Recumbent bike: de beste ligfiets hometrainers met rugleuning

Laatst bijgewerkt door Joni op juni 22, 2022

Steeds meer mensen kiezen voor een recumbent bike. Dit is een ligfiets hometrainer, ook wel een zitfiets genoemd.

Met een recumbent bike ontlast je je rug, train je je been- en buikspieren en kun je beter herstellen van een blessure.

‘Recumbent’ betekent trouwens ‘achterover leunend’ en dat is een goede beschrijving van de houding op zo’n hometrainer. Je legt je rug tegen de rugleuning en hierdoor gebruik je vooral de spieren in je onderlichaam.

Ben je benieuwd of een recumbent bike ook iets voor jou is? Dan ben je op de juiste plek.

We laten je kennis maken met 3 mooie recumbent bikes en vertellen je daarna alles over de voordelen en nadelen van een ligfiets hometrainer. Let’s go!

Beste ligfiets hometrainers met rugleuning (recumbent bikes)

Er zijn verrassend veel recumbent bikes verkrijgbaar. Wel zijn er behoorlijke verschillen op te merken in prijs en kwaliteit.

Wij hebben ze allemaal onder de loep genomen en stellen je voor aan onze 3 favoriete ligfiets hometrainers.

1. VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike Ligfiets

VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike Ligfiets

Op nummer 1 staat zonder twijfel de VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike Ligfiets.

Deze hometrainer ligfiets biedt veel mogelijkheden voor een aantrekkelijke prijs. Pluspunten zijn de belastbaarheid van 135 kilo, de doelgerichte trainingsprogramma’s en het overzichtelijke display.

Uiteraard heeft deze ligfiets ook een comfortabele rugleuning. Om de juiste positie voor jou te vinden, kun je de ligfiets op verschillende punten verstellen.

Dat maakt de VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike tot een ergonomische hometrainer en ideaal als je bijvoorbeeld last hebt van rugklachten.




2. Tunturi Competence F20-R Ligfiets

Tunturi Competence F20-R ligfiets

Op nummer 2 plaatsen wij de Tunturi Competence F20-R Ligfiets.

Deze hometrainer met rugleuning zit in een hogere prijsklasse, maar heeft ook zeker meer opties. Je kunt bijvoorbeeld een speciaal body fat programma volgen of een hartslag herstel training doen.

De Tunturi Competence F20-R Ligfiets heeft ook een handige tablethouder. Tijdens je training kun je dan naar iets leuks kijken.

Het belangrijkste aspect van deze ligfiets, de rugleuning, is ook helemaal in orde. Met het comfort zit het helemaal goed op deze lig hometrainer.




3. Life Fitness RS1 GO Ligfiets

Life Fitness RS1 GO Recumbent Bike ligfiets

Plek 3 is voor de Life Fitness RS1 GO Ligfiets. Dit is een luxe ligfiets met een heleboel opties.

Je hebt bijvoorbeeld de beschikking over 13 uitdagende trainingsprogramma’s, een verstelbare zitting in 13 standen en een geavanceerd hartslagsysteem. Aan alles is gedacht door de makers van Life Fitness.

Dankzij een lage instap en een speciale handgreep aan de voorkant voor extra ondersteuning, is het ook heel makkelijk om op en af te stappen bij deze lig- en zit hometrainer.

Net als de andere twee ligfietsen heeft de Life Fitness RS1 GO een belastbaarheid van 135 kilo.




Welke voordelen biedt een recumbent bike met rugleuning?

Een recumbent bike heeft verschillende voordelen ten opzichte van een gewone hometrainer.

De twee belangrijkste voordelen zijn een goede ondersteuning van de rug en een goede training voor de buikspieren.

Goede ondersteuning van de rug

Op een gewone hometrainer trappen veel mensen vanuit hun rug. Dat kan soms leiden tot blessures.

Bovendien is het met een rugblessure lastig fietsen op een normale hometrainer. Dan doet het al gauw pijn en loop je het risico om de blessure nog erger te maken.

Bij een recumbent bike komt er veel minder druk op je rug.

Je laat je rug rusten tegen de rugleuning en het trappen gebeurt veel minder vanuit je rug. Je gebruikt veel meer je beenspieren en ook je buikspieren.

Goede training voor de buikspieren

Jazeker, een liggende houding blijkt heel goed te zijn voor de buikspieren. Zonder dat je het misschien door hebt, train je op een recumbent bike je buikspieren. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

We zullen je uitleggen hoe het werkt. Door de hoek waar je benen in staan op een recumbent bike, worden je lage buikspieren extra aan het werk gezet.

Je trapt dus veel meer vanuit je buikspieren en veel minder vanuit je rugspieren. Dat zorgt logischerwijs voor sterkere buikspieren.

Voor wie zijn ligfiets hometrainers geschikt?

Lig hometrainer blessure

Ligfiets fitness is geschikt voor verschillende groepen.

Wij raden een lig hometrainer of zit hometrainer vooral aan bij drie doelgroepen: mensen die aan het revalideren zijn, mensen die overgewicht hebben en mensen op leeftijd.

Geschikt voor revalidatie

Bij veel blessures is het heel goed om te fietsen. Helaas zijn er ook blessures waarbij het fietsen in een gewone houding niet goed werkt.

Denk bijvoorbeeld aan rugblessures. Hierbij kun je veel pijn ervaren of door te fietsen het herstel zelfs in de weg zetten.

Een recumbent bike is een geschikte revalidatie hometrainer. Je bent je rug namelijk veel minder aan het belasten.

Voor bijna iedere blessure is een recumbent bike dus een goede oplossing om je spieren op een veilige manier weer een beetje aan het werk te zetten.

Geschikt voor zware mensen

Zware mensen kampen ook vaak met rugklachten. Overgewicht zorgt namelijk voor extra druk op de rug.

Ook voor deze groep mensen is het dus heel fijn om achterover te kunnen leunen op een zitfiets of ligfiets.

Als je overgewicht hebt en graag wil fietsen, dan is het verstandig om een hometrainer voor zware mensen te zoeken. Dit heeft te maken met de belastbaarheid van een hometrainer.

De meeste recumbent bikes hebben een belastbaarheid van 135 kilo.

Geschikt voor ouderen

Ook oudere mensen ervaren bovengemiddeld vaak rugklachten. Dat komt bijvoorbeeld door slijtage door de jaren heen. Soms is ook het kraakbeen in de wervelkolom beschadigd.

Het is dan natuurlijk niet zo prettig meer om je rug te belasten. Sterker nog, dat kan heel pijnlijk zijn.

Voor mensen op leeftijd is een recumbent bike dus ook een uitkomst. Het is wat ons betreft een ideale hometrainer voor ouderen.

De rug kan lekker rusten op de rugleuning en de benen doen al het werk. Zo kan men op latere leeftijd toch in beweging blijven dankzij ligfiets fitness.

Hometrainer zitfiets of hometrainer ligfiets

Misschien ben je op dit moment een beetje in de war door de verschillende termen: recumbent bike, zitfiets hometrainer, ligfiets hometrainer, hometrainer met rugsteun, hometrainer met rugleuning en ga zo maar door.

Het is goed om te weten dat er vrijwel geen verschil zit tussen bovenstaande termen.

De overeenkomst is dat je op een stoel met rugleuning plaats neemt. Hierdoor kun je met je rug achterover leunen tegen de rugleuning en fietsen zonder je rug te belasten.

Recumbent bike kopen? Let dan hier op!

Wil je ook een hometrainer met rugsteun? Dan hebben we nog een aantal tips voor je bij het zoeken van een zit hometrainer of lig hometrainer.

Door op deze aandachtspunten te letten weet je zeker dat je een goede recumbent bike koopt.

De zitting en de leuning

Rugleuning lig hometrainer

Het onderscheidende element van een recumbent bike is natuurlijk de stoel. Er zit behoorlijk wat verschil in het formaat en comfort van de stoelen op lig hometrainers.

Wij raden je aan om voor een vrij grote stoel te kiezen, waar je je schouders lekker tegenaan kunt leggen. Dit zorgt voor een goede houding.

Het vliegwiel

Het vliegwiel van een recumbent bike is heel belangrijk. Je hebt soms een vliegwiel van 7,5 kilo en een andere keer een vliegwiel van 15 kilo.

Normaal gesproken is een zwaarder vliegwiel beter. Dat zorgt namelijk voor een soepele trapbeweging en een stabiele positie op de fiets.

De trainingsmogelijkheden

Display zit hometrainer

Bij sommige hometrainers kun je via het display verschillende trainingsprogramma’s opvolgen.

Bij de ene recumbent bike zijn dat eenvoudige programma’s, bij de andere zitfiets of ligfiets gaat het om geavanceerde trainingsmogelijkheden. Het is maar net wat bij jou past.

Het geluid en de stabiliteit

Het liefst heb je een hometrainer die stevig staat en niet te veel lawaai maakt. Wij raden je aan om te kiezen voor een recumbent bike met een stevige constructie en een lage geluidsproductie.

Hometrainer ligfiets kopen: wat zijn goede merken?

Er zijn een aantal merken die zich gespecialiseerd hebben in de ontwikkeling van hometrainer ligfietsen.

Hier komen ze: 

  • Life Fitness
  • Spirit Fitness
  • Tunturi
  • Schwinn
  • VirtuFit

Met een recumbent bike van de bovenstaande merken zit je altijd goed.

Hopelijk weet je nu precies waar je op moet letten bij de aankoop van een hometrainer ligfiets. Wij wensen je veel succes met je aankoop en veel fijne kilometers.

Categorieën: Indoor fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *