Professionele hometrainer kopen? Dit is onze Top 3!

Laatst bijgewerkt door Simon op december 6, 2023

Ben je op zoek naar een professionele hometrainer? Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om de beste professionele hometrainer te vinden.

Er zijn namelijk heel wat toestellen op de markt. Bovendien vind je een professionele hometrainer ook terug in verschillende prijsklassen.

In dit artikel zal ik je vertellen wat de 3 beste hometrainers zijn die je op dit moment kunt kopen. Daarna zal ik ook nog wat praktische info geven over een professionele hometrainer.

Wat is het precies en voor wie is een professionele hometrainer geschikt? Ik raad je aan om zeker tot het einde te lezen!

De 3 beste professionele hometrainers

Zoals beloofd zal ik beginnen met drie beste professionele hometrainers van het moment!

3. Ergo-Fit Cardio-Line 400

ergo-fit_cardio-line_400

Stevig, stabiel en sportief. Dat zijn de eerste drie woorden die te binnenschieten bij het kijken naar de Ergo-Fit Cardio-Line 400.

En hij is dan ook echt bestand tegen een stootje. De Cardio-Line 400 kan een gewicht aan tot wel 180 en is ontworpen voor intensief gebruik.

De hometrainer is voorzien van een vliegwiel met een massa van 5 kg. Deze werkt in perfecte harmonie samen met het elektromagnetische weerstandssysteem.

Er zijn dan ook genoeg verschillende weerstandsniveaus waarmee je aan de slag kunt, maar liefst 77. Deze variëren tussen de 15 en 400 watt in stappen van 5 watt.

De fiets beschikt bovendien ook over 8 verschillende programma’s waar je uit kunt kiezen: een manueel, een cardio een toerentalafhankelijk programma en vijf persoonlijke profielen. Hierin onthoudt de hometrainer precies wat en hoe zwaar je trainingen moeten zijn.

Dit alles kun je gemakkelijk bedienen via de trainingscomputer met helder lcd-scherm. Op dit lcd-scherm kun je bovendien ook alle belangrijke informatie zien die je nodig hebt tijdens je training. Dit zijn:

  • Tijd
  • Afstand
  • Snelheid
  • Verbrande calorieën
  • Trapfrequentie
  • Hartslag

De hartslag wordt gemeten door de hartslagsensoren in de handvatten van de fiets. Ook kun je gebruikmaken van een borstband om een nog nauwkeurigere meting te krijgen. Deze zul je echter wel apart moeten aanschaffen.
2. Schwinn Airdyne AD8 Pro

schwinn-airdyne-ad8-professioneel

Als je kijkt naar het ontwerp van de Schwinn Airdyne AD8 Pro dan weet je ook wel waarom hij zo heet. Deze hometrainer voegt dan ook echt de “Pro” in professionele hometrainer toe!

Het apparaat is dan ook zo ontworpen om flink heftige trainingen te weerstaan, zoals HIIT-trainingen. Bij het ontwerpen van dit model is dan ook goed rekening gehouden met de stabiliteit, en dat zie je.

Niet alleen is het apparaat stevig, maar ook comfortabel. Met zijn ergonomische ontwerp is het dan ook absoluut geen straf om hem te gebruiken. Dit komt in de vorm van een compleet te verstellen zadel en ergonomische handgrepen.

In tegenstelling tot veel andere hometrainers maakt de Airdyne AD8 Pro gebruik van een wind weerstandssysteem. Dit zorgt ervoor dat je niet vast zit aan een gegeven aantal weerstandsniveaus, maar deze oneindig zijn!

Hoe harder je trapt, hoe meer weerstand er is. Het komt dus allemaal aan op hoe jij het apparaat wilt gebruiken.

De handgrepen van de hometrainer zijn volledig te bewegen, waardoor je ook een work-out krijgt voor je armen. Hierdoor krijg je een unieke combinatie van sporten waardoor je een full-body work-out krijgt.

Uiteraard beschikt ook de Airdyne AD8 Pro over een trainingscomputer. Deze is dan ook voorzien van een duidelijk lcd-scherm waarop je je tijd, afstand, snelheid, wattage en verbrande calorieën kunt zien.

De Airdyne AD8 Pro is voorzien van verschillende sensoren. Deze sensoren meten precies de luchtdichtheid en temperatuur. Hier past de weerstandscurve zich automatisch op af. Dit zorgt ervoor dat je altijd een accurate training hebt onder elk klimaat.
1. FitBike Senator iPlus

fitbike_senator_iplus_ergometer

Tot slot hebben we nog de FitBike Senator iPlus. Dit is misschien wel het meest vooruitstrevende model dat het merk FitBike heeft ontwikkeld.

Deze hometrainer is dan ook het boegbeeld van stevigheid. Met zijn lage instap en brede voetstukken is het apparaat dan ook voor veel verschillende mensen te gebruiken.

De voetstukken zorgen voor de stabiliteit die je nodig hebt tijdens een intensieve work-out! Het zadel is zowel horizontaal als verticaal te verstellen. Het is dus een compleet ergonomisch ontworpen hometrainer.

Ondanks dat hij maar een gewicht heeft van 47 kg, waarvan 10 kg het vliegwiel is, is het apparaat toch te belasten tot een lichaamsgewicht tot wel 180 kg.

Het 10 kg wegende vliegwiel werkt perfect samen met het elektromagnetische weerstandssysteem. Dit zorgt ervoor dat het apparaat beschikt over 32 verschillende weerstandsniveaus.

Deze niveaus zijn uit te voeren in 12 verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Deze beslaan onder andere 4 verschillende hartslag programma’s en een wattage programma. Het wattage programma is compleet zelf in te stellen tussen de 5 en 700 watt.

De iPlus module van de hometrainer kan gekoppeld worden aan je smartapparaat. Op deze manier kun je trainen met de hulp van verschillende applicaties op je smartapparaat. Ook zal de applicatie zichzelf laten zien op het display van de fiets, waardoor je smartapparaat de trainingscomputer wordt.

Het weerstandsniveau zal zichzelf aanpassen aan de hand van de training die je gekozen hebt. Hierdoor krijg je een erg realistische trainingservaring!
Wat is een professionele hometrainer?

Wat verstaan we juist onder een professionele hometrainer? Dit is een vraag die veel sportende Nederlanders zich stellen.

Is een professionele hometrainer het toestel dat wordt gebruikt door wielrenners die van het fietsen hun beroep hebben gemaakt? Of is de professionele hometrainer eerder het toestel dat je terugvindt in een sportschool?

Beide definities vallen eigenlijk onder dit containerbegrip. Een professionele hometrainer is een fitnesstoestel dat voornamelijk wordt gebruikt door topsporters. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen andere gebruikers zijn.

Professionele hometrainers worden namelijk ook steeds populairder onder het grote publiek. Er zijn veel vermogende sporters die een professionele hometrainer in huis hebben voor hun dagelijkse beweging.

Daarnaast wordt het begrip professionele hometrainer ook vaak gebruikt om toestellen uit sportscholen te omschrijven. In vaktermen noemen we die laatste ook wel eens commerciële hometrainers. Je moet weten dat de grens tussen beide heel dun is.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een professionele hometrainer?

Professionele hometrainer kopen

Het kan goed zijn dat je nu overtuigd bent en een professionele hometrainer wilt aanschaffen. Dat is natuurlijk super! Maar er zijn altijd punten waar je op moet letten als je zo’n grote aankoop doet.

Een van de eerste dingen waar je op zal moeten gaan letten is het gewicht van het vliegwiel. Het vliegwiel is de roterende massa van de hometrainer. Hoe zwaarder deze is, hoe soepeler de work-out.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met het type weerstand van de hometrainer. Veel professionele hometrainers zijn tegenwoordig voorzien van een magnetische weerstand. Deze zorgt ervoor dat je zo nauwkeurig mogelijk je weerstandsniveaus kunt instellen en gevarieerd kunt trainen.

Een professionele hometrainer moet intensief te belasten zijn. Dat klinkt misschien wat vanzelfsprekend, maar toch is het van belang dat je hier rekening mee houdt. Een stevig model die erop ontwikkeld is om vaak en lang gebruikt te worden gaat vaak langer mee dan een minder stevige.

Over stevigheid gesproken, de stabiliteit van de hometrainer is ook erg belangrijk. Als je het apparaat veelvuldig zult gaan gebruiken dan wil je ook wel dat deze op zijn plek blijft staan tijdens je oefeningen. Dit zorgt ervoor dat jouw training een stuk veiliger kan verlopen. Een zwaarder model is een stevig model.

Waar veel andere hometrainers gebruikmaken van netstroom is een professionele hometrainer gelukkig zelfvoorzienend. Hiermee bedoelen we dat hij zijn eigen stroom opwekt. Stel je voor dat de sportscholen allemaal vol met verlengsnoeren zouden liggen om deze aan te drijven!

Wat zijn de voordelen van een professionele hometrainer?

Een professionele hometrainer heeft ook enkele voordelen ten opzichte van gewone toestellen.

  • Uiterst kwalitatief en stevig
  • Nauwkeurige gegevensregistratie en analyse mogelijkheden
  • Een heel aantal trainingsmogelijkheden

Uiterst kwalitatief en stevig

Een professionele hometrainer wordt ontworpen met twee doelen. Aan de ene kant wil men ervoor zorgen dat je een zo goed mogelijke gebruikerservaring hebt. Men wil ervoor zorgen dat het indoor fietsen net zo aanvoelt als buiten trainen.

Wanneer je op een professionele hometrainer zit, dan wil je uiteraard niet het gevoel hebben alsof de beweging onnatuurlijk aanvoelt. Hetzelfde geldt trouwens voor het comfort van de gebruiker.

Professionele klanten zoals wielrenners en andere atleten zijn wel een bepaalde standaard gewoon. Er is een reden waarom men bijvoorbeeld ook professionele racefietsen aanbiedt naast de standaard racefietsen.

Aan de andere kant wil men er ook voor zorgen dat professionele hometrainers lang meegaan. Om deze lange levensduur te kunnen verzorgen, moet men natuurlijk de stevigheid aanpakken.

Aangezien professionele hometrainers vaak worden ingezet bij bedrijven, denk aan sportcentra en dergelijke, moet het toestel ook gemaakt zijn van robuuste materialen. Wanneer er meerdere uren per dag intensief op getraind wordt, dan krijgt het frame heel wat te verduren.

Daarom dat een professionele hometrainer meestal veel steviger en van betere kwaliteit is dan een standaardmodel.

Meten is weten

Voor professionele sporters is het natuurlijk van een groot belang dat ze hun prestaties kunnen monitoren. Men wil zien of men er doorheen de tijd op vooruit gaat. Ook kan gegevensregistratie belangrijk zijn om inzicht te krijgen in je zwakke plekken.

Een professionele hometrainer wordt dan ook vaak voorzien van kwalitatieve meetapparatuur. Een veel voorkomende sensor, is bijvoorbeeld de ergometer. Die meet precies hoeveel kracht jouw lichaam uitoefent.

Veel basis hometrainers beschikken ook wel over zulke meetinstrumenten, maar die zijn niet altijd even nauwkeurig.

Bovendien bestaan er ook heel wat apps die je kunnen helpen om je prestaties te analyseren. Veel professionele hometrainers kunnen daar dan ook goed mee samenwerken. Op die manier kun je echt jouw vooruitgang in beeld brengen.

Veel trainingsmogelijkheden

Een professionele hometrainer biedt niet alleen kwaliteit en trackingsmogelijkheden. Daarnaast staan ook de trainingsmogelijkheden centraal.

Professionele toestellen worden vaak gebruikt door mensen die zich specialiseren in een bepaald domein. Tijdritten zijn heel wat anders dan bijvoorbeeld lange afstand rondes.

Ook zijn er heel veel mensen die een andere sport beoefenen, die toch een hometrainer gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan judoka’s die hun conditie willen verbeteren. Net daarom worden professionele hometrainers altijd voorzien van ontzettend veel trainingsmogelijkheden. Op die manier bepaalt elke sporter op welke manier hij gaat fietsen.

Trainingsmogelijkheden kunnen uit verschillende onderdelen bestaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om de mogelijkheid tot het instellen van een helling. Daarnaast spelen ook de verschillende trainingsprogramma’s een rol.

Tot slot kun je de meeste professionele hometrainers ook gebruiken in combinatie met interactieve apps.

Je ziet het al; hoe meer trainingsmogelijkheden, hoe meer plezier. Bovendien betekenen meer mogelijkheden ook dat je jouw trainingen helemaal kunt personaliseren zoals je dat zelf wil. Je zult dus altijd kunnen trainen op de manier die jij wilt.

Hoeveel kost een professionele hometrainer?

Je kunt je misschien wel voorstellen dat er veel verschillende professionele hometrainers te verkrijgen zijn. Elke professionele hometrainer heeft dan ook zijn eigen functies en is voorzien van zijn eigen snufjes.

‘Maar wat mag dat dan wel niet kosten?’ vraag je je misschien af.

Aan de hand van de top 3 die we je aan het begin van de tekst hebben gegeven kun je misschien al wel een kleine indicatie maken. Het is namelijk echt per apparaat afhankelijk wat deze kost. Er zijn natuurlijk wel verschillende factoren die de prijs hoog of laag maken.

Een van de meest voor de hand liggende factoren is uiteraard het aantal functies. Als de hometrainer meer functies beschikt, dan zal hij vanzelfsprekend ook duurder zijn.

Het materiaal dat gebruikt is heeft natuurlijk ook invloed op de prijs. We proberen tegenwoordig met zijn alle een stuk duurzamer te leven. Ook de fitness fabrikanten proberen dit principe te gebruiken. Door gebruik te maken van duurzame en stevige materialen gaat je apparaat een stuk langer mee.

Door deze factoren zijn er veel verschillende prijsklassen voor professionele hometrainers. Deze beginnen vaan rond de € 700,- en kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Het is allemaal afhankelijk waar jij naar op zoek bent.

Voor wie is een professionele hometrainer het meest geschikt?

Veel mensen denken dat een professionele hometrainer uitsluitend te gebruiken is door topsporters. Hoewel dit misschien zo lijkt is dit absoluut niet het geval.

De apparaten zijn ontworpen om veel te kunnen een aan te kunnen. Hierdoor wordt het publiek dat deze kan gebruiken juist immens groot. Je ziet ook niet alleen topatleten in de sportschool, toch?

Hoewel veel professionele hometrainers te gebruiken zijn door veel mensen zijn ze toch wel het meeste geschikt voor de wat fanatiekere sporter.

Een combinatie van het aantal mogelijkheden, denk weerstandsniveaus en trainingsprogramma’s, zorgt voor een grote diversiteit. Ook zijn professionele hometrainers erop gebouwd om flink stevige work-outs te kunnen weerstaan. Denk hierbij aan pittige intervaltrainingen en dagelijks gebruik.

Maar ook als relatief beginnende sporter is een professionele hometrainer prima te gebruiken.

Professionele hometrainers worden ook veel ingezet door fysiotherapeuten. Dit komt omdat er veel modellen zijn die ontworpen zijn om gebruikt te worden door iedereen. Dit komt in de vorm van ergonomische ontwerpen en een lage instap.

Door rekening te houden met deze ontwerpkeuzes zijn de apparaten ook prima te gebruiken door mensen die aan het revalideren zijn of vechten tegen overgewicht. Ook de stabiliteit van de professionele hometrainer helpt hier significant bij.

Conclusie

We zijn met zijn alle een aardig bewegelijk volkje. En dat is in de afgelopen paar jaar alleen nog maar toegenomen. Dit komt natuurlijk door de hoeveelheid verschillende fitnessapparaten die er op de markt zijn vandaag de dag.

De professionele hometrainers zijn dan ook een perfect voorbeeld van dit fenomeen.

Waar deze hometrainers voorheen zich vooral richtte op de topsporter is het tegenwoordig ook normaal dat de beginnende sporter hier gebruik van maakt. De apparaten worden met de dag toegankelijker.

Hierdoor worden zij niet alleen ingezet in sportscholen en andere sportfaciliteiten, maar ook door fysiotherapeuten. Dit heeft te maken met de verschillende ontwerpen die de apparaten hebben.

Veel zijn voorzien van een ergonomisch ontwerp met vaak een lage instap. Dit is ideaal voor mensen die aan het revalideren zijn.

Maar los daarvan zijn de professionele hometrainers vooral gericht op de fanatieke sporters. Ze zijn vaak ontworpen om tegen veelvuldig gebruik te kunnen. Ook zijn ze zo stevig dat ze tegen een flinke work-out kunnen. Hierdoor kun je zelfs de meest heftige HIIT-training doen!

Ook is de compatibiliteit met smartapparaten zoals je tablet en smartphone een functie die veel fanatieke sporters trekt. Veel van deze hometrainers zijn volledig te gebruiken met meerdere applicaties. Deze houden vaak je statistieken bij en slaan deze op. De applicaties bieden een duidelijke en diepere blik in jouw work-out.

Het gebruik van een professionele hometrainer is dus de perfecte toevoeging aan jouw sportschema. Welk model ga jij gebruiken?

💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *