Familiefiets kopen? Ontdek de belangrijkste eigenschappen!

Laatst bijgewerkt door Joni op september 16, 2023

Met een goede papafiets of moederfiets vervoer je je kind op een veilige manier. Je kind zit veilig op zijn/haar fietsstoeltje, terwijl jij het werk op de fiets doet.

Gelukkig kun je ook voor een elektrische fiets met kinderzitje kiezen! Als je op zoek bent naar een geschikte papa- of moederfiets, kom je al snel de term familiefiets tegen.

In dit artikel lees je alles over deze term.

Wat wordt er bedoeld met een familiefiets?

De term familiefiets kent niet één betekenis, maar twee betekenissen. Het gaat hierbij om twee betekenissen die we hieronder nader bespreken.

Fiets geschikt voor het vervoer van kind(eren)

Op een familiefiets ben je in staat om je kind(eren) veilig te vervoeren. Zo beschikt een familiefiets over een veilig kinderzitje, een goed remsysteem en een makkelijke instap. 

Heb je nou 2 kinderen die je op één fiets wilt vervoeren? Dat is ook mogelijk op bepaalde familiefietsen. Zo’n familiefiets kun je namelijk aan de voor- en achterzijde van een kinderzitje voorzien.

De fiets wordt hiermee redelijk zwaar, maar je vervoert alsnog je kinderen uiterst veilig. Met dank aan de complete samenstelling van een familiefiets.

Een speciale familiefiets voor meerdere personen

Familiefiets kopen

Als je op Google zoekt naar ‘familiefiets’, kom je voornamelijk dit soort fietsen tegen. Dit zijn fietsen die bestaan uit een dubbele tandem.

De fietsen beschikken over één groot frame, twee grote wielen aan de voorzijde, twee grote wielen aan de achterzijde en vier zitjes. 

Het gaat hierbij om twee rijen van twee zitjes. Je ziet hierbij dus als het ware achter elkaar (of naast) elkaar, waar iedereen de beschikking over trappers heeft.

Het is de bedoeling dat iedereen trapt, waardoor jullie samen op zo’n familiefiets vooruit komen.

Een dergelijke familiefiets kom je in het dagelijkse leven eigenlijk niet tegen. Het is bijvoorbeeld niet al te praktisch om op zo’n fiets je kinderen naar school te brengen.

Nee, zo’n familiefiets is vooral leuk tijdens een dagje uit, bijvoorbeeld met vrienden of familie. Zo’n familiefiets biedt veel plezier en is ook geschikt voor mindervalide personen. 

Wat zijn belangrijke eigenschappen van een familiefiets?

Je weet nu precies dat er twee soorten familiefietsen bestaan.

In dit artikel richten wij onze pijlen uitsluitend op de eerstgenoemde familiefiets; de fiets voor het vervoeren van je kind(eren).

Bij het uitkiezen van zo’n familiefiets moet je op tal van punten letten. De belangrijkste aandachtspunten zetten we hieronder graag voor je op een rijtje.

Vader- of moederfiets

beste-mamafiets

Ten eerste is het belangrijk om een keuze te maken tussen een vader- of moederfiets.

Wil je de fiets voor jezelf of voor je partner kopen? Mochten jullie één fiets willen delen, is het uiteraard wel van belang dat jullie beide even lang zijn.

Dit punt is vrij logisch:

  • Als man zijnde kies je voor een vaderfiets
  • Als vrouw zijnde kies je voor een moederfiets

Soort fiets

Ten tweede moet je goed kijken naar het soort fiets.

Je hebt op dit moment de keuze uit twee soorten familiefietsen voor het vervoeren van je kind:

  • Een normale familiefiets. Dit zijn de fietsen zoals we deze al decennia lang kennen. Je moet bij deze fietsen zelf trappen, waarmee je op snelheid komt. Om deze snelheid te behouden, moet je blijven trappen. Je moet op zo’n fiets dus alles zelf doen.
  • Een elektrische familiefiets. Een elektrische familiefiets biedt dankzij de trapondersteuning veel gemak. Je moet zelf trappen om op gang te komen, maar vervolgens komt de accu/motor in actie. Die motor/accu zorgt voor het vasthouden van de snelheid, zonder dat je al te veel hoeft te doen.

Welke van deze twee soorten familiefietsen spreekt jou het meeste aan? Wij zien dat meer en meer mensen voor de elektrische variant kiezen.

Op zich logisch, aangezien de e-bikes in zijn totaliteit een stuk populairder worden.

Stabiliteit

Ten derde moet je goed naar de stabiliteit van de fiets kijken. Als je één of twee kinderen gaat vervoeren, wil je uiteraard dat dit veilig gebeurt. Dit is alleen mogelijk als de fiets volledig in balans is.

Om deze stabiliteit te verkrijgen, is het zaak dat de fiets relatief zwaar is.

Voor de stabiliteit moeten bijvoorbeeld zwaardere materialen gebruikt worden. Ook is het van belang dat de standaard van de fiets erg sterk is.

Bevestiging van kinderzitje

Kinderzitje monteren

Ten vierde moet je heel goed kijken naar de bevestiging van het kinderzitje.

Ga eerst goed na hoeveel kinderzitjes je op de fiets kunt monteren. Op de meeste fietsen kun je één kinderzitje vervoeren, maar er bestaan ook fietsen waarop je twee kinderzitjes kunt monteren.

Vervolgens is het zaak om te kijken naar de montagemogelijkheid. Hóe moet je het kinderzitje precies bevestigen? En hoe stevig staat/zit het kinderzitje vervolgens op de fiets vast? 

Tot slot moet je goed kijken naar hetgeen dat je koopt.

Kies je voor een fiets zonder kinderzitje en schaf je vervolgens zelf een kinderzitje aan? Of koop je een damesfiets met kinderzitje dat er al op gemonteerd zit? Dat laatste is toch wel heel makkelijk.

Handige extra’s

Ten vijfde is het aan te raden om goed te kijken naar handige extra’s. Zo kun je kiezen voor een fiets met extra opbergruimte.

Dankzij deze extra opbergruimte kun je bijvoorbeeld een buggy op de fiets meenemen. Wel zo handig als je met je kind op pad gaat.

Veiligheid

Kinder fietshelm

Als laatste punt moet je heel goed naar de veiligheid kijken.

Dit is nogal een ruim begrip, maar wij hebben dit begrip opgedeeld in belangrijke punten:

  • De veiligheid van jezelf. Het is erg wenselijk dat je aan je eigen veiligheid denkt. Dit doe je bijvoorbeeld door voor een fiets te kiezen met een goed remsysteem en een niet al te zwaar sturend stuur.
  • De veiligheid van je kind(eren). Je moet uiteraard altijd de veiligheid van je kind(eren) waarborgen. Dit doe je bijvoorbeeld door alleen de beste kinderzitjes te gebruiken. En door geen onnodige risico’s op de familiefiets te nemen.
  • Onderhouden. Om de veiligheid blijvend te waarborgen, is het van belang dat je de familiefiets goed onderhoudt.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *