Wat doet fietsen met je figuur? Uitleg en tips!

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 8, 2024

Wil jij altijd al weten wat fietsen doet met je figuur? Daar geven we antwoord op! In dit artikel kom je te weten wat fietsen doet met je lichaam. 

We gaan in op de lichamelijke en mentale voordelen van het fietsen. Vervolgens geven we 3 tips voor als je zelf met het fietsen aan de slag wilt gaan!

Waar is fietsen goed voor?

fietsen voor je figuur

Fietsen is goed voor je figuur, maar ook voor je mentale gesteldheid. Daarom gaan we op allebei de effecten in. 

Dit doet fietsen met je figuur

Veel mensen vragen zich het volgende af: ‘Wat doet fietsen met je figuur?’. Daar kunnen we een positief antwoord op geven. Fietsen is namelijk erg goed voor je lichaam. Op meerdere manieren. 

Fietsen is allereerst een goede manier om buikvet te verbranden. Als je lekker doorfietst, verbrand je veel calorieën. Tegelijkertijd bouw je spieren op.

Stel jij je wel eens de vraag: ‘wat doet fietsen met je benen?’. Dan hebben we goed nieuws. Van fietsen krijg je dikkere billen en benen. Zo werk je toe naar een wielren lichaam. 

Daarnaast is fietsen erg goed voor de gewrichten. Die houd je met het fietsen goed soepel. Ook bouw je met fietsen conditie op. Hierdoor ga je je fit voelen. 

Fietsen is goed voor je mentale gesteldheid

Bovendien mogen de mentale voordelen van fietsen niet vergeten worden. Fietsen werkt ontspannend, het geeft rust in het hoofd. Dat is al helemaal het geval als je buiten gaat fietsen. Buitenlucht doet veel goeds. 

Vaker fietsen? 3 tips

wat doet fietsen met je lichaam

Nu je weet waar fietsen goed voor is, is het de vraag hoe je dit aan kunt pakken. Op welke manier kun je het volhouden om dagelijks te fietsen? Wij geven je 3 tips. Zo houd je het fietsen leuk en blijf je gemotiveerd:

1: Begin bij het begin

Wil je dat het fietsen lang leuk blijft? Leg je zelf dan niet te veel op. Begin met kleine rondjes en fiets niet te lang. Zo blijf je er een goed gevoel aan over houden. Dat motiveert je om op een ander moment ook te gaan fietsen. 

Het is dus aan te raden om het rustig op te bouwen. Wellicht krijg je al snel spierpijn. Meestal raakt jouw lichaam er na 2 weken meer aan gewend. Vanaf dan zal de meest heftige spierpijn afnemen. 

Hoeveel km fietsen per dag gezond is, zal afhangen per persoon.

2: Kies de manier van fietsen die bij je past

Bij het fietsen denk je al snel aan buiten fietsen. Dat kan op verschillende manieren. Denk aan een normale stadsfiets, een e-bike, een racefiets of een mountainbike. Maar ook binnen fietsen is een mogelijkheid. 

Binnen fietsen op de hometrainer is namelijk net zo effectief. Veel mensen kiezen er zelfs voor om met een hometrainer af te vallen. Het binnen fietsen heeft meerdere voordelen. 

Je hoeft in mindere mate rekening te houden met weersomstandigheden. Of het nu regent of waait, daar heb je binnen geen last van. Bovendien hoef je niet te letten op het verkeer om je heen.

Daarnaast is het binnen fietsen in bepaald opzicht comfortabel, omdat er amper hobbels zijn. Dat alles kan het aantrekkelijk maken om binnen te fietsen. 

3: Fiets samen

Wil je vaker fietsen? Dan helpt het om dat samen met iemand te doen. Dit is ten eerste gezelliger, omdat je tijdens het fietsen lekker bij kunt praten. Ten tweede zorgt het gezelschap ervoor dat je blijft gaan. Op die manier werkt het motiverend. 

Dat samen fietsen kun je natuurlijk met vrienden, buren of kennissen doen. Maar je kunt ook fietsen in de sportschool. In de sportschool ben je namelijk bijna nooit alleen. 

Wil je het helemaal goed aanpakken? Ga dan in de sportschool fietsen met een personal trainer. Of doe mee met een spinning les. Spinning is een goede manier om af te vallen.
Veelgestelde vragen

Krijg je van fietsen dikkere billen?

Fietsen is goed voor je billen. Maar of je echt dikkere billen van het fietsen krijgt, hangt af van hoe je fietst. Als je intensief fietst en dat lang volhoudt, kun je van fietsen dikkere billen krijgen. Fietsen op hoog tempo of tegen heuvels op is het meest effectief voor het opbouwen van bilspieren en een wielren lichaam. 

Wat doet fietsen met je benen?

Fietsen is erg effectief voor het versterken van je beenspieren. Je traint onder andere de hamstrings, dijspieren en kuiten met het fietsen. Als je regelmatig fietst en op wat hogere intensiteit, dan bouw je meer beenspieren op. 

Wat doet fietsen met je lichaam?

Fietsen is erg goed voor je lichaam. Je bouwt er conditie mee op en je spieren worden steeds sterker. Kijk maar naar een wielren lichaam. Van fietsen krijg je sterke benen en billen. Ook mentaal is het goed, fietsen geeft ontspanning. 


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *