Zadelpijn als vrouw? Dit zijn de oorzaken & oplossingen

Laatst bijgewerkt door Kaz op december 14, 2022

Vind je het heerlijk om langere stukken op je fiets af te leggen? Spring je bijvoorbeeld graag op je racefiets of MTB?

Of ga je elke dag op je fiets naar je werk toe? Als je de nodige afstanden af moet leggen, kun je last van zadelpijn krijgen.

Pijn bij fietsen is onder vrouwen een veelvoorkomende klacht. Hoe dit komt? Dit komt onder meer doordat het gebied bij de schaamstreek relatief gevoelig is.

Er ontstaan hierdoor relatief snel irritaties. Deze irritaties kunnen, op termijn, zelfs gaan ontsteken, waardoor je nog meer last van zadelpijn krijgt.

Ervaar je als vrouw op dit moment zadelpijn? Dan doe je er verstandig aan om dit artikel op je gemakje door te nemen.

In dit artikel richten we ons namelijk op de oorzaken én oplossingen tegen zadelpijn bij vrouwen.

Hoe ontstaat zadelpijn bij vrouwen?

Zadelpijn bij een vrouw kan op meerdere manieren ontstaan. Eén van de voornaamste redenen is een verkeerd zadel. Zit je bijvoorbeeld op een zadel dat voor mannen ontwikkeld is? Dan merk je dit duidelijk aan de zadelpijn tijdens het fietsen.

Daarnaast ontstaat zadelpijn veelal door wrijving. Op het moment dat je fietsbroek voortdurend langs je achterwerk schuurt, ontstaan er vanzelf irritaties. En deze irritaties kunnen op termijn zelfs uitgroeien, bijvoorbeeld tot ontstekingen.

Daarnaast ontkennen of negeren veel vrouwen beginnende zadelpijn. De reden hiervoor is op zich duidelijk: veel vrouwen zijn gewend aan pijn bij hun genitale zone. Mocht je als vrouw in die zone een pijntje opmerken, voelt dit eigenlijk aan als de orde van de dag.

Verder kan het ook komen door het dragen van verkeerde fietskleding. Zit je bijvoorbeeld op je racefiets met een fietsbroek zonder zeem? Dan is het logisch dat je al snel last van zadelpijn krijgt.

Tot slot kan het ook komen door een verkeerde zithouding. Als je verkeerd op een zadel zit, komt de druk op een verkeerde plek te liggen. Dit kan uiteindelijk voor irritaties zorgen bij de genitale zone. En daarmee op termijn mogelijk voor ontstekingen.

Wat is het verschil tussen zadelpijn bij mannen en vrouwen?

Zadelpijn lijkt bij vrouwelijke fietsers vaker voor te komen dan bij mannelijke fietsers. De reden hiervoor is inmiddels duidelijk: de zitbotjes staan bij vrouwen doorgaans verder uit elkaar.

Met name als je als vrouw zijnde op een smal zadel zit, worden de zitbotjes niet goed ondersteund. Doordat bij een man de zitbotjes dichter bij elkaar zitten, hebben mannen hier doorgaans minder last van.

Wat kun je doen tegen zadelpijn als vrouw?

Ervaar je als vrouw de nodige zadelpijn? Dan is het goed om te weten dat hier meerdere oplossingen voor bestaan. De beste oplossingen bespreken we graag hieronder.

Investeer in een goed zadel

Je doet er heel verstandig aan om een goed zadel te kopen. Kies hierbij altijd voor een fietszadel voor dames.

Zo’n zadel is speciaal naar het vrouwelijk achterwerk gevormd, waardoor je (erg) comfortabel op zo’n zadel plaatsneemt.

Het aanbod van fietszadels voor dames is nogal divers. Wij raden je hierom het onderste aan:

  • Ga altijd voor een gelzadel. Met een gelzadel op de fiets geniet je van een perfecte drukverdeling. De druk komt niet alleen op het gebied rondom de zitbotjes terecht, maar wordt over het gehele achterwerk verdeeld. En daarnaast zit een gelzadel heerlijk zacht en comfortabel.
  • Ga altijd voor een fietszadel tegen zadelpijn. In het huidige aanbod vind je meerdere fietszadels die tegen zadelpijn geschikt zijn. Deze zadels zijn speciaal voor de zadelpijn ontwikkeld en gaan daarmee de klachten perfect tegen.

Wil je snel afscheid nemen van zadelpijn? Dan kun je niet om een goed zadel heen. Je moet hier wel wat geld aan besteden, maar dat is absoluut de moeite waard. De komende jaren hoef je met zo’n zadel niet meer bang te zijn voor pijn in je achterwerk.

Doe een goede fietsbroek aan

Ben je van plan om een lange fietstocht te maken? Doe dan een dames fietsbroek aan. Deze fietsbroek moet bij voorkeur van goed zeem voorzien zijn.

Dit zeem zorgt eveneens voor de gewenste drukverdeling, waardoor de kans op zadelpijn een stuk kleiner is.

Wil je de fietsbroek zonder zeem op de juiste manier dragen? Dat doe je met onderstaande tips:

  • Draag nooit ondergoed onder je fietsbroek. Het is wellicht verleidelijk om ondergoed onder je fietsbroek te dragen, maar dit moet je nooit ding. Hiermee roep je namelijk alleen maar irritaties op. En dames, dit betekent ook dat je geen string onder je fietsbroek zou moeten dragen.
  • Was je fietsbroek na elke rit. Na elke fietsrit moet je je fietsbroek goed wassen. Op die manier was je al het zweet uit de fietsbroek, waardoor de kans op irritaties een stuk kleiner is.

Kom regelmatig uit de pedalen

Ervaar je zeker tijdens langere fietstochten de nodige zadelpijn? Kom dan tijdens zo’n rit regelmatig uit de pedalen. Door even van het zadel af te komen, kunnen je bloedvaten weer in de juiste ‘vorm’ komen.

Op het moment dat je op je fietszadel zit, worden de bloedvaten namelijk afgekneld. Kom daarom af en toe ui het zadel.

Lucht je achterwerk na het fietsen

Ben je net thuisgekomen van een fietsrit? Trek dan je fietsbroek zo snel mogelijk uit. En laat je achterwerk even luchten. Dit kun je doen door even zonder broek in je kamer te blijven staan.

Maar, je kunt uiteraard ook direct onder een verfrissende douche stappen. Het is vooral van belang dat je niet direct weer een broek aantrekt.

Scrub je achterwerk

Is dit een serieuze tip tegen zadelpijn? Ja, dat is het absoluut. Door je achterwerk regelmatig te scrubben, kun je de dode huidcellen verwijderen.

Hiermee verklein je de kans op ontstekingen. En bijkomend voordeel: je verkleint hiermee ook de kans op ingegroeide haren.

Vermijd producten waarin parfum zit

Was je je billen regelmatig met een douchegel met daarin parfum? Of draag je wellicht maandverband waarin geparfumeerde bestanddelen zitten? Dan is dit mogelijk dé oorzaak van de zadelpijn.

Met geparfumeerde producten raakt de huid als het ware al geïrriteerd. Zit je vervolgens geruime tijd op je zadel? Dan zorgt dit voor de nodige zadelpijn. En irritaties aan je achterwerk. Vermijd daarom zoveel mogelijk producten waarin parfum zit.

Smeer anti schuur crème op

zadelpijn vrouw

Heb je bovenstaande tips opgevolgd en nog steeds last van zadelpijn? Dan kun je eens kijken naar speciale anti schuur crèmes voor dames. Zo’n crème moet je op je achterwerk smeren, waarmee je de wrijving bij je achterwerk vermindert.

Zorg wel dat je alleen een goede anti schuur crème gebruikt. Mocht je een slechte crème gebruiken, is dit mogelijk de oorzaak van ziekten bij de genitale zone. Je kunt hierbij denken aan schimmels of urineweginfecties.

Neem de juiste houding aan

Tot slot is het advies om de juiste houding op de fiets aan te nemen:

  • Stel je zadel en stuur op de juiste hoogte in. Je neemt hiermee de juiste zithouding aan, waardoor er automatisch meer ontspanning in je lichaam komt. Hiermee voorkom je zadelpijn.
  • Span je schouders niet aan. Als je op de wielrenfiets zit, heb je ongemerkt de neiging om je schouders aan te spannen. Dit is uiteindelijk van invloed op je gehele rug en op je achterwerk. Om je achterwerk te laten ontspannen, moet je je schouders dus ontspannen laten hangen.



Ook interessant:

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *