Opafiets kopen? Zo vind je de beste opafiets!

Laatst bijgewerkt door Kaz op juni 22, 2023

Ben je op zoek naar een stevige herenfiets met een karakteristiek design? Dan is de opafiets iets voor jou!

De opafiets wordt bij veel fietsenwinkels aangeboden en is niet weg te denken in het Nederlandse verkeer.

Al jaren is het een populaire fiets. Maar, wat moet je er precies over weten? Daar kom je in dit artikel achter. 

We gaan in op de betekenis van een opafiets en vertellen je de kenmerkende eigenschappen. Ontdek voor wie de fiets geschikt is en welke soorten er zijn.

Tot slot geven we je een alternatief voor de opafiets. 

Wat is een opafiets?

Een opafiets is een herenfiets met een klassiek design. De fiets heeft een opvallend en ouderwets frame. De vormgeving is vergelijkbaar met een omafiets, maar heeft 2 extra framebuizen. Hierdoor ontbreekt de lage instap. 

De uitstraling van een opafiets is tijdloos. De opafiets is geschikt als stadsfiets. Het heeft een stevig frame dat goed tegen een stootje kan. 

Dit zijn de eigenschappen van een opafiets

Je weet nu in grote lijnen al wat er met de term ‘opafiets’ wordt bedoeld. Om je een nog beter beeld van dit type fiets te geven, zoomen we in op de eigenschappen.

Zo zie je in welk opzicht de fiets zich van andere fietsen onderscheidt. Een goede opafiets beschikt over de volgende eigenschappen:

Stevig frame met stang

De opafiets staat bekend om het stevige frame. In het midden van het frame zitten 2 extra stangen. Ook deze stangen zorgen voor extra stevigheid. 

Rechte zithouding

Net als bij de omafiets, zit je bij een opafiets erg rechtop. Je fietst met een rechte rug. Dat is een ergonomisch comfortabele fietshouding, die je lang vol kunt houden.

Wat ook extra comfort oplevert is het zadel met vering. Dit type zadel komt vaak bij een opafiets voor. Het vangt schokken op tijdens het fietsen. 

Betaalbaar

Over het algemeen zijn opafietsen niet duur. Het is een betaalbare stadsfiets. Voor enkele honderden euro’s kun je er al over beschikken. 

Gesloten kettingkast 

Typerend voor de opafiets is ook de gesloten kettingkast. Dit heeft meerdere praktische voordelen. Je krijgt hierdoor geen last van vetvlekken op jouw kleding.

Daarnaast is de ketting beschermd tegen vocht en vuil. Dit houdt de kwaliteit van de ketting beter in stand. En zorgt ervoor dat je de ketting in mindere mate hoeft te onderhouden. 

Bagagedrager

Achterop de opafiets zit een bagagedrager. Je hebt hierdoor genoeg ruimte om spullen te vervoeren.

Authentiek design

Het authentieke design is wat bij de fiets het meest opvalt. Het heeft iets ouderwets en ziet er stoer en robuust uit. Kortom: een fiets waarmee je gezien kunt worden. 

Voorzien van voldoende technische eigenschappen

De opafiets is uitgerust met voldoende technische onderdelen. Vaak zie je een jasbeschermer, verlichting en terugtraprem.

Soms beschikt de opafiets ook over handremmen en versnellingen. Over het algemeen heeft de opafiets niet meer eigenschappen dan nodig is. 

Voor wie is een opafiets geschikt?

opafiets kopen

De opafiets is niet alleen geschikt voor opa’s, zoals de naam doet vermoeden. Het is een fiets voor alle heren die op zoek zijn naar een stevige stadsfiets. De fiets is minder geschikt voor dames, vanwege de stang in het midden. De opafiets heeft geen lage instap. 

De fiets komt daarnaast goed van pas als je een fiets zoekt met voldoende bagageruimte. De opafiets leent zich ervoor om spullen mee te nemen. Voor dat doel heeft het een stevige bagagedrager. 

Daarnaast is de opafiets de juiste keuze als je een stevige betrouwbare herenfiets zoekt. De opafiets heeft amper onderhoud nodig. Het frame is sterk en kan goed tegen een stootje. Om deze reden gaat de opafiets lang mee. 

Soorten opafietsen

De opafiets is beschikbaar in diverse maten en prijsklassen. Daarnaast is de ene opafiets uitgerust met versnellingen of een handrem, en ander niet. Je kunt dus zelf kiezen welke samenstelling je aanspreekt.

Over het algemeen zijn dit de soorten die worden onderscheiden:

  • Normale opafiets
  • Elektrische opafiets
  • Opafiets met versnellingen

Alternatief voor een opafiets

Twijfel je of de opafiets iets voor jou is? Neem dan eens een kijkje bij de alternatieven. Die zijn er namelijk genoeg.

Een ander type herenfiets, die de moeite waard kan zijn is de papafiets. De naam zegt het al. Dit is een herenfiets die in het bijzonder geschikt is om kinderen te vervoeren. Ze zijn er ook zonder kinderzitje of in een elektrische variant. 

Nog een alternatief is de omafiets. Dit is een geschikt alternatief als je hetzelfde type fiets, maar dan met lage instap zoekt. Ook van de omafiets zijn er meerdere soorten beschikbaar. Denk aan omafiets met versnellingen of zelfs een elektrische omafiets

Waar te koop?

De opafiets is al jaren bij veel fietsenwinkels te koop.

Bij de volgende fietsenwinkels geniet je van een ruim assortiment met opafietsen van goede kwaliteit. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo zit er bij de winkels altijd wel een geschikte opafiets voor jou bij:
Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een opafiets en een omafiets?

Het verschil tussen een opafiets en omafiets zit hem in het frame. De omafiets heeft een lage instap. Terwijl de opafiets in het midden 2 stangen heeft. Dit is het grootste verschil tussen de 2 fietsen. 

Is een opafiets duur?

Een opafiets is in vergelijking met andere fietsen niet duur. De fiets kost gemiddeld tussen de 300 en 500 euro. Dat is voor een stevige stadsfiets niet veel geld. 

Waarom voor een opafiets kiezen?

De opafiets heeft een mooi ouderwets design. Daarnaast heeft de fiets praktische voordelen. De fiets heeft een robuust frame dat goed tegen een stootje kan. Bovendien hoef je de fiets amper te onderhouden. De fiets gaat lang mee en is comfortabel. Je zit lekker rechtop, waardoor je het fietsen lang vol kunt houden.


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *