Rokzadel voor op de fiets kopen? Bekijk hier de Top 3 beste!

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 31, 2024

Je kent ze wel, die rare ronde fietszadels. Deze worden rokzadels genoemd. Rokzadels zijn niet meer zo populair als ze ooit waren. Toch zijn ze nog steeds ontzettend praktisch.

Wil je meer weten over deze zadels? En ben je benieuwd naar de beste modellen? Lees dan snel door!

Wat is een rokzadel & voor wie het geschikt?

Een rokzadel is een fietszadel met een afwijkende vorm. Deze is in de meeste gevallen namelijk ovaal of rond. Ook kun je rokzadels vinden met een korte punt.

Doordat het zadel minder lang is, is het dragen van een rok makkelijker op de fiets. De stof van je rok (of jurk) kan namelijk schuren tegen de punt van het zadel. Hierdoor kan je kleding gaan scheuren of slijten.

Het rokzadel is in de jaren 50 ontwikkeld als fietszadel voor dames. De mode veranderde toen namelijk. Vrouwen gingen namelijk strakkere rokken dragen. Dit maakte het lastig om op- en af te stappen.

Ook was het bewegen op een traditioneel fietszadel moeilijker. Daarom werd het zadelpunt verwijderd. Dit zadel was dan ook lange tijd de rage voor dames.

Over het algemeen worden rokzadels gezien als zadels voor oudere dames. Niets is echter minder waar. Iedereen die strakke kleding draagt, kan van deze zadels profiteren.

Ook als je last hebt van zadelpijn als vrouw, kunnen deze zadels een oplossing zijn. Veel modellen zijn namelijk gelzadels.

Ook kan een rokzadel handig zijn bij broeken. Deze kunnen namelijk ook slijten door de wrijving met het zadelpunt.

Grootste voordelen van een rokzadel

Het grootste voordeel zit in de naam: je kunt makkelijk een rok dragen op deze zadels. Het zadelpunt zit namelijk niet in de weg. Vooral bij een strakke rok kan dit erg vervelend zijn. De punt rekt de stof uit, of gaat tegen je benen schuren.

Met een rokzadel heb je ook meer bewegingsruimte op de fiets. Doordat er geen zadelpunt is, wordt je rok niet strakgetrokken bij het trappen. In plaats daarvan kan ook de achterkant van je rok meebewegen met je benen.

Om deze reden is ook het op- en afstappen een stuk makkelijker. Je rok blijft niet haken aan het zadelpunt. Dit geldt ook voor wijde broeken.

Een rokzadel is bovendien ontworpen voor de vrouwelijke anatomie. Vrouwen hebben namelijk over het algemeen bredere heupen dan mannen. Daarom is het zitvlak op rokzadels breder. Hierdoor worden de zitbotjes ondersteund. Het is dus een perfect fietszadel tegen zadelpijn.

Omdat er geen punt op het zadel zit, ontstaat er ook geen ongemak in de intieme zone. Veel vrouwen kunnen last hebben van de wrijving die op de punt plaatsvindt. Heb je hier last van? Dan kan een fietsonderbroek voor dames ook een uitkomst zijn.

Rokzadel ervaringen: is het echt zo fijn?

Op het internet zijn veel positieve ervaringen te vinden over rokzadels. Veel vrouwen zijn tevreden over het feit dat hun rok niet meer omhoog kruipt op de fiets. Ook zijn ze blij met het extra brede zitvlak.

Wel wordt gezegd dat het even wennen is. Rokzadels kunnen je het gevoel geven dat je van de fiets afglijdt. Voor lange afstanden is dat niet geschikt. Je hebt namelijk niet genoeg grip op het zadel. Een rokzadel met een korte punt kan hiervoor een oplossing zijn.

Een probleem lijkt te zijn dat er niet veel rokzadels verkrijgbaar zijn. Je kunt ze niet makkelijk vinden bij winkels als de Action of Hema. In plaats daarvan moet je iets meer betalen om het bij een professionele fietsenwinkel te kopen.

Kun je ook op een normaal fietszadel zitten met een rok aan?

Natuurlijk is het niet onmogelijk om op een normaal fietszadel te zitten met een rok. Het belemmert echter je beweging op de fiets. Ook kan het andere praktische ongemakken opleveren.

Draag je niet vaak een rok? Dan is het wellicht niet de moeite waard om een rokzadel te kopen. In dat geval moet je simpelweg rekening houden met wat ongemakken op de fiets die dag.

Zorg ervoor dat je niet te snel fietst. Het is namelijk lastig om snel af te stappen. Als je rok aan het zadel blijft hangen, kun je vallen.

Rokzadel kopen? Dit zijn de 3 beste

1. Voltano Rokzadel

Het Voltano rokzadel heeft een ovale vorm. Het extra brede zitvlak is zeer comfortabel. De zitbotjes worden hierdoor goed ondersteund. Dit kan zadelpijn voorkomen.

De foam vulling is ademend en voelt lekker zacht aan. Zelfs voor lange afstanden is dit zadel een goede keuze. Het heeft namelijk ook een dempende functie. Je hebt dus geen last van hobbelige wegen.

De Voltano is gemaakt met anti slijtage leer. Dit is bovendien waterdicht. Het zadel past op elk soort fiets, inclusief elektrische fietsen. De extra ondersteuning maakt dit ook een goed zadel voor mensen die geen rokken dragen.

👍 Voordelen

  • Anti slijtage leer
  • Extra breed zitvlak
  • Foam vulling
2. Selle Royal Zadel Classic Rok

Dit klassieke zadel wordt al jaren gebruikt door vrouwen met rokken. Door de jaren heen is deze echter verbeterd en gemoderniseerd.

Daardoor is dit Selle Royal zadel nog steeds niet weg te denken uit het straatbeeld. De gelvulling is comfortabel en duurzaam. Deze verhardt namelijk niet, ook na intensief gebruik.

Dit rokzadel is geschikt voor stadsfietsen en elektrische fietsen. De hangveren zorgen ervoor dat schokken opgevangen worden. Hierdoor zit je niet trillend op de fiets bij een hobbelige weg.

Het ovale zadel is 22 cm breed. Je zitbotjes worden dus goed ondersteund. Het materiaal is waterdicht.

👍 Voordelen

  • Duurzaam
  • Gelvulling
  • Schokabsorberende hangveren
3. Selle Comfort Rocky

De Selle Comfort is een rokzadel met punt. De punt is echter een stuk korter dan bij normale zadels. Hierdoor heb je net iets meer ondersteuning, maar kun je nog steeds een rok dragen. Als je vindt dat een ovaal zadel niet genoeg grip heeft, is dit een goed alternatief.

De foam vulling zorgt voor een comfortabele zithouding. Het extra dikke zadel is daardoor perfect tegen zadelpijn. Het is geschikt voor korte afstanden en woon-werkverkeer.

De Selle Comfort is 23 cm breed. Hierdoor worden je zitbotten goed ondersteund. De hangveren zorgen voor een prettige schokabsorptie.

👍 Voordelen

  • Met korte punt
  • Foam vulling
  • Extra dik


Misschien ook interessant:Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *