Spinning thuis voor beginners: wat jij moet weten

Laatst bijgewerkt door Simon op september 3, 2023

Spinning, ook wel indoor cycling genoemd, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is dit nu eigenlijk voor sport en waar is het zoal goed voor?

Alles wat je moet weten over deze bijzondere trainingsvorm ontdek je in deze uitgebreide beginnersgids.

Spinning wordt steeds populairder in sportscholen en ook thuis beginnen steeds meer mensen hiermee. Dat wekt natuurlijk al snel nieuwsgierigheid op..

Wat is spinning?

Spinning is een een populaire trainingsvorm waarbij je fietst op een spinningbike, een speciale hometrainer ontwikkeld voor spinning.

In tegenstelling tot fietsen op een normale hometrainer zit je bij spinning in een sportievere houding en ligt de intensiteit van de training een stuk hoger.

Spinning wordt meestal beoefend met als doel om het uithoudingsvermogen te verbeteren of om af te vallen.

Bij de spinninglessen in de sportschool is er één instructeur aanwezig die het tempo van de groep aangeeft. Op de spinningfiets bevindt zich een knop (meestal een draaiknop) waarmee je de weerstand eenvoudig kunt verstellen. Op die manier kun je trainen op jouw eigen niveau.

Wat verder typerend is aan de spinningfiets is dat je erop kunt staan, net zoals bij een echte racefiets. Dit apparaat is dan ook zo gemaakt dat het fietsen op een racefiets simuleert.

Dit is een van de redenen dat deze sport erg populair en geschikt is voor wielrenners.

Naast de spinninglessen op de sportscholen beginnen ook steeds meer mensen thuis met indoor cycling. Wat hier allemaal bij komt kijken en wat je hier voor nodig hebt bespreken we later in dit artikel.

De naam spinning

Wat veel mensen overigens niet weten, is dat spinning officieel een merknaam is. De sport is ooit bedacht door de Zuid Afrikaan Johnny Goldberg.

Het begon allemaal in een kleine sportschool in Zuid-Californië, waar spinning is ontstaan uit zijn passie voor het wielrennen.

Begin jaren 90 nam populariteit van de sport sterk toe in de VS, waarna het ook al snel overwaaide naar ons land.

Officieel heet de sport nu indoor cycling wanneer het niet gaat om de officiële spinning workouts. Echter is de term spinning niet meer weg te denken en heet het apparaat waar je op traint zelfs een spinningfiets.

Waar is spinning goed voor?

spinning

Nu vraag jij je wellicht af waar spinning allemaal goed voor is..

Zoals gezegd is de sport populair onder wielrenners. Een spinningfiets is met name geschikt voor wielrenners om de koude wintermaanden binnen te trainen, wanneer het weer ‘t buiten fietsen niet toelaat.

Máár tegenwoordig beginnen er steeds meer mensen met spinning en wordt het alsmaar toegankelijker. Ook onder mensen die totaal geen affiniteit met de wielersport hebben.

Waarom wordt indoor cycling steeds populairder?

Wel, vanwege de volgende voordelen:

  • Spinning is gezond
  • Het stimuleert de vetverbranding
  • Je traint er veel verschillende spiergroepen mee
  • Je traint je uithoudingsvermogen en conditie
  • Je hoeft niet naar buiten om te bewegen
  • Het is leuk
  • Je kunt het alleen én in groepsverband doen

De getrainde spiergroepen

Met spinning train je de volgende spiergroepen:

  • Hamstrings
  • Quadriceps
  • Billen
  • Kuiten
  • Buikspieren
  • Onderrug

Zoals je ziet train je voornamelijk je onderlichaam en je romp. Het bovenlichaam blijft voor het grootste gedeelte onbelast.

In mindere mate train je wel jouw schouders en armen, maar dit valt vrijwel te verwaarlozen. Vandaar dat spinning vaak wordt gecombineerd met krachttraining, zodat je ook jouw bovenlichaam versterkt.

Onder veel vrouwen is spinning populair omdat het erg goed is voor je billen. Met name tijdens het staan op de spinningbike spreek je de bilspieren effectief aan.

Spinning thuis: wat heb ik allemaal nodig?

spinningfiets-kopen

Lijkt het jou ook wel wat om thuis te gaan spinnen en aan je gezondheid te werken?

Hier heb je niet veel voor nodig en het is gemakkelijker dan je wellicht denkt.

Het enige dat echt noodzakelijk is, is een spinningfiets. Verder kun je denken aan speciale spinningkleding en schoenen. Maar dit is niet noodzakelijk.

Ook een handoekje is handig, omdat je aardig gaat zweten tijdens de training. Het liefst train je in een koele omgeving, bijvoorbeeld in de buurt van een open raam.

De spinningfietsen zijn er overigens in verschillende prijs- en gebruikersklasse. Klik op de onderstaande knop voor de volledige koopgids en de beste per soort:



Kan ik goed afvallen met spinning?

Spinning is een erg effectieve sport om mee af te vallen, aangezien je op een hoge intensiteit traint. Ook train je vooral je beenspieren, wat de grootste spiergroep van je lichaam is. Hierdoor ligt het calorieverbruik erg hoog.

Een gemiddeld persoon verbrandt tijdens een spinning training 400-600 calorieën per uur, afhankelijk van de intensiteit.

Mocht je willen spinnen voor maximale vetverbranding, dan is het verstandig om hier specifiek voor te trainen. Dit kun je bijvoorbeeld doen te trainen in de juiste vetverbrandingszone, op basis van je hartslag.

Sommige spinningbikes hebben interne hartslagsensoren op het stuur, zodat je dit kunt bijhouden. Anders kan je dit met een externe hartslagmeter doen.

Verder is het aan te raden om een schema aan te houden voor het beste resultaat.

Wanneer we spinning vergelijken met fietsen op de hometrainer verbrandt je een stuk meer calorieën. Ook wanneer we het vergelijken met fietsen op een normale stadsfiets ligt de vetverbranding een stuk hoger.

De conclusie is duidelijk: spinning is erg effectief om mee af te vallen.

Trainingsschema’s en online lessen

Mocht jij willen starten met spinning, dan kun je naar een sportschool gaan en hier een les volgen.

De instructeur zorgt dan voor het juiste trainingsprogramma dat aansluit op jouw doelen.

Wanneer je echter thuis traint, moet je zelf jouw eigen workout verzorgen.

Hiervoor kun je bijvoorbeeld spinning video’s online bekijken. Op Youtube zijn er bijvoorbeeld een hoop gratis video’s te vinden.

Bij deze video’s is er vaak ook een muziekje op de achtergrond. Muziek tijdens spinning is namelijk een belangrijk (en niet te onderschatten) element tijdens een goede training.

Opzwepende muziek zorgt ervoor dat je alles uit je trainingen haalt. Bovendien geeft de maat van de muziek vaak de interval van de training aan.

Hoewel dit soort gratis video’s soms best aardig te volgen zijn, is de kwaliteit vaak vrij laag.

Wil jij aan de slag met professionele online spinninglessen?

Dan raad ik je aan om met Cyclemasters aan de slag te gaan. Dit is een app waarbij je spinninglessen on demand kunt volgen.

Je kunt kiezen uit verschillende instructeurs en parcours. Bovendien is het allemaal in het Nederlands, wat erg fijn is.

Je kunt het hier gratis uitproberen en kijken of het wat voor jou is.

Belangrijk: de juiste houding en techniek

indoor-cycling

Belangrijk is om spinning volgens de juiste techniek te doen. Vooral de zithouding is hierbij erg belangrijk.

Spinning is namelijk totaal niet goed voor je rug als je in een verkeerde houding fietst.

Om rugklachten te voorkomen is het belangrijk om je spinningfiets op de juiste manier af te stellen.

Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn op het moment dat je jouw benen strekt. Verder is het belangrijk om over een comfortabel zadel te beschikken.

Gelukkig is spinning nog altijd beter voor je rug dan buiten fietsen, aangezien je buiten meer schokbelasting ervaart.

Ook is het erg voordelig dat er tegenwoordig genoeg spinningfietsen ergonomisch ontworpen zijn, om een goede houding te stimuleren.

Spinning vs andere bewegingsvormen

Zoals gezegd is spinning een stuk effectiever dan fietsen op een klassieke hometrainer als het om afvallen gaat.

Maar naast fietsen zijn er nog tal van andere bewegingsvormen die jij thuis en in de fitness kunt doen. Denk hierbij aan hardlopen op de loopband of trainen op de crosstrainer.

Wat het beste apparaat is om op te trainen hangt vooral af van jouw doelstelling en voorkeuren. Vind je het bijvoorbeeld leuker om hard te lopen? Dan is een loopband mogelijk een betere keus.

Feit is in elk geval dat indoor cycling enorm effectief voor je conditie en voor de vetverbranding is.



Veelgestelde vragen

💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *