Subsidie voor elektrische fiets? Alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Kaz op april 25, 2023

Een elektrische fiets is een aardige investering. Daarom zou het fijn zijn als je gebruik kunt maken van een subsidie voor de elektrische fiets.

In dit artikel ontdek je of de subsidie bestaat en wat het onderscheid is tussen de subsidies voor particulieren en ondernemers. 

Bestaat er subsidie voor een elektrische fiets?

Het ligt in de lijn der verwachting dat er een subsidie bestaat voor de elektrische fiets. Er zijn immers subsidies voor vergelijkbare duurzame alternatieven, zoals de elektrische auto.

Nu er ook veel energie wordt opgewekt met zonnepanelen, zou het een logische combinatie zijn om subsidie voor de e-bike aan te bieden. 

En dat wordt dan ook gedaan. Vooral voor ondernemers en zzp’ers zijn de subsidies beschikbaar. Als particulier heb je minder opties. We zetten de mogelijkheden voor je onder elkaar.

Subsidie voor een elektrische fiets voor ondernemers

Ben je een ZZP’er of ondernemer? Dan kun je een elektrische fiets extra voordelig aanschaffen. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden.

Je kunt gebruik maken van:

  • De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Investeer je flink in bedrijfsmiddelen, zoals een e-bike? Dan kun je met de KIA regeling tot wel 28% van het investeringsbedrag aftrekken. De fiscale winst van jouw onderneming breng je hierdoor omlaag. Zo hoef je minder inkomstenbelasting te betalen.

Het bedrag dat je moet investeren en het daarbij behorende percentage vind je in een tabel op de website van de belastingdienst. Per jaar kan de vergoeding immers verschillen. 

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) 

Voor ondernemers biedt ook de MIA regeling mogelijkheden bij het goedkoper aanschaffen van de e-bike. De milieu-investeringsaftrek maakt het namelijk mogelijk de fiscale winst te verlagen.

Tot wel 45% van het investeringsbedrag kun je in mindering brengen op jouw winst. 

  • Willekeurige afschrijving voor milieu-investeringen (Vamil)

Ook met de Vamil regel is het mogelijk om jouw investering af te schrijven. Je vermindert je fiscale winst en betaalt minder belasting voor dat jaar. Op die manier kun je genieten van een voordeel tot wel 75%

  • Subsidie

De bovengenoemde opties zijn belastingvoordelen. Regelingen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken.

Soms kan er bij jouw gemeente ook een speciale e-bike subsidie beschikbaar worden gesteld. Dat verschilt per regio en is dus iets om zelf bij jouw gemeente na te vragen. 

Subsidie elektrische fiets voor particulieren

Als particulier zijn er geen subsidies verkrijgbaar voor het kopen van een elektrische fiets. Alleen als ondernemer kun je van subsidies profiteren. 

Alternatieven subsidie elektrische fiets

subsidie elektrische fiets

Als particulier kun je dus geen gebruik maken van een subsidie voor de e-bike. Toch zijn er enkele dingen die je kunt doen om de e-bike goedkoper aan te schaffen.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar een goedkope elektrische fiets. Er zijn meerdere e-bike merken die de elektrische fietsen voor een relatief voordelig bedrag aanbieden. 

Daarnaast heb je de optie om een e-bike te leasen. Dit kan als particulier, maar ook zakelijk als ondernemer. Met leasen ben je niet officieel de eigenaar van de elektrische fiets. Maandelijks betaal je een vast bedrag om van de e-bike gebruik te maken. 

Hierdoor weet je wat je aan kosten kunt verwachten. Zodra je de e-bike namelijk least, betaal je maandelijks een lager bedrag in plaats van dat je in één keer een grote investering moet doen.
Veelgestelde vragen

Wie kan gebruik maken van subsidie voor een elektrische fiets?

De subsidie voor de e-bike is bedoeld voor ondernemers, in het bijzonder voor ZZP’ers. Je kunt gebruik maken van speciale regelingen bij de belastingdienst. 

Hoe werkt de subsidie voor de elektrische fiets?

Als je van de regelingen bij de belastingdienst gebruik wilt maken, dien je dat bij de belastingdienst aan te vragen. Dat doe je binnen 3 maanden na de investering. Indien je van subsidie gebruik wilt maken, dien je bij jouw gemeente na te vragen wat de mogelijkheden zijn. 


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *