Zadel op stang kopen? Dit zijn de Top 5 beste buiszadels

Laatst bijgewerkt door Kaz op november 9, 2022

Voor het vervoeren van je kind kun je uit tal van producten kiezen. Zo is het mogelijk om voor een ‘normaal’ fietsstoeltje te kiezen, maar dat biedt niet in alle situaties de gewenste oplossing.

Geldt dat ook voor jouw situatie? Dan is de aanschaf van een zadel op stang mogelijk de beste keuze. In dit artikel laten wij je kennismaken met de beste buiszadels.

We bespreken tussen welke buiszadels je kunt kiezen, wat voor jou de beste koop is en wat de voordelen van een zadel op de stang van je fiets zijn.

Beste zadel op stang / buiszadel

Heb je interesse om een zadel op stang aan te schaffen? Kijk dan eerst goed naar het soort fiets dat je hebt. Een zadel op stang voor een damesfiets is namelijk anders dan een zadel op stang voor een herenfiets.

Per soort buiszadel zijn wij in ieder geval op zoek naar de beste koop gegaan. Onze bevindingen vind je hieronder in de vorm van een top 5!

1. Beste zadel op stang voor damesfiets – Zadel Op Stang Model 3

Het Zadel Op Stang Model 3 is verreweg de beste zadel op stang voor een damesfiets. Dit buiszadel is speciaal ontworpen voor fietsen met een dubbele stang, waarbij de onderste stang dikker is dan de bovenste stang. Dit buiszadel sluit daar naadloos op aan.

Dit buiszadel is ook geschikt voor dikke buizen, zolang deze maar rond of ovaal zijn. Indien de buis van je fiets vierkant of rechthoekig is, is het helaas niet mogelijk om het Zadel Op Stang Model 3 te gebruiken.
2. Beste zadel op stang voor herenfiets – Velo Zadel op Stang Model 2

Heb je een herenfiets met een rechte stang/buis? Dan kies je het beste voor dit Velo Zadel op Stang Model 2. Deze variant is speciaal ontworpen voor herenfietsen met buizen.

Het gaat hierbij om de bovenste buis, maar ook om de schuine onderbuis. Dit zadel wordt namelijk aan beide buizen gekoppeld, zodat je kind erg stevig op dit zadel zit.

Met dit zadel kun je alle kanten op. Zo is het zadel geschikt voor kinderen van 3 á 4 jaar oud, maar ook voor kinderen van 6 á 7 jaar oud. De komende jaren zit je dus goed met dit buiszadel.
3. Beste zadel op stang voor elektrische fiets – Zadel op Stang Model 4

zadel op stang elektrische fiets model 4

Op je e-bike kies je het beste voor het Zadel op Stang Model 4. Dit zadel op stang is makkelijk te bevestigen aan de enkele stang van je fiets.

Ondanks dat je dit zadel aan slechts één stang vastmaakt, zit het zadel zo stevig als een huis. Je kind kan vervolgens veilig en makkelijk op dit zadel vervoerd worden.

Belangrijk om te weten is dat dit buiszadel geschikt is voor fietsen met een buis van maximaal 78 millimeter. Verder is het een eis dat de buis rond of ovaal is; een rechthoekige of vierkante buis is niet geschikt voor dit zadel.
4. Velo Fietszadel Op Stang – Model 1

In deze top 5 is ook plek voor het Model 1 Fietszadel op Stang. Dit model is geschikt voor damesfietsen met een dubbele stang, waarbij de bovenste buis een maximale dikte van 46 mm heeft.

De onderste buis mag maximaal 120 mm dik zijn, waardoor dit zadel voor heel veel damesfietsen geschikt is.

Nadat je dit zadel op de stang van je fiets gemonteerd hebt, zit het zadel zo stevig als een huis vast. Je kunt je kind met een gerust hart op dit zadel zetten en naar elke gewenste plek toe fietsen.
5. Zadel op Stang – Model 5

Veel buiszadels zijn geschikt voor damesfietsen, maar dat geldt niet voor het Model 5 Zadel op Stang. Dit buiszadel is namelijk speciaal voor herenfietsen ontwikkeld met een dikke onderbuis.

Als de onderbuis van je fiets maximaal 78 mm dik is, kun je voor dit model 5 Zadel op Stang kiezen.

Met dit zadel geniet je de komende jaren van veel gemak. Dit zadel is, net zoals bovenstaande varianten, geschikt voor kinderen tot een leeftijd van 8 jaar. Ideaal!
De voordelen van een zadel op de stang van je fiets

Om je kind op je fiets te vervoeren, heb je tegenwoordig veel mogelijkheden. Je kunt voor het eerder genoemde fietsstoeltje kiezen, maar je kunt ook voor een buiszadel kiezen.

Met een buiszadel geniet je van enkele specifieke kenmerken:

  • Het zadel is bijzonder stevig. Ongeacht voor welk zadel op de stang van je fiets je kiest, ben je van een geweldige stevigheid verzekerd. Dit blijkt onder meer uit het feit dat deze zadels voor kinderen tot een leeftijd van 8 jaar geschikt zijn. De komende jaren maak je dan gebruik van dit buiszadel.
  • Het zadel is comfortabel voor je kind. Voor jou biedt een buiszadel voordelen, maar ook voor je kind. Je kind zit namelijk aangenaam op het zadel, onder meer door de rugleuning. Met dank aan het rugsteuntje kan je kind heerlijk achterover leunen. En als je het nóg comfortabeler wilt maken, kies je voor een buiszadel met voetensteun.
  • Het sturen gaat een stuk minder zwaar. Een gekend nadeel van een fietsstoeltje voorop is dat het sturen erg zwaar gaat. Met name als je snel moet kunnen reageren of veel moet manoeuvreren, is dit een belangrijk nadeel. Bij een buiszadel heb je hier geen last van. Het zadel zit op de buis en niet aan je stuur vast; je stuurt dus op een fijne manier.
  • Een buiszadel is makkelijk te monteren. Voor het monteren van een buiszadel hoef je echt geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben. Het monteren is een fluitje van een cent, ook dankzij de duidelijke handleidingen. Belangrijk is wel dat je het juiste buiszadel koopt, waarover later meer.

Waar moet je op letten bij een buiszadel kopen?

Het uitkiezen van een buiszadel is niet makkelijk. Je moet namelijk op meerdere specifieke punten letten, terwijl je deze aankoop ook niet dagelijks doet. Het advies is daarom om goed onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: kijk goed naar het soort fiets

Bij bovenstaande beste varianten hebben we onderscheid gemaakt tussen meerdere soorten. Dit hebben we om één specifieke reden gedaan: een damesfiets is significant anders dan een herenfiets. Dit heeft puur met de buizen van de fiets te maken.

Bij een herenbuis is er sprake van één grote buis aan de bovenzijde. Zo’n buis ontbreekt bij een damesfiets, terwijl een damesfiets over twee lagere buizen beschikt.

Het is daarom van belang om te bepalen op welke fiets je het buiszadel wilt monteren. Wil je één buiszadel voor zowel een heren- als damesfiets aanschaffen?

Vergeet dat maar. Je moet echt een specifieke variant voor een herenfiets én voor een damesfiets aanschaffen.

Tip 2: kijk goed naar de diameter van de buis/buizen

Als je een buiszadel aan wilt schaffen, moet je goed naar de buizen van je fiets kijken. Twee zaken spelen hier een belangrijke rol:

  • Het soort buizen. Kijk maar eens naar de vele damesfietsen die aangeboden worden; deze fietsen worden met verschillende buizenstructuren aangeboden. Ga daarom heel goed na wat voor soort buizen je op je fiets hebt zitten.
  • De diameter van de buizen. Je moet ook heel goed kijken naar de diameter van de buizen. De diameter van de buizen moet namelijk volledig passen bij het buiszadel. In bovenstaande reviews hebben we je hier reeds meer over verteld, inclusief benoemde diameters.

De diameter is zo’n beetje het allerbelangrijkste van alles. Ga dus héél goed na hoe dik de buizen van je fiets precies zijn. En ga op basis daarvan op zoek naar het beste zadel voor op de stang van je fiets.

Tip 3: ga altijd voor een A-merk

In het huidige aanbod maken twee merken de dienst uit: het merk Zadel op Stang en Velo. Deze twee merken hebben zich volledig gespecialiseerd in het ontwikkelen c.q. aanbieden van buiszadels. En dat hebben deze merken bijzonder goed gedaan.

Wil je dus een zadel op de stang van je fiets aanschaffen? Ga dan voor één van de varianten van deze merken. Net zoals dat je bij een fietsstoeltje ook altijd voor een variant van een A-merk moet gaan.

Tip 4: kijk goed naar de leeftijd van je kind

Tot slot is het belangrijk om goed naar de leeftijd van je kind te kijken. Is je kind op dit moment al 7 jaar oud? Dan kun je je afvragen of zo’n zadel wel de juiste keuze voor je is.

Voor kinderen van welke leeftijd is een zadel op stang geschikt?

Een zadel op stang is in principe voor alle kinderen tot een leeftijd van 8 jaar geschikt. De meeste ouders kiezen ervoor om dit zadel te kopen als hun kind zo’n 3 á 4 jaar oud is.

De kinderen van die leeftijd worden steeds zwaarder, waardoor een fietsstoeltje niet altijd meer uitkomst biedt. Een zadel op stang biedt juist wél uitkomst.

Daarna is het mogelijk om het buiszadel jarenlang te gebruiken. Dit doe je tot een maximale leeftijd van ongeveer 8 jaar oud. Als je kind echter 7 á 8 jaar oud is, kun je ook voor andere mogelijkheden kiezen.

Zo kun je je kind zelf leren fietsen, maar kun je ook voor bijvoorbeeld een kinderfietskar of aanhangfiets kiezen.

Hoe monteer je het buiszadel op je fiets?

Voor het monteren van het buiszadel op je fiets moet je de handleiding goed opvolgen. In de handleiding staat precies hóe je het buiszadel op je fiets moet monteren.

Belangrijk hierbij is het volgende:

  • Je moet heel goed naar de diameter van de fiets en het zadel kijken. Zoals we eerder al gesteld hebben, moet je het zadel perfect op de dikte van de buis afstemmen.
  • Je moet het zadel zo stevig mogelijk vast maken. Voor de veiligheid van je kind is het belangrijk dat het zadel erg stevig vast zit op de buis van de fiets. Zorg er daarom voor dat je het zadel heel stevig vast maakt. Hóe je dat moet doen, vind je dus in de handleiding duidelijk terug.

Het monteren van een buiszadel is dus niet al te lastig. Wel moet je goed naar het soort fiets kijken. Zo kun je je afvragen of het verstandig is om een buiszadel op je mountainbike te monteren.

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *