Hoeveel km fietsen per dag is gezond?

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 8, 2024

Fietsen is niet alleen een goede manier om van A naar B te komen. Het is ook erg gezond.

Het fietsen is voor alle leeftijden een gezonde activiteit. Je bouwt er spieren mee op en werkt aan je conditie. 

Maar, hoeveel km fietsen per dag is gezond? Daar geven we je in dit artikel een indicatie van.

We geven aan hoeveel km je moet fietsen en vullen dat aan met 3 tips voor hoe je dat fietsen aan kunt pakken.

Hoeveel km fietsen per dag is gezond?

elke dag een uur fietsen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er zijn geen specifieke richtlijnen voor hoeveel je dagelijks moet fietsen. Wat precies gezond is, verschilt per persoon. We kunnen hier wel een indicatie voor geven. 

De algemene richtlijn voor voldoende beweging, is inspanning van minimaal 30 minuten per dag. Wil je al fietsend die 30 minuten per dag volmaken? Dan komt dat gemiddeld gezien overeen met 3 tot 5 kilometer fietsen. 

Als je dagelijks rond de 4 kilometer fietst, is dat gezond. Je zou ook gewoon op de klok kunnen kijken. Hoe lang je over die 4 kilometer doet, ligt natuurlijk aan je snelheid. 

Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om meer dan een half uur te fietsen. Een uur fietsen is erg goed voor je lichaam. Als je meer dan 10 kilometer fietst, kun je vaak ook mooie rondjes in de omgeving maken. 

Daarbij moet wel gezegd worden dat het niet goed is om te overdrijven. Ga niet ongetraind tientallen kilometers per dag fietsen. Dat kan leiden tot blessures. 

5 km fietsen per dag: Hoe pak je dat aan?

elke dag een half uur fietsen

Of je nu elke dag 30 minuten op de hometrainer of buiten op de normale fiets wilt fietsen. Het is goed om te bedenken hoe je dat volhoudt.

Er zijn 3 manieren waarop je het fietsen aan kunt pakken. Kies de manier die het best bij je past. Dan houd je het fietsen beter vol. We zetten ze voor je onder elkaar:

1: Buiten fietsen met normale fiets

De meest voor de hand liggende manier van fietsen, is buiten op een normale fiets. Er is altijd wel een leuk rondje in de buurt te verzinnen. Een fiets met goede remmen en versnellingen is hiervoor het prettigst. 

2: Buiten fietsen met elektrische fiets

Buiten fietsen kun je natuurlijk ook doen op de elektrische fiets. Dan krijg je ondersteuning tijdens het fietsen. Dat maakt het beter vol te houden. Als je een heuveltje op moet fietsen of tegenwind hebt, heb je daar minder last van. 

3: Binnen fietsen met de hometrainer

Binnen fietsen is ook een optie. Dat zorgt ervoor dat het fietsen laagdrempelig is. Je hoeft geen rekening te houden met het weer. Ook hoef je niet te letten op de rest van het verkeer. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller op de fiets stapt. 

Het enige dat je voor het binnen fietsen moet doen, is een goede hometrainer kopen. De hometrainers zijn ook te huur.
Veelgestelde vragen

Waarom elke dag 5 km fietsen?

Eigenlijk heel simpel; dit is gezond. Zo kom je elke dag aan de benodigde inspanning van 30 minuten. Het fietsen is heerlijk in de buitenlucht. Het houdt je gewrichten soepel, je conditie op orde en versterkt je spieren. Ook zorgt het voor mentale ontspanning. 

Wat is gezonder: fietsen of wandelen?

Dat ligt aan je snelheid. Op een rustig tempo is het fietsen betreft het verbranden van calorieën gelijk aan het wandelen. Doe dus de sport die bij je past!


Misschien vind je de onderstaande artikelen ook interessant:


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *