Fietszadel voor zware mensen kopen

Laatst bijgewerkt door Joni op september 4, 2023

Onderzoek wijst uit dat pakweg 50% van de Nederlandse volwassenen met overgewicht kampt. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid, maar brengt ook andere uitdagingen met zich mee.

Als je last van overgewicht hebt, is namelijk niet zomaar elk fietszadel geschikt.

In dit artikel lees je alles over de beste fietszadels voor zware mensen.

Is ieder zadel geschikt voor zwaardere mensen?

Fietszadel zware mensen

Lang niet alle fietszadels zijn geschikt voor zwaardere mensen. Als je zwaarder bent, rust je met meer gewicht op het fietszadel.

De kans op zadelpijn is daarmee al een stuk groter. Je doet er daarom sowieso verstandig aan om voor een goed zadel tegen zadelpijn te kiezen.

Daarnaast is het wenselijk dat het zadel een groot zitoppervlakte heeft. Des te groter dit oppervlakte is, des te beter het gewicht verspreid kan worden.

Bij bijvoorbeeld een MTB- of een racefiets zadel brengt dit uiteraard een uitdaging met zich mee. Die zadels moeten bij voorkeur zo klein mogelijk zijn, maar dat is voor zware vrouwen en mannen niet ideaal.

Wat voor zware mensen ook een aanrader is, is een gel zadel. Een gel zadel is relatief dik en zacht, waardoor het erg aangenaam zit.

Heb je een ander goed zadel zonder gel gevonden? Dan kun je altijd nog voor een gel zadelhoes kiezen. Dat is een hoes die met gel gevuld is, waardoor je van veel zitcomfort verzekerd bent.

Tot slot nog een tip: kijk ook goed naar de rest van je fiets. Zo is het in de basis al aan te raden om voor een geschikte fiets voor zware mensen te kiezen.

Zo’n fiets moet bij voorkeur ook over een verende zadelpen beschikken. Zo’n pen veert mee met de oneffenheden in het wegdek, waardoor het fietsen een stuk comfortabeler is.

Wat is belangrijk bij een fietszadel voor zware mensen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is niet elk zadel geschikt voor zware mensen.

Om een geschikt zadel voor zware mensen uit te kiezen, zou je daarom een goede vergelijking moeten maken. Let daarbij heel goed op onderstaande punten.

Materiaal van het zadel

Fietszadel materialen

Voor zware mensen is een gelzadel verreweg de beste keuze. Het gelzadel zit lekker zacht, is lekker dik en vormt zich als het ware naar je achterwerk.

Je geniet hiermee van het gewenste comfort, terwijl zo’n zadel ook zadelpijn tegengaat.

Afmetingen van het zadel

In onze ogen zou een zadel voor zwaardere mensen vrij groot moeten zijn. Doordat het zadel iets groter is, kan het gewicht beter opgevangen en verdeeld worden. Dit zit aangenamer en ook stabieler.

Of een zadel voor zware mensen dik moet zijn, is persoonsgebonden. Sommige zware mensen vinden dit erg fijn, terwijl andere zware mensen juist de voorkeur aan een dunner zadel geven.

Een dikker zadel kan namelijk voor een zeurend gevoel én spierpijn bij het achterwerk zorgen.

Ons advies: probeer meerdere zadels uit. Je merkt dan al snel of je voorkeur uitgaat naar een dikker of dunner fietszadel.

Soort fiets

Bij het uitkiezen van een nieuw fietszadel moet je ook goed naar je fiets kijken.

Heb je een normale stadsfiets? Dan kun je uit veel fietszadels kiezen. Zoals hierboven al aangegeven, kun je het beste voor een groter zadel kiezen.

Ben je op zoek naar een MTB- of racefiets zadel? Dan zou je heel goed naar de afmetingen moeten kijken. Veel van deze zadels zijn namelijk slank en lang, maar juist dat is voor zwaardere mensen niet ideaal.

Tip: kijk, zoals hierboven al aangegeven, goed naar de rest van je fiets. Kies voor een stevige- of verende zadelpen. En zorg ervoor dat de fiets zelf ook een hoog belastbaar gewicht heeft.

Hoogte van het zadel

Hoogte fietszadel

Bij een fietszadel voor zware mensen speelt de hoogte een cruciale rol. Dit is echter iets dat volledig persoonsgebonden is.

Jij vindt het mogelijk fijn om iets lager op je fiets te zitten, terwijl andere mensen de voorkeur aan een hogere zit geven.

Dit is ook weer iets dat je gewoonweg uit moet proberen. Probeer meerdere hoogtestanden uit, waarmee je een aangename zitpositie creëert.

Kwaliteit

Als je relatief zwaar bent, krijgt het fietszadel het relatief zwaar te verduren. Alleen al om die reden zou je altijd voor een fietszadel van een A-merk moeten kiezen.

De A-merken leveren kwaliteit en gebruiken ook de juiste materialen. Dat merk je aan de slijtvastheid en levensduur van het zadel.

Bijkomende tip: durf te investeren in het beste fietszadel voor zware mensen. Als je simpelweg voor de beste koop gaat, geniet je jarenlang van dit fietszadel.

Voorkom spierpijn met de beste fietszadels voor zware mensen

Heb je niet het juiste zadel op je fiets zitten? Dan gaat dit ten koste van het comfort, maar dit kan ook nog eens voor spierpijn zorgen.

Om dit te voorkomen, raden wij je één van onderstaande drie fietszadels aan. Dit zijn volgens ons namelijk de drie beste fietszadels voor zware mensen.

Selle Royal Drifter Plus

Selle Royal Drifter Plus Fietszadel

Dit zadel van Selle Royal is het beste fietszadel voor zware mensen. Dit zadel is met gel gevuld, waardoor het zadel sowieso al fijn zit.

Deze gel zorgt echter ook voor een verlaging van de druk op de drukpunten met maar liefst 40%. De kans dat je op dit zadel spierpijn krijgt, is daardoor een stuk kleiner.

Wat ook ideaal is, is het dubbele conische veersysteem. Dit veersysteem zorgt ervoor dat de schokabsorptie van dit zadel geweldig is.

De oneffenheden in het wegdek worden dus perfect opgevangen.
Selle SMP Tour E-Bike

Selle SMP Tour E-Bike Fietszadel

Heb je voor de aanschaf van een elektrische fiets gekozen? Dan is de aanschaf van het Selle SMP Tour E-Bike zadel aan te raden.

Dit zadel is specifiek voor e-bikes ontwikkeld én is geschikt voor zwaardere mensen.

Dit zadel heeft een unieke vormgeving. Zo is het in het midden een flinke uitsparing aangebracht, waardoor de druk op het zadel perfect verdeeld wordt.

Doordat het zadel met polypropyleen gevuld is, biedt het zadel ook nog veel comfort. Zoals je op de foto kunt zien, is het zadel bovendien lekker groot.
SQlab Fiets Zadel 621 M-D Line Active Comfort

SQlab Fiets Zadel Zware Mensen 621 M-D Line Active Comfort

Tot slot willen wij je ook op dit zadel van SQ Lab wijzen. Dit zadel is speciaal voor zwaardere rijders ontwikkeld, getuige de vorm.

De vorm van dit zadel is ideaal om een aangename houding aan te nemen, maar ook om de gewenste ondersteuning te bieden.

Het zadel is met een breedte van 24 centimeter bovendien erg groot. Dit is uiteraard ook voor de zwaardere rijders ideaal te noemen.

De speciale veerpoten van het zadel vangen het hoge gewicht ook goed op.

Vind je het zadel nou iets te hard? Je hebt bij dit zadel de mogelijkheid om zelf de hardheid te bepalen!
Misschien ook interessant:

Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *