voordat hij naar behoren werkt.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

1 reactie

Marijnissen geert · september 11, 2023 op 6:35 pm

zoek Display voor oude gazelle.
innergy orange

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *