Elektrische fiets leasen – Hoe werkt dit & Wat kost het?

Laatst bijgewerkt door Joni op september 10, 2023

Overweeg je om een elektrische fiets te leasen? Verdiep je dan goed in wat leasing precies inhoudt.

Maak ook voor jezelf een goede vergelijking tussen het leasen of kopen van de e-bike. Met dít artikel helpen wij je hier graag een handje bij.

In dit artikel bespreken wij alles over het leasen van een e-bike. We bespreken wat je hier van kunt verwachten, hoe dit werkt, wat de kosten zijn en wat hier de voordelen van zijn.

Verder richten we onze pijlen op de minpunten en maken we een vergelijking tussen leasen en kopen/huren.

Een elektrische fiets leasen: hoe werkt dit precies?

Private lease elektrische fiets

Bij het leasen van een e-bike ben je geen eigenaar van de fiets. Je maakt wel gebruik van de fiets, maar de fiets blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Om van de fiets gebruik te mogen maken, betaal je maandelijks een vast bedrag.

Om welk bedrag dit gaat, hangt van verschillende factoren af. Zo speelt de looptijd een cruciale rol, evenals het prijskaartje van de elektrische fiets. Als gebruiker weet je in ieder geval dat je elke maand een vast bedrag moet betalen.

Binnen dit bedrag vallen alle kosten; je hoeft dus niet bang te zijn voor onverwachte kosten.

De kosten voor service, onderhoud en bijvoorbeeld pechhulp voor de fiets vallen binnen dit bedrag. Mocht je e-bike kapot gaan, draait de leasemaatschappij uiteindelijk voor de kosten op.

Belangrijk kenmerk van een elektrische fiets leasen is dat je een gloednieuwe fiets krijgt.

Je krijgt dus géén tweedehands elektrische fiets, maar daar kun je wel bij sommige aanbieders wel specifiek voor kiezen. Het is echter verstandig om altijd voor een gloednieuwe e-bike te kiezen.

Verschillende leasevormen

Het leasen van een elektrische fiets kent de nodige varianten.

Zo bestaat er een groot verschil tussen leasen met of zonder BKR:

  • Leasen met BKR. Als je een leasecontract met BKR registratie afsluit, betekent dit dat de lease in het BKR register opgenomen wordt. Dit is van grote invloed op bijvoorbeeld het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen.
  • Leasen zonder BKR. Er zijn ook leasemaatschappijen die géén BKR-verplichting voeren. Dit betekent dat je bij die leasemaatschappijen een elektrische fiets zonder BKR kunt leasen. Wel zo prettig als je binnenkort een huis wil kopen.

Daarnaast bestaat er ook nog verschil tussen zakelijk- en particulier leasen.

Zakelijk e-bike leasen

Ebike leasen zakelijk

Zakelijk een e-bike leasen doe je via je werkgever. Heeft je werkgever een fietsplan opgesteld? Dan is het veelal voor jou, als werknemer, erg interessant om een e-bike te leasen.

Dit kost jou nagenoeg geen geld, terwijl je wel een gloednieuwe elektrische fiets tot je beschikking krijgt.

Ben je actief als ondernemer? Dan kun je ook een elektrische fiets zakelijk leasen. Je zet de fiets op je bedrijf, waarna je slechts 7% bijtelling hoeft te betalen.

Wil je een auto én fiets op de zaak? Dat is ook mogelijk als ondernemer.

Privé e-bike leasen

Uiteraard is het ook mogelijk om privé een e-bike te leasen. Je gaat hierbij ‘gewoon’ een leasecontract met een leasemaatschappij aan, waarbij je vervolgens een vast bedrag per maand moet betalen.

Welk bedrag je voor welke periode moet betalen, wordt vooraf vastgesteld.

Wil je de fiets na de looptijd mogelijk overnemen? Voordat je het leasecontract afsluit, is het belangrijk om na te gaan of dit mogelijk is.

Bij veel leasemaatschappijen kun je hier op voorhand al afspraken over maken.

Wat betaal je voor het leasen van een e-bike?

Wat je exact voor een e-bike leasing moet betalen, is van meerdere facetten afhankelijk.

Ten eerste speelt het soort leasing een belangrijke rol. Tussen particulier- of zakelijk leasen bestaan namelijk grote verschillen.

Ten tweede is het soort fiets bepalend. Des te beter/luxer de elektrische fiets is, des te hoger het maandbedrag is. Uiteraard spelen ook de specificaties van de e-bike hier een belangrijke rol bij.

Ten derde speelt de aanbieder een cruciale rol. Sommige aanbieders stunten regelmatig met aanbiedingen óf hanteren juist altijd al scherpe prijzen.

Doordat er grote prijsverschillen bestaan, is het aan te raden om een uitgebreide vergelijking te maken.

Tot slot is ook de looptijd een bepalende factor. Of je een leasecontract voor 36 maanden of 60 maanden aangaat, is zelfs van gigantische invloed op het maandbedrag.

Des te korter de looptijd is, des te hoger het maandbedrag is.

Je kunt al met al van onderstaande gemiddelde kosten rekening houden:

  • Particulier leasen: voor een eenvoudige e-bike betaal je ongeveer 50 euro per maand.
  • Zakelijk leasen: voor een eenvoudige e-bike zakelijk leasen betaal je ongeveer 65 euro per maand.

Bijtelling

Als je een e-bike zakelijk wilt leasen, moet je hier mogelijk bijtelling over betalen.

Deze bijtelling is vastgesteld op 7% van de nieuwwaarde; je betaalt hierdoor slechts een paar euro per maand om privé gebruik van je zakelijke e-bike te mogen maken.

Wat bespaar je met leasing?

Geld besparen

Een belangrijk voordeel van een elektrische fiets leasen is dat je maandelijks een vast bedrag moet betalen.

Dit bedrag staat vast en bijvoorbeeld onderhoud is hier niet van invloed op. Dat is wél het geval als je een e-bike koopt.

De ANWB heeft een interessante vergelijking tussen kopen en leasen gemaakt. De ANWB is hierbij uitgegaan van een fiets met een waarde van 1699 euro en een looptijd van 36 maanden:

  • Als je deze fiets zou leasen, betaal je hier 59,95 euro per maand voor.
  • Als je deze fiets zou kopen, betaal je hier minimaal 54,87 euro per maand voor.

Zo op het eerste oog lijkt kopen dus interessanter. Maar, het is goed mogelijk dat je binnen de 36 maanden de accu moet vervangen.

Als dat het geval is, stijgt het bedrag per maand naar 67,34 euro als je de elektrische fiets hebt gekocht. In dat geval is het dus vele malen voordeliger om een e-bike te leasen.

Wat je met leasing precies bespaart, is niet op voorhand te zeggen. Tal van factoren zijn hier van invloed op, waardoor ons advies vooral is om naar je eigen voorkeuren te kijken.

Waar hecht je waarde aan? En ben je überhaupt in staat om in eerste instantie een flink bedrag uit te geven? Als dat niet het geval is, is het sowieso aan te raden om te kiezen voor leasing.

Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische fiets leasen?

  • Maandelijks vaste kosten. Je weet elke maand welk bedrag je kwijt bent aan je elektrische fiets. Dit bedrag is elke maand vast, waardoor je je uitgaven prima kunt budgetteren.
  • Je loopt geen risico. Als de fiets onverhoopt kapot gaat, komt dit niet op jouw bordje terecht. Met name als er een defect aan de accu is, ben je hier érg blij mee. Je bent al met al tegen alle mogelijke risico’s gedekt.
  • Je rijdt op een gloednieuwe e-bike. De meeste e-bikes die voor lease aangeboden worden, zijn gloednieuw. Dit betekent onder meer dat de e-bike over de nieuwste technologieën beschikt.
  • Keuze uit meerdere leasevormen. Het is ook ideaal dat je uit meerdere leasevormen kunt kiezen. Zo kun je particulier een e-bike leasen, maar ook zakelijk. Verder heb je ook nog invloed op de looptijd.
  • Je hebt aan het einde van de rit geen fiets. Als je bijvoorbeeld een Amslod fiets leaset, ben je geen eigenaar van de fiets. Als de looptijd afgelopen is, heb je dus ook niks. Je hebt geen fiets, waardoor je ook geen restwaarde in handen hebt. Dat ‘geluk’ heeft de leasemaatschappij.
  • Je kunt niet elke elektrische fiets leasen. Het is niet mogelijk om alle modellen te leasen. De modelkeuze is een stuk beperkter dan bij het kopen van een elektrische fiets. 

Waar kun je een elektrische fiets leasen?

Stella fietsenwinkel

Een elektrische fiets leasen kun je bij meer en meer aanbieders doen. Ons advies is om je elektrische fiets altijd te leasen bij een gerenommeerde partij.

Onder meer Stella Fietsen en de ANWB zijn hier voorbeelden van.

Deze twee partijen hebben hun zaakjes op orde. Ze bieden veel soorten e-bikes aan, ze hanteren goede voorwaarden en ze hanteren marktconforme tarieven.

Bovendien je bij deze partijen van de gewenste service verzekerd. Met name als er iets met je fiets mis is, ben je hier erg blij mee.

Elektrische fiets leasen, kopen of huren?

Het leasen van een elektrische fiets is erg interessant. Alle risico’s zijn ingedekt, je weet vooraf waar je aan toe bent en je betaalt een interessant tarief per maand.

Het kopen van een e-bike is echter óók interessant. Zo kun je bewust voor een goedkope elektrische fiets of elektrische fiets aanbieding kiezen, waarmee je op voorhand al geld weet te besparen. En hierbij ben je dan ook nog zelf de eigenaar van de fiets.

Een andere optie is om de fiets te huren. Met name als je voor een kortstondige periode een e-bike nodig hebt, is dit verreweg de beste keuze.

Al met al is elke optie erg interessant. Wij raden je daarom aan om goed je wensen op een rijtje te zetten.

Waar hecht je waarde aan? En waar zit je absoluut niet op te wachten? Als je dat helder in beeld voor jezelf brengt, kom je snel op de juiste optie uit. Een elektrische fiets leasen is hoe dan ook een aanrader!

Download Gratis: E-bike Keuzehulp

Ontdek de belangrijkste aandachtspunten en voorkom een miskoop:

e-bike-keuzehulp-cover






Ook interessant:


Categorieën: Elektrische fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *