Beste ergometer voor indoor fietsen

Laatst bijgewerkt door Simon op april 22, 2023

Als je op zoek bent naar een hometrainer of een crosstrainer, dan heb je het woord ergometer waarschijnlijk wel eens voorbij zien komen.

Maar wat is nou een ergometer en wat is de beste? Die vragen beantwoorden we in dit artikel. Lees snel verder!

Wat is een ergometer?

Een systeem om je wattage vast te stellen

Een ergometer heet ook wel een wattage-controlesysteem. Je vindt het in hometrainers, crosstrainers of roeitrainers.

Je kunt je fitnessapparaat instellen met behulp van de ergometer. Kies welk wattage je wilt leveren en vervolgens lever je precies de gewenste prestatie met je lichaam.

Bij een hometrainer moet je het zo zien: door te trappen op een hometrainer zet je een vliegwiel in beweging. Op dat vliegwiel zit een rem om je weerstand te geven. Met een ergometer stel je die weerstand heel precies in.

Hometrainer met of zonder ergometer

Als we een hometrainer zonder ergometer en een hometrainer met ergometer vergelijken, kunnen we het verschil aangeven met een praktisch voorbeeld. We vergelijken wat er gebeurt als je even stopt met trappen.

Als je op een hometrainer zonder ergometer even stopt met trappen, draait het wiel nog een tijdje door. Je kan dus een tijdje freewheelen en hoeft hier dan geen kracht voor te zetten. Je fietst dus een aantal meter zonder inspanning te leveren. Dit betekent dat je inspanning niet constant is.

Als je op een hometrainer met ergometer even stopt met trappen, val je meteen stil. Je moet dus altijd zelf het vliegwiel in beweging houden. Zo lever je constant de gewenste kracht. Op een hometrainer met een ergometer moet je het vliegwiel altijd zelf in beweging houden.

Je snelheid van trappen maakt bij een ergometer niet uit, omdat de weerstand die je krijgt constant hetzelfde blijft. Een ergometer helpt je dus om precies de gewenste inspanning te leveren.

Handig voor training of revalidatie

Een ergometer is zeer geschikt voor gerichte trainingen voor bijvoorbeeld sprints. Je stelt dan zelf je intervallen in, oftewel je periodes van inspanning en de periodes van rust.

Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je tijdens een sprintje telkens één minuut lang 250 Watt moet leveren en daarna telkens twee minuten rustig aan doet met 100 Watt.

Een ergometer is ook handig bij revalidatie. Als je spieren of gewrichten wilt laten herstellen, is het belangrijk om niet te weinig en ook niet te veel te trainen. Je wilt precies de juiste belasting, geen onderbelasting of overbelasting.

Met een ergometer krijg je dit voor elkaar door gericht een bepaald wattage in te stellen.

Wat is de beste ergometer?

De betere hometrainers hebben een ergometer. Wij hebben drie hometrainers voor je op een rij gezet met een goedgekeurde en betrouwbare ergometer.

Hometrainer voor thuis met ergometer: VirtuFit HTR 2.1

htr_2-1_fietsen_voor_televisie

Wij vinden de VirtuFit HTR 2.1 de beste hometrainer voor in je eigen huis. Hij heeft veel trainingsmogelijkheden, een mooi beeldscherm met duidelijke gegevens en natuurlijk een ergometer.

Met behulp van de ergometer kun je precies instellen welk wattage je wilt leveren. Het is ook mogelijk om andere trainingsprogramma’s te volgen en de weerstand zich tijdens het fietsen automatisch aan te laten passen. Zo ben jij de baas over je eigen training.

De VirtuFit HTR 2.1 kost normaal gesproken 599 euro, maar het is nu nog maar 499 euro. Je krijgt dus 100 euro korting en voor die prijs laten wij deze hometrainer niet staan. Hij komt als beste uit de test en is dus ook nog eens een stuk voordeliger geworden.
Ergometer om gericht te trainen: Tunturi Performance E60

tunturi_performance_e60_hometrainer

Ook de Tunturi Performance E60 is een zeer geschikte hometrainer met ergometer. Je kan kiezen uit 32 weerstandsniveaus of 21 trainingsprogramma’s. Met de ergometer-functie kies je voor een work-out op maat, waarbij je het wattage kan laten opbouwen in stappen van 5 Watt.

Sowieso is deze hometrainer een slimme topper. Je kan er virtuele routes mee fietsen door ‘m te koppen aan apps als de Tunturi Routes app, iConsole+, Kinomap en Zwift. Tijdens het sporten kun je een tablet in de tablethouder van de Tunturi Performance E60 plaatsen.

Je koopt een nieuwe Tunturi Performance E60 voor 969 euro. Dat is de goedkoopste prijs die wij online voor je kunnen vinden.

De ergometer van de Tunturi Performance E60 komt zeer goed uit de test en daarom kunnen wij deze hometrainer zeker aanraden.
Ergometer om af te vallen: Flow Fitness Pro UB5i Upright Bike

Flow Fitness Pro UB5i

Ook mensen die willen afvallen met een hometrainer, hebben baat bij een ergometer. Het kan je helpen om je precies te houden aan een sportschema. De ijzersterke Flow Fitness Pro UB5i Upright Bike is hier ideaal voor.

Deze hometrainer heeft een maximale belastbaarheid van 180 kilo en heeft uiteraard een ergometer. Je kan ook precies bijhouden hoeveel calorieën je aan het verbranden bent. Dat kan je motivatie geven tijdens je work-out.

De Flow Fitness Pro UB5i Upright Bike kost 1499 euro. Als je voor het beste van het beste gaat en de maximale belastbaarheid van 180 kilo belangrijk voor je is, ga je voor deze hometrainer. Het is een topmachine met een zeer betrouwbare ergometer.
Conclusie

ergometer hometrainers

Een ergometer helpt je om te trainen op basis van wattage. Je stelt in welke weerstand je wilt hebben en levert vervolgens de gewenste prestatie. Zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig doet.

Een ergometer is vooral handig bij trainingen of voor revalidatie. In het geval van trainingen kun je nauwkeurig trainen op bepaalde inspanningen.

In het geval van revalidatie kun je voorkomen dat je spieren of gewrichten te veel of te weinig belast tijdens je herstelproces.

In verschillende prijsklassen zijn er goede hometrainers met ergometers te vinden. Wij kunnen de VirtuFit HTR 2.1, de Tunturi Performance E60 en de Flow Fitness Pro UB5i Upright Bike van harte aanbevelen.

Wij wensen je veel succes met het maken van je aankoop. Hopelijk heb je de perfecte hometrainer met ergometer voor jezelf gevonden en kun je binnenkort lekker fietsen!


Ook interessant:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *