Beste elektrische vouwfiets kopen – TOP 7 uit de test

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 8, 2024

Beste elektrische vouwfiets

De laatste tijd lees je steeds meer over de elektrische vouwfiets. Hoe staat het er eigenlijk voor, zijn er al veel goede elektrische modellen?

Voor de snel groeiende groep gebruikers van de E-vouwfiets is dit misschien een overbodige vraag. Toch kan het geen kwaad om eens wat meer aandacht aan deze vouwbare lichtgewicht modellen te besteden.

Dat gaan we hier dus doen. We schrijven eerst een koopgids en laten die uitmonden in een toplijst met de beste elektrische vouwfiets voor jou.

De beste elektrische vouwfietsen

1. Beste e-vouwfiets uit de test – Samebike Elektrische vouwfiets

Samebike Elektrische Vouwfiets

De Samebike Elektrische vouwfiets is volgens ons de beste elektrische vouwfiets van dit moment.

Deze elektrische plooifiets is niet goedkoop, maar scoort op de meeste gebieden onwijs hoge punten.

Zo hebben wij opgemerkt dat de fiets erg makkelijk in te vouwen is. Nadat je de fiets ingevouwen hebt, is deze slechts 80 bij 48 bij 64 centimeter groot. Je tilt ‘m hierdoor zonder enige moeite.

Nadat je ‘m uitgevouwen hebt, kun je een afstand van wel 70 kilometer per uur afleggen. Hierbij kun je een maximale snelheid van wel 35 kilometer per uur aantikken.




2. Beste elektrische vouwfiets met lage instap – OUXI-V5

OUXI E-bike vouwfiets

Uit onze test is gebleken dat de OUXI-V5 de beste elektrische vouwfiets met lage instap is.

Deze opvouwbare elektrische fiets is vrij compact uitgevoerd, waarbij onder meer de hoogte opvalt. Of beter gezegd; het gebrek aan hoogte. De fiets is hierdoor ideaal voor kleinere en/of oudere mensen.

De fiets zelf voldoet aan alle verwachtingen. De actieradius ligt op maximaal 65 kilometer, de maximale snelheid is 25 kilometer per uur en de vouwfiets is bijzonder comfortabel.

Ook dit is echter een vrij dure e-vouwfiets.




3. Lichtgewicht elektrische vouwfiets – Sponge City

Sponge City elektrische vouwfiets

Om meerdere redenen zijn wij erg enthousiast over de Sponge City. Het wellicht belangrijkste voordeel van deze e-vouwfiets is het minieme gewicht.

Deze vouwfiets weegt slechts 16 kilogram. Nadat je ‘m ingevouwen hebt, neem je deze fiets moeiteloos overal mee naar toe.

De fiets biedt prima specificaties aan, is van een uitmuntende kwaliteit en erg comfortabel. Het zadel zit fijn en de instap is ook naar wens.

Bovendien is deze elektrische vouwfiets een stuk voordeliger dan bovenstaande varianten. Voor deze fiets betaal je pakweg 450 euro.




4. Beste goedkope elektrische vouwfiets (aanbieding) – Matrix E Bike B2

Matrix E-Bike B1 opvouwbaar

Wil je zo min mogelijk geld aan je nieuwe elektrische vouwfiets uitgeven? Dan heb je volgens ons de keuze uit twee varianten: de Windgoo B3 of de Matrix B1 e-bike.

Met deze e-bike geniet je van tal van voordelen, waaronder een gunstig prijskaartje.

Andere voordelen zijn de prima kwaliteit, het handige stuurtasje en de vele features.

Zo beschikt deze e-vouwfiets over te bedienen verlichting, cruise control, een GPS beveiligingssysteem en Smart Lock Systeem.

Dankzij deze voordelen maak je op een veilige én fijne manier gebruik van deze beste goedkope elektrische vouwfiets.




5. Beste elektrische vouwfiets 24 inch wielen – Mach 3 Benji

Mach 3 Benji Elektrische vouwfiets

Ben je op zoek naar een elektrische vouwfiets met grote wielen? Dan sluit de Mach 3 Benji e-vouwfiets perfect op je wensen aan.

Zoals je op de foto al kunt zien, is dit een volwaardige fiets. De fiets is groter dan bovenstaande fietsen, onder meer dankzij de 24 inch banden.

Deze fiets beschikt bovendien over veel handige extra’s. Zo zie je op het geïntegreerde LCD display allerlei belangrijke informatie staan.

Dankzij de hydraulische schijfremmen sta je snel tot stilstand en dankzij de grote wielen geniet je van veel comfort.

Doordat je het frame en stuur in kunt vouwen, kun je deze fiets opvouwen tot kofferformaat. Uniek!




6. Beste elektrische fatbike vouwfiets – Bad Bike BIG BAD

Bad Bike BIG BAD Fatbike vouwfiets

Wil je met je elektrische vouwfiets op alle ondergronden kunnen rijden? En gaat je voorkeur hierdoor uit naar een elektrische vouwfiets met dikke banden?

Kijk dan niet verder; de Bad Bike BIG BAD is volgens onze test de beste elektrische fatbike vouwfiets.

Deze vouwfiets beschikt over brede wielen, waarmee je op alle ondergronden perfect uit de voeten kunt. De fiets heeft een krachtige accu, 24 inch wielen en maar liefst 7 versnellingen.

Mocht je op zoek zijn naar een elektrische vouwfiets met riemaandrijving, moet je echter even verder kijken. Deze fatbike wordt namelijk met een ketting aangedreven.




7. Beste opvouwbare elektrische fiets met gashendel – Windgoo B3

Windgoo B3 Elektrische mini-scooter

Wil je tijdens het fietsen de totale controle behouden? En wil je het liefste zelf niet al te veel hoeven te doen?

Dan sluit de Windgoo B3 perfect op je wensen aan. Dit voertuig kun je zien als een combinatie van een e-step en een fiets. Je kunt zelf trappen, maar je kunt ook gebruik maken van de gashendel.

Met de gashendel hoef je in principe zelf niks te doen. Je gaat zitten, je geeft gas en je stuurt. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met het rijden op een (elektrische) scooter.

De overige eigenschappen van de fiets zijn ook naar onze wens. Betaalbaar, een prima kwaliteit en goede specificaties.




Aandachtspunten bij zoektocht naar de beste elektrische vouwfiets

Ga je op zoek naar de beste elektrische vouwfiets en zet je de modellen naast elkaar, dan kom je een paar duidelijke verschilpunten tegen.

Zo kun je kijken of het om een E-vouwfiets gaat met een lage instap en of hij bijvoorbeeld 24 inch wielen heeft.

De plek van de motor is natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar de beste elektrische vouwfiets met middenmotor.

Ook de bandemaat scheelt nogal. Kies je voor een vouwfiets met dikke banden, dan kom je misschien wel bij een Fatbike uit.

Ook de aandrijftechniek is volop in ontwikkeling. Als je wilt kun je namelijk ook kiezen voor een elektrische vouwfiets zonder ketting. Je komt dan bij de E-vouwfiets met riemaandrijving uit.

In Nederland heeft de Consumentenbond al heeft wat vouwfietsen onderworpen aan een test. In België deed Test Aankoop hetzelfde.

De E-vouwfiets merken

Je komt de E-vouwfiets tegenwoordig overal tegen. Decathlon biedt ze aan, maar soms zie je ze ook in de aanbieding bij de Lidl en natuurlijk kom je ze tegen bij de ANWB.

Het sterkste merk op dit terrein blijkt niet Gazelle maar Sparta te zijn. De knowhow bij dit merk in combinatie met ruim 100 jaar ervaring zorgt voor een onneembare voorsprong in techniek.

Dit komt in iedere test ook terug, maar Sparta krijgt wel steeds meer concurrentie die het moet verslaan.

Daar zitten ook merken tussen die rechtstreeks aan de consument leveren. Je ziet het bij Lacros en bijvoorbeeld ook bij de Stella elektrische vouwfiets.

Wat zijn de beste e-vouwfiets merken?

Er zijn heel wat merken en verkooppunten die elektrisch aangedreven vouwfietsen verkopen. Hieronder werpen we een blik op de populairste merken en hun e-vouwfietsen.

1. Btwin: praktisch en voordelig bij Decathlon

Kijken we bij Decathlon naar de elektrische vouwfiets dan valt gelijk de aangename prijs op. Voor een E-vouwfiets betaal je daar maar 849 euro. Dat valt best mee als je die prijs vergelijkt met de prijs van een gewone E-fiets.

De BTWIN Tilt 500 E-vouwfiets van Decathlon heeft zijn motor in het achterwiel zitten. Hij kan dus niet uitgroepen worden tot beste elektrische fiets met middenmotor.

Toch is ook een motor in het achterwiel behoorlijk stabiel. Zeker als een fiets geen grote wielen heeft zorgt een achterwielmotor voor meer stabiliteit dan een motor in het voorwiel.

Die motor van Decathlon’s eigen merk heeft geen koolborstels en werkt dus heel efficiënt. Het frame is gemaakt van lichtgewicht aluminium en de voorvork van staal.

De wielen hebben een maat van 20 inch. Op deze E-vouwfiets zitten 6 versnellingen van Shimano. Rijd je in de Eco-stand op deze elektrische vouwfiets, dan kun je zo’n 35 kilometer lang rijden op 1 acculading.

Deze BTWIN E-vouwfiets weegt 18,6 kilo en je vouwt hem in drie delen op. In opgevouwen toestand meet de fiets 83 x 67 x 45 centimeter.

Die leg je dus heel makkelijk in je achterbak of je neemt hem mee in bus, tram of trein.

2. Sparta: met E-vouwfiets in de voorhoede

Kijken we voor onze Koopgids naar het merk Gazelle, dan valt op dat dit oer-Hollandse merk zich niet tot de vouwfiets heeft laten verleiden.

Gazelle kan dus niet meedingen in de strijd om de beste elektrische vouwfiets, want deze zit gewoonweg (nog) niet in haar repertoire.

Bij concurrent Sparta is dit heel anders. Daar stuiten we op de SPARTA D-WIZ FOLD. Het is een prachtig vormgegeven E-vouwfiets waar wel een prijskaartje aan hangt van 2.249 euro.

Maar voor die prijs heb je dan ook wat. Een lichtgewicht vouwfiets met een Bosch Active Line die is ingebouwd als middenmotor.

Je kunt bij deze Sparta zelf kiezen uit een accu van 300, 400 of 500 watt. Dit levert je in de Eco-stand een actieradius op van maximaal 130, 175 of 220 kilometer.

In de praktijd zal die actieradius misschien iets lager zijn, want het hangt er natuurlijk sterk vanaf hoe zwaar je zelf weegt en hoe intensief de paden en wegen zijn die je met de E-vouwfiets neemt.

Het frame van deze Sparta is gemaakt van lichtgewicht aluminium en de fiets is uitgerust met hydraulische schijfremmen. Daar kun je heel precies de remweg mee doseren en bovendien slippen ze niet door bij nat weer.

Je beschikt bij deze E-vouwfiets over 7 versnellingen die zijn ingebouwd in de naaf. Daardoor hebben ze niet te lijden onder zand en vochtigheid.

Ook deze fiets heeft geen erg grote wielen. Ze hebben een doorsnede van 20 inch. De vorm van het frame zorgt er voor dat je een lage instap hebt.

3. Fongers: met lage instap

Zo komen we bij Fongers uit. De Fongers E-folding N3 is met recht een E-vouwfiets met lage instap. Het stevige frame heeft een ronde vorm die tot heel laag doorloopt.

Dit frame is gemaakt van lichtgewicht aluminium en weegt zonder accu 19 kilo. Met de accu komt er nog 3 kilo bij. De accu heeft een vermogen van 302 Wh, wat in het gunstigste geval een actieradius oplevert van 65 kilometer.

In de naaf van het achterwiel zitten 3 Shimano Nexus versnellingen ingebouwd. De wielmaat is 20 inch en remmen doe je met V-brakes.

Vergelijk je deze E-plooifiets met de zojuist besproken Sparta, dan zie je dat de Fongers wel een wat lager niveau van functies heeft. Maar daar staat ook een veel lagere prijs tegenover.

Dit model met lage instap krijg je namelijk al voor 1.099 euro in je bezit. Je hebt dan een mooi afgewerkte elektrische vouwfiets in handen met een motor in het voorwiel.

4. Stella: jong merk met 1 elektrische vouwfiets

Maar niet alleen de gevestigde merken bieden een elektrische vouwfiets aan. Ook een vlotte nieuwkomer als Stella heeft zo’n E-vouwfiets in haar assortiment.

Het is de Stella Citta die met een voorwielmotor van het merk Eleon is uitgerust. Natuurlijk beschikt deze Stella over een goed schakelsysteem. Dit is van Shimano Nexus met 3 versnellingen in de naaf van het achterwiel.

Handig is ook dat je op deze Stella vouwfiets zowel over een V-brake van Shimano als over een terugtraprem beschikt. Je kunt dus onder alle omstandigheden op je remkracht vertrouwen.

De gunstige combinatie van accu en voorwielmotor levert een actieradius op die in het beste geval kan oplopen tot 70 kilometer.

Let op; deze vouwfiets is momenteel niet meer nieuw verkrijgbaar.

5. ROXX: kleine en hippe producent

Het aardige bij onze zoektocht naar de beste elektrische vouwfiets is, dat dit type fiets een compleet eigen marktsegment aan het vormen is.

Zo kom je ook kleinere producenten tegen die hip ogende elektrische vouwfietsen in de markt zetten. Kijk bijvoorbeeld eens naar ROXX. Een Amsterdams merk dat een heel erg coole Fatbike aanbiedt.

Model RX1 met dikke banden beschikt over een rechthoekig en oersterk frame. De felle halogeenverlichting en standaard smartphonehouder maken hem heel geschikt voor stedelijk gebruik.

ROXX biedt 4 verschillende modellen aan. Daar zit ook een mooie E-vouwfiets voor dames tussen. Het is de ROXX G1 met klassieke ronde stang en lage instap.

Hoewel ze gemaakt zijn van lichtgewicht aluminium, zijn deze E-vouwfietsen niet erg licht van gewicht. Dit komt door hun compacte en tegelijk zeer degelijke bouw. Afhankelijk van het model moet je op een gewicht van 26 tot 30 kilo rekenen.

Voordat je deze hippe vouwfiets koopt ga je natuurlijk eerst ter plaatse een proefrit maken. Het boeken van zo’n proefrit doe je gewoon via de website.

Je kunt deze modellen met dikke banden in 2 verschillende snelheden aanschaffen. Kies uit begrensd op 25 kilometer of met 45 kilometer als snelheidsgrens. In het laatste geval mag je alleen op je ROXX rijden als je een bromfietsrijbewijs hebt.

De prijzen van deze ROXX E-vouwfietsen met dikke banden zijn best aantrekkelijk. Ze lopen van 1.499 euro tot 1.699 euro.

6. WindGoo: super voordelig model bij Bol.com

Ook als je op Bol.com kijkt krijg je een aardige indruk wat er op vouwfiets-terrein allemaal te koop is. Een merk dat er uitspringt is WindGoo.

Dit Chinese merk uit Hong Kong zet heel aantrekkelijk geprijsde elektrische vouwfietsen en miniscooters in de markt. Een goed voorbeeld is de Windgoo B20 die maar 445 euro kost.

Je krijgt hiervoor een E-vouwfiets die op kleine wieltjes staat. De wielen meten slechts 14 inch, wat deze vouwfiets ook geschikt maakt voor kinderen. De actieradius loopt maximaal tot zo’n 20 à 25 kilometer.

Technisch is interessant dat de motor als middenmotor in het frame zit ingebouwd. Ook beschik je over 2 mechanische schijfremmen en zit er zelfs een cruise control op het stuur.

Opladen van de accu duurt zo’n 3 à 4 uur en het maximale draagvermogen bedraagt 120 kilo. Het gewicht van deze lichtgewicht vouwfiets bedraagt maar 18 kilo.

Wel is de vouwfiets niet erg hoog. Dat maakt hem minder geschikt voor lange mensen. Ook is het lang niet zeker of je met een storing bij de fietsenzaak terecht kunt.

De E-vouwfiets van WindGoo voldoet waarschijnlijk niet aan alle Nederlandse normen. In dat geval is gebruik op de openbare weg eigenlijk niet toegestaan.

In de praktijk wordt dit gebruik vaak wel gedoogd. Wel kunnen er problemen ontstaan als je met de WindGoo schade veroorzaakt. Je bent dan immers niet verzekerd.

7. Vroom: ook geschikt voor lange mensen

Nu springen we weer even over op een vlot en serieus model. Het gaat hier om de Vroom die door het Nederlandse Vroom Mobility wordt aangeboden.

De Vroom ziet er niet alleen stijlvol uit, hij is met 17,5 kilo (zonder accu 12,5 kilo) ook de lichtste elektrische vouwfiets in zijn klasse. Het frame is dan ook opgebouwd uit ultra lichtgewicht aluminium.

De Vroom X wordt aangeboden door het jonge Nederlandse bedrijf zelf en natuurlijk via Bol.com. Bij de Vroom X zit de motor in het achterwiel. Elektrisch fietsen doe je met 7 Shimano versnellingen.

De actieradius kan oplopen tot 100 kilometer. Deze afstand leg je af op wielen met 20 inch banden. Remmen gaat heel goed. Ook als het nat weer is. In voor- en achterwiel zijn namelijk schijfremmen aangebracht.

Je haalt eenvoudig snelheden van 25 kilometer per uur. Ook is de E-vouwfiets goed zichtbaar in het verkeer. Dat komt door de sterke LED-verlichting waarover deze vouwfiets beschikt.

De accu en het achterlicht zijn in de zadelpen opgenomen. Je kunt die er soepel afhalen, waarna je de accu overal aan je lader kunt leggen.

De framemaat bedraagt 62 centimeter. Je zit dus ook lekker op deze opvouwbare e-bike als je wat langer bent. Opvouwen gaat heel gemakkelijk. Je houdt dan een pakketje over van slechts 80 x 40 x 74 centimeter.

Naast het feit dat je op deze E-vouwfiets heel lekker zit, telt ook mee dat je rondrijdt met een super trendy frame. Ook heel handig: er zit een Nederlandse handleiding bij.

De prijs die je voor de Vroom X betaalt bedraagt slechts 1.249 euro. Ook dat valt dus best mee!

Elektrische vouwfiets aanbieding

De tijden dat je voor een interessante aanbieding bij de elektrische vouwfiets magazijnverkoop moest zijn, die zijn voorbij. Ook online kun je tegenwoordig prima koopjes scoren.

Natuurlijk moet je wel even weten waar je moet zoeken. Uit ervaring kunnen we je vertellen dat het de zoektocht meer dan waard is. Ook bovenstaande modellen zijn overigens scherp geprijsd en regelmatig in de aanbieding.






💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Elektrische fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *