De Babboe Curve – Onze kritische review

Laatst bijgewerkt door Simon op september 23, 2023

babboe-curve_review

De populariteit van bakfietsen is enorm gestegen in de afgelopen paar jaar. Dat kunnen we bijvoorbeeld zien in Amsterdam, waar deze fietsen niet meer weg te denken zijn uit het verkeer.

Ondanks dat bakfietsen al behoorlijk lang bestaan, is het gebruik ervan in de laatste jaren toch enorm toegenomen. Er zijn dan ook veel verschillende types en modellen op de markt beschikbaar.

Een van de meeste geliefde merken bakfietsen is Babboe. Het bedrijf doet al lang mee en heeft aardig wat verschillende modellen op zijn kerfstok staan.

Een van deze modellen is de Babboe Curve. Deze is misschien op het moment wel een van de bestverkopende modellen van het bedrijf.

Maar wat maakt de Babboe Curve zo geliefd en speciaal?

In dit artikel nemen we je mee langs alle voor- en nadelen en ins en outs van deze moderne bakfiets.

Het bedrijf Babboe

Laten we, voordat we naar de Babboe Curve kijken, eens een kijkje nemen naar het bedrijf achter de bakfiets.

Het bedrijf Babboe is in 2005 opgericht in Amersfoort door een groep ouders die voor betaalbare bakfietsen op de markt wilde zorgen. Zij wilde samen met een ingenieursbedrijf een goedkopere en duurzame bakfiets ontwikkelen.

De bakfietsen zijn specifiek ontwikkeld voor het vervoeren van kinderen. Dit is dan ook de reden achter de naam Babboe.

De naam is namelijk een combinatie van de Baloe, een bekend Disney-personage, en Babu. Dit laatste is de positieve gedachte om dagelijks voor kinderen te zorgen.

In 2007 kwam het bedrijf met zijn eerste bakfiets op de markt, de Babboe Big. Deze standaard bakfiets was dan ook het begin van wat later een van de meest geliefde merken op de markt zou worden.

Als snel bracht het bedrijf de elektrische variant uit in 2009, de Babboe Big-E. Sindsdien komt het bedrijf bijna elk jaar met een nieuw model op de markt.

Doordat het bedrijf zich richt op het vervoeren van kinderen zijn de fietsen immens populair onder ouders. Zelfs zo populair dat de fietsen nu in 30 verschillende landen wordt verkocht.

Maar ondanks dat het bedrijf zich vooral richt op het vervoeren van kinderen, is dit niet uitsluitend wat zij maken. Babboe biedt ook bakfietsen aan voor het vervoeren van huisdieren en voor het transport van goederen.

De Babboe Curve modellen

Doordat het bedrijf al jaren meedraait op de markt en bijna jaarlijks een fiets uitbrengt, is er natuurlijk een favoriet. De Babboe Curve is misschien dan ook wel deze favoriet.

Dat is over het algemeen ook niet heel vreemd. Er zijn namelijk meerdere uitvoeringen van de bakfiets op de markt verschenen. Zo heb je de Babboe Curve, de Babboe Curve E en de Babboe Curve Mountain.

De drie verschillende uitvoeringen zijn alle drie voorzien van hun eigen voor- en nadelen ten opzichte van de rest. Laten we ze even bekijken.

Babboe Curve

We beginnen bij de meest simpele en goedkope uitvoering van de fiets; de Babboe Curve. De kleur van de Babboe Curve is zwart, waardoor hij elegant en mooi oogt.

De bakfiets is voorzien van een grote bak die ontworpen is met mooie ronde vormen. Hierdoor neemt het stoffige imago van de rechthoekige bakfiets in een keer weg.

De fiets is verder nog voorzien van sterke banden waarmee je de kinderen veilig kunt vervoeren.

De opstapjes die boven de wielen zijn geplaatst zijn voorzien van een antislip laag waardoor de kinderen altijd veilig in en uit kunnen stappen.

Wil je graag met je pasgeboren baby op pad? Ook dat is mogelijk! Zo kan de Babboe Curve de Maxi-Cosi in de bak van de fiets op een veilige manier kwijt in de speciale Maxi-Cosi houder!

Zo kan deze meegenomen worden en heb je nog ruimte over voor twee andere kinderen.

De Babboe Curve is de standaarduitvoering van de fiets en is dus niet elektrisch gestuurd. Het is wel goede, stevige bakfiets voor een betaalbare prijs. Dus houd je ogen open voor een goede aanbieding!

Babboe Curve-E

Met de Babboe Curve-E maak je profijt van al het mooie van de Curve, maar dan met een schepje er bovenop!

Zo is ook de Curve-E voorzien van een stevige, rond afgewerkte bak aan de voorzijde van de fiets. Deze heeft een inhoud van 250 liter en is te belasten tot wel 100 kilo.

Naast de bak zitten de twee voorwielen waardoor het een driewieler wordt. Hierdoor wordt de veiligheid van zelfs de kleinste passagier gegarandeerd.

Maar denk niet dat de fiets helemaal hetzelfde is. Dit is namelijk de elektrische uitvoering van de Curve. Hierdoor beschikt de Curve-E over een elektrische trapondersteuning.

Door deze trapondersteuning is geen heuvel te hoog en is tegenwind slechts een bijzaak.

De krachtige lithium ion accu laadt binnen 4 tot 6 volledig op en gaat vervolgens tussen de 40 en 60 kilometer mee. De accu is eenvoudig te verwijderen en op te laden door de accu te verwijderen en aan te sluiten aan de 38 V lader.

De accu zit onder de bagagedrager geplaatst, dus het verwijderen hiervan wordt dan ook een peulenschil.

Het led scherm zit links op het stuur geplaatst en is niet afneembaar. Hierop kun je een van de 8 ondersteuningsstanden selecteren tijdens het fietsen.

De achterwielmotor is fluisterstil en kan tot een maximum van 25 km/h. Dit zorgt ervoor dat je binnen een mum van tijd de kinderen op school kan hebben!

Babboe Curve Mountain

Tot slot hebben we nog de derde en duurste variant van de Curve; de Babboe Curve Mountain. Deze krachtige elektrische bakfiets is dan ook het paradepaardje van de Curve modellen.

Nu kun je je misschien afvragen wat de verschillen zijn tussen de Curve Mountain en de Curve-E. Het zijn per slot van rekening allebei elektrische Curve modellen toch? En daar zou je gelijk in hebben. Toch zitten er wel wezenlijken verschillen tussen de twee fietsen.

Zo is de Curve Mountain voorzien van een krachtige middenmotor van Yamaha. De motor is voorzien van een krachtsensor waardoor hij oppikt hoeveel kracht je gebruikt tijdens het trappen. De traploze versnellingen passen zich hier volledig op aan.

Ook de plaatsing van de motor is anders, deze zit namelijk geplaatst onder het bankje van de bak. De Mountain beschikt over een loopondersteuning, waarmee de motor een beetje meehelpt als je de fiets aan de hand hebt. Tot slot kun je de lichten volledig bedienen via een knopje in het stuur.

Wat zijn onze ervaringen?

beste-elektrische-bakfiets-test

Gezien ik toch al een tijdje op zoek ben naar een Babboe bakfiets leek het me verstandig om alle drie de modellen een keer goed op de proef te stellen.

Te beginnen bij de standaard Curve.

De Curve is een goede en stevige bakfiets. Bij het opstappen merk je al gauw dat je stabiel kunt beginnen en dat je niet bang hoeft te zijn met je kostbare kinderen om te vallen.

Toch merk ik dat de fiets wat aan de zware kant is waardoor het trappen af en toe een beetje moeizaam wordt. De 7 versnellingen verlichten dat leed wel een beetje.

Vervolgens heb ik de Curve-E geprobeerd. Dit kon ik natuurlijk niet laten.

Ik was eigenlijk meteen verrast. De Curve en de Curve-E lijken namelijk op het eerste oogopslag nagenoeg identiek.

Toch zie je de batterij al snel zitten waardoor je meteen doorhebt dat je met een e-bike te maken hebt. De fiets trapt daarom ook als een zonnetje!

Ondanks het gewicht van de fiets merk je er niet veel van door de elektrische fietsondersteuning. Dit is al een flinke vooruitgang op de normale variant.

Tot slot hebben we nog de Curve Mountain. Hier heb ik vooral erg goede hoop voor.

De Mountain is in het ontwerp al een klein beetje anders. Zo kun je zien dat het frame wat steviger gebouwd is en zit de batterij geplaatst onder het bankje van de bak.

De trapondersteuning van de Mountain pikt precies de kracht op door de sensoren. Hierdoor past hij zich perfect aan. Ik een beetje sceptisch over de loopfunctie, maar deze deed eigenlijk precies wat er beloofd werd.

De fiets is gemakkelijk aan de hand mee te nemen en is licht te vervoeren hierdoor.

Conclusie

Dat Babboe een geliefd merk in de wereld van de bakfietsen is wel duidelijk. Het merk heeft zich dat ook wel weer bewezen met de Curve, Curve-E en de Curve Mountain. De drie Babboe bakfietsen zijn een prima staaltje vakmanschap, en dat voel je ook.

De Curve-E en de Curve Mountain zijn misschien niet voor iedereen even snel te betalen, maar leven absoluut op tegen de geschapen verwachtingen.

Ben je nu benieuwd wat wij vinden van de Babboe Curve in vergelijking met andere bakfietsen? Lees dan snel ons artikel over de beste elektrische bakfietsen! Zo kom jij er snel achter wat de beste elektrische bakfietsen op de markt zijn!

💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *