Wat is een goede fiets voor lange afstanden?

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 31, 2024

Ben je van plan om regelmatig lange afstanden te fietsen? Dan heb je al helemaal baat bij een goede fiets.

Een goede fiets voor lange afstanden moet ergonomisch zijn, moet van de juiste kwaliteit zijn en moet over bepaalde kenmerken beschikken.

Om welke kenmerken dit gaat? Dat bespreken we graag in dit artikel. Daarnaast laten we je in dit artikel kennismaken met de 5 beste fietsen voor lange afstanden.

De 5 beste fietsen voor lange afstanden

Ben je op zoek naar een geschikte fiets voor dames of heren? Zolang je de fiets voornamelijk voor lange afstanden wilt gebruiken, is het advies om erg kritisch te zijn. Lang niet alle fietsen zijn namelijk voor de lange afstanden geschikt.

Welke fietsen dat wel zijn? De 5 fietsen uit onderstaande lijst.

Deze 5 fietsen zijn volgens ons de beste fietsen voor lange afstanden:

 1. Urbanbiker Viena – Elektrische Trekking Fiets
 2. Vogue Elektrische fiets Basic dames
 3. Legend Siena (vouwfiets)
 4. Ecobike X-cross (heren)
 5. Legend Milano 10.4ah (dames)

Waar moet een goede fiets voor lange afstanden aan voldoen?

Het is erg belangrijk dat je een uitgebreide vergelijking gaat maken voordat je overgaat tot de aanschaf van een nieuwe fiets voor lange afstanden.

Dit heeft met twee belangrijke punten te maken:

 • Een goede fiets voor lange afstanden moet aan meerdere eisen voldoen
 • Het uitkiezen van een goede fiets voor lange afstanden is niet gemakkelijk

Mede daarom hebben wij besloten om deze koopgids op te stellen. In deze koopgids bespreken we de belangrijkste kenmerken van een goede fiets voor lange afstanden.

Daarbij geven we ook aan welke knopen je voor jezelf door moet gaan hakken. Dat zijn er nogal wat, kunnen we alvast verklappen.

Soort fiets

Ten eerste moet je heel goed naar het soort fiets kijken.

Wat ons betreft kun je in dit geval uit twee soorten fietsen kiezen:

 • Een normale fiets. Dit is bijvoorbeeld een stadsfiets met 9 versnellingen of iets dergelijks. Zo’n fiets moet comfortabel zijn en moet dus over de nodige versnellingen beschikken. Op zo’n fiets moet je wel al het werk zelf verrichten.
 • Een elektrische fiets. De keuze voor een elektrische fiets voor lange afstanden is eigenlijk heel logisch te noemen. Met een e-bike behaal je moeiteloos een hoge snelheid, waardoor je langere afstanden snel af kunt leggen. Daarvoor hoef je bovendien niet al teveel te doen, mede door de trapondersteuning.

Aandachtspunten bij een normale fiets

Gaat je voorkeur uit naar een normale fiets? Dan is het aan te raden om alleen voor een fiets van een A-merk te gaan. Deze merken leveren kwaliteit en zorgen voor het gewenste rijcomfort. Met name op de langere afstanden heb je veel baat bij dit rijcomfort.

Verder is het belangrijk om goed naar het soort fiets te kijken. Een transportfiets is bijvoorbeeld niet ideaal voor de langere afstanden. Op de beste toerfiets geniet je daarentegen wel van het nodige gemak.

Aandachtspunten bij een e-bike

Spreekt een e-bike je voor de lange afstanden aan?

Dan is het ook zaak om op verschillende punten te letten:

 • Actieradius. Uiteraard moet je ook heel goed naar de actieradius kijken. Je moet deze actieradius af zien te stemmen op de afstanden die je af wilt leggen.
 • Oplaadduur. Wil je elke dag van je fiets voor lange afstanden gebruik maken? Ga dan goed na hoe lang het opladen van de accu duurt.
 • Plaatsing van de accu. De accu van een fiets voor lange afstanden moet ook makkelijk op te laden zijn. Het is daarom aan te raden om goed naar de plaatsing van de accu te kijken. Deze plaatsing is ook van belang voor het rijcomfort.

Versnellingen

Wil je een fiets voor lange afstanden aanschaffen? Dan moet deze fiets sowieso over de nodige versnellingen beschikken.

Moet je net dat ene klimmetje maken? Of heb je op dat vervelende stuk te maken met tegenwind? Dan ben je maar al te blij met de nodige versnellingen op je fiets.

Comfort & ergonomie

Bij een fiets voor lange afstanden moet je heel goed naar het comfort kijken. Kies bijvoorbeeld altijd voor een fiets met fietszadel tegen zadelpijn.

Ook moet je de fiets volledig naar wens kunnen verstellen. Daarvoor is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je het stuur kunt verstellen.

Ook moet je goed naar bijvoorbeeld de fietscomputer kijken. Voldoet deze computer aan je wensen? Als dat niet het geval is, gaat dit zeker ten koste van het comfort.

Tot slot moet je goed naar de pedalen kijken. De pedalen moeten groot genoeg zijn en moeten de gewenste grip bieden. Zeker als je flinke afstanden fietst, is dit iets waar je veel aan hebt.


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *