Binnen fietsen? Zo blijf je thuis fietsend fit!

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 2, 2022

Het is heerlijk om de fiets te pakken en buiten een rondje te fietsen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. We hebben in ons land bijvoorbeeld ook wel eens met regen te maken.

Gelukkig heb je áltijd de mogelijkheden om thuis te fietsen. Hoe je binnen kunt fietsen? En waarom je binnen zou fietsen? Op deze twee vragen geven wij je in dit artikel een passend antwoord.

Wat zijn je mogelijkheden om thuis te fietsen?

Met de huidige technologie zijn er inmiddels zelfs mogelijkheden om thuis virtueel te fietsen. Als je gewoon thuis wilt wilt worden (of blijven) zijn er ook genoeg opties.

Neem de mogelijkheden hieronder door en bepaal direct wat voor jóu de beste optie is.

1. Binnen fietsen op een hometrainer

Eén van de beste mogelijkheden die je hebt, is om op een hometrainer binnen te fietsen. Met een goede hometrainer breng je indoor cycling zelfs naar een hoog niveau.

Een hometrainer biedt veel trainingsmogelijkheden. Zo kun je veelal uit meerdere trainingsprogramma’s kiezen, maar kun je ook handmatig nog de weerstand aanpassen. Door de weerstand aan te passen, kun je de training zo zwaar maken als je zelf maar wilt.

Verder is het fijn dat je met een hometrainer gericht aan je conditie kunt werken. Dit doe je bijvoorbeeld door duurtrainingen op de hometrainer te volgen. Hiermee werk je niet alleen aan je conditie, maar verbrand je ook nog eens een hoop calorieën.

Binnen wielrennen op een hometrainer is bovendien laagdrempelig. Je hebt de hometrainer in je huis staan, je trekt je broek met zeem aan en je neemt plaats op de hometrainer.

Trap je benen even warm, stel het gewenste trainingsprogramma in en ga vol goede moed aan de slag. Na de indoor fietstraining heb je hoe dan ook een voldaan gevoel.

Belangrijk voordeel is dat dit type trimfiets niet de hoofdprijs kost. Het klopt dat je hier probleemloos 1000 of 1500 euro aan uit kunt geven, maar je kunt ook slechts een paar honderd euro spenderen.

Dankzij een dergelijke – minimale – investering ben je vervolgens in staat om ideaal binnen te fietsen.

Bijkomend voordeel: thuis wielrennen op een hometrainer is ook nog comfortabel. Dit is onder meer aan het comfortabele zadel van de hometrainer te danken. Ook zit je op een hometrainer relatief recht, waardoor je rug minder belast wordt.



2. Indoor cycling op een spinbike

Wil je erg intensief indoor wielrennen? Kies dan voor een spinbike. Op een spinbike ben je in staat om ongekend zwaar en intensief te trainen, waarmee je gericht naar bepaalde trainingsdoelen toe kunt werken.

Vind je het bijvoorbeeld zomers heerlijk om lange afstanden te fietsen? In de winterperiode is dit door het weer iets minder aangenaam.

Gelukkig kun je tijdens de winterperiode wel op je spinbike intensieve trainingen volgen. Dit kunnen korte en krachtige trainingen zijn, maar ook lange duurtrainingen.

Op een spinbike heb je het idee alsof je op een echte wielrenfiets zit. Dit is te danken aan het kleine en dunne zadel, aan de houding en aan het stuur.

Als je voor een goede spinbike kiest, heb je bovendien de beschikking over een stuur met meerdere handgrepen. Je kunt daardoor tijdens de indoor cycling meerdere houdingen aannemen.

Wil je een goede spinbike aanschaffen? Houd dan wel rekening met een vrij forse investering. Doordat een spinbike significant anders dan een hometrainer is, moet je bij een spinbike met een hogere investering rekening houden.

Daarnaast is het advies om even te wennen aan de spinbike. Stop je op een hometrainer met trappen? Dan stoppen de trappers ook met bewegen.

Hier is op een spinbike echter géén sprake van. De trappers blijven hard ronddraaien, waardoor je niet zomaar je benen van de pedalen af kunt halen. Dit vraagt al met al om enige gewenning/oefening.

Wil je alles uit je spinbike halen? Kies dan voor de beste spinning app. Met deze app kun je gerichte trainingen volgen, maar ook aan de virtuele spinwedstrijden mee doen.

Tijdens deze wedstrijden strijd je bijvoorbeeld tegen andere mensen. Je maakt het indoor wielrennen op je spinbike hier een stuk interactiever mee.



3. Thuis wielrennen op een fietstrainer

Heb je een wielrenfiets waar je graag rondjes op fietst? Zoals hierboven al aangegeven, is zo’n wielrenfiets in de winter minder handig. Het is in de winter koud, nat en mogelijk ook glad. Gelukkig kun je je wielrenfiets altijd nog mee naar binnen nemen.

Koop een fietstrainer, monteer je wielrenfiets op de fietstrainer en train óók in de winter volle bak. Dit brengt absoluut meerdere voordelen met zich mee:

  • Je maakt gebruik van je eigen wielrenfiets. Dit betekent dat het zadel al perfect staat en dat je gewend bent aan de houding. Hiermee voorkom je mogelijke pijn in bijvoorbeeld de rug.
  • Een fietstrainer is betaalbaar. Ten opzichte van een hometrainer en spinfiets is een fietstrainer absoluut betaalbaar. Voor maximaal 200 euro heb je al een méér dan prima fietstrainer.

Wel vraagt deze manier van indoor wielrennen om enige gewenning. Bij sommige fietstrainers is het namelijk echt zoeken naar je balans.

Op het moment dat je je balans kwijtraakt, kun je lelijk ten val komen. Zorg er daarom voor dat je echt goed went aan de fietstrainer.

Ook moet je rekening houden met het geluidsniveau. Bij een goede fietstrainer zit het achterwiel aan de fietstrainer vast, waarbij een flink geluid geproduceerd wordt.

Hier is op zich niks mis mee, maar het is hierdoor wel minder handig om ’s avonds laat (of juist ’s ochtends vroeg) nog van je fietstrainer gebruik te maken.



Zijn er nog meer mogelijkheden?

fietstrainer-binnen

Het blijft niet alleen bij bovenstaande mogelijkheden. Er zijn namelijk nóg meer varianten van een cardio fiets uitgevonden.

Zo kun je ook voor een bureaufiets kiezen. Van zo’n bureaufiets bestaan twee varianten:

  • Een variant met zadel. Dit is een fiets die je tegen je bureau aan moet schuiven. Neem plaats op het zadel, zet je voeten op de trappers en maak de fietsende beweging. Je komt nu lekker in beweging, terwijl je ondertussen kunt werken. Uiteraard is dit een stuk minder intensief dan indoor wielrennen op een spinbike of hometrainer.
  • Een compacte variant. Je kunt ook voor een compacte variant kiezen. Zo’n variant bestaat uit een frame met daaraan twee trappers. Dit wordt ook wel een stoelfiets genoemd. Je zet zo’n variant onder je bureau, waardoor je tijdens het werken kunt fietsen. Goed voor je lichaam, doorbloeding en conditie.

Een andere optie die je hebt, is een zogeheten airbike. Dit is een soort van combinatie tussen een crosstrainer en hometrainer. De fiets beschikt daarvoor over pedalen, maar ook over twee beweegbare handgrepen.

Tijdens het fietsen zijn dus niet alleen je benen in beweging, maar ook je armen. Bovendien biedt zo’n airbike veel weerstand, met dank aan het luchtweerstandssysteem in het voorwiel. Met dit systeem kun je de trainingen erg zwaar voor jezelf maken.

De voordelen van binnen fietsen

Om meerdere redenen is het aan te raden om binnen te fietsen:

  • Goed voor de gezondheid. Je kunt een avondje op de bank liggen, maar je kunt ook een avondje binnen fietsen. Door binnen te fietsen, kom je lekker in beweging. Dit is goed voor je gezondheid, voor de doorbloeding in je lichaam en voor je spieren.
  • Gericht trainen. Door binnen te fietsen, kun je gericht naar een bepaald doel toe trainen. Wil je bijvoorbeeld op je streefgewicht uitkomen? Of wil je binnenkort aan een wielrenwedstrijd mee doen? In beide gevallen is het aan te raden om binnen te fietsen.
  • Nergens afhankelijk van. Bij het binnen fietsen ben je nergens afhankelijk van. Je bent niet afhankelijk van regen of van een harde wind. Nee, als je een fiets binnen hebt staan, kun je te allen tijde fietsen.
  • Interactief trainen. Het indoor fietsen staat ook wel bekend vanwege de interactie. Tijdens het fietsen kun je bijvoorbeeld naar Netflix kijken, naar de TV kijken of naar je favoriete muziek luisteren.
  • Veel trainingsmogelijkheden. Sowieso geniet je bij het indoor fietsen van veel trainingsmogelijkheden. Je kunt intensieve en korte trainingen volgen, maar je kunt ook voor duurtrainingen kiezen. Bovendien kun je aan online fietswedstrijden deelnemen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is een goede fiets app te downloaden.
  • Laagdrempelig fietsen. Heb je een wielrenfiets, maar vind je het heel veel moeite om deze uit de schuur te halen en je ook nog om te moeten kleden? Als je indoor kunt fietsen, is de drempel een stuk lager om daadwerkelijk te fietsen.
  • Duurzame optie. Indoor fietsen is ook nog een duurzame optie. Of je nu in hometrainer, spinbike of fietstrainer investeert, geniet je hier jarenlang van. Dit betekent concreet dat je jarenlang van alle hierboven besproken voordelen geniet!


Categorieën: Indoor fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *