Afvallen met spinning – dit moet je weten

Laatst bijgewerkt door Simon op april 12, 2024

Veel mensen vragen zich af hoe effectief spinning nou daadwerkelijk is voor vetverlies. Je hoort vaak genoeg dat mensen afgevallen zijn door regelmatig een spinningles te volgen.

Ook wordt deze trainingsvorm steeds populairder in de sportscholen. Dat wekt uiteraard direct interesse op. Tenminste, als je wilt afvallen.

Wil jij namelijk je buikje kwijtraken en houd je daarnaast ook van fietsen? In dat geval zou spinning mogelijk de perfecte uitkomst kunnen zijn.

Zeker in de wintermaanden wanneer het weer ‘t buiten niet toelaat om te fietsen, is spinning een fijne sport. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen het nut van spinning inzien.

Hoe fijn is het immers om vanaf je veilige thuishaven aan je conditie te werken én de nodige calorietjes weg te trappen?

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over afvallen met spinning. Laten we snel beginnen.

In het kort: kun je afvallen met spinning of niet?

Om maar direct met de deur in huis te vallen; ja je kunt zeker afvallen met spinning. Sterker, nog; het is een van de meest effectieve trainingsvormen voor vetverlies in de sportschool.

Door regelmatig wat ”kilometers” weg te trappen op de spinningfiets kun je effectief je insulinespiegels, bloeddruk en hartslag in rust verlagen.

Dit zijn in feite dezelfde voordelen als hardlopen jou kan bieden.

Qua calorieverbruik is het ongeveer gelijk aan hardlopen. Toch is spinning een stuk effectiever als het op vetverbranding aankomt.

Nu vraag jij je waarschijnlijk af; hoe dat zo? Wat maakt spinning dan effectiever dan hardlopen?

Dat komt voornamelijk doordat je met spinning spiermassa kunt opbouwen in je beenspieren. Met hardlopen is dit veel minder goed mogelijk.

Tijdens spinning doe je een groot beroep op je beenspieren. Je staat op de fietst, klimt en trapt op zware intensiteit. Je beenspieren worden dus echt op de proef gesteld.

Nu is het zo dat hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Aangezien de beenspieren de grootste spiergroep van het menselijk lichaam is, is spinning erg effectief om af te vallen.

Dit zelfde geldt overigens voor andere vormen van fietsen. Hoewel fietsen op de spinningfiets wel wat effectiever is dan afvallen op de klassieke hometrainer.

Op een spinningfiets simuleer je namelijk het fietsen op een racefiets. Hierdoor is je houding een stuk sportiever en ligt de intensiteit een stuk hoger.

Vanzelfsprekend zal je daardoor meer verbranden en ligt de vetverbranding een stuk hoger. Het mag dus duidelijk zijn dat spinning daadwerkelijk effectief is voor vetverlies.

Maar nu is natuurlijk de vraag; hoe effectief is het? Hoe hoog ligt het calorieverbruik bijvoorbeeld?

Hoeveel kcal verbrand ik dan?

Bij een gemiddelde spinningles verbrandt je gemiddeld 400-600 calorieën per uur. Het preciese calorieverbruik is afhankelijk van meerdere factoren.

Het calorieverbruik met spinning varieert enorm. Het is afhankelijk van de intensiteit van je training en jouw huidige gewicht.

Ook je geslacht en leeftijd spelen een rol. Bovendien is geen enkele calorieteller 100% nauwkeurig. Een exact aantal kunnen we je daarom niet geven.

Gelukkig kunnen we je wel een goede indicatie geven. Het gemiddelde verbruik ligt dus tussen de 400 en 600 kcal/uur.

Is spinning de moeite waard om buikvet te verliezen?

Veel mensen vragen zich af of je ook plaatselijk buikvet kunt verbranden op de spinningfiets. Zo hoor je vaak dat je van wielrennen een slankere buik zou krijgen.

Dan moet dit met spinning ook het geval zijn, zou je denken.

Toch is dit helaas bij beide niet het geval. Maar wees niet getreurd, je kunt namelijk zeker afvallen met spinning. En ook bij je buik.

Echter kun je niet gericht buikvet verbranden. Het is dus geen vast gegeven dat je met spinning sneller buikvet verliest dan bijvoorbeeld rugvet ten opzichte van andere sporten.

Waar jij je vet als eerste verliest is namelijk ook weer afhankelijk van meerdere factoren.

Duurtraining of korte intensieve workouts?

trainen-op-virtufit-etappe-1

Spinning kun je voor langere duur doen en ook voor kortere. Er zijn bijvoorbeeld spinning workouts van ruim een uur, maar ook van 20 minuten.

Maar welke is er nou het meest effectief?

Dit hangt af van het schema dat je volgt. Uiteindelijk draait het erom dat je het meeste calorieën verbrandt.

Train je bijvoorbeeld 3 keer per week 20 minuten op volle intensiteit? Dan is de kans groot dat je meer verbrandt dan 1 keer per week 60 minuten trainen.

Dit onder de voorwaarde dat je bij de 3 trainingen van 20 minuten op een hogere intensiteit traint. In veel gevallen is het dan ook een goed idee om je trainingen te verspreiden over de week en iets korter te maken.

Echter moet het natuurlijk wel in jouw trainingsschema en agenda passen. Ook kan het zijn dat jij duurtrainingen veel leuker vindt.

In dat geval is het verstandig om dit te blijven doen, aangezien je het dan waarschijnlijk het langst volhoudt.

Is de spiningbike het beste apparaat voor vetverlies?

Is spinning dan de allerbeste manier van afvallen in de sportschool? Zo ver willen we niet gaan.

De keuze is namelijk enorm. Er zijn enorm veel apparaten die effectief zijn voor vetverlies. Wat dacht je bijvoorbeeld van de roeitrainer of crosstrainer, waarmee je jouw gehele lichaam traint.

Aangezien er op die apparaten meer spiergroepen aangesproken worden, zijn dit net wat betere keuzes als het aankomt op afvallen.

Wel is het zo dat de spinningfiets een van de beste cardio fietsen is voor gewichtsverlies, vanwege de hoge intensiteit workouts.

Houd je dus enorm van fietsen? Dan is dit een uitstekende keus.

Spinninglessen thuis om af te vallen

binnen-trainen-spinningfiets

Zie jij het niet zitten om je meerdere keren per week op vaste dagen in het zweet te werken tijdens een spinningles in de sportschool?

Vind je het bijvoorbeeld maar niets om te fietsen tussen al die zwetende mensen om je heen? Of wil je niet gebonden zijn aan vaste tijden?

Geen paniek! Ook thuis kunt jij namelijk beginnen met spinning en effectief afvallen. Het enige wat je hier daadwerkelijk voor nodig hebt, is een spinningfiets en een goed trainingsplan.

Qua workout kun je bijvoorbeeld gratis online lessen op youtube bekijken. Als je het helemaal goed wilt doen, kun je deelnemen aan lessen van Cyclemasters.

Dit is een online platform met spinninglessen on demand, voor ieder gewenst trainingsdoel. Een absolute aanrader als jij thuis wilt afvallen. Probeer het hier een weekje gratis uit.

Wat is de beste spinningfiets om af te vallen?

Daarnaast heb je dus een spinningfiets nodig. Ik raad je aan om niet zomaar voor de eerste de beste te gaan.

Maak een weloverwogen keuze, want een spinningfiets koop je vaak voor de langere termijn. Het liefst heb je er jarenlang plezier van.

Ook wil je natuurlijk jouw fysieke doelstellingen behalen. Kies daarom voor de beste spinningfiets.

Om af te vallen is een goede trainingscomputer bijvoorbeeld gewenst, waarmee je het calorieverbruik nauwkeurig in de gaten kunt houden.

Ook is het handig als het te verbrinden is met een hartslagmeter, of zelf hartslagsensoren heeft. Op die manier kun je trainen in de ideale hartslagzone voor vetverbranding.

Klik even op de knop hieronder voor de beste spinningfietsen om thuis af te vallen:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *