Aanhangfiets kopen? Dit zijn de beste Follow Me Tandems!

Laatst bijgewerkt door Joni op oktober 13, 2022

Wil je met je kind lekker op stap gaan? Is je kind alleen nog niet in staat om zelf lange stukken te fietsen? Dan biedt een aanhangfiets uitkomst.

Deze zogeheten follow me fiets is super leuk voor je kind en minstens net zo leuk voor jóu.

In dit artikel lees je alles over een aanhang fiets.

Beste aanhangfietsen en Follow Me Tandems

Met een aanhangfiets trek je er samen met je kind super leuk op uit. Jullie ontdekken nieuwe plekjes, jullie komen lekker in beweging en jullie beleven veel plezier samen.

Voordat het zover is, zou je wel een geschikte aanhangfiets aan moeten schaffen.

Om je hier alvast een handje bij te helpen, hebben we de beste aanhangfiets alvast voor je uitgezocht.

1. Roland Aanhangfiets Add+bike

Roland Aanhangfiets Add+bike

De Roland Aanhangfiets Add+bike is wat ons betreft de beste koop van dit moment.

Deze aanhangfiets beschikt over drie versnellingen, is makkelijk te monteren en is voor zowel jongens als meisjes geschikt.

Deze fiets heeft een achterband van 20 inch, waardoor de fiets behoorlijk comfortabel is.

Bij aanschaf krijg je ook een bevestigingsset meegeleverd. Met deze set maak je de aanhangfiets makkelijker aan je eigen fiets vast.

En vervolgens hoeven jullie nog maar één ding te doen: te genieten van deze follow me tandem.
2. Trail Gator 640020

Trailgator Tandemstang 640020

Spreekt de hierboven besproken aanhangfiets je niet helemaal aan? Dan hebben we een interessant alternatief voor je gevonden; de Trail Gator 640020.

Dit is een zogeheten tandemstang, waarmee je de fiets van je kind aan je eigen fiets vastmaakt.

Doordat jij vervolgens in beweging komt, komt je kind zelf ook in beweging. Je kind is hierdoor in staat om lange afstanden te overbruggen.

De Trail Gator 640020 is uiteraard veilig en stabiel genoeg om deze afstanden af te leggen. 
Waarom kiezen voor een aanhangfiets?

Als je samen met je kind op pad wilt gaan, heb je de keuze uit tal van oplossingen:

 • Een bakfiets. In de bak van een bakfiets voor kinderen kan je kind lekker zitten, om zich heen kijken en makkelijk van plek A naar plek B reizen. Nadeel hiervan is alleen dat je kind zelf niet mee kan fietsen.
 • Een fietsstoeltje. Is je kind nog niet al te oud/groot? Dan kun je prima voor een fietsstoeltje kiezen. Naarmate je kind ouder wordt, is deze oplossing steeds minder geschikt.
 • Een fiets aanhanger. Een fiets aanhanger is deels te vergelijken met een aanhangfiets. Zo’n aanhanger hangt immers ook achter je fiets, maar je kind hoeft in de aanhanger niks te doen. Dat is op een follow me fiets een ander verhaal.
 • Een buiszadel. Is je kind al wat ouder? Dan kun je eventueel voor een buiszadel kiezen. Deze zadels plaats je op de buizen van je fiets, waarna je kind op dit zadel kan zitten. Ook bij deze oplossing hoeft je kind zelf niks te doen.
 • Een fietskar. Tot slot kun je ook nog voor een fietskar voor je kind kiezen. In zo’n fietskar zit je kind aangenaam, net zoals in een fiets aanhanger. We vallen in herhaling, maar ook dit is een oplossing waar je kind niks bij hoeft te doen.

Zoals je kunt zien, is een aanhangfiets een unieke oplossing. Dit heeft onder meer met de werking en de bijbehorende voordelen te maken.

Eén van de voordelen is dat je kind zelf in beweging komt.

Het klopt dat de fiets aan jouw eigen fiets vastzit, maar desondanks is het mogelijk dat je kind zelf trapt. Dit is zowel voor het lichaam als voor de gezondheid van je kind goed.

Met een aanhangfiets beleven jullie samen veel plezier. Je kind vindt het super om met jou op pad te gaan en om grotere afstanden te overbruggen.

Jij vindt het mooi om je kind te zien genieten, om er samen op uit te trekken en om zelf ook lekker in beweging te komen. Een aanhangfiets is ook voor jezelf gezond.

Tevens is het zo dat de meeste aanhangfietsen makkelijk te bevestigen zijn. Je doet veelal in een handomdraai, waarna je direct met je kind op pad kunt gaan.

Ten opzichte van sommige andere oplossingen is dat ook een voordeel.

En er is nog een voordeel: je hoeft niet al te veel te veranderen aan je eigen fiets. Indien je bijvoorbeeld een fietsstoeltje of buiszadel wilt hebben, verander je je fiets zelf.

Bij een aanhangfiets hoef je in veel gevallen alleen een andere bagagedrager te monteren. Het is vervolgens niet te zien dat het om een andere bagagedrager gaat.

Het verschil tussen een aanhangfiets en Follow Me Tandem

Een Follow Me tandem is niet hetzelfde als een aanhangfiets.

Het belangrijkste verschil zetten we graag hieronder op een rijtje:

 • Aanhangfiets: deze fiets moet je aan de achterzijde van je eigen fiets vastmaken. Je kind kan vervolgens op de aanhangfiets plaatsnemen en zelf fietsen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je de aanhangfiets wel stevig aan je eigen fiets vastmaken.
 • Follow me: bij een Follow me Tandem is er sprake van een andere koppeling. Deze koppeling kun je ter plekke losmaken, waarna je kind zelfstandig kan fietsen. Tegelijkertijd geniet je met een Follow me Tandem van veel gemak. Zo is deze koppeling op elke fiets te monteren en kun je gewoon nog van je bagagedrager gebruik maken. De Follow me Tandem wordt namelijk aan de assen van je achterwiel vastgemaakt. Bijkomend voordeel is dat het zwaartepunt lager ligt, waardoor je kind beter zijn/haar balans kan houden.

Wil je meer over een Follow me Tandem weten? Check dan even onderstaande video:

Zo kies jij de beste en veiligste Follow Me Tandem of aanhangfiets

Spreekt de oplossing van een Follow me Tandem of aanhangfiets je aan? Dan is het eerst zaak om een keuze tussen deze beide oplossingen te maken.

Beide oplossingen zijn in ieder geval geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar.

Wat voor jou de juiste oplossing is, hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Ons advies is om in ieder geval naar beide oplossingen te kijken.

Leg de oplossingen naast elkaar, maak een goede afweging en hak de knoop door.

Heb je tussen deze twee oplossingen gekozen? Dan zijn er nog veel meer punten waar je goed op moet letten. Wij zetten we de belangrijkste aandachtspunten graag voor je op een rijtje.

Stabiliteit

Bij een aanhangfiets moet je heel goed naar de stabiliteit kijken. Hoe stabiel is de aanhangfiets precies? En hoe stevig kun je ‘m aan je eigen fiets vastmaken? 

Ga altijd voor een aanhangfiets van een gerenommeerd merk. De gerenommeerde merken leveren stevige aanhangfietsen die geen krimp geven.

Ongeacht wat je precies met de aanhangfiets doet, blijft de fiets stabiel achter je eigen fiets hangen.

Heb je een kind dat nogal wild is? Dan is het al helemaal van belang dat je voor een stevige aanhangfiets kiest. De minder stevige aanhangfietsen zijn simpelweg gevaarlijk voor een wild kind.

Koppeling

Koppeling aanhangfiets

Je moet ook heel goed naar de koppeling van de aanhangfiets kijken. Zoals hierboven al beschreven, is dat zelfs het belangrijkste verschil tussen de aanhangfiets en de Follow me Tandem. 

Bij een aanhangfiets bestaan er meerdere soorten koppelingen:

 • Aan de bagagedrager. In veel gevallen krijg je bij aanschaf een speciale bagagedrager geleverd. Deze drager kun je op je eigen fiets monteren, waarna je de aanhangfiets stevig aan de bagagedrager vastmaakt. Met een slim systeem zet je de aanhangfiets vervolgens stevig vast aan de bagagedrager.
 • Aan de zadelpen. Er bestaan ook varianten die je aan de zadelpen van je fiets bevestigen. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk, aangezien het zadel minimaal 5 centimeter omhoog moet staan. Als je zadel op de laagste stand staat, is het bijvoorbeeld niet mogelijk om deze koppeling te gebruiken.

Wat voor jou de beste keuze is, hangt van je eigen situatie en voorkeuren af.

Zit je laag op je fiets? Dan valt de zadelpen-koppeling direct af. Wil je graag dat je bagagedrager vrij is? Dan kun je beter voor de zadelpen-koppeling kiezen. 

Beide varianten zijn overigens stabiel, zolang je maar voor een goede aanhangfiets gaat.

Probeer daarom ook niet zelf een aanhangfiets te maken. Zowel de koppeling als de stabiliteit moet perfect zijn. De kans is heel klein dat je dit zelf voor elkaar krijgt.

Comfort

Bij een aanhangfiets moet je ook naar het comfort van je kind kijken. Het zadel moet bijvoorbeeld fijn zitten, op de juiste hoogte afgesteld worden en de trappers moeten fijn voor je kind zijn.

De meeste aanhangfietsen waar je voor kunt kiezen, zijn absoluut comfortabel. Deze aanhangfietsen zitten comfortabel, brengen de gewenste stabiliteit met zich mee en zijn dus stevig te koppelen.

Dát is precies wat je wilt.

Versnellingen

Schakelen aanhangfiets

Heb je de beste koop aanhangfiets al bekeken? Dan heb je mogelijk al opgemerkt dat die fiets over 3 versnellingen beschikt. Je bent hiermee in staat om het verzet van de trappers in te stellen.

Wij geven zelf de voorkeur aan een aanhangfiets met meerdere versnellingen. Ga echter wel goed na hoe je deze versnellingen in moet stellen.

Bij nagenoeg alle varianten moet dit met een draaischakelaar, maar zo’n schakelaar is lastig te begrijpen voor een kind.

Handige extra’s

Tot slot wijzen wij je graag op de handige extra’s van een aanhangfiets. Een typerend voorbeeld hiervan is een speciaal spatbord dat je op je fiets kunt monteren.

Met name als je in de regen fietst, biedt dit spatbord uitkomst. In plaats van dat de opspattende regen in het gezicht van je kind komt, houdt dit spatbord de regen tegen.

Hoe bevestig je een aanhangfiets/Follow Me Tandem?

Aanhangfiets monteren bagagedrager

De bevestiging hangt volledig af van het soort koppeling. Zoals we hierboven al besproken hebben, kun je kiezen tussen twee koppelingen.

De bagagedrager-koppeling is de meest gekozen koppeling, maar je kunt ook voor een koppeling aan de zadelpen kiezen.

Belangrijk is dat je de handleiding goed opvolgt. In de handleiding staat precies beschreven hoe je de aanhangfiets of Follow me Tandem moet bevestigen.

Ook is het raadzaam om YouTube filmpjes te bekijken. Het filmpje uit dit artikel (zie hierboven) laat bijvoorbeeld precies zien hoe je een Follow me Tandem moet bevestigen.

Verder is ons advies om het bevestigen meerdere malen uit te proberen. Als je het eenmaal meerdere keren hebt gedaan, krijg je deze handeling goed onder de knie.

Is een aanhangfiets veilig?

Ja, bij juist gebruik is een aanhangfiets zeker veilig.

Met onderstaande twee tips zorg je voor het juiste gebruik:

 • Bevestig de aanhangfiets op de aangegeven manier. Hoe je dit precies moet doen, staat in de handleiding van de aanhangfiets. Volg die handleiding op, aangezien dat de enige manier is om de aanhangfiets te monteren.
 • Zorg dat je kind rustig op de aanhangfiets zit. Als je kind voortdurend aan het schudden op de aanhangfiets is, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Voed je kind daarom op dat hij/zij rustig moet zitten op de aanhangfiets.


Misschien ook interessant:

Categorieën: Fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *