Vouwfiets voor dames kopen? Uitleg, tips & advies

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 8, 2024

Ben je op zoek naar een vouwfiets voor dames? In dit artikel helpen we je op weg! 

We geven meer informatie over de vouwfiets voor dames. Daarnaast vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf.

Ontdek welke eigenschappen aan te raden zijn voor een vouwfiets voor dames en bekijk de beste vouwfietsen uit onze test.

Zijn er speciale dames vouwfietsen?

Er zijn niet veel vouwfietsen die specifiek voor vrouwen zijn gemaakt. Als je een vouwfiets tegenkomt die alleen voor dames is, is dit eerder uitzondering dan regel.

De meeste vouwfietsen hebben namelijk een unisex frame. Daarmee zijn ze voor zowel heren als dames geschikt. 

Dat wil niet zeggen dat alle fietsen even geschikt zijn voor dames. Er zijn namelijk eigenschappen die ervoor zorgen dat ene vouwfiets voor vrouwen prettiger is dan de ander. Daar vertellen we je meer over. 

Waar kun je op letten bij een vouwfiets voor dames?

dames vouwfiets

Bij het uitzoeken van een vouwfiets kun je op een aantal aspecten letten. Als je het vergelijkt met een vouwfiets voor mannen, zijn er toch wat verschillen in wensen.

Bepaalde eigenschappen van de vouwfiets passen meer bij dames dan bij heren. 

We zetten de eigenschappen op een rij. Zo kom je er achter wat voor jou de beste vouwfiets is. 

Framemaat 

Een eerste eigenschap waar je op kunt letten, is de framemaat. Over het algemeen kiezen vrouwen vaker voor een kleine vouwfiets dan mannen. 

Gemiddeld gezien past een kleinere vouwfiets beter bij de vrouwelijke lichaamsbouw. Hiermee wordt een vouwfiets van 16 inch bedoeld. Dit formaat vouwfiets is geschikt als je korter bent dan 170 centimeter. 

Een kleinere vouwfiets heeft voor vrouwen meerdere voordelen. Ten eerste is dit vaak een relatief goedkope vouwfiets. Daarnaast zijn kleinere fietsen vaak lichter van gewicht. Dit zorgt voor meer stabiliteit en controle tijdens het fietsen. 

Ben je echter langer dan 170 centimeter? Dan raden we een vouwfiets van 20 inch aan. Dit is de standaard maat voor een vouwfiets. Dit zorgt ervoor dat je veel keuze hebt. 

Instap

De instap is bij een vouwfiets voor vrouwen vaak lager dan bij een vouwfiets voor mannen. Dat maakt het op- en afstappen een stuk eenvoudiger.

Je hoeft immers je been minder hoog op te tillen. Dit maakt het makkelijker om je evenwicht te bewaren. Ook is het handig als je met boodschappen of een zware tas moet fietsen. 

Gewicht

elektrische vouwfiets dames

Bij een vouwfiets voor vrouwen is ook het gewicht van belang. Bij vrouwen is een lichtgewicht vouwfiets vaak geliefd. 

Zodra de vouwfietsen een licht gewicht hebben, zijn ze namelijk gebruiksvriendelijker. Lichte vouwfietsen zijn makkelijker te dragen en je kunt er goed mee manoeuvreren. Het maakt ook het in- en uitklappen gebruiksvriendelijker. 

Dat komt goed van pas. Al helemaal als je de vouwfiets dagelijks gaat gebruiken. Vouwfietsen die gemaakt zijn van aluminium zijn vaak lichter dan die van staal.

Kijk hiervoor dus naar het materiaal van de fiets. Daarnaast kun je het gewicht van de fietsen onderling vergelijken. 

Ontwerp

Ook het ontwerp is iets om op te letten. Een vouwfiets voor dames is qua ontwerp vaak meer op de vrouw gericht.

Zoek je specifiek naar een vouwfiets voor vrouwen? Ga dan voor een vouwfiets met een mooi opvallend ontwerp. Of een vouwfiets in lichte kleuren. 

Overige eigenschappen

plooifiets dames

Naast de bovenstaande eigenschappen, zijn er nog wat extra aspecten om op te letten. 

Veel vrouwen zoeken bijvoorbeeld een vouwfiets met versnellingen. In de stad zijn versnellingen erg handig.

Je kunt makkelijker van snelheid wisselen, zonder te veel energie te verbruiken. De vouwfietsen zijn er met 3 tot 7 versnellingen. 

En wil je al helemaal weinig energie kwijt zijn aan het fietsen? Dan is een elektrische vouwfiets voor dames misschien iets voor jou. Hierbij word je ondersteund tijdens het trappen.

Op die manier kost het fietsen weinig energie. De elektrische vouwfietsen zijn verkrijgbaar in meerdere framematen. 

Daarnaast wordt een vouwfiets voor vrouwen vaak gecombineerd met fietsaccessoires. Bij voorbaat kun je daarom al controleren of die accessoires bevestigd kunnen worden.

Een stevige bagagedrager kan voor een kinderzitje of fietstassen bijvoorbeeld erg handig zijn.

Ben jij benieuwd welke vouwfiets voor dames het meest geschikt is voor jou? Bekijk dan onze vouwfiets test om daar achter te komen:
Veelgestelde vragen

Wat typeert een vouwfiets voor dames?

Vouwfietsen voor dames hebben vaak een net iets kleinere framemaat. Daarnaast is de instap meestal lager en kiezen vrouwen vaker voor een lichtgewicht vouwfiets. Qua ontwerp is een dames vouwfiets vaker voorzien van vrolijke vrouwelijke kleuren. 

Wat is het voordeel van een lage instap bij een vouwfiets voor dames?

De lage instap maakt het opstappen eenvoudiger. In die zin geeft het meer stabiliteit. Dit is ook handig als je een jurk of rok draagt. 

Zijn er accessoires voor een dames vouwfiets?

Ja, de dames vouwfiets is met veel fietsaccessoires te combineren. Denk aan een kinderzitje en verlichting. Maar ook aan accessoires om extra bagage mee te nemen, zoals fietstassen of een mandje. 

Moet je per se een vouwfiets voor vrouwen kopen?

Nee, dat is niet nodig. Veel vouwfietsen zijn unisex. Het enige wat je moet controleren, is of de vouwfiets lekker fietst.


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *