Wat is het beste fietszadel tegen zadelpijn?

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 13, 2023

Iedereen kent het waarschijnlijk wel: zadelpijn. Het is een kwaal die vooral optreedt op een fiets die niet echt goed op jou is ingesteld.

Dat kan een geleende fiets zijn, een huurfiets of een (te) oude tweedehands. Ook kan het gewoon een goede fiets zijn met een verkeerd zadel.

Mannen en vrouwen hebben er allebei last van. Toch is er soms een verschil dat veroorzaakt wordt door het verschil in lichaamsbouw tussen vrouw en man.

In deze review geven we je een aantal tips om op te letten als je een nieuw zadel gaat kopen.

Waarom krijg je zadelpijn?

zadelpijn tijdens fietsen

Het ontstaan van zadelpijn kan diverse redenen hebben. We noemden er al een paar hiervoor in de introductie.

In ieder geval is één van de oorzaken dat het zadel niet goed op de billen is afgestemd. Dit kan bijvoorbeeld door de stand van het zadel komen en door de hoogte waarop het fietszadel is afgesteld.

Om je op het fietszadel tegen zadelpijn te wapenen, moet je soms ook nadenken over je lichaamsgewicht.

Waar zit zadelpijn eigenlijk?

Je kunt ‘het beste fietszadel tegen zadelpijn’ kopen, maar als de maat niet goed is treedt zadelpijn toch gewoon op.

Je moet namelijk bedenken dat je complete lichaam op een kleine plek op het fietszadel steunt. Gaat er daarbij iets fout, dan raken zenuwbanen en bloedvaten in de verdrukking.

Enerzijds kan dit veroorzaken dat het gevoel uit je billen en kruis wegtrekt, anderzijds ontstaan schuurplekken die je (in ieder geval) na afloop van je fietstocht flink voelt.

Welk zadel past bij mij?

fietszadel_tegen_zadelpijn

Ieder mens is verschillend en daarom kun je niet één bepaald zadel aanwijzen als beste zadel tegen zadelpijn.

Dames zitten anders op hun zadel dan heren. Over het algemeen hebben dames meer baat bij een zadel dat iets breder is. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Om achter de juiste breedtemaat te komen is het nodig om de breedte van je zitbotjes op te meten. Dit helpt je vooral goed verder bij de goede zadels tegen zadelpijn die in diverse breedtematen worden verkocht.

Je kunt zo’n meting zelf verrichten of bij een fietsenwinkel binnenstappen en vragen of ze er een tool voor hebben. Weet je eenmaal jouw maat, dan weet je alvast welke zadelbreedte het beste bij jou past.

Fietszadel tegen zadelpijn: Rekken en strekken

Je weet nu welke zadelbreedte het beste bij jouw lichaam past. Maar er zijn nog meer factoren die bepalen of je fietszadel tegen zadelpijn helpt of niet.

Dit wordt namelijk ook voor een belangrijk deel bepaald door de vraag of jij zelf soepel in elkaar zit of niet. Misschien weet je dit van jezelf allang, maar je kunt je soepelheid ook even meten.

Ga rechtop staan en buig voorover met de toppen van je vingers naar beneden. Het is belangrijk dat je de benen recht houdt. De buiging moet dus helemaal vanuit je onderrug komen.

Kom je met je handen niet veel verder dan je knieën, dan kun je gerust stellen dat je niet zo soepel bent. Lukt het om met enige moeite (bijna) je voeten aan te raken, dan zit je redelijk soepel in elkaar.

Zet je zonder veel moeite je handen plat op de grond, dan is jouw soepelheid heel groot.

Wat zijn goede fietszadels tegen zadelpijn voor mij?

Je weet nu hoe soepel je zelf bent. Met die soepelheid hangt samen hoe jij tijdens het fietsen op je zadel zit.

Ben je niet erg soepel of gewoonweg stijf, dan ga je vaak schuiven op je zadel. Dit gebeurt repeterend, omdat fietsen zelf ook een repeterende beweging vormt.

Om zadelpijn te vermijden is voor minder soepele mensen een wat boller zadel de beste oplossing.

Maar misschien ben jij gemiddeld soepel en rijd je op een fiets. In dat geval zal je waarschijnlijk vrij stevig op je plek blijven zitten. Een vlak zadel heeft voor jou dan de voorkeur. Je hebt dan genoeg mogelijkheden om te bewegen, maar je zult dit alleen op een functionele wijze doen.

Is jouw soepelheid min of meer onbegrensd, dan is een zadel in een licht gebogen vorm de beste optie.

Welk zadel bij pijn stuitje?

Zadelpijn kan op verschillende plekken optreden. Zowel bij zadelpijn bij vrouwen als bij mannen. treedt het in de meeste gevallen op rondom de zitbotjes.

Maar ook je stuitje kan na een langdurige fietstocht pijnlijk aanvoelen. Meestal is dit een gevolg van een te zacht zadel. In feite zakken de zitbotten te diep weg in dit zadel, waardoor er ook druk op het stuitje komt te staan.

Heb jij hier last van, kies dan voor een zadel dat iets harder is. Ook kun je er voor kiezen om minder rechtop te gaan zitten, maar dat is eigenlijk niet zo goed voor de spieren in je onderrug.

Los van dit alles is het ook verstandig om een zadel te kiezen met een brede gleuf in het midden, die doorloopt tot aan de achterkant. Je stuitje kan dan nooit in het zadel zakken en ook het middengedeelte van billen en kruis kan niet in de verdrukking komen.

Hoe voorkom je zadelpijn op een racefiets?

zadelpijn wielrennen

Ook bij het wielrennen doet het fenomeen zadelpijn zich voor.

Om te beginnen is het goed om het rijden op een racefiets langzaam op te bouwen. De bilspieren krijgen dan de kans om steviger te worden.

Ook nu is het van belang om te zorgen dat de drukpunten goed zijn verdeeld. Bij wielrennen moet het zadel op de racefiets goed horizontaal worden geplaatst.

Staat het namelijk iets voorover of juist achterover, dan wordt de druk op het smalle zadel niet goed verdeeld. Dit kan na vrij korte tijd al klachten geven.

Ook is het goed om het racezadel op de juiste plek op zijn rails te monteren. Wielrennen met een zadel te ver naar voren of naar achteren geeft al gauw stijve armen, onderrug of nek.

Veel plezier zonder zadelpijn

Onderschat jouw zithouding op de fiets dus niet. Goede fietszadels tegen zadelpijn zijn vooral zorgvuldig gekozen zadels die goed bij jouw lichaamsbouw passen.

De drukpunten moeten steeds evenwichtig over het fietszadel worden verdeeld.

Bouw je inspanningen op de fiets geleidelijk op. Want ook al heb je het beste zadel tegen zadelpijn gekozen, overbelasting leidt altijd tot irritatie.

Heb je het fietszadel goed afgesteld en zo nodig bijgesteld, dan kun je jouw ritten op de fiets steeds langer maken. Je kunt dit dan doen zonder zadelpijn en met veel plezier!

Wil je direct het beste zadel uitkiezen? Klik dan hieronder:






Ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *