Top 5 eenvoudige hometrainers voor ouderen met lage instap

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 8, 2024

Ben jij op zoek naar een eenvoudige hometrainer met een lage instap? Zulke hometrainers zijn perfect voor senioren, omdat het opstappen en de bediening beiden erg gemakkelijk zijn.

Hierdoor wordt er voor eenieder de ideale omstandigheden voor een goede training geschept. Ook als jij al op leeftijd bent.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over hometrainers voor ouderen. Ook zochten wij voor je uit wat de beste eenvoudige hometrainers met lage instap zijn!

De 5 beste senioren hometrainers voor ouderen

Zoals gezegd hebben wij dus flink veel tijd geïnvesteerd in het uitzoeken en testen van de hometrainers.

Ons team heeft in totaal meer dan 90 uur gespendeerd in de zoektocht naar de meest geschikte senioren hometrainer fiets.

De selectie die jij hieronder vindt bespaard jou dus enorm veel tijd en moeite. Je hoeft niet meer alles zelf uit te zoeken én je kunt er vanuit gaan dat wij enkel de beste toestellen geselecteerd hebben.

Overigens hebben we ook veel rekening gehouden met de prijs-kwaliteitverhouding, zodat jij zeker niet te veel betaald!

Hieronder vergelijk je de 5 beste senioren hometrainers:

 1. Beste allround hometrainer voor ouderen – Tunturi Performance E50
 2. Meest stabiele hometrainer fiets voor ouderen – Matrix U50 Hometrainer
 3. Beste eenvoudige hometrainer voor senioren – VirtuFit HTR 1.0
 4. Beste inklapbare senioren hometrainer – VirtuFit hometrainer opvouwbaar
 5. Beste ligfiets hometrainer voor ouderen – NordicTrack VR21

1. Beste allround hometrainer voor ouderen – Tunturi Performance E50

tunturi-e50

Deze hometrainer kwam op alle vlakken goed uit de test en is daarom benoemd tot de beste allround hometrainer voor oudere mensen.

De hometrainer is enorm veelzijdig en heeft veel mogelijkheden, terwijl het toch erg eenvoudig te bedienen is. Ook kun je een stabiel en veilig apparaat verwachten.

Er is met alles rekening gehouden om jouw fietstocht zo veilig en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Uiteraard is de fiets voorzien van een extreem lage instap, zodat het opstappen je gemakkelijk afgaat.

Eigenlijk is er met alles rekening gehouden wat jij je maar kunt wensen. Juist dat maakt dit de beste hometrainer voor ouderen in het algemeen.
2. Meest stabiele hometrainer fiets voor ouderen – Matrix U50 Hometrainer

matrix-u50

Ben jij op zoek naar maximale veiligheid en stabiliteit? Dan zit je met deze hometrainer wel goed. De fiets is zo ontworpen dat het extreem stevig op zo’n plek staat en super zwaar belastbaar is.

Dit geeft jou een veilig fietsgevoel gedurende de training, wat erg belangrijk is. De stevige bouwconstructie zorgt er bovendien voor dat het een zeer duurzame aankoop is.

De 30 jaar garantie op het frame van de hometrainer benadrukt deze duurzaamheid maar weer eens.

De hometrainer heeft een scherm dat je gemakkelijk af kunt lezen, met een aantal knopjes erop welke jij heel eenvoudig kunt bedienen.

Alles wat je zoekt in een goede senioren hometrainer heeft dit toestel!
3. Beste eenvoudige hometrainer voor senioren – VirtuFit HTR 1.0

virtufit-htr-10

Ben jij op zoek naar een super simpele zitfiets voor ouderen, zónder al te veel functies en andere poespas? En wil je daar ook niet al te veel voor betalen?

Goed nieuws! Want dan is de VirtuFit HTR 1.0 een hele goede keus. Deze hometrainer is erg scherp geprijsd, terwijl het jou wel een unieke fietservaring biedt.

Deze fitness fiets is perfect voor sportieve senioren die op zoek zijn naar een simplistische en minimalistische hometrainer, die ook nog eens compact is.

Ondanks de lage prijs heeft de hometrainer wel een hartslagmeter, wat erg voordelig is. Met de draaiknop regel jij eenvoudig de weerstand.

Hoewel de instap wat lager had gekund, is dit de beste mogelijkheid met een beperkt budget.
4. Beste inklapbare senioren hometrainer – VirtuFit hometrainer opvouwbaar

opvouwbare-hometrainer-bejaarden

Heb jij slechts een kleine ruimte tot je beschikking? Of wil je niet teveel ruimte kwijt zijn aan je zitfiets binnenshuis?

Mogelijk is een opvouwbare hometrainer dan een goede optie. Het enige nadeel van dit soort hometrainers, is dat ze vaak geen goede zithouding mogelijk maken.

De hometrainers zijn vaak compact gebouwd en het zadel is niet altijd volledig verstelbaar. Ook de stabiliteit laat vaak te wensen over.

Toch zijn wij op zoek gegaan naar een goede opvouwbare hometrainer voor een ouder persoon. Daarbij kwamen we uit bij deze opvouwbare fitness fiets van het merk VirtuFit.

De fiets is voorzien van een rugleuning, waardoor je toch in een goede en veilige houding kunt sporten. Ook is de hometrainer stabiel genoeg voor een veilige fietsrit. De bediening is ook zeer eenvoudig.

Het enige nadeel is dat de instap wat lager had gemogen. Maar als dit geen probleem is voor jou, dan is dit een uitstekende optie voor senioren met beperkte beschikbare ruimte.
5. Beste ligfiets hometrainer voor ouderen – NordicTrack VR21

nordictrack-recumbent-bike

Wil jij geen zitfiets hometrainer, maar juist een ligfiets hometrainer? Het grote voordeel hiervan is het gebruiksgemak. Je kunt erg gemakkelijk plaatsnemen. Het is net zoals je op een stoel gaat zitten.

Ook de eerder besproken rugleuning is erg voordelig, aangezien je dit op termijn rugklachten kan besparen.

En wat ook nog eens voordelig is, is de stabiliteit. Omdat dit soort apparaten een stuk breder zijn, staan ze vele malen stabieler op de grond.

Deze hometrainer is voorzien van een speciale rugleuning, die een goede zithouding bevorderd.

Hoewel het scherm er op het eerste gezicht wellicht wat overweldigend uitziet, kunnen wij je gerust stellen. Ook deze is namelijk erg gemakkelijk te bedienen.
Waarom een hometrainer voor ouderen?

beste-hometrainers-ouderen

Wellicht vraag jij je nog af wat een hometrainer nou zo’n goed fitnessapparaat maakt voor senioren en bejaarden.

Ik kan toch ook gewoon naar buiten om te fietsen? Of wellicht een ander fitnessapparaat kopen?

Dus wat maakt een hometrainer nou zo goed voor oudere mensen?

Nou, een hometrainer fiets zorgt ervoor dat jij binnen vanuit je huiskamer op een hele eenvoudige en laagdrempelige manier jouw dagelijkse beweging kunt krijgen.

Je hoeft niet de buitenlucht in, loopt geen risico om te vallen en je kunt helemaal op jouw eigen niveau trainen.

Op de hometrainers kun jij jouw gewenste weerstand instellen, zodat je niet te zwaar, maar ook niet te licht hoeft te trappen.

Je kunt jouw perfecte weerstand opzoeken en daarmee trainen, zodat je thuis fit en vitaal kunt blijven. Fietsen is goed voor de conditie, het uithoudingsvermogen en de doorbloeding.

Daarnaast is het ook nog eens erg goed om mentaal goed in je vel te blijven zitten. Als het nog mogelijk voor je is, is buiten fietsen natuurlijk ook erg goed.

Echter is het dan in de wintermaanden wel zo fijn om binnen te kunnen fietsen op jouw hometrainer.

Maar.. er zijn zoveel verschillende soorten hometrainers op de markt. Dus wel moet ik nou kiezen? En welke is geschikt voor ouderen?

Eenvoudige hometrainers voor senioren

Allereerst moet de hometrainer zoals gezegd dus simpel te bedienen zijn. Het mag nooit de bedoeling zijn dat jij uren bezig bent met het instellen van de juiste weerstand.

Omdat tegenwoordig veel hometrainers een geavanceerd menu hebben, met enorm veel opties, zijn deze lang niet altijd even geschikt voor ouderen.

eenvoudige-bediening

Uit ervaring weet ik namelijk dat de meeste bejaarden op zoek zijn naar een hometrainer die ze makkelijk kunnen bedienen.

Een hometrainer zonder al te veel functies en poespas.

Het belangrijkste is dat je kunt trainen, dat het bedieningspaneel overzichtelijk en duidelijk is en dat het scherm makkelijk af te lezen is.

Verder verstaan we onder een eenvoudige hometrainer een hometrainer die onderhoudsvrij is.

Hometrainer met lage instap voor ouderen

hometrainer-ouderen-lage-instap

Naast het bedieningsgemak dat zeer gewenst is, is een lage instap een andere gewenste eigenschap.

Ook dit is enorm belangrijk als jij als senior een hometrainer fiets uit gaat zoeken.

Met een lage instap bedoelen we een laag frame, zodat jij je been niet omhoog hoeft te tillen op het moment dat je op de hometrainer stapt.

Een lage instap is altijd gewenst voor ouderen, ook als jij bijvoorbeeld een senioren e-bike of andere seniorenfiets aan wilt schaffen.

Denk bijvoorbeeld maar aan de welbekende oma fiets, welke voorzien is van een zeer laag instappunt. Dit is perfect voor eenieder die op leeftijd is.

Opvallend genoeg zitten er grote verschillen tussen de hoogtes van het instappunt bij hometrainer. Omdat de meeste hometrainers een vrij hoge instap hebben, vallen er al enorm veel toestellen af.

Bij onze zoektocht zijn we op zoek gegaan naar toestellen met de laagste instap én het grootste bedieningsgemak.

We hebben veel tijd en energie in de zoektocht gestoken, om jou de beste hometrainers aan te kunnen bieden.

Goede fietshouding

Een goede fietshouding is voor iedereen belangrijk. Mocht jouw houding niet goed zijn, dan is de kans groot dat je vroeg of laat last krijgt van je rug.

Zelfs voor fitte jongeren is het belangrijk om op de fietshouding te letten. En voor ouderen is dit des te belangrijker.

Helaas is niet iedere hometrainer geschikt om op een verantwoorde manier op te fietsen. Hier zijn namelijk een aantal dingen voor nodig.

Wat hier bijvoorbeeld voor nodig is:

 • een verstelbaar zadel
 • verstelbaar stuur
 • eventueel een rugleuning

Hometrainers met rugleuning worden steeds populairder, vooral onder bejaarden. Als jij een leuning hebt hoef jij je minder zorgen te maken om je zithouding, aangezien je jouw rug ondersteuning kunt bieden.

nordictrack-recumbent-bike

Een goed voorbeeld van zulke hometrainers zijn bijvoorbeeld de ligfiets hometrainers, ook wel de recumbent bikes genoemd (zie bovenstaande afbeelding).

De overige eigenschappen en aandachtspunten

De simpele bediening en de lage instap zijn niet de enige punten waar we rekening mee gehouden hebben.

Nee, ook met de overige aandachtspunten hebben we voldoende rekening gehouden.

Dit zijn meer de algemene aandachtspunten, die niet specifiek voor senioren hometrainers gelden.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • het maximaal belastbare gewicht
 • het aantal trainingsprogramma’s
 • kwaliteit van het materiaal
 • heeft de hometrainer een hartslagmeter?
 • stabiliteit & veiligheid

Dit zijn slechts enkele van de vele aandachtspunten waar wij rekening mee hebben gehouden in onze zoektocht naar de allerbeste senioren hometrainer.

Vragen of opmerkingen?

Na het lezen van deze koopgids ben jij in staat om de hometrainer uit te zoeken die het beste bij jou past. We wensen jou alvast veel trainingsplezier toe!

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je deze onder dit artikel stellen. We beantwoorden je vragen zo goed en zo snel mogelijk.


Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *