Virtueel fietsen: Welke mogelijkheden heb je?

Laatst bijgewerkt door Simon op september 17, 2023

Laat jij in de winter jouw (race)fiets links staan? Of vind je het óók in de winter lekker/belangrijk om voldoende in beweging te blijven?

Als jouw voorkeur naar de laatstgenoemde optie uitgaat, kun je eens kijken naar een fietstrainer. Met een fietstrainer ben je namelijk in staat om – binnenshuis – virtueel te fietsen.

Dit is echter niet de enige mogelijkheid die je hebt indien je virtueel wilt fietsen.

In dit artikel bespreken we eigenlijk alles wat met virtueel fietsen te maken heeft.

Zo bespreken we wat dit precies is, hoe je virtueel kunt fietsen, wat heb je hiervoor nodig hebt en hoe je hier mee kunt beginnen!

Wat is virtueel fietsen precies?

virtuele route indoor fiets

Virtueel fietsen is eigenlijk thuis fietsen met beeld. Je krijgt op bijvoorbeeld jouw tv of tablet het parcours te zien; je ziet je eigen personage daar als het ware live fietsen.

Op die manier kun je meedoen aan virtuele fietstochten en allerlei leuke fietsroutes afleggen. Zo kun je via de nodige programma’s/apps ervoor kiezen om bijvoorbeeld de Mont Ventoux te beklimmen.

Terwijl je in werkelijk dus gewoon virtueel aan het wielrennen bent thuis!

Bij virtueel fietsen is ‘thuis’ toch wel het sleutelwoord. Je bevindt je namelijk gewoon in je eigen huis, waarbij je met behulp van bijvoorbeeld een fietstrainer virtueel kunt fietsen.

Je kunt je vast al voorstellen dat virtueel fietsen de nodige voordelen met zich mee brengt. Zo is het super leuk en kun je lekker variëren qua routes.

Hierbij bepaal je ook zelf de intensiteit, terwijl je niet afhankelijk van bijvoorbeeld het weer bent.

Nee, ook als het buiten echt hard regent, kun jij binnenshuis gewoon de gewenste hoeveelheid kilometers afleggen!

Welke mogelijkheden heb je om virtueel te fietsen?

Spreekt het principe van virtueel fietsen jou nu al aan? En heb je daarom interesse om zélf met virtueel fietsen aan de slag te gaan?

Dat is heel goed voor te stellen.

Voordat je hiermee aan de slag kunt gaan, is het zaak om een keuze tussen de verschillende mogelijkheden te maken.

De drie mogelijkheden zetten we hieronder op een rijtje:

Met een hometrainer

hometrainer virtueel fietsen

Heb jij in jouw woning een hometrainer staan? Of ben je van plan om een nieuwe hometrainer aan te schaffen? Als je nog een nieuwe hometrainer aan moet schaffen, is het advies om voor een slimme en interactieve variant te gaan.

Met zo’n variant kun je namelijk deelnemen aan de virtual reality wereld van het virtueel fietsen. Je bent eigenlijk aan het fietsen met een beeldscherm, waardoor je het fietsen een stuk leuker voor jezelf maakt.

Met een hometrainer virtueel fietsen is in ieder geval erg leuk. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je een beeldscherm nodig hebt.

Daarvoor kun je kiezen voor bijvoorbeeld een tablet in de tablethouder. Je kunt er ook voor kiezen om een tv voor jouw hometrainer neer te zetten.

Bekijk beste hometrainers voor virtueel fietsen >>

Met een spinningfiets

virtueel spinning

Als je thuis een spinningfiets hebt staan, kun je kiezen voor virtual spinning. Het principe hierbij is eigenlijk hetzelfde: je zit op jouw eigen spinningfiets thuis, maar je hebt het idee dat je je in een andere wereld bevindt.

In een andere wereld – in de virtual reality wereld eigenlijk – ben je een personage. Door zo hard mogelijk te trappen, laat je jouw personage zo hard mogelijk fietsen.

Moet je in de digitale fietsroutes een bergje op? Dan merk je dit ook direct aan de weerstand van de spinningfiets; juist dát is het leuke van virtueel fietsen.

Qua set-up heb je eigenlijk hetzelfde nodig als bij een hometrainer (zie hierboven).

Bekijk beste spinningfietsen voor virtueel fietsen >>

Met een fietstrainer

fietstrainer voor beeldscherm

De beste manier om virtueel te fietsen? Dat is toch wel met een fietstrainer. Je kunt jouw fiets aan de fietstrainer bevestigen, waarna je op jouw eigen fiets virtueel kunt fietsen.

Dit is mogelijk door jouw fietstrainer aan een app te koppelen; via bijvoorbeeld Zwift kun je vervolgens deelnemen aan virtuele fietswedstrijden. Ook kun je uit één van de vele digitale fietsroutes kiezen.

Bij een fietstrainer is het ook zaak dat je voor een beeldscherm zorgt. Je kunt kiezen voor een tablet, voor een smartphone, voor een laptopscherm of voor een tv.

Des te groter het beeldscherm is, des te meer beleving je weet te creëren. Je hebt daarbij eigenlijk écht het gevoel alsof je zelf in de virtuele wereld fietst.

In werkelijkheid zit je dus gewoon thuis op jouw eigen fiets. In combinatie met de beste fietstrainer is dit een waar feestje!

Bekijk beste fietstrainers voor virtueel fietsen >>

Hoe werkt virtueel fietsen?

Virtueel fietsen werkt eigenlijk heel simpel: je moet eerst voor één van bovengenoemde mogelijkheden kiezen. Heb je dat gedaan?

Dan is het zaak om de juiste benodigdheden in huis te gaan halen. Over de juiste benodigdheden vertellen wij je hieronder iets meer. Zodra je deze benodigdheden in huis hebt gehaald, kun je eigenlijk direct starten.

Wat heb je nodig voor virtueel fietsen?

wat heb je nodig virtueel fietsen thuis

Wil jij met virtueel fietsen gaan starten? Zorg er dan voor dat je in ieder geval de volgende benodigdheden in huis weet te halen:

  • Een fietstrainer, spinningfiets of hometrainer: zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn dit de mogelijkheden waarmee je virtueel kunt fietsen. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de fietstrainer.
  • De juiste software/app: om virtueel te kunnen fietsen, moet je over de juiste software beschikken. Als we naar de populariteit van de software/apps kijken, zien we dat met name Zwift onwijs populair is. Voor welke software je het beste kunt kiezen, is enigszins afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Zet daarom jouw voorkeuren op een rijtje en ga op zoek naar de beste software om virtueel te kunnen fietsen.
  • Een scherm: om virtueel te kunnen fietsen, heb je ook nog een goed beeldscherm nodig. Dit kan het beeldscherm van jouw tablet zijn, maar kan ook een los beeldscherm (televisie) zijn. Aan jou de keus. Via dit beeldscherm ga je je in ieder geval in een andere wereld wanen; het is net alsof je in Google Streetreview rondfietst.
  • Accessoires: wil je het thuis fietsen met beeld zo aangenaam mogelijk voor jezelf maken? Dan is het advies om ook enkele accessoires aan te schaffen. Je kunt hierbij denken aan een matje voor onder de fietstrainer/fiets in jouw huis, maar ook aan een ventilator, aan een bidonhouder, aan een snelspanner, aan een tablethouder en aan een zweetdoek. Dergelijke accessoires zijn niet per sé onmisbaar, maar maken het fietsen met beeldscherm wel een stuk aangenamer voor je.

Hoe kun je beginnen met virtueel fietsen?

Weet je 100% zeker dat je met virtueel fietsen wilt starten? Dan raden wij je aan om direct de hierboven besproken benodigdheden in huis te gaan halen.

Als je eenmaal alle benodigdheden in jouw huis hebt gehaald, kun je jouw set-up gaan installeren.

Zet de spinningfiets, hometrainer of fietstrainer op de gewenste plek in jouw huis neer. Koppel deze vervolgens aan het beeldscherm én aan de juiste software.

Je kunt vervolgens via bijvoorbeeld jouw smartphone de gewenste route op Zwift bepalen. Vanaf dat moment hoef je eigenlijk nog maar drie dingen te doen:

  1. Zo hard mogelijk te trappen en daarmee de route afleggen
  2. Op het beeldscherm genieten van de digitale fietsroute die je aflegt (de graphics zijn echt behoorlijk gaaf!)
  3. Genieten van het virtueel fietsen. Het feit dat we tegenwoordig virtueel kunnen fietsen, is echt subliem

Ga je vaker en vaker virtueel fietsen? Dan merk je mogelijk dat je aan meer en meer accessoires behoefte hebt. Via onze website vind je gelukkig meer informatie over de beste accessoires voor bijvoorbeeld een fietstrainer.

Veel plezier met het virtueel fietsen!


Misschien ook interessant:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *