Elektrische toerfiets kopen? Top 5 elektrische trekking fietsen

Laatst bijgewerkt door Kaz op mei 27, 2023

Ben je gek op het fietsen van lange afstanden op je elektrische fiets? Of ga je het liefst op fietsvakanties met je e-bike? Dan zijn elektrische toerfietsen de perfecte keuze!

Maar welke e-bikes zijn nu eigenlijk geschikt als toerfiets? En hoe kies je nu de beste elektrische trekking fiets uit? In dit artikel kom je erachter.

We hebben onderzoek voor je gedaan en de beste elektrische toerfietsen in een toplijst verwerkt.

Verderop kun je onder andere meer informatie vinden over e-bikes om mee te toeren. Maar ook de onmisbare eigenschappen van een elektrische trekking fiets nemen we met je door.

Dit zijn de 5 best geteste elektrische toerfietsen

Op zoek naar de beste toerfiets met elektrische ondersteuning? Maar weet je door het grote aanbod niet welke e-bikes het beste zijn om mee te toeren? Dat begrijpen we, en daarom hebben we dit uitzoekwerk al voor je gedaan.

Tijdens ons onderzoek hebben we meerdere elektrische toerfietsen met elkaar vergeleken. Uit deze test hebben we de beste uitgekozen en voor je in een toplijst verwerkt. Hieronder vind je de 5 best geteste elektrische trekking fietsen uit de test.

 1. De beste elektrische toerfiets uit de test – Stella Morena Premium MDB3 FI
 2. Als beste budgetvriendelijke elektrische toerfiets getest – Stella Morena Superior MDB
 3. Beste elektrische trekking fiets met grote actieradius – Stella Morena Premium MDB FI
 4. Beste goedkope elektrische toerfiets – Urbanbiker Vienna 23 Elektrische Trekking Fiets
 5. Goed alternatief voor elektrische toerfiets – Riverside Original 920E Hybride Elektrische Fiets

Het verschil tussen een normale e-bike en elektrische toerfiets

Op het eerste oog zie je het misschien niet. Maar, een elektrische toerfiets en een ‘normale’ e-bike zijn niet hetzelfde. Laten we beginnen met het feit dat elektrische trekking fietsen speciaal ontworpen zijn voor lange tochten of fietsvakanties.

Hierdoor zijn ze ten opzichte van normale e-bikes uitgerust met een sterkere motor. Dit maakt een elektrische toerfiets de perfecte fiets voor lange afstanden.

Maar dit is niet het enige verschil! We sommen dan ook graag de grootste verschillen tussen beide e-bikes hieronder voor je op.

Accugrootte

Op de beste elektrische fietsen kun je gemiddeld tussen de 50 en 125 kilometer fietsen met trapondersteuning. Deze actieradius is volledig afhankelijk van de accugrootte, die bij een e-bike tussen de 400 en 500 Wh is.

Elektrische toerfietsen hebben een grotere accu, meestal vanaf 6215 Wh met een actieradius van meer dan 125 kilometer.

Bagage

Elektrische toerfietsen zijn, zoals eerder benoemd, ontworpen om mee op fietsvakantie te gaan. Het is dan ook van groot belang dat je genoeg bagage mee kunt nemen. Op een elektrische trekking fiets kun je dan ook meer bagage meenemen dan op een normale e-bike.

Comfort

Omdat je op een elektrische trekking fiets dus lange tochten maakt, is comfort erg belangrijk. Een normale e-bike lijkt meer op een sportieve elektrische fiets, wat bij een elektrische toerfiets niet van belang is.

Bij dit type e-bike is dan ook vooral gelet op eigenschappen die de rit comfortabeler maken.

Denk hierbij aan de vering in de voorvork of zadelpen die schokken van oneffenheden in de weg dempt. Maar ook een stuur of zadel die je in alle richtingen kunt verstellen is van groot belang.

Dankzij meerdere verstelbare elementen kun jij de juiste en meest comfortabele positie op de fiets aannemen. En wat dacht je van een lage instap, waardoor je eenvoudig op en af kunt stappen?

Vaak zie je ook dat elektrische toerfietsen voorzien zijn van dikkere banden. Dit maakt ze geschikt voor slechte wegdekken en onverharde ondergronden. Een e-bike met dikke brede banden zorgt nu eenmaal voor meer rijcomfort.

Wat zijn de eigenschappen van een elektrische trekking fiets?

Zoals hierboven al uitgelegd, is een elektrische toerfiets speciaal ontworpen voor optimaal rijcomfort tijdens lange tochten. Een goede elektrische trekking fiets moet dan ook aan meerdere minimale eisen voldoen. We nemen de belangrijkste hieronder met je door.

 • Bagage: je moet voldoende bagage mee kunnen nemen, zonder dat je er tijdens het fietsen last van hebt. Bij elektrische toerfietsen is dus ook extra rekening gehouden met het vervoeren van bagage op een comfortabele manier.
 • Vering en schokdemping: om ervoor te zorgen dat je minder last ondervindt van schokken door onregelmatige ondergronden, zijn elektrische toerfietsen uitgerust met goede vering. Deze kun je vinden in de voorvork en zadelpen en dempt schokken voor extra comfort.
 • Verstelbare elementen: bij lange ritten wil je zo comfortabel mogelijk op je fiets zitten. Het is dan ook van groot belang dat een goede elektrische toerfiets voorzien is van verschillende verstelbare elementen. Hiermee kun je de fiets helemaal op maat afstellen, waardoor je moeiteloos lange ritten kunt rijden.

Voor wie zijn elektrische toerfietsen geschikt?

elektrische toerfiets

Elektrische toerfietsen zijn perfect voor iedereen die graag lange tochten maakt. Maar ook als je graag op fietsvakantie gaat zijn elektrische trekking fietsen perfect. Met dit type e-bike leg je moeiteloos lange afstanden af in optimaal comfort.

Wat kost een elektrische trekking fiets?

Elektrische toerfietsen zijn iets minder geschikt voor mensen met een kleiner budget. Voor een normale e-bike bijvoorbeeld, ben je al gauw tussen de 1500 en 3000 euro kwijt. Een elektrische toerfiets is nóg duurder.

In de meeste gevallen beginnen de basismodellen met prijzen vanaf 3000 euro. Deze kunnen oplopen tot wel 9000 euro. Dit is voornamelijk afhankelijk van de gebruikte materialen en de extra elementen voor optimaal rijcomfort.

Voor- en nadelen van een elektrische toerfiets

Heeft een elektrische toerfiets buiten comfort nog meer voordelen? En zitten er ook nadelen aan een elektrische trekking fiets?

We sommen de grootste voor- en nadelen ten opzichte van een normale e-bike hieronder voor je op:

👍 Voordelen:

 • Grotere accu, waardoor je langer van trapondersteuning geniet;
 • Je kunt meer bagage meenemen ten opzichte van een normale e-bike;
 • Elektrische toerfietsen zijn ontworpen voor lange afstanden, waardoor ze uitblinken in comfort;
 • Extra vering voor het dempen van schokken;
 • Veel verstelbare elementen waardoor je de fiets in de meest comfortabele positie kunt afstellen;
 • Lage instap voor het makkelijk op- en afstappen;
 • Extra brede banden. Hierdoor kun je op verschillende ondergronden fietsen zonder aan comfort in te leveren.

👎 Nadelen:

 • De prijs. Elektrische toerfietsen zijn aanzienlijk duurder dan normale e-bikes;
 • Het gewicht. Gemiddeld weegt een normale elektrische fiets zo’n 25 kilogram. Elektrische trekking fietsen zijn nog een stukje zwaarder. Dit komt voornamelijk door de sterkere motor en grotere accu. Gemiddeld wegen elektrische toerfietsen tussen de 25 en 30 kilogram;
 • Binnen e-bikes spreken we van een lichtgewicht fiets als deze onder de 25 kilogram weegt. Extreem lichte e-bikes kunnen soms maar 16 kilogram of minder wegen. Vooralsnog bestaan er niet echt lichtgewicht elektrische fietsen om mee te toeren. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf ervan.

Wat is een alternatief voor een elektrische trekking fiets?

Wil je niet te veel geld uitgeven voor een elektrische toerfiets? Dan kun je kiezen voor een normale e-bike, niet elektrische toerfiets of hybride e-bike als alternatief.

Houd er in dit geval rekening mee dat je een hoop eigenschappen van een elektrische trekking fiets mist.


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *