Bakfiets voor vervoer van je kind(eren): dit moet je weten

Laatst bijgewerkt door Joni op september 23, 2023

Voor het vervoeren van je kind heb je veel mogelijkheden. Je kunt je kind veilig in een auto vervoeren en je kunt je kind op een veilige manier op de fiets vervoeren.

Voor dat laatste heb je bijvoorbeeld veilige kinderzitjes nodig. Je kunt echter ook voor een bakfiets kiezen; daarmee geniet je van de nodige voordelen.

Maar, hoe kun je nou je kinderen in een bakfiets vervoeren? Waar moet je goed op letten? En wat voor bakfiets heb je nodig om je kinderen te vervoeren?

Dit zijn stuk voor stuk vragen waar ouders mee zitten. En waar wij in dit artikel een uitgebreid antwoord op gaan geven.

Wat zijn de voordelen van een bakfiets?

kinderen_vervoeren_in_bakfiets
 • Veilig: als je voor een goede bakfiets kiest, creëer je de gewenste veiligheid voor je kind. Dit komt onder meer door de robuuste bak, maar ook door de veiligheidsgordels. Met dank aan deze gordels zitten je kinderen veilig en stevig in de bak van de bakfiets.
 • Comfortabel: voor je kind(eren) is een bakfiets erg comfortabel. Dit is te danken aan bijvoorbeeld de zachte zitplaatsen, maar ook aan een eventuele huif. Met zo’n huif zitten je kinderen windvrij en droog.
 • Veelzijdig in te zetten: een bakfiets is niet alleen voor kinderen ideaal, maar ook voor bijvoorbeeld als bakfiets voor de hond. Of wil je graag op de fiets boodschappen doen? Dan komt de ruimte in de bak uiteraard ook prima van pas.
 • Voor alle kinderen geschikt: het is tevens een feit dat een bakfiets voor alle kinderen geschikt is. Een kind van 3 jaar oud kun je prima in een bakfiets vervoeren, maar ook een kind van 6 jaar oud. Het enige waar je goed op moet letten, is het maximale draagvermogen van de bakfiets. Daar komen we verderop in dit artikel graag op terug.

Verschillende varianten van een bakfiets voor kinderen

soorten bakfietsen

Voor het vervoer van kinderen is een bakfiets ideaal.

Dat hebben veel merken tijdig doorgehad, waardoor de ontwikkelingen de afgelopen jaren in een stroomversnelling zijn geraakt. Op dit moment kun je dan ook uit veel soorten bakfietsen kiezen.

Ten eerste kun je voor een ‘normale’ bakfiets kiezen. Dit is een bakfiets waarbij jij al het werk moet doen. Met name als je slechts 1 of 2 kinderen wilt vervoeren, is dit een prima optie.

Ten tweede kun je voor een elektrische bakfiets kiezen. Je geniet hierbij van de kracht/ondersteuning van een motor, waardoor je zelf minder kracht hoeft te zetten. Ideaal voor als je de nodige kinderen in de bakfiets wilt vervoeren. Of als je een flinke afstand af wilt/moet leggen.

Ten derde kun je voor hele grote bakfietsen kiezen. Dit zijn bakfietsen die geschikt zijn voor 8 personen en bijvoorbeeld door een kinderopvang ingezet worden.

Mocht je als particulier een bakfiets aan willen schaffen, valt deze variant waarschijnlijk direct af. In plaats daarvan kun je beter voor een normale bakfiets kiezen.


Een baby in een bakfiets vervoeren; mogelijk of niet?

Wil je graag je baby in een bakfiets vervoeren? Vanaf een leeftijd van ongeveer 3 maanden kun je dit op een veilige manier doen.

Daarbij is het wel zaak dat je voor een zogeheten babyschaal of een Maxi-Cosi drager kiest. Alléén met deze hulpmiddelen is het advies om je baby in een bakfiets te vervoeren.

Wat is een babyschaal precies?

Een babyschaal voor de bakfiets is een soort van babystoeltje. Dit stoeltje heeft de vorm van een kommetje en kun je stevig vastzetten in de bakfiets.

Je kind kan een aangename houding aannemen, waarbij je ook niet over de veiligheid in hoeft te zitten. Dat is onder meer te danken aan de gordels, de comfort-sluiting en de opstaande rand van het babyschaaltje.

Kijk altijd goed naar de verschillende varianten. Er zijn ook babyschalen voor fietskarren verkrijgbaar.

Is je kindje al op peuterleeftijd? Let dan goed op de afmetingen van de babyschaal. Misschien is een peuterschaal voor de bakfiets dan een betere optie.

Baby in bakfiets: let goed hier op

Bakfiets babyschaal
 • Kies voor een goede babyschaal of Maxi-Cosi drager: vervoer je baby echt nooit in een bakfiets zonder een babyschaal of Maxi-Cosi drager.
 • Let extra goed op: tijdens het fietsen moet je uiteraard goed opletten, maar met een baby in de bakfiets zou je extra goed op moeten letten.
 • Maak gebruik van de huif: in veel gevallen krijg je bij de bakfiets een huif meegeleverd. Gebruik deze huif zoveel mogelijk, indien je je baby in de bakfiets vervoert. De huif houdt je baby droog en voorkomt dat je baby verkouden wordt. Zoals je ongetwijfeld weet, is de weerstand van een baby immers nog niet perfect.

Een bakfiets voor je kind(eren) kopen; waar moet je op letten?

Ben je overtuigd van het gemak van een bakfiets? Dan raden wij je aan om heel goed op onderstaande aandachtspunten te letten.

Soort bakfiets

Ten eerste zou je goed naar het soort bakfiets moeten kijken. Wil je graag een elektrische bakfiets? Of vind je het niet erg om zelf al het werk op de fiets te hoeven doen?

Meer en meer bakfiets merken kiezen in ieder geval voor een elektrische bakfiets. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar is puur het gevolg van de voordelen van een e-bakfiets. Mogelijk is dat voor jou dan ook de juiste keuze.

2 of 3 wielen

Bakfietsen

Tevens zou je goed moeten kijken naar de hoeveelheid wielen van een bakfiets. Met een bakfiets met 2 wielen ben je een stuk flexibeler, onder meer doordat de bakfiets een stuk smaller is.

Met een bakfiets met 3 wielen geniet je echter van een betere stabiliteit. Zeker als je nog nooit op een bakfiets hebt gefietst, is dit de betere keuze. Wij raden je sowieso aan om hiervoor ook goed te kijken naar de route die je af wilt leggen.

Afmetingen

Kijk heel goed naar de volgende afmetingen van de bakfiets:

 • Lengte van het frame: des te langer het frame is, des te meer ruimte je met de bakfiets inneemt. Dit maakt uiteraard het nemen van een scherpe bocht ook lastiger.
 • Grootte van de bak: des te meer kinderen je wilt kunnen vervoeren, des te groter de bak zou moeten zijn. Mocht je slechts 1 of 2 kinderen willen vervoeren, kun je beter voor een compactere bak kiezen.
 • Grootte van de wielen: des te groter de wielen zijn, des te meer weerstand de wielen ervaren. Dat maakt het trappen zwaarder, waardoor je wellicht beter voor kleinere wielen kunt kiezen. Kleinere wielen zorgen echter weer voor een lagere zit; bepaal dus goed waar je voorkeur naar uit gaat.

Design

Wij adviseren je ook om goed naar het design van de bakfiets te kijken. Heb je een geschikte bakfiets gevonden? Stel dan de volgende vragen aan jezelf:

Zijn de gebruikte materialen naar je wens? Is de kleur van de bakfiets naar je wens? En vind je gehele samenstelling en vormgeving van de bakfiets perfect?

Dan is het aan te raden om voor de betreffende bakfiets te kiezen. 

Veiligheid

bakfiets_voor_vervoer_kinderen

Tevens moet je goed naar de veiligheid van de bakfiets kijken. Mocht je voor een bakfiets van één van de beste merken kiezen, ben je sowieso van een prima veiligheid verzekerd.

Let goed op de zichtbaarheid van de bakfiets. Beschikt de bakfiets bijvoorbeeld over goede verlichting en reflectoren? Check tevens goed of het standaard van de bakfiets stevig is.

Verder is het wenselijk dat de remmen van de bakfiets bijzonder goed zijn. De remmen moeten niet alleen goed remmen, maar moeten ook nog duurzaam zijn.

Kijk ook goed naar de stuurstangen; het is wenselijk dat de bakfiets een dubbele stuurstang heeft. Daarmee maak je het sturen eenvoudiger voor jezelf.

Tot slot zou je goed naar de binnenkant van de bak moeten kijken. Beschikt de bakfiets over veilige gordels? De voorkeur gaat hierbij uit naar driepuntsgordels.

Comfort

Bij een bakfiets zou je ook goed naar het comfort moeten kijken. Het comfort voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Ga bijvoorbeeld na of het zadel comfortabel is en of je op een fijne manier kunt trappen.

Bekijk ook goed de binnenkant van de bak. Zijn er in de bak zachte zitkussens te vinden? En wordt bij de bakfiets ook nog een huif meegeleverd? Zeer wenselijk, gezien het weerbeeld in ons land.

Meegeleverde accessoires

Bakfiets met huif

Je doet er verstandig aan om goed naar de accessoires te kijken. Een huif mag eigenlijk niet ontbreken; daarmee hou je de binnenkant van de bak droog. En daarmee ook je kinderen.

Tevens is een afdekzeil heel wenselijk. Mocht je een paar dagen de bakfiets niet gebruiken, zorgt dit afdekzeil voor de gewenste bescherming.

Tip: koop altijd een stevig slot voor de bakfiets. De bakfietsen zijn gewild onder dieven, dus zet de bakfiets altijd héél stevig en goed vast.

Prijs-kwaliteitverhouding

Uiteraard moet je ook goed naar de prijs-kwaliteitsverhouding kijken. Op dit gebied hebben wij twee tips voor je:

 • Ga voor de beste kwaliteit: dit doe je door voor een bakfiets van een A-merk te kiezen. Onder meer Cangoo, Stella bakfietsen en Vogue/Troy weten de gewenste kwaliteit te leveren.
 • Durf te investeren: voor een goede bakfiets betaal je relatief veel geld. Je bent daarmee echter wel van de perfecte veiligheid én een lange levensduur verzekerd. Daardoor is het zeker aan te raden om een hele goede bakfiets aan te schaffen.

Wil je een bakfiets kopen? Klik dan op de knop hieronder voor het beste aanbod:


Misschien ook interessant:


Categorieën: Fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *