Beste babyschaal voor de bakfiets: Top 3 & Koopgids

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 23, 2023

Wil jij jouw baby met de bakfiets kunnen vervoeren? Dan heb je daar een babyschaal voor nodig. En dan het liefst een babyschaal voor de bakfiets, die veilig en comfortabel is.

Wij zochten voor je uit welke soorten de beste zijn en geven we je meer informatie. 

In dit artikel vind je de top 3 bakfiets babyschalen. Ook kom je de voordelen van een babyschaal te weten en ontdek je voor wie de babyschaal geschikt is.

Daarnaast geven we aan hoe je de babyschaal kunt monteren. En ontdek je met 3 tips waar je op kunt letten. 

Beste babyschaal bakfiets: Top 3

Als je op zoek gaat naar een babyschaal voor de bakfiets, merk je al snel dat ze lastig te vinden zijn. De universele babyschalen zijn niet in ruime mate te koop. 

Vaak wordt een babyschaal bij het merk verkocht, waar jij een bakfiets van hebt. Denk aan een Babboe babyschaal bij een Babboe bakfiets. Ook kan het zijn dat je bij het desbetreffende merk adapters kunt kopen. 

Omdat de universele soorten lastig te vinden zijn, helpen we je graag op weg. Wij stelden een top 3 samen van de beste opties. De volgende babyschalen zijn veilig, comfortabel en makkelijk te monteren:

  1. Beste Melia babyschaal bakfiets – Melia Babyschaal 4S
  2. Beste comfortabele babyschaal bakfiets – Melia Comfort Plus
  3. Baby en peuterschaal bakfiets – Ridder Ride Comfort

In het toplijstje komen voornamelijk Melia babyschalen voor. Dit zijn babyschalen die gemonteerd kunnen worden op bakfietsen van diverse merken. Zo kan de Melia Babyschaal in een Urban Arrow bakfiets worden geplaatst en zijn ze voor nog meer merken geschikt. 

Waarom een speciaal babyzitje voor de bakfiets?

babyschaal bakfiets

Een babyschaal voor de bakfiets is een speciaal zitje voor baby’s. Het is een manier om jouw baby veilig en comfortabel te vervoeren. 

De schaal biedt bescherming aan de nek, het hoofd en het lichaam van jouw kleine. Op zo’n jonge leeftijd hebben zij immers nog geen kracht om zelf rechtop te zitten. In de schaal kunnen ze in een stabiele lighouding van A naar B worden gebracht. Wel zo veilig. 

Voor wie is een babyschaal voor de bakfiets bedoeld?

Het spreekt misschien voor zich, maar de babyschaal is bedoeld voor baby’s. Daarmee worden grofweg kinderen van 2 maanden tot 1 jaar bedoeld. 

Bij sommige babyschalen staat een minimumleeftijd van 0 maanden vermeld. Echter zijn de meningen erover verdeeld of dit aan te raden is. Naar onze mening is het beter om in ieder geval 2 maanden te wachten met vervoeren van jouw kleine in de babyschaal. 

Er zijn ook babyschalen die vanaf 7 maanden of 1 jaar gebruikt kunnen worden. Dit kunnen nog steeds babyschalen genoemd worden. Al neigt dit qua leeftijdsindicatie meer naar de peuterschaal voor een bakfiets

Wil je precies weten welke leeftijd voor de babyschaal wordt aangeraden? Kijk dan naar de instructies van de fabrikant. Ook in de productomschrijving staat de aanbevolen leeftijd vermeld. 

Wees daarnaast kritisch. Kijk goed of jouw kleine stevig in de babyschaal vastzit om hem of haar te vervoeren. 

Hoe moet je een babyschaal op de bakfiets monteren?

Het monteren van de babyschaal op een bakfiets kan op diverse manieren. Hoe je het precies moet doen, verschilt per merk en babyschaal.

Sommige merken hebben een eigen babyschaal in het assortiment, die qua montage goed bij de bakfietsen van dat merk past. 

Ook kun je voor een universele babyschaal gaan. Voor de bevestiging heb je dan mogelijk speciale adapters nodig. Kijk goed in de handleiding of dat het geval is.

Bij het betreffende merk zijn de adapters te koop. Zo zijn er bijvoorbeeld adapters voor een babyschaal in de Urban Arrow verkrijgbaar. 

Toch zijn die adapters niet altijd nodig. In de meeste bakfietsen zijn namelijk bevestigingspunten gemaakt. Dit zijn bestaande lusjes of openingen waar je de babyschaal aan vast kunt maken. Soms worden die openingen ook gebruikt voor gordels. 

De babyschaal is voor het monteren meestal voorzien van (span)banden of klittenband. Je kunt de spanbanden door de lusjes halen om de babyschaal op zijn plek te houden.

In sommige gevallen kun je de babyschaal door middel van adapterplaatjes in de bakfiets klikken. 

Babyschaal bakfiets kopen? 3 Tips

Ga jij op zoek naar de bakfiets babyschaal? Neem dan de volgende 3 tips in overweging. Dan weet je beter waar je op kunt letten, zodat de zoektocht eenvoudiger wordt. 

1: Ga voor comfort 

Gedurende de rit moet jouw baby natuurlijk lekker zitten. Voor het comfort kun je allereerst letten op het materiaal van de babyschaal.

Is dat voldoende dempend om trillingen van het fietsen op te vangen? Dan is dat voor jouw kleine wel zo prettig. Ook zachte kussens dragen hieraan bij. 

Daarnaast is het materiaal van de bekleding van belang. Dat kan namelijk waterafstotend of sneldrogend zijn. Daardoor blijft het materiaal langer mooi. 

Ook stabiliteit speelt bij het comfort een rol. Jouw kleine moet niet al te veel heen en weer worden bewogen.

Voor de stabiliteit is het goed om te letten op de inlegstukken. Die stukken zitten soms rond de nek of langs het lichaam. Ze houden jouw kleine beter op zijn of haar plaats. 

2: Ga na of de bakfiets babyschaal veilig is

Bij het vervoeren van jouw kleine staat veiligheid natuurlijk voorop. Je kunt op meerdere manieren nagaan of de babyschaal veilig is. Kijk bijvoorbeeld naar het type gordel. Is dit een 3-punts of zelfs 5-punts gordel? Dan is de gordel stevig genoeg. 

Daarnaast is het slim om te letten op het maximaal toegestane gewicht. Meestal zit het gewicht van jouw kleine hier ruim onder, maar toch is het goed om te checken. Bij babyschalen ligt de maximaal toegestane belasting gemiddeld tussen de 12 kg tot 15 kg. 

3: Let op de kwaliteit van het merk

Het merk zegt veel over de kwaliteit van een babyschaal. In ons toplijstje staan voornamelijk Melia babyschalen. Dit is een goed merk dat qua montage met veel goede (elektrische) bakfietsen kan worden gecombineerd. Er is zelfs een Melia babyschaal voor de fietskar

Ook aan te raden is de Weber babyschaal. Dit is een goede babyschaal. Maar het nadeel is, dat de Weber babyschaal niet bij de meest gangbare winkels verkrijgbaar is.

Daarnaast is de Babboe babyschaal de juiste keuze als je een Babboe bakfiets hebt. Denk bijvoorbeeld aan de Babboe Curve of de Babboe mini.

Alternatieven voor een babyzitje op de bakfiets

Zoek je een andere manier om jouw baby met de fiets te vervoeren? Dan is een van de volgende alternatieven misschien iets voor jou. 

Een voordehand liggende keuze is het fietsstoeltje. Ook het fietsstoeltje kan namelijk geschikt zijn voor baby’s.

Baby’s worden meestal voorop de fiets vervoerd. Dat kinderzitje wordt aan het stuur of aan de stuurpen vastgemaakt. Zo kun jij jouw kleine ook goed in de gaten houden. Fietsen met een kinderzitje is ook een goede optie.

Wat ook wel eens voorkomt, is de Maxi Cosi voor achterop de fiets. Om het Maxi Cosi zitje achterop te bevestigen, heb je een speciaal adapter frame nodig. Dat is een nadeel, omdat dit frame lastig te vinden is.

Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Daardoor kan dit nog steeds een alternatief zijn.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste babyschalen voor de bakfiets geselecteerd?

Om tot het toplijstje te komen, namen wij het bestaande aanbod onder de loep. Er werd een overzicht gemaakt van alle beschikbare babyschalen voor op de bakfiets. Dat zijn er niet erg veel. De babyschalen in dit overzicht werden met elkaar vergeleken. Hierbij waren eigenschappen als eenvoudige montage, comfort en veiligheid belangrijk. 

Vanaf welke leeftijd kan een baby in een babyschaal voor een bakfiets worden vervoerd?

Pas vanaf 2 maanden kan een baby in de babyschaal worden vervoerd. Dat is vaak de minimum leeftijd. Kijk echter goed naar de productomschrijving en instructies van de fabrikant. Hier staat de aangeraden leeftijd voor het desbetreffende product vermeld. 

Hoe lang kan een baby in een babyschaal voor een bakfiets worden vervoerd?

Het is niet goed voor jouw kleine om hele lange tochten te maken. De richtlijn is om jouw baby niet langer dan 2 uur in de babyschaal te vervoeren. Het is daarbij ook goed om pauzes te nemen. Kijk bovendien af en toe of jouw baby comfortabel zit en of het goed gaat. 

Moet je de babyschaal uit de bakfiets halen als je de bakfiets parkeert?

Dat is wel aan te raden. Enerzijds om diefstal te voorkomen en anderzijds tegen beschadigingen. Het zou zonde zijn als de babyschaal gestolen wordt. Daarnaast wil je niet dat de babyschaal beschadigt of vuil wordt. Als je de babyschaal uit de bakfiets kunt halen, is dat dus slim om te doen. 

Kan een babyschaal voor een bakfiets ook worden gebruikt als autostoeltje?

Soms kan dat. Dat verschilt per type babyschaal en per bakfiets.


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *