Display elektrische fiets doet het niet? Oorzaken & Oplossingen

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 14, 2023

Een display met bediening is een onmisbaar onderdeel van je e-bike. Zonder kun je namelijk geen gebruik maken van je elektrische fiets.

Met een e-bike display bedien je je elektrische fiets en kun je onder andere de trapondersteuning instellen.

Je leest er bijvoorbeeld ook de snelheid, afgelegde kilometers en accustatus op af. Maar, wat moet je nu doen als het scherm niet meer werkt of aangaat?

In dit artikel kun je de meest voorkomende oorzaken vinden waarom je e-bike display niet meer werkt. Ook zetten we voor je op een rijtje hoe je het display weer kunt maken.

Display elektrische fiets gaat niet aan: Veelvoorkomende oorzaken

Net op het moment dat je een rit op je e-bike wilt maken doet het display van je fiets het niet meer. En dat terwijl je toch echt dacht gekozen te hebben voor de beste fietscomputer!

Wat kan dan toch de reden zijn dat het scherm niet meer werkt? We zochten het voor je uit en hebben de meest voorkomende oorzaken van een kapotte display voor je opgesomd.

Lege accu

Gaat het scherm van je elektrische fiets niet aan? Dan is een (bijna) lege accu meestal de oorzaak.

Een e-bike display werkt op stroom en zal zonder voldoende stroomvoorziening logischerwijs ook niet aan gaan.

Lage accutoevoer

Als je display te weinig stroomvoorziening krijgt werkt deze niet naar behoren. Dat het scherm af en toe uitvalt of zwart wordt is een indicator dat de accutoevoer te laag is.

Dit wordt vaak veroorzaakt door kapotte connectoren, defecte of beschadigde onderdelen of losse verbindingen.

  • Connectoren geleiden niet goed: Als het scherm een storing heeft of niet meer goed werkt, kan dit aan de connectoren van de display liggen. Op het moment dat deze contacten niet meer goed geleiden, zal het scherm foutmeldingen krijgen.
  • Kapotte schakels/pinnen: De accu en controller van het scherm worden middels connectoren met elkaar verbonden. Een gebroken schakel in de connector of defecte pin in de accu verbreekt deze verbinding. Het display krijgt dan niet genoeg stroom, waardoor ‘ie niet meer werkt.
  • Losse verbindingen: Het circuit binnenin je display is verbonden met meerdere draden. Een loszittend draad zorgt ervoor dat het scherm stopt met functioneren.

Doorgebrande draden of zekering

Als je je e-bike uitzonderlijk veel gebruikt kunnen de elektrische onderdelen overbelast raken. Dit resulteert in oververhitting waardoor bedrading of de zekering kan doorbranden. Ook dit kan een oorzaak zijn dat het scherm van je e-bike niet meer werkt.

Controller met storing

De controller van je e-bike kun je eigenlijk zien als het kloppende hart van je fiets. In de controller komen alle draden samen en zit namelijk een chip die de motor aanstuurt.

Zonder deze regelfunctie kun je de fiets niet aan- en uitzetten, geen gas geven of remmen. Flikkert het scherm, of werkt deze helemaal niet meer? Dan kan het zijn dat er een storing zit in de controller.

Kapotte display e-bike? Zo los je het op!

display elektrische fiets doet het niet

Nu weet je wat de meest voorkomende redenen zijn van een defecte e-bike display. Dan is het wel zo fijn om te weten hoe je de meest voorkomende problemen met je scherm kunt oplossen.

Hieronder leggen we je graag uit hoe je het display weer kunt fixen.

Handleiding

Als het scherm van je e-bike niet goed werkt krijg je meestal een foutmelding te zien. Op basis van deze code is de eerste stap het raadplegen van de handleiding. Hierin staan de meest voorkomende foutcodes met zowel oorzaken als oplossingen.

Lege accu

Eigenlijk is dit probleem het makkelijkst op te lossen. Bij een (bijna) lege accu is het zaak dat je deze weer oplaadt. Mocht de oplader van de accu kapot zijn, kun je deze in de meeste gevallen gewoon vervangen.

Connectoren geleiden niet goed

Om te controleren of de contacten niet meer goed geleiden haal je het scherm uit de houder. Ben je erachter dat dit de oorzaak is?

Maak de connectoren dan schoon en spuit ze in met speciale contactspray. Dit zou het probleem moeten verhelpen.

Kapotte schakels/pinnen

Is er een schakel in de connector of een pin in de accu kapot? Dan kan het zijn dat deze contactpunten na het reinigen ervan weer werken. Als dit niet het geval is, dan kun je deze het beste (laten) vervangen door een specialist.

Losse verbindingen

Als een of meer draden die aan het circuit verbonden zijn los liggen kun je dit in sommige gevallen zelf oplossen. Probeer de bedrading weer op z’n plek te leggen en vast te zetten.

Lukt dit niet? Dan kun je het vervangen van de bedrading het beste laten doen door een specialist.

Doorgebrande draden of zekering

Is de zekering of een draad doorgebrand? Dan is het zaak dat deze vervangen worden. Dit kun je of zelf doen, of de doorgebrande draden of zekering laten vervangen door een specialist. 

Controller met storing

Een storing in de controller kan meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan kapotte bedrading, vieze contactpunten of een beschadiging in de chip. Ook een fout in de software kan een reden zijn dat de controller in storing gaat.

Om een storing op te lossen, raden we je eerst de handleiding te raadplegen. Probeer het scherm te resetten of bovengenoemde oorzaken en oplossingen door te lopen.

Is de storing nog steeds aanwezig? Dan kan het zijn dat de software van de display geüpdatet moet worden.

Het updaten van je scherm kan gedaan worden bij de meeste fietsspeciaalzaken of dealers. Is het updaten niet de oplossing? Dan kan de specialist het display uitlezen en het probleem opsporen.
Veelgestelde vragen

Wanneer display elektrische fiets vervangen?

Is het display van je elektrische fiets defect door een valpartij, schade of slijtage? En kunnen de kapotte onderdelen niet vervangen of gerepareerd worden? Dan is het tijd om het display te (laten) vervangen.

Display elektrische fiets vervangen; wat zijn de kosten?

De prijs voor het vervangen van je display kan nogal uiteenlopen. Het is dan ook lastig in te schatten hoeveel je gemiddeld kwijt bent. Vaak is de uiteindelijke prijs afhankelijk van het merk van de fiets en de kosten die de fietsenwinkel rekent. Maar ook de garantie die er op het display zit speelt een rol. Sommige fietsfabrikanten zoals Sparta en Giant hebben bijvoorbeeld een garantie van 2 jaar op e-bike-schermen. Voldoe je aan de garantievoorwaarden? Dan kan het zijn dat je niets hoeft te betalen.

Hoe krijg ik vocht in display van elektrische fiets weg?

Vocht in het scherm van je e-bike is vervelend, maar niet een megagroot probleem. Dit wordt vaak veroorzaakt bij plotselinge veranderingen in temperatuur. Het ziet eruit alsof er een soort van waas over je display zit. Vaak kun je dit eenvoudig oplossen door je fiets binnen te zetten. In de meest extreme gevallen kan het zijn dat het display slecht leesbaar blijft. Dan zit er helaas niets anders op dan deze te vervangen.


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

1 reactie

Chris du. G. · februari 23, 2024 op 3:54 pm

Mooie info alleen zie ik mijn probleem niet staan. Bij mij vallen de tekens/letters boven aan in het display langzaam uit als ik ga rijden. Dus hij werkt nog wel maar ik kan niet meer zien in welke stand hij staat en soms ook niet hoe snel ik rijd. Is dit slijtage of iets anders. Gaat om een Giant Prime hybride plus
Wat zou het euvel kunnen zijn?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *