Kan ik snel buikvet verbranden met fietsen?

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 8, 2024

Een mooie strakke buik. Wie droomt daar nu niet van? Maar het is geen makkelijk streefdoel.

Heb je al heel veel uitgeprobeerd? Dan vraag je je misschien af of het mogelijk is om buikvet te verbranden met de fiets.

In dat geval ben je op de juiste plaats terechtgekomen. Want je komt er hier alles over te weten!

Is het mogelijk om plaatselijk vet te verbranden?

Plaatselijk afvallen is met geen enkele vorm van lichamelijke beweging mogelijk. Tijdens een work-out verbrand je namelijk overal vet.

Zodra je op gewicht bent, kun je wel buikspieroefeningen doen om je buik strakker te maken. Eigenlijk is fietsen dus goed om buikvet te verliezen. Alleen zul je ook op andere plaatsen vet verbranden.

Tips om vet te verbranden met fietsen

Een aantal keren per week een rustig fietstochtje maken is al een goede methode om je vetverbranding te stimuleren. Maar er zijn enkele manieren waarop je nog sneller gewicht verliest tijdens het fietsen. Wij geven je enkele tips!

Tip 1: Fiets in een hoger tempo

Wil je graag buikvet verbranden door te fietsen? Dan is het een goed idee om je tempo op te drijven. Begin niet meteen sneller te fietsen, maar bouw het geleidelijk aan op.

Start door elke dag 10 tot 20 minuten in een normaal tempo te fietsen. Je verbrandt dan zo’n 400 tot 500 calorieën.

Als je het gewend bent, kun je je tempo wat opdrijven. Probeer uiteindelijk 25 kilometer per uur te fietsen. Dan verbrand je al snel 600 calorieën.

Let op, want te snel fietsen om buikvet te verbranden, heeft juist het omgekeerde effect. Fiets dus niet veel sneller dan 25 kilometer per uur.

Tip 2: Creëer weerstand

Ook door weerstand te creëren kun je makkelijker afvallen met fietsen. Je fietst beter in een heuvelachtig gebied dan op een platte weg als je gewicht. Zo moeten je spieren harder werken en zul je ook in ruststand calorieën verbranden.

Het is natuurlijk mogelijk dat er bij jou in de buurt geen heuvelachtig gebied te bespeuren is. In dat geval, kun je je versnelling hoger zetten. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect.

Tip 3: Kies voor intervaltraining

Bij een intervaltraining ga je afwisselen tussen fietsen in een hoog tempo en uitrusten. Voornamelijk fervente sporters passen het vaak toe. Maar dat is ook niet zomaar. Door middel van intervaltraining verbrand je namelijk makkelijker en sneller vet.

Tip 4: Train minstens 3 keer per week

Je kunt veel buikvet verbranden met fietsen. Het is dan wel belangrijk dat je minstens drie keer per week een tochtje maakt. Je hoeft niet te wielrennen. Fietsen op een matig intensief tempo volstaat.

Als je vaker wil fietsen, mag dat natuurlijk ook. Je zult dan nog meer calorieën verbranden. Overdrijven doe je echter beter niet.

Voordelen afvallen met fietsen

Als je buikvet wil verbranden, zijn er een aantal manieren waarop je dit kunt verwezenlijken. Zo kun je zwemmen, (hard)lopen, dansen en meer. Maar een van de beste methodes is fietsen.

Daar zijn een aantal redenen voor. Zo stimuleert het je stoelgang. Daardoor verbrand je niet alleen meer vet, maar neemt je lichaam ook meer voedingsstoffen op.

Daarnaast is fietsen leuk en niet zo vermoeiend als de meeste andere sporten. Je houdt het dus veel langer vol.

Dat betekent ook dat je veel sneller en eenvoudiger gewicht verliest. Bovendien is het helemaal niet duur. Je hebt er namelijk alleen een fiets voor nodig.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Het is logisch dat je wil weten hoe snel je kunt afvallen met fietsen. Het is echter onmogelijk om je daarop een antwoord te geven.

De ene persoon valt namelijk eenvoudiger af dan de andere. Daarnaast is het afhankelijk van hoe snel en vaak je fietst.

Om je toch een idee te geven, hebben we hieronder een tabel geplaatst. Daarin zie je hoeveel calorieën de gemiddelde persoon verbrandt met een uur fietsen. De gegevens zijn op basis van een fietssnelheid tussen de 20 en 22 km per uur.

  • 60 kg: 450 calorieën
  • 70 kg: 552 calorieën
  • 80 kg: 660 calorieën
  • 90 kg: 770 calorieën

Hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen, is erg afhankelijk van je snelheid. Fiets je slechts aan 15 km per uur? Dan verbrand je ongeveer de helft minder.

Verschillende vormen van fietsen

Buikvet verbranden met fietsen, kun je op heel veel manieren doen. Vind je een gewone fietstocht niet zo fijn? Dan is het interessant om hieronder de andere mogelijkheden te bekijken!

Hometrainer

Met een hometrainer kun je lekker thuis fietsen. Je hoeft je huis dus niet te verlaten om buikvet te verbranden. Afvallen met een hometrainer heeft nog enkele andere voordelen.

Zo kun je je weerstand eenvoudig aanpassen. Je bepaalt daardoor zelf hoe makkelijk of zwaar je je workout maakt.

Daarnaast kun je er makkelijker een High Intensity Interval Training (HITT) mee doen. Zoals je hierboven al zag, is dit een zeer effectieve methode om buikvet te verbranden.

Ook kun je bijvoorbeeld opbouwen naar 30 minuten fietsen op de hometrainer per dag.

Nadelen zijn er niet. Alleen dat je niet kunt fietsen in de natuur. Maar sommige mensen vinden het net fijn om van meer privacy te genieten!

Spinning

Een spinningsfiets wordt soms verward met een hometrainer. Maar het is een heel ander soort apparaat. Op een spinningsfiets zit je namelijk in een veel sportievere houding.

Daardoor is het geschikter om te trainen op een hogere intensiteit. Afvallen met spinning gaat dan ook veel sneller.

Je kunt een spinningfiets kopen en thuis trainen. Maar spinning is ook een heel goede keuze als je wil fietsen in de sportschool. Dit fitnessapparaat vind je er namelijk vrijwel altijd terug!

Mountainbiken

Houd je het toch liever bij fietsen in de buitenlucht? Dan kun je in plaats van een gewone fietstocht een mountainbiketocht doen.

Je verbrandt er nog meer calorieën meer, omdat je fietst op heuvelachtige paden. Het nadeel is dat je niet zomaar overal kunt mountainbiken.

Wielrennen

Wielrennen is ook een hele goede methode om buikvet te verbranden. Het is een enorm populaire en uitdagende sport.

Het nadeel van wielrennen is dat het prijzig kan zijn. Een racefiets is namelijk tamelijk duur. En dan heb je je accessoires nog niet.

Conclusie

Buikvet verbranden met fietsen? Dat is zeker mogelijk. Je zult ook je benen en achterwerk trainen. Dat is dus mooi meegenomen.

Als je wil afvallen met fietsen, kun je dat op verschillende manieren doen.

Ben je avontuurlijk? Dan is mountainbiken de beste methode. Als je houdt van snelheid is wielrennen weer een betere keuze.

En voor zij die graag thuis of in een sportschool fietsen is er de hometrainer of spinningsfiets.

Kortom, fietsen is een leuke, veelzijdige en makkelijke manier om buikvet te verbranden!Misschien vind je de onderstaande artikelen ook interessant:


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *