Elektrische fiets tweedehands kopen? Voorkom een miskoop!

Laatst bijgewerkt door Joni op december 26, 2022

Een nieuwe elektrische fiets kopen is lang niet altijd de beste keuze. Een nieuwe variant kost immers veel geld, terwijl er ook voldoende tweedehands exemplaren aangeboden worden.

Of het verstandig is om een elektrische fiets tweedehands te kopen, lees je in dit artikel.

Verder vind je in dit artikel handige tips voor het uitkiezen van de beste tweedehands elektrische fiets.

Tweedehands elektrische fiets kopen, waar let je op?

Het kopen van een tweedehands e-bike is geen alledaagse aankoop. Je moet je daarom goed voorbereiden op de koop, waarbij je heel kritisch moet zijn.

Kritisch zijn is eigenlijk dé manier om een goede tweedehands e-bike te kopen.

De verkoper

Tweedehands fiets verkoper

Maar, waar moet je dan precies op letten? Ten eerste is het belangrijk om kritisch naar de verkoper te kijken.

Klinkt het verhaal van de verkoper logisch? Is er bijvoorbeeld een specifieke reden waarom de e-bike verkocht wordt? En reageert de verkoper netjes op je vragen?

Mocht je ook maar één moment twijfel hebben, is het verstandig om op zoek naar een andere e-bike tweedehands te gaan. De kans bestaat immers dat je opgelicht wordt.

De advertentie

Ten tweede moet je goed naar de advertentie kijken. Ziet de advertentie er netjes uit? Staat in de advertentie precies vermeld om wat voor fiets het gaat?

En zijn er ook bijzonderheden aan de advertentie toegevoegd? Kijk hierbij ook heel kritisch naar de foto’s die aan de advertentie toegevoegd zijn. 

Merk je op dat de foto’s op verschillende plekken gemaakt zijn? Dan is het belangrijk om goed op je hoede te zijn.

De fiets wordt mogelijk door een oplichter aangeboden; hij/zij heeft daarom maar wat foto’s van het internet geplukt.

Type fiets

Frame damesfiets herenfiets

Ten derde moet je heel goed kijken naar het type fiets:

  • Merk: het advies is om altijd te gaan voor één van de beste elektrische fiets merken. Deze merken leveren kwaliteit en staan garant voor een lange levensduur. Indien je een e-bike tweedehands van één van deze merken koopt, ben je ook (eerder) van een langere levensduur verzekerd.
  • Model: meerdere merken brengen regelmatig nieuwe e-bikes uit. Ga daarom goed na om welk model het precies gaat. Als je dat weet, is het advies om via Google op zoek te gaan naar meer informatie. Check bijvoorbeeld wanneer het model uitgebracht is, wat de specificaties zijn en wat de nieuwwaarde van de fiets was.

Specificaties

Ten vierde moet je goed naar de specificaties kijken.

Wat ons betreft gaat dit hand in hand met het merk + model van de fiets. Als je weet om welk model het gaat, kun je de specificaties makkelijk via het internet opzoeken.

Ga goed na wat de maximale actieradius van de e-bike is. Als je de fiets tweedehands koopt, is de kans groot dat de accu al een iets mindere capaciteit heeft.

De actieradius zoals deze aan het begin van het leven van de fiets was, haal je op dit moment waarschijnlijk niet meer.

Ook moet je goed kijken naar de samenstelling van de fiets. Beschikt de fiets bijvoorbeeld over een middenmotor? En hoe werkt de trapondersteuning van de tweedehands elektrische fiets precies?

Dit zijn ook vragen waar je via Google het antwoord op kunt vinden.

Gewenste gebruik

Uiteraard moet je ook goed naar het gewenste gebruik van de fiets kijken. Wil je de fiets voor jezelf kopen? Of wil je de fiets bijvoorbeeld voor je partner of voor je kind aanschaffen? 

Belangrijk is dat je goed onderscheid maakt tussen fietsen voor dames en heren. Tussen deze twee soorten fietsen bestaan significante verschillen; ga dus altijd voor een geschikte e-bike.

Staat van de fiets

elektrische fiets inspecteren

Bij het kopen van een tweedehands e-bike moet je op veel punten letten.

Lang niet alle punten hebben betrekking op de fiets zélf, maar uiteraard moet je daar heel goed naar kijken:

  • Hoe is de huidige staat van de fiets? Dit kun je lang niet altijd aan de hand van foto’s bepalen, dus mogelijk is het goed om bij de fiets zelf te gaan kijken. Mocht de fiets meerdere beschadigingen hebben, merk je dit met het blote oog direct op. En dat is uiteraard veelzeggend voor de manier waarop met de fiets omgegaan is.
  • Is de fiets nog volledig intact? De kans bestaat dat er al onderdelen kapot zijn gegaan, zoals jasbeschermers of het bagagerek. Ga daarom goed na of de fiets nog volledig intact is.
  • Zijn alle onderdelen nog werkend? Een elektrische fiets heeft meerdere onderdelen die defect kunnen raken. Ga daarom altijd goed na of alle onderdelen het nog doen.
  • Is de staat van de fiets in lijn met de leeftijd? Als je een tweedehands e-bike van 3 jaar oud aan wilt schaffen, moet de fiets ook 3 jaar oud lijken. Het is niet wenselijk dat de fiets er uit ziet als een fiets die al 10 jaar bestaat. Uiteraard kan het ook de andere kant opslaan; een 3 jaar oude fiets die er nog gloednieuw uitziet, is ideaal. Dit geeft immers aan dat er goed met de fiets omgegaan is.

Hoe bepaal je een goede prijs voor een tweedehands e-bike?

Bij het kopen van een tweedehands e-bike moet je een uitgebreide zoektocht uitvoeren. Daarbij moet je uiteraard ook goed naar de prijs van de e-bike kijken. 

Het is hierbij vooral van belang om het volgende te bepalen: is de vraagprijs van de e-bike in lijn met de huidige staat van de fiets? Om dát te kunnen bepalen, zou je goed op meerdere factoren moeten letten.

Ten eerste kun je naar de nieuwprijs van de elektrische fiets kijken.

Kostte de fiets als nieuw bijvoorbeeld 2000 euro? Dan is het niet logisch als deze fiets 2 jaar later voor 1800 euro aangeboden wordt. Een elektrische fiets schrijft namelijk meer af dan 200 euro in 2 jaar tijd.

Ten tweede kun je naar de vraagprijzen van andere e-bikes kijken. Probeer deze prijzen met elkaar te vergelijken én vergelijk daarbij ook de fietsen met elkaar.

Je krijgt op die manier een beter gevoel voor de vraagprijzen van tweedehands fietsen.

Tot slot is het raadzaam om naar oudere advertenties op zoek te gaan. Of beter gezegd: naar oudere advertenties van dezelfde soort e-bike.

Bij die advertentie zie je mogelijk nog de vraagprijs en/of de biedingen staan. Daarmee krijg je uiteraard ook een – hele – duidelijke indruk van de huidige vraagprijs.

Bonustip: kijk ook goed naar een nieuwe goedkope elektrische fiets. Leg die prijs naast de prijs van de tweedehands e-bike en maak voor jezelf een goede vergelijking. Mogelijk is een nieuwe goedkope elektrische fiets voor jou wel de betere keuze.

Tweedehands e-bike verzekeren: hoe zit dat?

Het is mogelijk om een tweedehands e-bike te verzekeren. Maar, je moet wel goed nagaan of het wel handig is om de e-bike te verzekeren.

Als de e-bike slechts 200 euro heeft gekost, kun je ‘m wellicht beter niet verzekeren. De premie die je maandelijks moet betalen, is in dat geval namelijk buiten proportie.

Wil je sowieso wel je tweedehands e-bike verzekeren? Dan is het goed om te weten dat veel verzekeringsmaatschappijen uitgaan van de prijs die je hebt betaald.

Om die prijs aan te tonen, heb je wel een aankoopnota nodig. Dat kan lastig zijn als je de e-bike tweedehands hebt gekocht bij een particulier.

Om in dat geval toch de waarde te bepalen, kun je langsgaan bij een fietsenwinkel. Een goede fietsenwinkel is in staat om de huidige waarde van de e-bike goed in te schatten.

Aan de hand van die waarde kan de tweedehands e-bike alsnog verzekerd worden.

Check ook goed wat de voorwaarden zijn. In sommige gevallen is de accu van een tweedehands elektrische fiets bijvoorbeeld niet verzekerd.

Opvallend, maar wel iets om heel goed rekening mee te houden. Als de accu onverhoopt kapot gaat, krijg je namelijk met een flinke kostenpost te maken. 

Zelf een elektrische fiets tweedehands verkopen? Let hier op

Fiets foto maken

Als je zelf een elektrische fiets tweedehands wilt verkopen, zou je onderstaande tips op moeten volgen:

  • Doe goed onderzoek naar de huidige markt. Aan de hand van de huidige markt krijg je meer inzicht in een reële vraagprijs. Je wilt de fiets uiteraard niet te goedkoop aanbieden, maar je wilt jezelf ook niet uit de markt prijzen.
  • Maak goede foto’s van de e-bike. Het verkopen van een e-bike is mogelijk via bijvoorbeeld Marktplaats. Als je via zo’n online kanaal je e-bike wilt verkopen, zou je goede foto’s van de fiets toe moeten voegen. Met deze foto’s geef je potentiële kopers veel (meer) informatie.
  • Zorg dat je kritisch bent. Bij het kopen van een tweedehands e-bike moet je kritisch zijn, maar dit moet je ook zéker doen als je je fiets gaat verkopen. Krijg je bijvoorbeeld een bod binnen dat véél te hoog is? Dan is dat bod waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Zorg daarom dat je kritisch bent en laat je niet verleiden door onmogelijke biedingen.

Waar kan ik een e-bike tweedehands kopen?

Een e-bike tweedehands kopen kun je op meerdere manieren doen:

  • Bij een gespecialiseerde fietsenzaak. Door het hele land verspreid zijn fietsenzaken die tweedehands e-bikes verkopen. Deze zaken vind je in grote steden, zoals Amsterdam en Eindhoven, maar ook in provincies als Groningen en Friesland.
  • Via Marktplaats of een vergelijkbare website. Op Marktplaats vind je echt heel veel tweedehands elektrische fietsen. Dit geldt echter ook voor websites die vergelijkbaar met Marktplaats zijn.
  • Bij een particulier bij je in de buurt. Uiteraard kun je ook bij je in de buurt een tweedehands elektrische fiets kopen. Dit doe je bijvoorbeeld bij iemand die in je dorp woont, iemand die je via via kent of bij een kennis/vriend.

Is leasen een waardig alternatief?

Wat ons betreft is leasen geen waardig alternatief.

Bij leasen krijg je namelijk de beschikking over een gloednieuwe e-bike, maar je bent (nog) geen eigenaar van de elektrische fiets. Dit ben je pas nadat je de laatste betaaltermijn voldaan hebt.

Het leasen van een elektrische fiets is interessant als je geen groot bedrag in één keer uit wilt geven. En als je wel per sé een nieuwe elektrische fiets wenst te hebben.

Mocht je het geen probleem vinden om een oudere elektrische fiets te hebben, kies je beter voor een tweedehands e-bike.

Die fiets is namelijk dírect van jou en je hebt niks van doen met rente. Dat is bij leasing uiteraard wel het geval.

Tweedehands e-bike of toch een goedkope e-bike?

Tweedehands fietswinkel

Dit hangt volledig van je eigen voorkeuren af. Een goedkope e-bike is gloednieuw, maar beschikt veelal niet over de beste specificaties.

Een tweedehands e-bike beschikt mogelijk wel op de beste specificaties, maar is dus wel iets ouder.

Voor beide opties valt in ieder geval iets te zeggen. Wij raden je daarom aan om beide mogelijkheden goed naast elkaar te leggen. Kijk ook zéker naar een elektrische fiets aanbieding.

Download Gratis: E-bike Keuzehulp

Ontdek de belangrijkste aandachtspunten en voorkom een miskoop:

e-bike-keuzehulp-cover


Categorieën: Elektrische fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *